Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Witam wszystkich na forum!
Jestem nowy na forum ale wiele wątków śledzę od dawna. Zastanawiam się nad wyborem lampy do mojego SX20. Kupując aparat nabyłem również torbę Lowepro Cirrus 110, celowo trochę większą z myślą o późniejszym dokupieniu małej lampy typu ex 270. Lampę będę użytkował głownie w mieszkaniu więc dużych wymagań nie mam. Zachęcony dobrymi opiniami i atrakcyjną ceną zainteresowałem się lampami j/w. Wiem, że Di622 ma lepsze parametry ale czy jest dużo słabsza od DI466? Cenowo są bardzo zbliżone.
Czy ktoś z posiadaczy Di622 może podać wysokość lampy w pozycji palnik w górę (wysokość całkowita od stopki). Obawiam się że mogłaby się nie zmieścić do torby. Pozdrawiam.
Wiem, że Di622 ma lepsze parametry ale czy jest dużo słabsza od DI466? Cenowo są bardzo zbliżone.
No cenowo są do siebie zbliżone, ale. Di622 ma wspomaganie AF, a Di466 nie posiada. Sam mam tą lampkę, nieco zniszczoną od piłki , ale co jak co to wspomaganie to dobra i pomocna rzecz
Przyłączam się do zdania kolegi. Dodam jeszcze, że lampa hula w trybie stroboskop, ma zoom w palniku (28-85 + wysuwany dyfuzor) i podobno w pełni współpracuje z lampami systemowymi. Ja swoją w USA kupiłem jak dolar był po 2 zł więc wyszło mi poniżej 500 zł .
1.Chciałbym dodać, że synchronizacja na "2nd curtain" rzeczywiście jest, tyle tylko że np. w Canonie 50D nie da się tej opcji włączyć. Aparat daje jasną wskazówkę, żebym kupił sobie kompatybilną lampę :-)
2.Przy ustawieniu "na wprost" głupieje automatyczny zoom - jezdzi w jedną i drugą stronę i nie zatrzymuje się. Rzecz godna uwagi to ta, że dzieje się tak tylko przy obiektywie Sigma (sic!) 17-70. Po podpięciu Canona zoom dział jak należy.
3Stopka jest bardzo delikatna, pracuję właśnie umysłowo nad system jej odciążenia (może w jakimś brakecie). Koszt nowej stopki w serwisie to ok. 180 zł + 2 x wysyłka (bo serwis tylko w Trójmieście). Moja w tej chwili jest poklejona i wzmocniona "prętami zbrojeniowymi" z wierteł 0,6 mm.
Podsumowując: nie sprzedam jej pewnie, zostanie jako druga "w razie czego". Ale następna będzie już na pewno Canon. Nie jestem żadnym fotografem, ale lubię jak wszystko działa tak jak powinno.
Zdecydowałem się na niższy model Di466. Cena w Euro 379 zł. Z zakupu jestem zadowolony, różnica w porównaniu z lampą wbudowaną jest ogromna.
Jest to moja pierwsza lampa i póki co lepszej nie potrzebuję.
Ponieważ jestem "zielony" w temacie lamp błyskowych proszę o kilka podpowiedzi na temat działania.
Lampa trochę nie doświetla w ustawieniu palnik na wprost. Czy należy zatem jakoś to wyregulować poprzez ustawienie poziomu ekspozycji TTL w lampie (regulacja przy wyłączonej lampie) i w jakim najlepiej zakresie? Czy może lepiej ustawiać większą siłę błysku w aparacie?
Według specyfikacji lampa posiada wspomaganie AF (wbudowana dioda), jednak z moim SX20 nie działa, zapala się tylko lampka wspomagania w aparacie. Próbowałem z różnymi trybami i ustawieniami i bez efektu. Nie wiem czy problem tkwi w tym, że SX20 nie ma na liście aparatów kompatybilnych z lampą, chociaż podobny model SX10 jest.
Nie piszę, bo nie umiem Ci odpowiedzieć. W 622 duszę na włączonej lampie guzik TTL mode i mam wybraną moc, zakres. Tak jak tu widać http://www.digitalfunstuff.com.au/prod859.htm Ale jak widzę u Ciebie powinno być tak samo.
Witam! Zapewne było to omawiane w tym wątku, ale nie dam rady przeczytać, aż tylu stron Mam pytanie odnośnie współpracy nissina di622 w trybie slave. Jak współpracowałaby lampa w zestawie: 550 ex (zamontowany OC-e3) + 430 ex + di622? Czy wyzwalałaby się bezprzewodowo bez zadnych problemow etc? Czy przedbłyski emitowane przez lampy canona, nie wyzwalałyby jej przed czasem?
nie, nissin reaguje na 2 błysk. problem może się pojawić w terenie - bo przy większej ilości światła fotocela po prostu nie reaguje. i do tego musi się 'widzieć' z innymi lampami.
Kupiłem Di622. W sklepie internetowym Fotojokera mają ją za 387 zł + 20 zł wysyłka, taniej nie mogłem znaleźć, żeby od ręki była.
Pierwsze wrażenia (miałem kiedyś 580EX II więc mam porównanie) - całkiem solidnie wykonana, intuicyjna obsługa. Doświetla ładnie i myślę, że to będą dobrze zainwestowane pieniądze.
Niektórzy piszą tutaj o głośnym silniczku od zooma i przeszkadzającym pisku przy ładowaniu. Jak dla mnie te dźwięki są na poziomie akceptowalnym - głośniej hałasuje mój Tamron 17-50.
Chodziło mi o wyzwalacz YONGNUO, ale już dostałem wiadomość od Migomex, że tylko lampy Nikona można zmienić. No szkoda
To rzeź wcześniej nie sprawdził na forum. Tej lampy właśnie nie kupuje się do radiowyzwalaczy, bo po minucie lampa zasypia i już się nie obudzi. Jak przełączysz ja na fotocele do czas zasypiania wynosi chyba 30min, ale wtedy stopka jest odłączona i radio jej nie wyzwoli. To sie popisali mysliciele od oszczedzania energii w Nissinie.
Do radia najtaniej i najlepiej kupic lampy Yongnuo tani model YN-460 II - duza moc (GN 38 przy 35mm palniku) - tyle co EX 580. I tania - ja kupilem teraz dwie po 145zl za jedna z Hongkongu. Swietnie chodza z radiem. Nie masz zooma, TTLa, masz tylko to co potrzeba do radia - palnik obracany gdzie chcesz, prosto zmieniania moc lampy, no i duuuza moc z tej cenie. Napewno przydatna bo takie lampy trzeba zmiekczyć.
Komentarz