X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szwayko
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2076

Odp: Canon EOS R8

R8 tani korpus z dobra matrycą. Wg Optyczne
    Canon R 30Mpix - ma 53lpmm
    Canon R8 24MPix - ma 64lpmm
    Canon R5 45Mpix - ma 82lpmm
    frickr FB
    www.szwajkowski.pl

Komentarz

• atsf
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 4832

Zamieszczone przez adawro
      Podejrzewam, że korekcję są dopasowywane nie koniecznie po nazwie a jeszcze po jakimś numerze produktu.
      Ja ten obiektyw kupiłem ok. 2001 roku, jeszcze w erze aparatów na film, i znacznie wcześniej, niż się rozpowszechniły lustrzanki cyfrowe, a 10 lat przed moim wejściem w fotografię cyfrową, więc dane z EXIF zobaczyłem dopiero w 2011 r.

Jak z tego wynika, już erze aparatów analogowych protokół komunikacji obiektywu z aparatem wymagał identyfikacji producenta obiektywu, a ponieważ fotografia cyfrowa nie istniała, to ta informacja była dla użytkownika niedostępna (nikt nie czytał EXIF-ów), natomiast była istotna dla współpracy obiektywu z aparatem. Jeżeli więc zastosowano taki myk, aby obiektyw firmy niezależnej zakodować w jakimś chipie jako obiektyw Canona, to musiało to służyć tej współpracy, a to, czy Canon udostępnił kod Cosinie, czy ona sama wykonała takie obejście, nie jest w tym momencie istotne.

Korekcje w DPP najwyraźniej wymagają dodatkowych informacji wyciąganych z chipa obiektywu, które akurat dla samej współpracy obiektywu z aparatem nie mają istotnego znaczenia. Ale to świadczy o głębokim zabezpieczeniu się firmy Canon przed konkurencją.
      EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Jacek_Z
        Administrator
        • 2005
        • 2694

Zamieszczone przez atsf
        Jak z tego wynika, już erze aparatów analogowych protokół komunikacji obiektywu z aparatem wymagał identyfikacji producenta obiektywu, .
        Nie sądzę. Wymagał znajomości ogniskowej i jasności. Tu może tkwić tajemnica dlaczego teraz go pokazuje jako szkło Canona. Może gdy w exif nie ma informacji o producencie to zgłasza obiektyw jako szkło Canona.
        Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Komentarz

• atsf
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 4832

Zamieszczone przez Jacek_Z
          Nie sądzę. Wymagał znajomości ogniskowej i jasności. Tu może tkwić tajemnica dlaczego teraz go pokazuje jako szkło Canona. Może gdy w exif nie ma informacji o producencie to zgłasza obiektyw jako szkło Canona.
          Przecież to się kupy nie trzyma. Obiektyw o jasności f/3,5 jest zgłaszany w EXIF jako obiektyw f/2,8, więc jedynym istotnym fragmentem tego zapisu jest albo słowo "Canon", albo "EF", albo "Canon EF". To jest tylko info o producencie i nic więcej. O zakresie użytecznych przysłon najwyraźniej informuje inny fragment protokołu nie związany z tym zapisem tylko identyfikującym producenta.
          EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Pytanie do użytkowników R8 - czy to body nadaje się do robienia zdjęć reportażowych z imprez na migawce elektronicznej. Nie chodzi o żadne zastosowania komercyjne tylko dokumentacja. Tych zdjęć jest bardzo dużo ale nie muszą wszystkie wyjść, to nie repo na zamówienie tylko dokumentacja firmowa.
            Uściślając czy działanie na elektronicznej będzie skutkowało dużą ilością artefaktów?
            Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Hubert Multana
              Uzależniony
              • 2010
              • 640

No dobra, mam go. Przesiadka z R6

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 596EC1B2-AED2-4AD7-BED9-F31EFB48B927.jpeg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 49,4 KB
ID: 2096935
              Ostatnio edytowany przez Hubert Multana; 35927.
              Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• cybulski
                Pełne uzależnienie
                • 2022
                • 1156

Zamieszczone przez Hubert Multana

[ATTACH=CONFIG]14397[/ATTACH]
                Też go oglądałem pod kątem Żony. Fajne małe body.
                linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18766

Zamieszczone przez cybulski
                  Też go oglądałem pod kątem Żony. Fajne małe body.
                  Dokładnie, mojej małżonce też się podoba . Chyba jednak Canon wiedział co robi jak projektowali to body ....
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• cybulski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2022
                    • 1156

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                    Dokładnie, mojej małżonce też się podoba . Chyba jednak Canon wiedział co robi jak projektowali to body ....
                    Wiedział, wiedział
                    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• MariusWA
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 67

Zamieszczone przez Hubert Multana
                      I jak wrażenia ?...sam się waham miedzy R6 mk1 i R8...mam w tych samych pieniądzach więc jest zgryz...w R8 AF bardzo kusi, matryca też, body mniej :-)

Komentarz

• Hubert Multana
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 640

Zamieszczone przez MariusWA
                        I jak wrażenia ?...sam się waham miedzy R6 mk1 i R8...mam w tych samych pieniądzach więc jest zgryz...w R8 AF bardzo kusi, matryca też, body mniej :-)
                        Ja jestem bardzo zadowolony, ale nic mnie nie zaskoczylo bo mialem go u siebie na testach od premiery przez dosc dlugi czas Teraz po prostu zakupilem swoj egzemplarz.
                        Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• MariusWA
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 67

Mam i ja ?AF mega, pięknie trzyma na obiekcie,szybki,skuteczny... w sumie o to mi chodziło w przesiadce z R
                          Jestem zadowolony .
                          Wybieranie punktu AF z ekranu to co prawda nie joystick ale wszystko kwestia przyzwyczajenia wcześniej miałem 6D tam też nie było.
                          A samo wybieranie działa dużo sprawniej niż w R nie ma takiego opóźnienia
                          Gdzieś z tyłu głowy było R6mk1...bo cena ta sama....ale af i matryca jednak na plus

Komentarz

• mystek
                            Uzależniony
                            • 2011
                            • 941

Co fotografujesz głównie, Marius?
                            https://www.facebook.com/mystekfoto
                            https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• RobertoM
                              Bywalec
                              • 2017
                              • 247

Marius ciekawi mnie porównanie do R. Szczególnie ta szybkość działania. Np lubiłem bardzo RP za wagę i rozmiar ale i za obrazek jednak to był żółw w porównaniu do R. Jeżeli R8 działa szybciej niż R głównie w tej materii responsywnosci aparatu to jest to mocno na plus.

Komentarz

• robcio
                                Początki nałogu
                                • 2020
                                • 397

Zamieszczone przez RobertoM
                                Marius ciekawi mnie porównanie do R. Szczególnie ta szybkość działania. Np lubiłem bardzo RP za wagę i rozmiar ale i za obrazek jednak to był żółw w porównaniu do R. Jeżeli R8 działa szybciej niż R głównie w tej materii responsywnosci aparatu to jest to mocno na plus.
                                Bez sprawdzania dokładnego można wprost powiedzieć, ze dzięki nowszemu procesorowi o większej wydajności R8 będzie działał szybciej niż RP/R.

Komentarz

Pracuję...