witam wszystkich na forum (to moj pierwszy post tutaj)... osobiscie sie z Toba zgadzam plecak jest pierwsza klasa, osobiscie moge jeszcze dodac ze swietny jest dla focacych rowerzystow, mieszcze w nim 350D z gripem i 17-85z oslona statyw taki jak w opisie zostaje miejsce na 2 planowane obiektywy (tele 70-300 oraz 100 makro) no i zostaje jescze sporo miejsca na cos dodatkowego ... ja dla proby wepchnolem 3 puszki piwa, do przedniej przegrody polara, notka nie mam wiec nie wkladalem, a desktop napewno nie wejdzie
, wydaje sie byc wizualnie strasznie duzy ale to chyba tylko pierwsze wrazenie
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
30D, EF 24-70 f2.8 L USM, 70-200 f2.8 L IS USM, EF 100 f/2.8 Macro USM
Moje PlFoto , Digart , Obiektywni , OnePhoto
-
pierwszy post
Jestem świeżo po kupnie 350d, dokupiłem szybko gripa i zaczęły się problemy przy wyborze torby. Plecaki mnie nie urządzają (tak samo z resztą jak klasyczne torby na ramię) ze względu na to, że przeważnie noszę duży plecak, więc takie rozwiązania byłyby totalnie niepraktyczne.
Myślałem o torbach typu beltpack (holster tudzież topload) z dużą komorą, gdzie wejdzie aparat razem z gripem i z przymocowanym dłuższym obiektywem + akcesoria. Całość mocowana w pasie. To jednak limituje możliwości zabrania ze sobą dodatkowych obiektywów. Pozostają więc wszelkiego rodzaju dopinanki (jak np. system Sliplock Lowepro).
Torby typu Orion nie wchodzą w grę, bo każdorazowe rozpinanie zestawu aparat/obiektyw jest trochę męczące.
Z początku uparłem się na off trail, ze względu na dopinanki w zestawie. Ale wkrótce okazało się, że NIE DA SIĘ JEJ KUPIĆ obecnie w Polsce - dystrybutor nie sprowadza od półrocza. W sklepach internetowych niby wisi na stanie, ale tak naprawdę jej nie ma...(próbowałem na allegro, w czterech sklepach internetowych, w siedmiu sklepach w krakowie i obdzwoniłem wszystkie sklepy warszawskie ze strony polskiego dystrybutora. Najbliższa jest na niemieckim ebayu - blisko 1/2 droższa + wysyłka, lub ewentualnie na kanadyjskim - cena połowę mniejsza, ale za to wysyłka zaledwie 90$ - czyli 2x cena torby...) .
Zostają mi więc wszystkie torby typu Topload/Toploader + dokupowane Lens Case'y.
Tak więc zestawienie parametrów toreb wygląda tak
(wszystko Lowepro)
Jak realne jest to rozwiązanie (tzn. holster + 2-3 obiektywy i flashKod:eos350d 12 14 6 + lens szer wys gł Toploader 70 AW 16.5 15 25.5 Toploader 75 AW 18 15 32 Topload Zoom AW 18 12.5 30 Off Trail 2 18.5 15 28.5
) i co wybrać? Pomóżcie :]
Komentarz
-
krzyyy, mam takiego topladera z szelkami i uwazam ze to super sprawa.. podobnie jak Ty sugerowalem sie wielkim plecakiem z tylu i mozliwoscia szybkiego dostepu do sprzetu..dodam jeszcze ze wchodzi tam IDEALNIE 350d z gripem co nie jest niestetu regułą..
wybrałem 65aw bo mi to wystarczy gabarytowo..do tego mam podpiete 2 futeraly na szkla i lampe..z przodu filtry i pokrowiec przeciwdeszczowy..wszystko ladnie 3ma sie kupy, nic sie nie obija i bardzo przyjemnie sie taki zestaw nosi..w srodku zawsze jakis databank sie zmiesci i ew. jakies drobne dodatki (akumulator, baterie do lampy itp)..
