Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • muflon
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 6763

Ja mam inny pomysł - jak tylko znajdę chwilę czasu założę nowy wątek p.t. "Torby/Plecaki - testy", opiszę w nim NatureTrekkera i TLZ. I zrobię na czerwono dopisek: "to jest mój prywatny wątek, proszę tu dopisywać wyłącznie w miarę szczegółowe testy sprzętu, żadnych komentarzy, dyskusji itp - bo będę ciął bez tłumaczenia się"
    zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• snowboarder
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1358

Zamieszczone przez Jurek Plieth
      Święte słowa!
      Ale wracając do tematu - gdzie kupowałeś? Widze bowiem, że nasza ulubiona sprzedawczyni Crumplera z eBaya nie ma jeszcze tego modelu.

Jako, ze wakacje sie zblizaja nie chcialem czekac na ostatnia chwile
      i sprawdzilem online dealerow ze strony Crumpler USA - jeden mial
      20% i free shipping to wzialem :-)
      Torba jest naprawde fajna. Jako dodatek zafundowalem sobie lekki statyw
      na ten wyjazd - Gitzo 1028 z glowica Really Right Stuff 25 Pro.
      Po prostu dzielo sztuki. W sumie wazy ponizej kilograma (!) a podtrzymuje
      moj 20d z 24-70 f2.8L bez problemu. Skalda sie do szerokosci torby,
      nie zajmuje wcale miejsca, wiec nocne zdjecia i wschody i zachody slonca
      czekaja na mnie. Przy okazji jesli ktos chce kupic jeden statyw do konca
      zycia, to Gitzo Carbon Fiber choc piekielnie drogie sa warte swojej ceny.
      Glowice kulowe tez...

Komentarz

• Trzaska
        Coś już napisał
        • 2005
        • 86

Zamieszczone przez snowboarder
        Jako dodatek zafundowalem sobie lekki statyw
        na ten wyjazd - Gitzo 1028 z glowica Really Right Stuff 25 Pro.
        Po prostu dzielo sztuki. W sumie wazy ponizej kilograma (!) a podtrzymuje
        moj 20d z 24-70 f2.8L bez problemu. Skalda sie do szerokosci torby,
        nie zajmuje wcale miejsca, wiec nocne zdjecia i wschody i zachody slonca
        czekaja na mnie. Przy okazji jesli ktos chce kupic jeden statyw do konca
        zycia, to Gitzo Carbon Fiber choc piekielnie drogie sa warte swojej ceny.
        Glowice kulowe tez...
        Waga baaardzo mi sie spodobala wiec szukam i znajduje : "gwarantuje bezpieczeństwo użytkowania przy wszystkich aparatach kompaktowych o średniej kubaturze" - czy to naprawde nadaje sie do lustrzanki? Z checia bym kupila, chocby i nie najtaniej, ale juz wiekszego obiektywu chyba nie podepniesz .... Wiec czy to na cale zycie? Jakie są Wasze doświadczenia z takimi lekkimi statywami? (Troszke zbaczamy z tematu...)

Komentarz

• snowboarder
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1358

Zamieszczone przez Trzaska
          Waga baaardzo mi sie spodobala wiec szukam i znajduje : "gwarantuje bezpieczeństwo użytkowania przy wszystkich aparatach kompaktowych o średniej kubaturze" - czy to naprawde nadaje sie do lustrzanki? Z checia bym kupila, chocby i nie najtaniej, ale juz wiekszego obiektywu chyba nie podepniesz .... Wiec czy to na cale zycie? Jakie są Wasze doświadczenia z takimi lekkimi statywami? (Troszke zbaczamy z tematu...)
          To moj drugi Gitzo. Moj podstawowy statyw to 1228 z Markinsem M10 -
          tego zestawu uzywam na codzien do 20d z 300 f4L IS itd
          (ostatnio testowany w trudnych warunkach tu:
          http://www.wildlifeland.com/Canon20d/Antelope/ )
          1028 kupilem z mysla o wyjazdach i mialo byc jak najlzej. Maksymalne
          obciazenie 1028 to 3kg. 20d plus 24-70f2.8L plus ta mini glowica BH-Pro 25
          wazy w sumie jakies 2kg. Wiadomo, ze wiekszego obiektywu nie uzyjesz.
          Ale np 70-200 f4L spokojnie. Wiekszosc normalnych i szerokich katow
          jest mniejsz niz te dwa. Jasne, ze na wietrze zestaw nie jest super bezpieczny.
          Ale naprawde nic nie wazy! Skoro Gitzo podaje 3kg, to mozesz spokojnie
          im zaufac, ze testowali taka wage

