Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12158

Zamieszczone przez MariuszJ
    Nie bądź za szybki - Slingshot ma też wady.

(...)

Problemy:

1. Sprawdza się przy dwóch obiektywach.
    2. Nie da rady z 70-200/4 - z puszką jest za długi do 200AW (jeżeli dobrze pamiętam, w moim wieku są z tym kłopoty )
    mam podobne spostrzezenia pod adresem Fastpacka (250), ktory na dodatek ma dwa ramiona do noszenia, nie tylko jedno. uzywac sie da dosc podobnie, ale trzeba miec swiadomosc ograniczen tego bocznego dostepu do sprzetu.

z problemow z Fastpackiem wymienilbym tez:
    1. to naprawde sie nie nadaje na ciezsze body + 2 duze lensy. ramiona tego plecaka nie sa zaprojektowane, do komfortowego noszenia duzej masy. w Verteksie 200 moge nosic caly dzien 2 body + 4 sloiki (17-40, 24-105, 70-200/4, 300/4) + zapasowe akku i cala mase filtrow - i to owszem jest ciezkie, ale mozna przezyc. Fastpack zaladowany 5D + 24-105 + 70-200/4 po kilku godzinach wykancza. polecam obejrzec ramiona tych plecakow, to bedzie widac dlaczego
    2. zamek do komory aparatu w Fastpacku nie jest przewidziany do intensywnego uzytkowania i pospiechu. a to naprawde jest taki element konstrukcji, po ktorego uszkodzeniu plecak mozna w zasadzie tylko wyrzucic. sam zamek jest moze i dostateczny na docelowa wage, ale przez to ze nie jest wszyty prosto, tylko ciasnymi lukami to trzeba z nim jednak uwazac, jesli chce sie cieszyc plecakiem dluzej niz rok. porownanie z Verteksem jest brutalne, ale mozna w sklepie/na zdjeciach zobaczyc na czym polega ta roznica.
    3. Fastpack 250 jest w sumie calkiem pojemny i pod wzgledem funkcjonalnym swietnie sie sprawdza na codzien (a w komorze na aparat mozna spakowac nawet i 4 kartony na mleko/soczek, i jeszcze na czekolade miejsce zostanie) . ale jako plecak turystyczny, czysto fotograficzny to bym go nie polecal. przynajmniej jak ktos nie jest fotografem tylko w sloneczne niedziele :-D
    www albo tez flickr

Komentarz

• MariuszJ
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 1697

Sprawdziłem - nie włożysz 5d z zapiętym 70-200/4 do środkowego tunelu 200AW. Jest około 3-4 cm za krótko (obliczam względem mojego aktualnego tele, który wchodzi na styk). Możesz spróbować z kolejnym numerem Slingshota.
      Entuzjastyczny Neofita

Komentarz

• enter
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1201

Zamieszczone przez Merauder
        Mam pytanko jeszcze odnośnie Tamraca 13-tki. Bo pisałeś, że w pojemności spore różnice pomiędzy 12 i 13. Na fotkach widzę jedynie różnicę w postaci kieszeni na lapka (dla mnie zbędnej), a cenowo to ponad 150 zł różnicy.

To jak z tą pojemnością głównej komory?
        Teraz nie mam jak zrobić fotografii dwóch toreb bo nie widze się z drugim fotografem tak aby mieć ze sobą dwie torby jednocześnie
        ale różnice są spore w wysokości torby

w 12 wchodzi body z gripem
        w 13 pod body z gripem wejdzie jeszcze w poprzek 4/70-200 i nic nie wystaje

w 13 w pionie wrzucę bez składania osłony spokojnie 2/135 i 4/70-200
        w 12 raczej tak się nie da.

jak kupowałem sam torbę to te poniższe wymiary były dla mnie bardzo podobne a w rzeczywistości wchodzi sporo więcej np jak w pro12 musze mieć złożone osłony i wchodzą szkła na styk to w pro13 mam normalnie założone osłony i jeszcze mam miejsce po bokach i od spodu
        wymiary wew głównej torby 5612
        38 x 17 x 21 cm
        wymiary wew głównej torby 5613
        39 x 19 x 27 cm

Lampy w pro13 wchodzą pionowo ze stofenem i jest jeszcze centymetr zapasu na inny filtr, grid czy wyzwalacze żeby upchać na max

po takim czasie użytkowania nie tęsknię do pro12
        ja głównie w kieszeni na lapka noszę blendy i dokumenty A4 - przydaje się mimo że, laptopa prawie nie używam

Komentarz

• Merauder
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1092

A jak to się ma w Twojej ocenie do mojej stopki + 7D, na które czekam oraz + jeszcze jedno 430exII i Sami 14 2.8.

