X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fotos
    Początki nałogu
    • 2005
    • 406

G11

Jest:

Ale znow bez CMOSa i fajnego obiektywu.
  • Asiulus
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 19

Fotos, a co to znaczy: "fajny obiektyw"? Dla mnie jasność i zakres ogniskowych jest OK, do zastosowań uniwersalnych - a chyba taki aparat ma być uniwersalny. Cieszy mnie obecność raw i obracanego LCD(używam takiego telewizorka od paru lat i nikt mnie ni przekona, że to tylko bajer porównywalny z wykrywaniem twarzy).
    Ale matryca by mogła być większa. Zobaczymy, jak wypadnie w testach. Na razie widzę prawie idealnego następcę mojego A95 (który właśnie umarł, a seria A schodzi na psy... więc tym przychylniej patrzę na G11).
    Jaka cyfrówka? Dla tradycyjnego katolika - Canon. Dla prawosławnego - Nikon. Dla protestanta - żaden, bo Pismo mówi, że nie będziesz czynił obrazu.

Mało piszę, dużo czytam.

Komentarz

• Viracocha
      Uzależniony
      • 2004
      • 853

Liczba megapikseli poszła sporo w dół. Tego się nie spodziewałem. To może być faktycznie super aparat dodatkowy, dla posiadaczy luster. Ja już trochę straciłem nadzieję, że seria G "się odrodzi" i zaczynałem szukać powoli używanego G6 lub G5 właśnie na okazje, kiedy mi się nie chce dźwigać lustra.

Komentarz

• ostrowin
        Bywalec
        • 2008
        • 103

Zamieszczone przez Viracocha
        Liczba megapikseli poszła sporo w dół. Tego się nie spodziewałem. To może być faktycznie super aparat dodatkowy, dla posiadaczy luster. Ja już trochę straciłem nadzieję, że seria G "się odrodzi" i zaczynałem szukać powoli używanego G6 lub G5 właśnie na okazje, kiedy mi się nie chce dźwigać lustra.
        Dokładnie,sam spodziewałem się że może obniżą do 12mpx jak w G9 ale do 10 to naprawdę zaskoczenie.Pytanie tylko czy Canon nie strzelił sobie w stopę bo marketing to marketing a im większe cyferki tym lepiej przynajmniej tak większości laików co patrzy tylko na piksele się wydaje.Choć bardziej zaawansowani amatorzy wiedzą że nie tylko liczba pikseli się liczy no ale tacy są w mniejszości.Nie pozostaje nic innego jak tylko czekać na sample w wysokich ISO ;]
        30D + 17-40+ Plástico Fantástico

Komentarz

• Asiulus
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 19

Ostrowin, ale ten aparat jest wyraźnie kierowany do bardziej zaawansowanych ludków. Bardzo mnie cieszy, że odchudzili megapiksele, oby przełożyło się to na wyższą jakość obrazu. Przyznam się, że po G9 i G10 kompletnie straciłam zainteresowanie serią "G", ale G11 przypadł mi do gustu, a przynajmniej pierwsze wrażenie jest pozytywne.
          Po wczytaniu się w specyfikację, negatywnie zaskoczyła mnie prędkość wykonywania zdjęć seryjnych i najdłuższy dostępny czas naświetlania - tylko 15 sekund, tyle co w moim A95.
          Jaka cyfrówka? Dla tradycyjnego katolika - Canon. Dla prawosławnego - Nikon. Dla protestanta - żaden, bo Pismo mówi, że nie będziesz czynił obrazu.

Mało piszę, dużo czytam.

Komentarz

• Viracocha
            Uzależniony
            • 2004
            • 853

Nie ma co narzekać. Zawsze mogłoby być lepiej. Spore zmniejszenie ilości megapikseli i powrót uchylnego wyświetlacza to naprawdę całkiem sporo.
            Ciekawie wygląda też model S90:

Mógłby być trochę tańszy, bo z tego co widać, to różnica w cenie między G11, a S90 będzie niezbyt duża.

