Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PROF
    Bywalec
    • 2006
    • 121

witam wszystkich na forum (to moj pierwszy post tutaj)... osobiscie sie z Toba zgadzam plecak jest pierwsza klasa, osobiscie moge jeszcze dodac ze swietny jest dla focacych rowerzystow, mieszcze w nim 350D z gripem i 17-85z oslona statyw taki jak w opisie zostaje miejsce na 2 planowane obiektywy (tele 70-300 oraz 100 makro) no i zostaje jescze sporo miejsca na cos dodatkowego ... ja dla proby wepchnolem 3 puszki piwa, do przedniej przegrody polara, notka nie mam wiec nie wkladalem, a desktop napewno nie wejdzie , wydaje sie byc wizualnie strasznie duzy ale to chyba tylko pierwsze wrazenie

30D, EF 24-70 f2.8 L USM, 70-200 f2.8 L IS USM, EF 100 f/2.8 Macro USM
    Moje PlFoto , Digart , Obiektywni , OnePhoto

Komentarz

• krzyyy

pierwszy post

Jestem świeżo po kupnie 350d, dokupiłem szybko gripa i zaczęły się problemy przy wyborze torby. Plecaki mnie nie urządzają (tak samo z resztą jak klasyczne torby na ramię) ze względu na to, że przeważnie noszę duży plecak, więc takie rozwiązania byłyby totalnie niepraktyczne.

Myślałem o torbach typu beltpack (holster tudzież topload) z dużą komorą, gdzie wejdzie aparat razem z gripem i z przymocowanym dłuższym obiektywem + akcesoria. Całość mocowana w pasie. To jednak limituje możliwości zabrania ze sobą dodatkowych obiektywów. Pozostają więc wszelkiego rodzaju dopinanki (jak np. system Sliplock Lowepro).

Torby typu Orion nie wchodzą w grę, bo każdorazowe rozpinanie zestawu aparat/obiektyw jest trochę męczące.

Z początku uparłem się na off trail, ze względu na dopinanki w zestawie. Ale wkrótce okazało się, że NIE DA SIĘ JEJ KUPIĆ obecnie w Polsce - dystrybutor nie sprowadza od półrocza. W sklepach internetowych niby wisi na stanie, ale tak naprawdę jej nie ma...(próbowałem na allegro, w czterech sklepach internetowych, w siedmiu sklepach w krakowie i obdzwoniłem wszystkie sklepy warszawskie ze strony polskiego dystrybutora. Najbliższa jest na niemieckim ebayu - blisko 1/2 droższa + wysyłka, lub ewentualnie na kanadyjskim - cena połowę mniejsza, ale za to wysyłka zaledwie 90$ - czyli 2x cena torby...) .

Zostają mi więc wszystkie torby typu Topload/Toploader + dokupowane Lens Case'y.

Tak więc zestawienie parametrów toreb wygląda tak (wszystko Lowepro)
      Kod:
      eos350d	        12	14	6 + lens
      	        szer    wys     gł
      Toploader 70 AW	16.5	15	25.5
      Toploader 75 AW	18	15	32
      Topload Zoom AW	18	12.5	30
      Off Trail 2	18.5	15	28.5
      Jak realne jest to rozwiązanie (tzn. holster + 2-3 obiektywy i flash ) i co wybrać? Pomóżcie :]

Komentarz

• Kubak82
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2348

krzyyy, mam takiego topladera z szelkami i uwazam ze to super sprawa.. podobnie jak Ty sugerowalem sie wielkim plecakiem z tylu i mozliwoscia szybkiego dostepu do sprzetu..dodam jeszcze ze wchodzi tam IDEALNIE 350d z gripem co nie jest niestetu regułą..

wybrałem 65aw bo mi to wystarczy gabarytowo..do tego mam podpiete 2 futeraly na szkla i lampe..z przodu filtry i pokrowiec przeciwdeszczowy..wszystko ladnie 3ma sie kupy, nic sie nie obija i bardzo przyjemnie sie taki zestaw nosi..w srodku zawsze jakis databank sie zmiesci i ew. jakies drobne dodatki (akumulator, baterie do lampy itp)..