Wszystko powyższe wolałbym wkładać z założonymi normalnie osłonami.
          7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• Czapa
            Bywalec
            • 2010
            • 179

A ja chciałbym jeszcze ostatecznie zapytać, co wziąć tamraca system 3 czy camrock tank x60 ?
            Sprzęt miałem strone wczesniej wypisany jaki ma byc zapakowany, ale powtórze, że jest to 400D + 3 stałki + lampa i przyszłosciowo może 4 stałka. Które lepsze jakościowo, bo to że camrock większy to widać, ale na moje oko to tamraca wszystko by mi się pomieściło, może na ścisk, ale by weszło
            ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Komentarz

• enter
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1201

Zamieszczone przez Merauder
              A jak to się ma w Twojej ocenie do mojej stopki + 7D, na które czekam oraz + jeszcze jedno 430exII i Sami 14 2.8.

Wszystko powyższe wolałbym wkładać z założonymi normalnie osłonami.
              Będziesz miał jeszcze sporo miejsca w pro13
              w pro 12 ?

przykładowo
              korpus ze szkłem 7d C28mm
              korpus ze szkłem 450d S14mm
              430ex w boczn
              430ex w boczn

masz jeszcze miejsca na 4 szkła w pro12
              masz jeszcze miejsce na 6 szkieł małych plus dwa dłuższe pod korpusami lub 2 krótkie i cztery dłuższe szkła w pro 13

a masz tylko trzy krótkie [długość obiektyw a nie ogniskowa]
              8mm
              50mm
              85mm

akcesoria wejdą w 4 kieszenie zewnętrzne

jak zamierzasz cos jeszcze kupować i to dźwigać to pro13 jak więcej szkieł mieć nie będziesz miał a masz kasę i chcesz wieczystą gwarancję to bierz mniejsze lowepro w cenie pro13 jak coś ci się zepsuje w torbie to oddajesz i masz zawsze albo naprawę albo zwrot nowej.

ja zaś do pro13 dokupiłem Pro Mag II do codziennego noszenia, na max upchany mieści 4 szkła z korpusem plus 2 lampy

2/35
              50mm
              135mm
              24-105
              2x580ex
              YU 602
              16 x eneloop
              4xAkumulator
              to w głównej komorze
              do tego jak potrzebuję
              zapinam 3 Lenscse z 70-200, 85mm Puch 60 na 2 korpus

jak komu wygodnie - taki modułowy zestaw mi pasuje i mogę go modyfikować w zależności od potrzeb
              Musisz sam sprawdzić czy będzie ci wygodnie tak nosić sprzęt na plener.

Komentarz

• Balcer
                Coś już napisał
                • 2009
                • 62

Brak dostępnośći w Sklepie Plecaczka, na który byłem już zdecydowany zmusiła mnie do dalszych poszukiwań.
                do sądzicie o tym: http://allegro.pl/racam-plecak-603-n...472779504.html
                Canon 5D MkII | C24-105L | Tamron 24-70f/2.8|C50 f/1.4 | C70-200 f/2,8 | SL580EXII|GPYH324C

Komentarz

• retter
                  Początki nałogu
                  • 2007
                  • 432

Zamieszczone przez Balcer
                  Brak dostępnośći w Sklepie Plecaczka, na który byłem już zdecydowany zmusiła mnie do dalszych poszukiwań.
                  do sądzicie o tym: http://allegro.pl/racam-plecak-603-n...472779504.html
                  To kopia comurovera, wady system chłodzenia brak, szelki są zbyt słąbo przymocowane takie czesto mi sie pruły odrywały. Ale plecak wygląda ciekawie.

Chcesz na tym nosić statyw? Jaki statyw? 70-200/4 tu raczej nie wejdzie pionowo.
                  Na stałe podzielenie na 2 komory obniża uniwersalność.
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  Przeoczyłem GPYH324C, jest spory noszenie go to zły pomysł. Mam 55prob i rover plus, jeszcze ujdzie.
                  Ostatnio edytowany przez retter; 14191. Powód: Automerged Doublepost
                  szukaczka http://maciejko.net/cbsearch/

FaanBW

Komentarz

• Czapa
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 179

Chciałbym aby ktoś pomógł mi w wyborze gdyż jeszcze dzisiaj muszę go dokonać. W tej samej cenie mam do wyboru tamraca system 6 i hama rexton 170 co wybrać, Chce aby zmieściło się body + 4 obiektywy i lampka.