Komentarz

• Trzaska
            Coś już napisał
            • 2005
            • 86

Dzięki, wobec tego mam pierwszą kandydaturę. Będę wdzięczna za uwagi wszystkich, którzy używają statywu do 1kg, który byłby w stanie utrzymać 350D + większy obiektyw, są z niego zadowoleni i mogliby polecić. Szykuje sie na 3 tygodnie z dwoma plecakami (jeden ze sprzetem i drugi ze śmieciami typu ciuchy)- waga statywu jest bardzo ważnym kryterium - ale jako że nie jest to zakup na jeden wyjazd, ale jak napisał snowboarder "jeden statyw do konca zycia" na wyjazdy więc pytam Was o Wasze własne wrażenia z używania takich statywów.

Komentarz

• sal
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1071

Czy ktoś z Was mających np. większe plecaki Lowepro - oddawał kiedykolwiek plecak ze sprzętem do luku bagażowego? (niekoniecznie przy checkinie, ale np. przed wejściem do samolotu na wózek) Dzisiaj wpadł mi w oko nowy Computrekker (jedyna jego wada z tego co widzę, to fakt że laptop idzie do zewnętrznej komory, a nie wewnętrznej) z kółkami i rączką... W sumie fajny, bo nie trzeba taszczyć samemu, ale jak pomyślę o oddawaniu tego (a jest normalnych wymiarów bagażu pokładowego) na wózek przy każdym locie Embraerem, to mnie ciarki przechodzą. Tylko cholera w czym ten sprzęt wozić - 2 małe torby?
              Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• arek354
                Dopiero zaczyna
                • 2004
                • 26

Do wczoraj nosiłem swojego Canona w ... reklamówce. Wiem, wiem. Profanacja Dziś już chrzest bojowy przeszła torba Milano Bilora. Mam jeszcze w zapasie torbę video-fotograficzną Unomat, ale ona będzie na większe wyprawy, bo poza aparatem może zmieścić się tam jeden, dwa dodatkowe obiektywy (na które zbieram)
                Body: Canon EOS 300v + Canon EOS 350D
                Lens: kit 18-55 + EF 28-105 + EF 70-200/4
                Inne: 2x CF 1GB Kingston + futerał Bilora + torba Unomat + plecak Soligor + RC-1 + statyw Walimex WT-3570

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Zamieszczone przez sal
                  Czy ktoś z Was mających np. większe plecaki Lowepro - oddawał kiedykolwiek plecak ze sprzętem do luku bagażowego?
                  Nigdy w życiu - i nie mam takiego zamiaru Natomiast już od dawna zbieram się, żeby przymierzyć NatureTrekkera do tych cosiów z napisem "it fits in - it flies" przy checkinie, bo już dwa razy w ostatniej chwili przepakowywałem sprzęt do podręcznego plecaka z obawy, że mnie zawrócą...