mam, sprawdzilem i POLECAM

aha, do Topload Zoom AW bedzie Ci ciezko zmiescic aparat z gripem.. w zasadzie to nawet na pewno go nie zmiescisz .. pozostana wiec tylko trzy pozostale :-)
        Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• krzyyy

właśnie Zoom AW najbardziej mnie przyciąga :] zawsze można aparat "obrócić" o 90 stopni (nie wiem jak to się sprawdzi w praktyce...

zasiało mi wątpliwości to:
          Fits my 20D with 70-200f4 (with hood reversed)/24-70f2.8 with hood on. Can also just fit a 70-200f2.8L IS. With a battery grip it'd get pretty tight and I'm not sure if a EOS-1 body would fit.
          a a przecież 20d to prawie 300d jeżeli chodzi o gabaryty, a 350d jest jeszcze mniejszy... :P

edit: taaa, czytanie po angielsku ze zrozumieniem... zwracam honor... :P

edit2: z drugiej strony to zdjęcie Zooma AW i wymiary 1D (156 (W) x 157.6 (H)) też mnie nie przekonują :]
          Ostatnio edytowany przez Gość; 5271.

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

A ja mam TLZ AW i.. już chyba od ponad roku ani razu nie używałem Może w sytuacji, gdy bierze się konkretnie body i obiektyw to jest OK, ale w ogólności nie wytrzymuje konkurencji z plecakiem czy torbą. Dodatkowe przyczepiane torebki na obiektywy? A i owszem, kupiłem, mam... leżą i się kurzą ;-) No i jak dla mnie to wciskanie na siłę body z gripem w ogóle kończy sprawę.

W praktytce jak mam gdzieś brać body+1 szkło, to wolę to gdzieś wrzucić w jakąś "ogólną" torbę czy coś. Natomiast w jednej sytuacji TLZ jest niezastąpiony (i tak też go używałem): gdy się łazi np. po górach, na plecach ma plecak, a torbę z aparatem można umocować na piersi.

A, jeszcze w kwestii tego co się mieści:

Fits my 20D with 70-200f4 (with hood reversed)
            W to nie wątpię, choć nie mam 70-200/4
            24-70f2.8 with hood on
            Powiedzmy - ale wszystkie przegródki już trzeba wyjąć, bo w przeciwnym razie będzie zahaczało przy wkładaniu.
            Can also just fit a 70-200f2.8L IS
            Kluczowe słowo: "just" ;-) Ja już bym się z tym obiektywem do tej torby nie pchał.
            With a battery grip it'd get pretty tight
            Ano tight, i to bardzo. Zamek trzeba dopinać na siłę. Ale 350D z gripem powinno być w sam raz.
            I'm not sure if a EOS-1 body would fit.
            Jak wyżej.. jak się ktoś uprze to pewnie i dopnie
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez krzyyy
              Torby typu Orion nie wchodzą w grę, bo każdorazowe rozpinanie zestawu aparat/obiektyw jest trochę męczące.

Aaaa po co rozpinac? To znaczy ja w Orion AW mieszcze 20D z gripem+dowolne z moich szkiel z wyjatkiem tych dwoch solidnych telezoomow. Te za to mieszcza sie w przegrodce obok (nieco pod katem). Czyli mieszcze np: 20D+grip, 100-400, 85 1.8, 580EX, softbox, offshoecord, dwa filtry, zapasowe karty pamieci i akumulatorki.
              Calkiem wygodnie nosi sie toto przypiete do pasa, ale jakos jednak wole na ramieniu bo manewrowosc wtedy (przy np przeciskaniu sie przez tlum/krzaki) wieksza.

Komentarz

• Kubak82
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 2348

Zamieszczone przez muflon
                Cytat:
                With a battery grip it'd get pretty tight
                Ano tight, i to bardzo. Zamek trzeba dopinać na siłę. Ale 350D z gripem powinno być w sam raz.
                jak się ktoś uprze to pewnie i dopnie
                wlasnie 350 z gripem tez nie bardzo ..wymiary aparatu to wtedy (z gripem) 13.5 x 14.5 a torby (wewnetrzne of corz ) 18 x 12.5 a wiec ciut ciasnawo nawet jak na 350 .. ten 1 cm. mozna niby upchnac na siłe ale nie wiem jak to sie potem przeklada na wygode i dostep do aparatu..