Liczę na was ,)
                    ...Ja tu tylko sprzątam C 5D II :: C 6D :: s 14mm 2.8 :: c 35 1.4mm :: c 40mm 2.8 :: c 85mm 1.8 :: c 70-200mm 2.8 :: Y 565ex :: rf-603 :: 055xprob x2:: 804cr2 :: 701 HDV

Komentarz

• ac3
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 109

Hej jestem uzytkownikiem tamraka pro 8 i ten mi sie wydaje lekko malawy.Nie znasze ustawiac sprzetu w pionie lub na sloikach. Mysle,ze jak chcesz miec swobode dzialania i w miare solidna torbe to polecam Tamraka. Hamma to dla mnie jakis dosc udziwniony produkt ( bez urazy dla uzytkownikow tej marki)
                      Tylko L i X reszta bez wiekszego znaczenia

Komentarz

• mik81
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 43

Chciałbym sie poradzić - potrzebuję torby naramiennej w której wejdą 2x body (60d + 400d+grip) oba ze szkiełkami docelowo T/C70-200 + T17+50 dodatkowo 2 C85/1.8 i S20/1.8 lub S24/1.8 oraz 2 lampy, triggery, karty pamięci akumulatorki i takie pomniejsze drobiazgi. Większość osób poleca plecaki jednak ma już jeden i w zupełności mi wystarcza - natomiast torba miała by być jako "przenośna szafa". Jeśli ktoś ma doświadczenia z torbami naramiennymi mieszczącymi wszystkie te klamoty i mógłby napisać coś konstruktywnego byłbym wdzięczny
                        60D + 400D(BG-E3) + macro-kit + T17-50 2.8 + C50/1.8 + C85 1.8 + T55-200 + Samyang 8mm FishEye + 580 EX II + YN565EX + YN560 II + Phottix Strato II Multi + pomniejsze gadżety

Komentarz

• obcy21
                          Początki nałogu
                          • 2010
                          • 467

to i ja się coś was zapytam i poczytam rad.
                          potrzebuje torbę/plecak na dwa body(5d+szkło i 350d - backup) do tego trzy stałki(jedna podpięta do body dwie opcjonalnie w przegrodach) do tego lampka 430ex2 i może druga taka sama. Oczywiście w plecaku/torbie muszą się zmieścić jeszcze zapasowe baterie, karty pamięci i jakieś drobniejsze szpargały(filtry itp.). Chciał bym aby był szybki dostęp do w/w akcesoriów i oby wygodnie się nosiło. jakieś propozycje?
                          Regulamin pkt 8.

Komentarz

• Kr4nkEd
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 119

Zamieszczone przez obcy21
                            to i ja się coś was zapytam i poczytam rad.
                            potrzebuje torbę/plecak na dwa body(5d+szkło i 350d - backup) do tego trzy stałki(jedna podpięta do body dwie opcjonalnie w przegrodach) do tego lampka 430ex2 i może druga taka sama. Oczywiście w plecaku/torbie muszą się zmieścić jeszcze zapasowe baterie, karty pamięci i jakieś drobniejsze szpargały(filtry itp.). Chciał bym aby był szybki dostęp do w/w akcesoriów i oby wygodnie się nosiło. jakieś propozycje?
                            Zerknij na Kate 3N1. Powinieneś się rozsądnie zmieścić do wersji 20/22 (różnica jest w komorze na netbook) do 30/33 wejdzie na pewno.
                            Plecak wygodny w każdej ze swoich konfiguracji (2 paski / sling) z wygodnym dostępem do całości.
                            kalibracja monitora
                            fotografia i film ślubny
                            targi ślubne łódź / warszawa
                            fotografia × kolarstwo

Komentarz

• Balcer
                              Coś już napisał
                              • 2009
                              • 62

No zakupiłem flipside 300 niewiem, jak mogło mi do głowy przyjść aby zastanawiać się nad flipside 200 czyli jeszcze mniejszym.
                              w 300 ledwo co sie mieszcze.
                              Przykładowe zdjęcie, może przyda się do podglądu osobe która również jest zainteresowana Flipsidem 300.
                              Zapakowane: 5d MkII + Grip + 70-200 + 24-105 + 85 + błysk 430EXII.
                              W Górnej szyfladzie miejsce na Filtry i drobiazgi typu aku.
                              Boczne na Karty i jakieś pierdołki.

Uploaded with ImageShack.us
                              Canon 5D MkII | C24-105L | Tamron 24-70f/2.8|C50 f/1.4 | C70-200 f/2,8 | SL580EXII|GPYH324C

Komentarz

• jsb
                                Dopiero zaczyna
                                • 2011
                                • 24

Czy do Lowepro Cirrus TLZ 25 zmieści się 5d2 + 17-40L?
                                Plecak już mam, szukam teraz czegoś najmniejszego do noszenia przy pasku lub przez ramię.
                                fotografia

Komentarz

Pracuję...