Komentarz

• Polaco
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1135

Z tego co mi wiadomo LowePro sie chwali przy niektorych plecakach ze sa przystosowane do samolotow, a wiec ze mozna je na poklad wniesc, ale chyba ten NatureTrekker jest troche za duzy na to...
                    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
                    Troche moich knotow

Komentarz

• Venio
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1084

mam takie pytanie do was:
                      Jaka torba naramienna będzie dobra do spakowania -> 300D, 3 obiektywów (KIT, SIGMA 70-300 APO MSII, 50f/1,8), 420ex, no i jakies 3 filterki i 2 karty CF.
                      Zalezy mi na tym by mozna było wsadzic tam body razem z doczapionym szkiełkiem 70-300 (oczywiscie bez osłony
                      Było by miło gdyby torba zmiesciła sie w przedziale cenowym do 200zł moze byc nawet mniej hehe
                      Zastanawiam sie nad Lowepro Nova 3 AW ale nei wiem czy to wszystko sie tam zmiesci.
                      Pozdrawiam

Komentarz

• McKane
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2015

Zamieszczone przez Venio
                        mam takie pytanie do was:
                        Jaka torba naramienna będzie dobra do spakowania -> 300D, 3 obiektywów (KIT, SIGMA 70-300 APO MSII, 50f/1,8), 420ex, no i jakies 3 filterki i 2 karty CF.
                        Zalezy mi na tym by mozna było wsadzic tam body razem z doczapionym szkiełkiem 70-300 (oczywiscie bez osłony
                        Ja dostalem ostatnio Lowepro Stealth Reporter 300 AW. Mam dokladnie ten sam zestaw szkiel (bez lampy niestety) i wszystko wchodzi bez problemu lacznie z zenitem (zamontowany pentacon 28/2.8), heliosem, pierscieniami posrednimi, ladowarka i spora iloscia dupereli. Mozna bez problemu zapakowac do niej 300D z podczepiona 70-300 z oslona zamontowana ale odwrotnie.
                        Przypuszczam ze wersja 200 AW tez spelnilaby Twoje oczekiwania co do wielkosci.
                        http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• muflon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 6763

Zamieszczone przez Polaco
                          Z tego co mi wiadomo LowePro sie chwali przy niektorych plecakach ze sa przystosowane do samolotow, a wiec ze mozna je na poklad wniesc, ale chyba ten NatureTrekker jest troche za duzy na to...
                          Za manualem (http://www.lowepro.com/images/downloads/trekkeraw.pdf):
                          The Photo Trekker AW II and Nature Trekker AW II (..) These two Trekkers fit into the overhead compartment of most airplanes.
                          Tak naprawdę, to rozmiar compartmentu to ja mam w nosie - grunt żeby przeszło przez checkin, potem się jakoś upcha, chociażby pod fotel I w tym celu muszę się w końcu wybrać na lotnisko, żeby sprawdzić plecak w "sprawdzaczkach".

Komentarz

• p13ka
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1013

Zamieszczone przez McKane
                            Przypuszczam ze wersja 200 AW tez spelnilaby Twoje oczekiwania co do wielkosci.
                            Mam 200 AW i bez problemu zmieszczę 20D z gripem i z podpiętym szkłem + dodatkowymi 2. obiektywami (w tym jeden biały długas) lub 1. obiektywem i 550EX.
                            Na krótki wypad bardzo poręczna torba.

Komentarz

• muflon
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 6763

A ja w Austrii przymierzyłem się do MicroTrekkera 200 sąsiada i ze zdziwieniem stwierdziłem, że wchodzi tam body z gripem! Chyba niedługo znowu się do Sala do Zurichu wybiorę...

Komentarz

• sal
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1071

Zamieszczone przez muflon
                                Tak naprawdę, to rozmiar compartmentu to ja mam w nosie
                                To zebys sie nie zdziwil. W Embraerze 145 po prostu nie pozwola Ci takiego plecaka wniesc na poklad, kaza odstawic na wozek przed samolotem i odebrac po locie (a plecak pojdzie jak i reszta bagazy do luku bagazowego). I zapomnij, ze Ci to wejdzie do schowka nad glowe albo pod fotel...
                                Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

Pracuję...