Zamieszczone przez Vitez
                (orion aw) Calkiem wygodnie nosi sie toto przypiete do pasa, ale jakos jednak wole na ramieniu bo manewrowosc wtedy (przy np przeciskaniu sie przez tlum/krzaki) wieksza.
                w miescie czy na wycieczce - faktycznie swietna sprawa ale gdy masz na plecach kilkanascie kilo (na dodatek upiete w pasem biodrowym plecaka=malo miejsca kolejny pas z orionem) i wyjezdzasz na tydzien w gory to jednak juz mniej praktyczne.. podobnie jak dynda na ramieniu - np. Orla z torba wypchana sprzetem na ramieniu to troche niewygodna sprawa ;-).. ale to juz moje subiektywne zdanie odnosnie ten torby w gorach.. na weekendowe wycieczki uwazam za to - jak znalazl :-)

pozdrawiam
                Ostatnio edytowany przez Kubak82; 4962.

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Zamieszczone przez Kubak82
                  wlasnie 350 z gripem tez nie bardzo
                  Hmm, no nie mam mozliwosci sprawdzic, ale patrzac na to jak upycham 1D/20D+grip, to wydaje mi sie, ze 350D+grip powinno wejsc idealnie.
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Kubak82
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2348

moze sie wiec gdzies pomylili z tymi wymiarami ?! szkoda, ze nikt z nas nie ma wszyskich elementow ukladanki zeby to sprawdzic wlasnorecznie ale faktycznie, jesli 20d wchodzi to tym bardziej 350 powinien - to jest dobry argument ..

Komentarz

• krzyyy

słowa klucze to "it'd get" (a nie jakieś "it gets", czyli do końca sam autor nie jest pewien...

problem w pewien sposób się rozwiązał, bo znalazłem w końcu off traila (5-6 sklep internetowy z rzędu :] )

z wyjatkiem tych dwoch solidnych telezoomow
                      o właśnie, telezoom :]
                      Ostatnio edytowany przez Gość; 5271.

Komentarz

• Flowenol
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 85

Zamieszczone przez towersivy
                        Osobiscie bardzo polecam Lowepro Compu Trekker AW
                        Jeśli chodzi o plecaki+foto+szara codzienność+notebooki, też go bardzo (tzn. Computrekera AW - dalej CT AW) polecam. Praktycznie od jego zakupu (luty 2006) nie rozstaję się z nim. Co prawda wszyscy w pracy żartują, że na Mount Everest się wybieram, ale wolę plecak niż torbę nawet gdy nie mam aparatu, a notebooka i inne szpargały muszę nosić codziennie.
                        Ostatnio edytowany przez Flowenol; 4509.
                        PozdRufka
                        Flowenol
                        -------------------------------------------------------------
                        Life is too short for reading MTF charts.
                        Craig16229

Komentarz

• PROF
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 121

Pozwolilem sobie wrzucic tu link do albumu z fotkami Torby ktora dysponuje mianowicie LowePro CompuTrekker AW.

Niniejsze zdjecia powstaly przy okazji przymiarek i ukladania przegrodek, pod nak najlogiczniejsze i jak najpraktyczniejsze przyjecie dwoch obiektywow,