mam, sprawdzilem i POLECAM
aha, do Topload Zoom AW bedzie Ci ciezko zmiescic aparat z gripem.. w zasadzie to nawet na pewno go nie zmiescisz
.. pozostana wiec tylko trzy pozostale :-)
Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.Komentarz
-
właśnie Zoom AW najbardziej mnie przyciąga :] zawsze można aparat "obrócić" o 90 stopni (nie wiem jak to się sprawdzi w praktyce...
zasiało mi wątpliwości to:
a a przecież 20d to prawie 300d jeżeli chodzi o gabaryty, a 350d jest jeszcze mniejszy... :PFits my 20D with 70-200f4 (with hood reversed)/24-70f2.8 with hood on. Can also just fit a 70-200f2.8L IS. With a battery grip it'd get pretty tight and I'm not sure if a EOS-1 body would fit.
edit: taaa, czytanie po angielsku ze zrozumieniem... zwracam honor... :P
edit2: z drugiej strony to zdjęcie Zooma AW i wymiary 1D (156 (W) x 157.6 (H)) też mnie nie przekonują :]Ostatnio edytowany przez Gość; 5271.Komentarz
-
A ja mam TLZ AW i.. już chyba od ponad roku ani razu nie używałem
Może w sytuacji, gdy bierze się konkretnie body i obiektyw to jest OK, ale w ogólności nie wytrzymuje konkurencji z plecakiem czy torbą. Dodatkowe przyczepiane torebki na obiektywy? A i owszem, kupiłem, mam... leżą i się kurzą ;-) No i jak dla mnie to wciskanie na siłę body z gripem w ogóle kończy sprawę.
W praktytce jak mam gdzieś brać body+1 szkło, to wolę to gdzieś wrzucić w jakąś "ogólną" torbę czy coś. Natomiast w jednej sytuacji TLZ jest niezastąpiony (i tak też go używałem): gdy się łazi np. po górach, na plecach ma plecak, a torbę z aparatem można umocować na piersi.
A, jeszcze w kwestii tego co się mieści:
W to nie wątpię, choć nie mam 70-200/4Fits my 20D with 70-200f4 (with hood reversed)
Powiedzmy - ale wszystkie przegródki już trzeba wyjąć, bo w przeciwnym razie będzie zahaczało przy wkładaniu.24-70f2.8 with hood on
Kluczowe słowo: "just" ;-) Ja już bym się z tym obiektywem do tej torby nie pchał.Can also just fit a 70-200f2.8L IS
Ano tight, i to bardzo. Zamek trzeba dopinać na siłę. Ale 350D z gripem powinno być w sam raz.With a battery grip it'd get pretty tight
Jak wyżej.. jak się ktoś uprze to pewnie i dopnieI'm not sure if a EOS-1 body would fit.
Komentarz
-
Zamieszczone przez krzyyyTorby typu Orion nie wchodzą w grę, bo każdorazowe rozpinanie zestawu aparat/obiektyw jest trochę męczące.
Aaaa po co rozpinac? To znaczy ja w Orion AW mieszcze 20D z gripem+dowolne z moich szkiel z wyjatkiem tych dwoch solidnych telezoomow. Te za to mieszcza sie w przegrodce obok (nieco pod katem). Czyli mieszcze np: 20D+grip, 100-400, 85 1.8, 580EX, softbox, offshoecord, dwa filtry, zapasowe karty pamieci i akumulatorki.
