X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lexer
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 47

Odp: YN-622 Yongnuo

Zamieszczone przez pawko
    czy próbowałeś przeprowadzić testy na zupełnie nowych akumulatorach ?
    może to problem jakieś słabszej baterii w tych nadajnikach.
    miałem taki podobny przypadek kiedyś w nadajnikach PT-04 - słabe baterie - o wymianie na nowe problem ustąpił.
    pozdrawiam
    Paweł
    Też tak myślałem za pierwszym razem, bo testowałem na prawie rozładowanych akumulatorkach. Dziś testy przeprowadzałem na nowych bateriach alkalicznych.

Komentarz

• guti
      • 2013
      • 8

Dzięki za info. Z ciekawością będę śledził kolejne Twoje testy.
      Teoretycznie dla mnie też nie byłoby dużego problemu z różnorodnym zasięgiem, bo muszę kupić 5 -6 sztuk, więc byłoby jakieś pole manewru, ale ten rozrzut daje do myślenia.
      Pozdrawiam.

Komentarz

• wiktor2323
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1290

Czy u Was na akumulatorkach 1.2V które są już troche rozładowane wyzwalacze świrują? Wczoraj wsadziłem jedne które były po sesji i wyzwalacze nie chciały palić.
        Wsadziłem lekko mniej zużyte i w wczoraj działały, dziś już nie błyskają. W jednym nie działa wspomaganie. Niby akumulatorki mają łącznie 2,6V + jeszcze to że wyładowane a wyzwalacze są na 3V. Powiedzcie jak to u Was jest a puki co ładuje akumulatorki i będę testował czy to ich wina

Ps. Ktoś tu pisał o tym, że wspomaganie świeci po górnych punktach. U mnie na 28mm w okolicach 1.5-2m świeci idealnie w środku.
        Facebook

Komentarz

• PrzemoWLKP
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 25

U mnie gdy są słabsze akumulatorki też mam bałagan z wyzwalaniem.
          1Ds mk2, 50D, C17-40L, C50/1.4, C85/1.8, C135/2L, S 70-200/2.8, S telekonwerter x2, samyang 8/3.5, kilka lamp i wuchta modyfikatorów

Komentarz

• wiktor2323
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1290

Rzeczywiście po naladowaniu akumulatorków błyskają- choć grubsze testy wykonam w weekend
            Ale jedno wspomaganie nie działa mimo tego, że w body jest ustawione...
            Facebook

Komentarz

• lexer
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 47

Po pierwszych testach w warunkach bojowych stwierdzam, że wyzwalacze są jednak bardzo zawodne.

Testowałem na weselu i na plenerze. Najbardziej upierdliwym problemem jest fakt "zawieszania się" wyzwalaczy. Polega ono na tym, że w menu aparatu przestają być dostępne tryby multi i manual. Zostaje tylko ttl. W 90% wypadków korzystam z manuala, którego często nie da się wybrać z menu! Trzeba wtedy resetować nadajnik i odbiorniki i wszystko wraca do normy (choć reset nie zawsze pomaga!). Jak wszystko działa to praca idzie naprawdę sprawnie (sterowanie z aparatu mocą to naprawdę genialna sprawa), ale jak się zacznie chrzanić to człowiek może wyjść z siebie... Na przedwczorajszym plenerze miałem sytuacje gdzie przez 5 minut nie mogłem uruchomić tego cholernego trybu manualnego, a para młoda i świadkowie czekali na mnie szczękając z zimna zębami, do tego panna młoda w ciąży... Nie wytrzymałem i dalej robiłem bez wyzwalaczy. Jutro kolejny plener, jeśli sytuacja będzie się powtarzać, będę zmuszony pozbyć się wyzwalaczy, bo z założenia mają one służyć do ułatwiania, nie do utrudniania pracy.

Komentarz

• wiktor2323
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 1290

Błacha sprawa, ale sprawdzałeś baterie? Potrafią wariować jak padają.
                Facebook

Komentarz

• grzegorzki
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 369

U mnie to 'zawieszanie' nie występowało, więc zamieniłem YN622 z aparatu na lampę i odwrotnie. No i się rypło. Faktycznie w aparacie dostępny był tylko tryb ETTL. Bryndza, choć wcześniej dałbym głowę że nic takiego się nie dzieje.
                  6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
                  Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• wiktor2323
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 1290

Aż z ciekawości przetestuje swoje...;/
                    Facebook

Komentarz

• lexer
                      Dopiero zaczyna
                      • 2007
                      • 47

Zamieszczone przez wiktor2323
                      Błacha sprawa, ale sprawdzałeś baterie? Potrafią wariować jak padają.
                      Baterie to alkaiki używane może łącznie z 8 godzin. Czas pracy na bateriach wg specyfikacji to ok. 60 godzin.

Komentarz

• wiktor2323
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 1290

Przestrzeliłem swoje z 5D i w 5D nie można ustawić lampy w manual?:O Ustawiam lampkę na m naciskam spust i przestawia się na ttl Hss.
                        Jeśli tak jest no to od biedy też będzie-i tak na kontrę stawiam manualną i ale martwi mnie plener.
                        Facebook

Komentarz

• SirRoot
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 70

oooo to ciekawe, możesz to srpawdzić dokłądnie ? HSS normalnie wyzwala ? w tym tyg chce kupić własnie pod 5d ten wyzwalacz..

Komentarz

• wiktor2323
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 1290

Zamieszczone przez SirRoot
                            oooo to ciekawe, możesz to srpawdzić dokłądnie ? HSS normalnie wyzwala ? w tym tyg chce kupić własnie pod 5d ten wyzwalacz..
                            Wszystko działa ladnie tylko że w automatyce. Jak podpinałem lampę studyjną i reporterską manualną wszystko ładnie wyzwala. A z metzem takie kwiatki.
                            W instrukcji jest napisane, że aby włączyć tryb M trzeba aktywować go w menu- a jak wiemy 5D niema takiej możliwości.
                            Facebook

Komentarz

• lexer
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 47

Przytrzymaj przez 3 sekundy przycisk cf-group na odbiorniku.

Komentarz

• SirRoot
                                Coś już napisał
                                • 2009
                                • 70

daj znać czy udało się. Mi własnie zależy na tym, aby wyzwalać 580tke w manualu...

Komentarz

Pracuję...