70-300 f3.5/5.6 IS USM (na zdjeciach zasymulowany przez bordowa koszulke zwalkowana do wymiarow tego obiektywu czyli 80/145mm czyli nieco wiecej niz obiektyw)
                          100 f2.8 USM MACRO (1:1) (na zdjeciach reprezentowany przez walek z bialej koszulki o wymiarach 80/120mm czyli praktycznie tyle ile docelowy sloik)

na zdjeciach z boku widac zeo jakic niecaly centymetr wystaje nad rant otwartego plecaka, ale formalnie wogole nie przeszkadza to w zamknieciu plecaka ani nie obniza bezpieczenstwa szkiel, by sprawdzic jak sie ow plecak spisuje z wyzszym szklem wsadzilem do plecaka 3 kufle o wymiarach 80/160mm, plecak zamknolem bez problemu mimo ze kufle (obiektywy ) wystawaly 3 centymetry. oczywiscie wszystko co wyzsze niz te 15-16 czyli chyba kazda przyzwoita Lka tele bedzie musiala sobie polezec, u gory oczywiscie idelanie spasowane miejsce na 350D z Gripem i obiektywem 17-85 f4.0/5.6 IS USM o wymiarach pi razy dzwi 75/115mm po wpakowaniu tam tego wszystkiego lacznie z wirtualnymi obiektywami pozostaje sporo miejsca na bułę lub nawet 4, lampe blyskowa i miejsce na oslony przeciwloneczne tez sie miejsce znajdzie, w plecaku caly czas w czelusciach kieszonek stacjonuje wezyk spustowy zestaw do czysczenia optyki, jakies sciereczki mikrofibrowe drugi wklad do gripa,card reader, pierscionek na M42 i zapasowe akumulatory do w formacie stricte pod 350D.

uprzedzajac pytania statywek kotry tam tez upchnolem to Velbon Ultra MAXi F
                          ktory raczej podrozowac bedzie z boku plecaka, lub jesli ktos dysponujewiekszym statywem ktory ma np po zlozeniu 60cm (czyli juz gigant) to przy uzyciu tych zmyslnych sliplockow tez go przenisie

nie mozemy takze zapominac o sporej czelusci na notka zamiast kotrego wpechnolem dosc sporo "makulatury fachowej" oraz kieszonnce w przedniej czesci plecaka.

Plecaczek dysponuje pasem piersiowym i biodrowym o sporej regulacji wiec zalozy gobez oporu nawet tęgi facet
                          Ostatnio edytowany przez PROF; 5263.

Komentarz

• PROF
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 121

Idac za ciosem podobna operacje przeprowadzilem dla drugiej swojej torby tej pierwszej, ktora na konkretna sesje bedzie wystarczajaca minowicie LowePro NOVA 3 AW, torba wydaje sie mala ale jest jak na swoje zewnetrzne wymiary bardzo pojemna, wejdzie do niej PRAWIE wszystko.

W tej prezentacji wystapili znani z poprzedniego mojego postu "bohaterowie" koszulka bordowa (70-300 IS USM) i biala (100 f2.8 USM MACRO) o znanych juz rozmiarach.

jak widac na zdjeciach bez wiekszych oporow torba pomiesci owe obiektywy oraz z zamocowany do korpusu 350D z Gripem słoik szerokokatny 17-85 IS USM (body do zdjecia trzymam w rece ), wejdzie tez kazda inna permutacja BODY+wybrany z puli obiektyw , z tym ze zestaw 70-300IS USM + body juz z lekkim oporem,

Musicie mi uwierzyc na slowo ale caly taki komplecik nie przeszkadza w swobodnym zamknieciu torby.

Do licznych przegrodek i kieszonek pomiescilem tez wyliczony w poscie wyzej zestaw gadzetow i drobiazgow, ktory wymienie wskrocie jeszcze raz dla jasnosci : zestaw czyszczacy,wezyk spustowy, dekielek body i obiektywu, sciereczki mikrofazowe, card reader, 2 dodatkowe aku NB-2LH, wklad do gripa na aku AA.

po ulozeniu tego w torbie znajdzie sie jeszcze miejsce na "maskotke" (znany i "nie"lubiany kitowy 18-55) 4 sznikersy na male conieco, niestety darujac sobie upychanie wszelkich drobiazgow, moze my zapomniejc o tym ze wlozymy tam w sposob bezinwazyjny oslony przeciwsloneczne.