Komentarz

• redrash
              Coś już napisał
              • 2005
              • 58

no fajnie, niech jeszcze canon zmieni obiektyw na jasniejszy taki ze swiatlem 2.0-3.0 jak to byl w G5 i wciagam

Komentarz

• basala
                Uzależniony
                • 2008
                • 615

Zamieszczone przez Viracocha
                Liczba megapikseli poszła sporo w dół. Tego się nie spodziewałem.
                Jak to, w nowym modelu mniej megapikseli i to 1/3?! A może to jednak błąd w druku? Dobrze, że chociaż zoom zostawili bez zmian. ;-)

Komentarz

• nowart
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 809

Wszystko pięknie i ładnie tylko dlaczego taki sprzęt nie ma już filmowania w trybie Full HD tylko jakieś nędzne 640x320 ??
                  Gdyby miał jaśniejsze szkiełko i filmowanie to chętnie zamieniłbym swojego LX3 na tego Canonika.
                  No ale jak to Canonik - muszą dozować przyjemność użytkownikom aby przypadkiem nie oszaleli ze szczęścia... Tym razem dołożyli ( a może W KOŃCU ZWRÓCILI) serii G uchylany ekranik... żenada...

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

Zamieszczone przez nowart
                    Tym razem dołożyli ( a może W KOŃCU ZWRÓCILI) serii G uchylany ekranik... żenada...
                    Za pięć, sześć generacji dostaniemy z powrotem G2-G3-Pro2 z nową elektroniką, jest jeden haczyk: nie można przez 5-6 lat kupować Canonów.

A co ci w LX3 nie pasuje? Mi brak zooma i trzaski zamiast normalnego dźwięku.
                    the silence is deafening

Komentarz

• nowart
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 809

Brak zooma i AF-a podczas filmowania. Wkurzający dekielek. Brak uchylnego LCD.
                      Zakres połączony ze światłem jest dla mnie świetny chociaż gdyby był odrobinę ciemniejszy ( np jak w starych G3) a znacznie dłuższy to z pewnością bym się nie obraził
                      Co do trzasków w dźwięku to chyba nic takiego nie mam.

Gdyby G11 miał jaśniejsze szkło i Full HD to byłby to dla mnie kompakcik idealny. A takie dozowanie ulepszeń - i tak niegdyś zabranych - oraz robienie show jaki to świetny, nowy (??) kompakt wam nie dajemy, doprowadza mnie do szału.
                      Ostatnio edytowany przez nowart; 12039.

Komentarz

• Sempoo
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 273

Jestem ciekaw, jakie RAWy wychodzą z G11 na ISO800 i powyżej. Sam cykam G9 i jeszcze ISO400 po odszumieniu w domenie koloru wygląda spoko, gorzej z ISO800.
                        60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• swnw
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 275

Zamieszczone przez nowart
                          Wszystko pięknie i ładnie tylko dlaczego taki sprzęt nie ma już filmowania w trybie Full HD tylko jakieś nędzne 640x320 ??
                          Gdyby miał jaśniejsze szkiełko i filmowanie to chętnie zamieniłbym swojego LX3 na tego Canonika.
                          No ale jak to Canonik - muszą dozować przyjemność użytkownikom aby przypadkiem nie oszaleli ze szczęścia... Tym razem dołożyli ( a może W KOŃCU ZWRÓCILI) serii G uchylany ekranik... żenada...
                          Ale Canon produkuje doskonałe Camery HD u nas za ok. 3500 zł. czyli na świecie pewnie za ok. 1000$.
                          Wyobraź sobie co by sie stało z ich sprzedażą gdyby S90 i G11 miały tryb filmowania HD .

swnw

Komentarz

• gietrzy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 5727

Zamieszczone przez swnw
                            Ale Canon produkuje doskonałe Camery HD u nas za ok. 3500 zł. czyli na świecie pewnie za ok. 1000$.
                            Aktualnie w B&H jest superancka HF S100 w PALu za $1150. U nas kolem 6k PLN
                            the silence is deafening

Komentarz

• nowart
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 809

Zamieszczone przez swnw
                              Wyobraź sobie co by sie stało z ich sprzedażą gdyby S90 i G11 miały tryb filmowania HD .

swnw
                              ja rozumiem, ale jakoś nie przeszkadza im ta funkcja w takim choćby SX1...?
                              co też mają powiedzieć te biedaki, które pokupowały kamery full hd za kilkanaście/dziesiąt tys. zł. gdy widzą co wypluwa ot taki 5D mark II
                              poza tym filmuję na tyle sporadycznie, że na dodatkową skrzynkę na ramieniu raczej ochoty nie mam a jakość filmów z LX3 w zupełności mi wystarcza do takich zabaw, poza w.w. niedogodnościami...

Komentarz

Pracuję...