X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wilczasty
    • 2010
    • 12

Hej hej, witam was.
    Zastanawiam się nad kupnem tej lampki. Jestem amatorem, będę jej używał przeważnie jak nie wyłącznie ze stopki aparatu.
    Mam tylko pytanie, czy nie warto sie zastanowić jeszcze nad nissin di466 albo jakąś używkę canona, ale z tego co widzę w tej cenie dostanę jedynie jakieś z serii EZ co chyba do cyfry średnio się nadają?
    Aha no i może wyszedł jakiś nowy firmware który pozwala wyzwalać te lampki ze środkowego pina?

Komentarz

• iso
      Uzależniony
      • 2009
      • 547

Zamieszczone przez wilczasty
      Hej hej, witam was.
      Zastanawiam się nad kupnem tej lampki. Jestem amatorem, będę jej używał przeważnie jak nie wyłącznie ze stopki aparatu.
      Mam tylko pytanie, czy nie warto sie zastanowić jeszcze nad nissin di466 albo jakąś używkę canona, ale z tego co widzę w tej cenie dostanę jedynie jakieś z serii EZ co chyba do cyfry średnio się nadają?
      Aha no i może wyszedł jakiś nowy firmware który pozwala wyzwalać te lampki ze środkowego pina?
      Wyszedł, ale do nikona. Ja polecam, spisuje się dzielnie.

Komentarz

• niemar
        Coś już napisał
        • 2007
        • 57

Kiedyś bawiłem się lampą NissinDi622 i canonem 40D. Pamiętam postawiłem lampę na podstawce i udało mi robić zdjęcia wyzwalając błysk "radiowo" czy jak tam 40D współpracował z tą lampą. Teraz właśnie bawiłem się 50D i nie mogłem tego zrobić. Wziąłem do ręki 40D i też nie mogę. O czym zapomniałem? Jakie ustawienia trzeba zmienić aby błyskała nie założona na sanki?
        C6DII, C7DII, 400mm f5.6, 17-40 f4.0L, Golphoto YH324C, Yongnuo600EX_RT

Komentarz

• gavin
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 1339

Raczej wyzwalałeś lampą wbudowana przez fotocelę

Komentarz

• robertwu
            Bywalec
            • 2007
            • 133

Zamieszczone przez niemar
            Kiedyś bawiłem się lampą NissinDi622 i canonem 40D. Pamiętam postawiłem lampę na podstawce i udało mi robić zdjęcia wyzwalając błysk "radiowo" czy jak tam 40D współpracował z tą lampą. Teraz właśnie bawiłem się 50D i nie mogłem tego zrobić. Wziąłem do ręki 40D i też nie mogę. O czym zapomniałem? Jakie ustawienia trzeba zmienić aby błyskała nie założona na sanki?
            Włącz lampę i dłużej przytrzymaj Mode - pomarańczowa dioda zacznie migać. Wtedy lampa będzie wyzwalana przez fotocele.
            www.kolumba5.tv

Komentarz

• niemar
              Coś już napisał
              • 2007
              • 57

robertwu dzięki, tego mi było trzeba
              C6DII, C7DII, 400mm f5.6, 17-40 f4.0L, Golphoto YH324C, Yongnuo600EX_RT

Komentarz

• oskardj92
                Początki nałogu
                • 2009
                • 423

Widać, że nowy użytkownik Nissina

50D, 1000D, 3000N, PS a530, EF-S 17-85mm IS USM, EF-S 18-55mm, EF 28-80mm, EF 75-300mm, Nissin Di622

Komentarz

• KuzynPit
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 398

Porusze temat wyzwalania lampy przez wyzwalacze,
                  otóż czy ktoś testował owego Nissina z wyzwalaczami Yongnuo rf-602? Bo wyczytałem że Nissin nie hula z phottixami bo nie wyzwoli przez środkowy pin.

Komentarz

• snizy
                    • 2010
                    • 2

witam

jako nowy użytkownik pragnę się przywitać

od krótkiego czasu jestem użytkownikiem tej lampy - współpracuje z Canonem G9, uzywam jej często w trybie slave (wyzwalana jest blyskiem wbudowanej lampy poprzez fotocele Nissina) i tutaj pojawił sieproblem.
                    Lampa jest wyzwalana poprzez aparat w tybie preselekcji przysłony i czasu, nie odpala w trybie Manualnym - domyślam sie, że jest to spowodowane brakiem w tym trybie przedbłysku.
                    Jest jakieś rozwiązanie tego problemu?

Komentarz

• ksx
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 290

Zamieszczone przez snizy
                      witam

jako nowy użytkownik pragnę się przywitać

od krótkiego czasu jestem użytkownikiem tej lampy - współpracuje z Canonem G9, uzywam jej często w trybie slave (wyzwalana jest blyskiem wbudowanej lampy poprzez fotocele Nissina) i tutaj pojawił sieproblem.
                      Lampa jest wyzwalana poprzez aparat w tybie preselekcji przysłony i czasu, nie odpala w trybie Manualnym - domyślam sie, że jest to spowodowane brakiem w tym trybie przedbłysku.
                      Jest jakieś rozwiązanie tego problemu?
                      G9 o ile wiem nie ma trybu manualnego lampy wbudowanej, więc lata w ttlu. Powinieneś mieć przedbłysk. Problemem może być synchronizacja na drugą kurtynę i długi odstęp między przedbłyskiem a błyskiem właściwym lampy wbudowanej. 622 ma wbudowana fotocelę na drugi błysk.

Komentarz

• iso
                        Uzależniony
                        • 2009
                        • 547

i przy czasach dłuższych niż 0.3" na drugą kurtynę też nie pstryka.
                        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                        off shoe oczywiscie.
                        Ostatnio edytowany przez iso; 28399. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• tomasuzu

Witam, od paru dni jestem posiadaczem lampy Nissin Di622, body C450D, ogólnie jestem zadowolony z tej lampy tylko denerwuje mnie jedna rzecz, podczas robienia zdjęć w AUTO przy średnio oświetlonym pomieszczeniu - AF działa dobrze bo włącza się dość mocna wiązka podczerwona i AF bez problemu łapie ostrość , a jak już przełączę na Manual to robią się schody, przy średnio oświetlonym pomieszczeniu albo wogóle nie ma światła podczerwonego i AF ma problemy albo jak jest ciemniej to sie włączy to ale lekko. Czy to może kwestia ustawień ? czy taki urok tej lampy ?

Komentarz

• MC_
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 3444

Nie wiedziałem, że ta lampa emituje IR.

Komentarz

• tomasuzu

Zamieszczone przez MC_
                              chodzi mi o wiązkę światła jaką lampa wysyła by AF mógł lepiej ostrzyć

jak to nazwałem to "moja wina" ale proszę mi udzielić odpowiedzi a nie nabijać się z nazewnictwa

Komentarz

• szymekgd
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 292

Zamieszczone przez MC_
                                Instrukcja mowi, ze emituje, ale to moze ja czegos nie rozumiem?
                                CANON EOS 40D z dodatkami

Komentarz

Pracuję...