X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lux
    Początki nałogu
    • 2004
    • 271

Jakim cudem do LX3 pasuja lampy Canona i Nikona?
    =============
    www.fotolux4.blogspot.com/

Komentarz

• gwozdzt
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 5780

Zamieszczone przez lux
      Jakim cudem do LX3 pasuja lampy Canona i Nikona?
      takim, że gorąca stopka jest standardowa, więc dają się zamocować i będą błyskać w trybie manualnym - pełną mocą (lub mocą częściową bądź w automatyce własnej w zależności od możliwości danej lampy)

trzeba zapytać inaczej:
      Zamieszczone przez gietrzy
      Poza tym: wolę Panasonika od Canona, pasują do niego lampy i Nikona (SB-400/600/800) i Olka (FL-20) i Canona (430/270) i Panasonika oczywiście....
      czy EX-y i SaBiny działają z Panasami w jakieś automatyce błysku TTL (E-TTL/i-TTL) ?

Zamieszczone przez gietrzy
      A G11 to mydlenie oczu, nie ma key features serii Gie
      nie ma właściwie tylko jednego - fast lens.
      reszta ficzerów jest: hot-shoe, T/S LCD, RAW.
      no, nie ma jeszcze górnego monochrom LCD, ale IMHO to się już nie zalicza do key features...:smile:

Brak jasnego obiektywu jest rekompensowany przez dużo wyższe dostepne ISO oraz stabilizację (przypominając: starsze modele Gie z obiektywami f/2.0-2.5 (3.0) stabilizacji nie posiadały, a dostępne czułości kończyły się na ISO 400).
      Teraz obiektyw jest wprawdzie ciemniejszy o 1-1.5 EV, a za to mamy 3 EV ze strony ISO i kolejne ~3 EV stabilizacji.

Poza tym w tych starszych Gie mieliśmy na krótkim końcu zooma zaledwie eqv.35mm, a tu mamy nareszcie eqv.28mm, wiec jeśli o mnie chodzi, to po kastratach G7,9,10 nareszcie ukazał się sensowny Gie, który trafia w moje potrzeby i szykuję się do zakupu
      (bo do tej pory myslałem o G5/G6, ale wstrzymywał mnie brak szerokiego kąta na dole i pewna już 'zabytkowość' tych sprzętów) :-)
      Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• lux
        Początki nałogu
        • 2004
        • 271

Zamieszczone przez gwozdzt
        takim, że gorąca stopka jest standardowa, więc dają się zamocować i będą błyskać w trybie manualnym - pełną mocą (lub mocą częściową bądź w automatyce własnej w zależności od możliwości danej lampy)
        a tak, to większość lamp można miedzy sytemami przekładać. Robiłem tak w Canonie i uszkodziłem go.
        =============

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez lux
          a tak, to większość lamp można miedzy sytemami przekładać. Robiłem tak w Canonie i uszkodziłem go.
          Canon Canonowi nierówny.

jesli chodzi o lustrzanki, to począwszy od 20D/350D już nie ulegają uszkodzeniu (wytrzymują 250V, gdy wcześniejsze modele tolerowały tylko 6V);

natomiast jeśli chodzi o kompakty, to niestety nie wiem, jakie napięcia na stopkach lamp są w nich dopuszczalne?
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• lux
            Początki nałogu
            • 2004
            • 271

Zamieszczone przez gwozdzt
            jesli chodzi o lustrzanki, to począwszy od 20D/350D już nie ulegają uszkodzeniu (wytrzymują 250V, gdy wcześniejsze modele tolerowały tylko 6V);
            niestety tak nie jest. Oprócz napięcia są też obce styki dedykacji. Mimo, że napięcie miałem do 6V w C400d to obce styki dedykacji powodowały przymulenie aparatu a ostatecznie uszkodziły system sterowania lampą w aparacie, co kosztowało 200 zł na Żytniej :/
            =============

Komentarz

• wujek
              Coś już napisał
              • 2008
              • 86

pytanie:
              czy lampa 430exII podpięta do G11 będzie wspomagała autofocus?

przejrzałem manuala i nic nie znalazłem

Komentarz

• steku
                Coś już napisał
                • 2006
                • 76

Stawiam na to, że nie.
                W takim np. G10 z 580EX (I) nie wspomaga. G10 ma własną lampeczkę.
                Piotr

Komentarz

• Piotr_0602
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1075

recenzja G11:

Whenever I travel, I always wage an internal battle: how much effort do I devote to capturing the tourist attractions versus the place versus the...

W tym porówanie G11 do "Large Sensor Pocket Camera", w tym przypadku do Panasonica G1. Fragment:

"Which brings us to an IQ comparison. At ISO 100 the differences are visible, but it takes some pixel peeping to see them. The G11's 10MP and the GF1's 12MP are close, and so the degree of enlargibility is similar. It's when the ISO gets to around 400 and up that one can really see the differences, even in web-sized reproduction sizes."

Komentarz

• renes
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 510

Zamieszczone przez wujek
                    pytanie:
                    czy lampa 430exII podpięta do G11 będzie wspomagała autofocus?

przejrzałem manuala i nic nie znalazłem
                    Nie ma na pewno, przynajmniej tak jest w G11 mojej żony. Wbudowany fokus mnie zaskoczył szybkością, jest dużo szybszy niż w Sony R1, czy G6. Z innymi porównań nie mam. Podpiąłem na chwilę 430II, lampa na auto, wyniki trochę mnie rozczarowały - w jasnych pomieszczeniach lampa odbita od sufitu dość widocznie prześwietla, w ciemnych warunkach też do końca sobie nie radzi bo niedoświetla. To tak na szybko, może to kwestia jakiegoś ustawienia, nie miałem więcej czasu aby go bardziej przetestować.

Komentarz

• steku
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 76

Zachowanie lampy, które opisujesz wskazuje, że aparat mógł być w trybie M. Wtedy lampą trzeba sterować manualnie, inaczej niż jest to przy M i E-TTL w lustrzankach.
                      Piotr

Komentarz

• renes
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 510

Zamieszczone przez steku
                        Zachowanie lampy, które opisujesz wskazuje, że aparat mógł być w trybie M. Wtedy lampą trzeba sterować manualnie, inaczej niż jest to przy M i E-TTL w lustrzankach.
                        Rzeczywiście aparat miałem ustawiony na porogram manualny, to wyjaśniałoby zachowanie lampy. Nie wiedziałem, że to zasada w kompaktach Canona, w Sony R1, którego używałem takego zachowania z lampą Metza nie zauważyłem. Sprawdzę później jak zachowuje się 430II z G11 w trybie P. Powinno więc chyba być lepiej.

Komentarz

• steku
                          Coś już napisał
                          • 2006
                          • 76

W "P" czy "A" lampa zadziała automatycznie. W "M" jest Manual. Zarówno dla aparatu jak i lampy. Trudno powiedzieć czy to "gorzej" czy "lepiej". Po prostu inaczej niż w lustrzankach. Jak manual to manual.
                          Piotr

Komentarz

• renes
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 510

To wiem. Miałem na myśli to, że powinno więc być lepiej w sytuacji gdy lampę chcemy zostawić na E-TTL, wtedy P a nie M w G11.
                            Jutro zresztą potestuję.

Komentarz

• rycerz
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 227

minęło kilka miesięcy: i co warto kupić g11 za 1800zł ?
                              ktoś kupił i jest zawiedziony? ktoś się zachwyca?
                              nx100

Komentarz

• MFor
                                Dopiero zaczyna
                                • 2008
                                • 15

Nie warto.

Komentarz

Pracuję...