X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zdebik
    Pełne uzależnienie
    • 2013
    • 4065

Odp: Canon EOS R6

Dlatego nigdy nie kupię chinczyków, ciekawe jak samo ogniwo trzyma napięcie, bo różnie z tym może być.
    https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Nozanu
      Uzależniony
      • 2010
      • 542

Samo ogniwo to prosta rzecz. Problemem jest chip który w podróbkach może nie dawać odpowiedniej mocy dla danego aparatu. Inaczej mówiąc zbyt mocno ogranicza maksymalną moc baterii.
      Rozbierałem kiedyś taką podróbkę do 650D bo nie miała mocy przy filmowaniu, okazało się że ogniwo jest b.mocne i po zmostkowaniu chipa wszystko było lepiej niż w orginale. No ale nie było już zabezpieczenia więc je wywaliłem bo trochę strach na wypadek jakiejś nieprzewidzianej awarii. [MENTION=19623]cauchy[/MENTION] wygląda że twoja wersja chipa też jest odrobinę za delikatna do R6.

Komentarz

• cauchy
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2595

spoko, w sensie nie jest to wielki dramat, najwyraźniej na zwierzaki będę zabierał jeden taki aku i trzymał go w rezerwie, do landszaftów to rybka
        EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
        Flickr | YT

Komentarz

• Hubert Multana
          Uzależniony
          • 2010
          • 640

Zamieszczone przez cauchy
          te patony z USB obniżają szybkostrzelność, z każdym moim obiektywem
          szybkość z trrrrrrrrr spada z nimi do pac-pac-pac-pac
          Wlasnie przetestowalem u siebie, R6 + RF 15-35, wlaczony IS, IBIS, tryb HC+ - wali seria tak sam samo szybko na oryginalnym jak i na patonach, zarowno protect jak i platinum z usb.
          Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• Nozanu
            Uzależniony
            • 2010
            • 542

Zamieszczone przez Hubert Multana
            Wlasnie przetestowalem u siebie, R6 + RF 15-35, wlaczony IS, IBIS, tryb HC+ - wali seria tak sam samo szybko na oryginalnym jak i na patonach, zarowno protect jak i platinum z usb.
            Bo 15-35 to chyba najmniej prądożerny obiektyw jaki mam. Taki EF 24-70/4 macro, zużywa baterię dwa razy szybciej, o 70-300 is nie wspomnę bo tak im głośno szarpało że go zbyłem od razu bez testowania na R6. Myślę że to stabilizacja jest najbardziej prądożerna w EFach, mój ulubiony EF85/1.4 L is też wyczuwalnie szybciej rozwala baterie.

Komentarz

• pawel.guraj
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 1223

Niestety chińskie podróby (nie tylko akumulatorów do aparatów) mają problem nie tyle z pojemnością a utrzymaniem wydajności prądowej.
              Nie bez powodu sam Canon w swoich oryginałach ogranicza funkcje aparatu przy naładowaniu baterii poniżej 60% (co potrafi mnie doprowadzić do szewskiej pasji). W takim chińczyku pewnie problem pojawia się już od 100% - to znaczy bateria nie trzyma nominalnego napięcia przy stosownym poziomie naładowania.

p,paw
              https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Komentarz

• zdebik
                Pełne uzależnienie
                • 2013
                • 4065

Zamieszczone przez pawel.guraj
                W takim chińczyku pewnie problem pojawia się już od 100% - to znaczy bateria nie trzyma nominalnego napięcia przy stosownym poziomie naładowania.

p,paw
                Obawiam się, że aby jakoś trzymać standard przy 100% napięcie jest znacznie wyższe od nominalnego.
                https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• cauchy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2595

Zamieszczone przez Hubert Multana
                  cóż, albo mam pecha albo Ty szczęście
                  sprawdziłem na każdym obiektywie, z każdym aku - wszystkie poza usbc są szybkostrzelne, z usbc prędkość słyszalnie spada o parę klatek
                  EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                  Flickr | YT

Komentarz

• slawekko
                    • 2022
                    • 9

Cześć,czy jesteście w stanie powiedzieć np o ile procent spada u Was pojemność baterii przy bezczynnym leżakowaniu w body?Czy ubytek np 2% przez 4 dni to ok?

Komentarz

• adawro
                      Pełne uzależnienie
                      • 2011
                      • 1075

Nawet poza body z powodu wewnętrznej upływności ogniw potrafi w różnych bateriach tyle procent spaść.
                      R3 + RF85LDS

Komentarz

• Shadow
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1565

2% przez 4 dni to chyba coś jest nie tak. Bateria pewnie już mocno wyeksploatowana albo R6 ma jakiś dodatkowy bodyalarm załączony

Komentarz

• slawekko
                          • 2022
                          • 9

Zamieszczone przez Shadow
                          2% przez 4 dni to chyba coś jest nie tak. Bateria pewnie już mocno wyeksploatowana albo R6 ma jakiś dodatkowy bodyalarm załączony
                          zestaw nowy kupiony w X 2022,aktualny przebiegu około 2 tys.Zauważyłem taki spadek po ostatniej aktualizacji do wersji 1.8.1 (27.03) i po 2 miesiącach bateria w body zjechała ze 100% do 14%

Komentarz

• Shadow
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1565

Trudno wyczuć czy to tak ma być. Nie mam R6 ale w 5D to raczej nigdy takich rzeczy nie zauważyłem.

Komentarz

• Nozanu
                              Uzależniony
                              • 2010
                              • 542

Zamieszczone przez slawekko
                              zestaw nowy kupiony w X 2022,aktualny przebiegu około 2 tys.Zauważyłem taki spadek po ostatniej aktualizacji do wersji 1.8.1 (27.03) i po 2 miesiącach bateria w body zjechała ze 100% do 14%
                              To ciężko będzie Ci znaleść kogoś kto przez 2 miesiące nie używa aparatu.

Komentarz

• slawekko
                                • 2022
                                • 9

Zamieszczone przez Nozanu
                                To ciężko będzie Ci znaleść kogoś kto przez 2 miesiące nie używa aparatu.
                                wiem,wystarczy informacja jaki spadek występuje np po 5-7 dniach.

Komentarz

Pracuję...