Nie zmiania to jednak faktu ze torba jest bardzo praktyczna nawet dosc dlugie eskapady gorskie( i nie tylko) dzieki bardzo dobrze uksztaltowanemu i spasowanemu paskowi, do tego stopnia ze mozna hasac bezpiecznie nawet w metrowych zaspach nie czujac zbytnio jej obecnosci. (sprawdzone on real )

Podobnie ma sie sytuacja stosunkowo niskich temepratur, dzieki dosc duzej ilosci "pierza" w tej torbie aparat moze sie czuc bezpieczny w transporcie nawet przy temperaturze -25'C (sprawdzone on real )

gdy torba ma zamknieta glowna komore dostepne sa dodatkowo przerozne kieszonki, od bocznych siatkowych umiejscowionych po obu stronach, poprzez spora o glebokisci az 16 cm kieszonke w przednije klapie oraz niewielkiejale wystarczajacej na dokumenty kieszonce tylnej

producent zalozyl 3 sposoby "mocowania" torby do "Nosiciela" :P : na ergonomicznym pasku, dzieki uchwytowi jako walizeczke, a usutuowane z tylu torby oczka daja mozliowosc przypiecia jej do pasa (wtedy jest prawie idealnie, prawie bo jakos znosi na jedna strone aczkowiek w chodzeniu nie przeszkadza).

P.S. poniektore zdjecia urągaja fotografii ale prosze sie tym nie trapic bylo ciemno ostrzenie na oko gdzie niegdzie obiektyw zaslania blysk lampy gdzieniegdzie ktoinny zaslania swiatlo i takie tam
                            Ostatnio edytowany przez PROF; 5263.

Komentarz

• cood
                              Coś już napisał
                              • 2006
                              • 94

uff. no przeczytałem prawie całość tego topic'a.
                              i juz bylem zdecydowany na LOWEPRO reporter 300, ale poszedłem go pomacać do sklepu i buuu

to może ja sprecyzuje czego poszukuję, a Wy napiszecie mi co byście polecili.
                              rzecz w tym, że chciałbym torbę na ramię do której zmieści się z pozycji "obiektywem poziomo":

a) 350d + grip z założonym efs 10-22 (lub tamronem 28-75)
                              b) drugi z obiektywów (C10-22 T28-75)
                              c) 580ex
                              d) databak (wielkości digimate czyli cos na dysk 2,5 cala)
                              e) terminarz (format zeszytowy 400 stron twarda oprawa )
                              f) szpargały (ładowarka, baterie dodatkowe, filtry, długopis itp)

dodatkową atrakcją było by to, aby torba ta miała wygląd jakiejś torby sportowej.
                              myślałem o jakiejś DOMKE ale w PL to chyba nie bardzo jest gdzie te torby podotykać. teoretycznie mogę kupić na ebay.com niezbyt drogo (ale i nie super tanio) F-x5b ale nie jestem pewny czy sie zamieszcze z moimi klamotami do tej torby.
                              hilfe!

a.

p.s. torba może być oczywiście nieco większa, ważne aby zachowała podstawowe parametry (torba na ramię, obiektyw w poziomie).
                              cood [czyt. kud]
                              http://endofchaos.com - zrobiłem kilka galerii foto.
                              przyszła też pora na moją własną www.adamstepien.com
                              moja galeria na CanonBoard http://canon-board.info/showthread.php?t=10641

Komentarz

• fICHU
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 200

Zamieszczone przez cood
                                ...myślałem o jakiejś DOMKE ale w PL to chyba nie bardzo jest gdzie te torby podotykać. teoretycznie mogę kupić na ebay.com niezbyt drogo (ale i nie super tanio) F-x5b ale nie jestem pewny czy sie zamieszcze z moimi klamotami do tej torby.
                                hilfe!

to jest oficjalny dystrybutor na polske - w teorii pisza ze tylko w wawie, ale mi ladnie do Bydgoszczy sprowadzili. Fakt, ze u mnie w miescie jest sklep tej firmy (M&J).
                                Zreszta jesli mnie pamiec nie myli Domke jako strona ichnia wskazuje wlasnie na M&J jako dystrybutora.

pozdrawiam.
                                f.
                                7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
                                Mój śmietnik

Komentarz

Pracuję...