Calkiem wygodnie nosi sie toto przypiete do pasa, ale jakos jednak wole na ramieniu bo manewrowosc wtedy (przy np przeciskaniu sie przez tlum/krzaki) wieksza.Komentarz
-
wlasnie 350 z gripem tez nie bardzoZamieszczone przez muflonAno tight, i to bardzo. Zamek trzeba dopinać na siłę. Ale 350D z gripem powinno być w sam raz.Cytat:
With a battery grip it'd get pretty tight
jak się ktoś uprze to pewnie i dopnie
..wymiary aparatu to wtedy (z gripem) 13.5 x 14.5 a torby (wewnetrzne of corz
) 18 x 12.5 a wiec ciut ciasnawo nawet jak na 350 .. ten 1 cm. mozna niby upchnac na siłe ale nie wiem jak to sie potem przeklada na wygode i dostep do aparatu..
w miescie czy na wycieczce - faktycznie swietna sprawa ale gdy masz na plecach kilkanascie kilo (na dodatek upiete w pasem biodrowym plecaka=malo miejsca kolejny pas z orionem) i wyjezdzasz na tydzien w gory to jednak juz mniej praktyczne.. podobnie jak dynda na ramieniu - np. Orla z torba wypchana sprzetem na ramieniu to troche niewygodna sprawa ;-).. ale to juz moje subiektywne zdanie odnosnie ten torby w gorach.. na weekendowe wycieczki uwazam za to - jak znalazl :-)Zamieszczone przez Vitez(orion aw) Calkiem wygodnie nosi sie toto przypiete do pasa, ale jakos jednak wole na ramieniu bo manewrowosc wtedy (przy np przeciskaniu sie przez tlum/krzaki) wieksza.
pozdrawiamOstatnio edytowany przez Kubak82; 4962.Komentarz
-
Hmm, no nie mam mozliwosci sprawdzic, ale patrzac na to jak upycham 1D/20D+grip, to wydaje mi sie, ze 350D+grip powinno wejsc idealnie.Zamieszczone przez Kubak82wlasnie 350 z gripem tez nie bardzo
Komentarz
-
moze sie wiec gdzies pomylili z tymi wymiarami ?! szkoda, ze nikt z nas nie ma wszyskich elementow ukladanki zeby to sprawdzic wlasnorecznie
ale faktycznie, jesli 20d wchodzi to tym bardziej 350 powinien - to jest dobry argument
..
Komentarz
-
słowa klucze to "it'd get" (a nie jakieś "it gets", czyli do końca sam autor nie jest pewien...
problem w pewien sposób się rozwiązał, bo znalazłem w końcu off traila (5-6 sklep internetowy z rzędu :] )
o właśnie, telezoom :]z wyjatkiem tych dwoch solidnych telezoomowOstatnio edytowany przez Gość; 5271.Komentarz
-
Jeśli chodzi o plecaki+foto+szara codzienność+notebooki, też go bardzo (tzn. Computrekera AW - dalej CT AW) polecam. Praktycznie od jego zakupu (luty 2006) nie rozstaję się z nim. Co prawda wszyscy w pracy żartują, że na Mount Everest się wybieram, ale wolę plecak niż torbę nawet gdy nie mam aparatu, a notebooka i inne szpargały muszę nosić codziennie.Zamieszczone przez towersivyOsobiscie bardzo polecam Lowepro Compu Trekker AWOstatnio edytowany przez Flowenol; 4509.PozdRufka
Flowenol
-------------------------------------------------------------
Life is too short for reading MTF charts.
Craig16229Komentarz
-
Pozwolilem sobie wrzucic tu link do albumu z fotkami Torby ktora dysponuje mianowicie LowePro CompuTrekker AW.
Niniejsze zdjecia powstaly przy okazji przymiarek i ukladania przegrodek, pod nak najlogiczniejsze i jak najpraktyczniejsze przyjecie dwoch obiektywow,
70-300 f3.5/5.6 IS USM (na zdjeciach zasymulowany przez bordowa koszulke zwalkowana do wymiarow tego obiektywu czyli 80/145mm czyli nieco wiecej niz obiektyw)
100 f2.8 USM MACRO (1:1) (na zdjeciach reprezentowany przez walek z bialej koszulki o wymiarach 80/120mm czyli praktycznie tyle ile docelowy sloik)
na zdjeciach z boku widac zeo jakic niecaly centymetr wystaje nad rant otwartego plecaka, ale formalnie wogole nie przeszkadza to w zamknieciu plecaka ani nie obniza bezpieczenstwa szkiel, by sprawdzic jak sie ow plecak spisuje z wyzszym szklem wsadzilem do plecaka 3 kufle o wymiarach 80/160mm, plecak zamknolem bez problemu mimo ze kufle (obiektywy
) wystawaly 3 centymetry. oczywiscie wszystko co wyzsze niz te 15-16 czyli chyba kazda przyzwoita Lka tele bedzie musiala sobie polezec, u gory oczywiscie idelanie spasowane miejsce na 350D z Gripem i obiektywem 17-85 f4.0/5.6 IS USM o wymiarach pi razy dzwi 75/115mm po wpakowaniu tam tego wszystkiego lacznie z wirtualnymi obiektywami pozostaje sporo miejsca na bułę
lub nawet 4, lampe blyskowa i miejsce na oslony przeciwloneczne tez sie miejsce znajdzie, w plecaku caly czas w czelusciach kieszonek stacjonuje wezyk spustowy zestaw do czysczenia optyki, jakies sciereczki mikrofibrowe drugi wklad do gripa,card reader, pierscionek na M42 i zapasowe akumulatory do w formacie stricte pod 350D.
uprzedzajac pytania statywek kotry tam tez upchnolem to Velbon Ultra MAXi F
ktory raczej podrozowac bedzie z boku plecaka, lub jesli ktos dysponujewiekszym statywem ktory ma np po zlozeniu 60cm (czyli juz gigant) to przy uzyciu tych zmyslnych sliplockow tez go przenisie
nie mozemy takze zapominac o sporej czelusci na notka zamiast kotrego wpechnolem dosc sporo "makulatury fachowej" oraz kieszonnce w przedniej czesci plecaka.
Plecaczek dysponuje pasem piersiowym i biodrowym o sporej regulacji wiec zalozy gobez oporu nawet tęgi facetOstatnio edytowany przez PROF; 5263.
Komentarz
-
Idac za ciosem podobna operacje przeprowadzilem dla drugiej swojej torby tej pierwszej, ktora na konkretna sesje bedzie wystarczajaca minowicie LowePro NOVA 3 AW, torba wydaje sie mala ale jest jak na swoje zewnetrzne wymiary bardzo pojemna, wejdzie do niej PRAWIE wszystko.
W tej prezentacji wystapili znani z poprzedniego mojego postu "bohaterowie"
koszulka bordowa (70-300 IS USM) i biala (100 f2.8 USM MACRO) o znanych juz rozmiarach.
jak widac na zdjeciach bez wiekszych oporow torba pomiesci owe obiektywy oraz z zamocowany do korpusu 350D z Gripem słoik szerokokatny 17-85 IS USM (body do zdjecia trzymam w rece
), wejdzie tez kazda inna permutacja BODY+wybrany z puli obiektyw , z tym ze zestaw 70-300IS USM + body juz z lekkim oporem,
Musicie mi uwierzyc na slowo ale caly taki komplecik nie przeszkadza w swobodnym zamknieciu torby.
Do licznych przegrodek i kieszonek pomiescilem tez wyliczony w poscie wyzej zestaw gadzetow i drobiazgow, ktory wymienie wskrocie jeszcze raz dla jasnosci : zestaw czyszczacy,wezyk spustowy, dekielek body i obiektywu, sciereczki mikrofazowe, card reader, 2 dodatkowe aku NB-2LH, wklad do gripa na aku AA.
po ulozeniu tego w torbie znajdzie sie jeszcze miejsce na "maskotke" (znany i "nie"lubiany kitowy 18-55) 4 sznikersy na male conieco, niestety darujac sobie upychanie wszelkich drobiazgow, moze my zapomniejc o tym ze wlozymy tam w sposob bezinwazyjny oslony przeciwsloneczne.
Nie zmiania to jednak faktu ze torba jest bardzo praktyczna nawet dosc dlugie eskapady gorskie( i nie tylko) dzieki bardzo dobrze uksztaltowanemu i spasowanemu paskowi, do tego stopnia ze mozna hasac bezpiecznie nawet w metrowych zaspach nie czujac zbytnio jej obecnosci. (sprawdzone on real
)
Podobnie ma sie sytuacja stosunkowo niskich temepratur, dzieki dosc duzej ilosci "pierza" w tej torbie aparat moze sie czuc bezpieczny w transporcie nawet przy temperaturze -25'C (sprawdzone on real
)
gdy torba ma zamknieta glowna komore dostepne sa dodatkowo przerozne kieszonki, od bocznych siatkowych umiejscowionych po obu stronach, poprzez spora o glebokisci az 16 cm kieszonke w przednije klapie oraz niewielkiejale wystarczajacej na dokumenty kieszonce tylnej
producent zalozyl 3 sposoby "mocowania" torby do "Nosiciela" :P : na ergonomicznym pasku, dzieki uchwytowi jako walizeczke, a usutuowane z tylu torby oczka daja mozliowosc przypiecia jej do pasa (wtedy jest prawie idealnie, prawie bo jakos znosi na jedna strone
aczkowiek w chodzeniu nie przeszkadza).
P.S. poniektore zdjecia urągaja fotografii ale prosze sie tym nie trapic bylo ciemno ostrzenie na oko gdzie niegdzie obiektyw zaslania blysk lampy gdzieniegdzie ktoinny zaslania swiatlo i takie tamOstatnio edytowany przez PROF; 5263.
Komentarz
-
uff. no przeczytałem prawie całość tego topic'a.
i juz bylem zdecydowany na LOWEPRO reporter 300, ale poszedłem go pomacać do sklepu i buuu
to może ja sprecyzuje czego poszukuję, a Wy napiszecie mi co byście polecili.
rzecz w tym, że chciałbym torbę na ramię do której zmieści się z pozycji "obiektywem poziomo":
a) 350d + grip z założonym efs 10-22 (lub tamronem 28-75)
b) drugi z obiektywów (C10-22 T28-75)
c) 580ex
d) databak (wielkości digimate czyli cos na dysk 2,5 cala)
e) terminarz (format zeszytowy 400 stron twarda oprawa
)
f) szpargały (ładowarka, baterie dodatkowe, filtry, długopis itp)
dodatkową atrakcją było by to, aby torba ta miała wygląd jakiejś torby sportowej.
myślałem o jakiejś DOMKE ale w PL to chyba nie bardzo jest gdzie te torby podotykać. teoretycznie mogę kupić na ebay.com niezbyt drogo (ale i nie super tanio) F-x5b ale nie jestem pewny czy sie zamieszcze z moimi klamotami do tej torby.
hilfe!
a.
p.s. torba może być oczywiście nieco większa, ważne aby zachowała podstawowe parametry (torba na ramię, obiektyw w poziomie).cood [czyt. kud]
http://endofchaos.com - zrobiłem kilka galerii foto.
przyszła też pora na moją własną www.adamstepien.com
moja galeria na CanonBoard http://canon-board.info/showthread.php?t=10641Komentarz
-
Zamieszczone przez cood...myślałem o jakiejś DOMKE ale w PL to chyba nie bardzo jest gdzie te torby podotykać. teoretycznie mogę kupić na ebay.com niezbyt drogo (ale i nie super tanio) F-x5b ale nie jestem pewny czy sie zamieszcze z moimi klamotami do tej torby.
hilfe!
to jest oficjalny dystrybutor na polske - w teorii pisza ze tylko w wawie, ale mi ladnie do Bydgoszczy sprowadzili. Fakt, ze u mnie w miescie jest sklep tej firmy (M&J).
Zreszta jesli mnie pamiec nie myli Domke jako strona ichnia wskazuje wlasnie na M&J jako dystrybutora.
pozdrawiam.
f.7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
Mój śmietnik
Komentarz
Komentarz