Jeżeli chodzi o wkład gąbkowy PELI to sam robisz sobie aranżację. Bardzo fajna sprawa, bo blok wkładu składa się z bardzo wielu kostek 1x1 cm lekko ze sobą połączonych. Po prostu wyrywasz je do zadowalającego Cię kształtu. Oczywiście gąbka jest o wiele bezpieczniejsza od przegródek.
X
-
-
To spoko. A jak myślicie, do skrzyni Peli 1500 udałoby mi się upchać 5D+grip, 1Ds, 17-40, 24-70, 70-200/4, 50l, 24l, pelenga w pokrowcu i ew. 135?
W ogole, jak szerokie powinny byc scianki oddzielajace sprzet od siebie, 2-3cm, wiecej, mniej?5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
-
-
Ja, jak robiłem sobie wkłady to najpierw rozrysowałem wszystko na kartce o wymiarach wew. walizki. Polegało to na ustawieniu sprzętu na tej kartce i obrysowaniu go ołówkiem
Szablon gotowy...jeżeli chodzi o odstępy między szkłami to między niektórymi mam tylko 1 cm gąbki i wystarcza. Warunek jest taki, że sprzęt musi być ciasno wciśnięty do walizki. Nie może mieć możliwości jakiegokolwiek ruchu.
Komentarz
-
A jak rozwiazac sprawe z oslonami - 24-70 z zalozona odwrotnie jest szeroka, podobnie jak 70-200/4. Zrobic "komore" na obiektyw z bagnetem na dole, ktory by to trzymal jakos, czy w poprzek polozyc to 70-200 z zalozona normalnie oslona?5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
-
Ja wszystkie szkła mam pionowo, bagnetem w dół i bardzo siasno. Wszystkie osłony mam w drugiej walizce z lampami, ładowarkami, filtrami i resztą szpejów. Część z nich dobrze do śiebie pasuje więc nie zajmują wiele miejsca.Komentarz
-
Się podłączę do dyskusji. Przeczytałem to, co kuzi4 napisałeś na temat zalecanych wymiarów podręcznego i coś mnie tknęło, żeby sprawdzić
.
W związku z tym mam pytanie - Lowepro Fastpack 350 jest 4cm za duży na "długość", ale mniejszy pod pozostałymi względami niż wymagane przez Aer Lingus. Latał ktoś może ich samolotami i wie, czy będzie problem?
Jeszcze zmierzę ten plecak sam później, bo te 4cm za dużo to na bazie strony Lowepro.Komentarz
-
Nie powinieneś mieć problemów. Raczej z linijką nikt nie będzie Ci sprawdzał.Komentarz
-
A czy leciał ktoś z Was może ostatnio LOTem? Ważyli, liczyli? 6 kilo podręcznego to przecież śmiech na sali, nawet jeśli filtry i kable wpakuje się do rejestrowanego i nawet jesli można osobno mieć aparat... No i nie bardzo mi się chce go nosić osobno - jak sądzicie, wpakować do plecaka, przekroczyć 6 kilo i w razie czego użerać się, że jakby go wyjąć, waga byłaby w normie?Komentarz
-
Nie powinno być problemu z tym co masz w podpisie
Jedynie statyw raczej do podręcznego nie przejdzie, wiec jak zamierzasz brać to do rejestrowanego wrzuć.
Komentarz
-
Prawda jest taka, że bagażowi nie obchodzą sie zbyt delikatnie z bagażem i często nim rzucają. Ja osobiście widziałem kilka razy na lotnisku jak się wypakowuje bagaż i sprzętu bym tam nie oddał za nic
Ubezpieczanie bagażu nie na wiele się zda, gdy podczas fajnych wakacji pozostaniemy bez sprzętu.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXIIKomentarz
-
To akurat wie chyba każdy, niemniej jednak dobrze zapakowanemu statywowi nic nie będzie - mój odbył kilkadziesiąt lotów w bagażu rejestrowanym i póki co nigdzie bagażowi nie dali mu rady (póki co)...Prawda jest taka, że bagażowi nie obchodzą sie zbyt delikatnie z bagażem i często nim rzucają. Ja osobiście widziałem kilka razy na lotnisku jak się wypakowuje bagaż i sprzętu bym tam nie oddał za nic
Ubezpieczanie bagażu nie na wiele się zda, gdy podczas fajnych wakacji pozostaniemy bez sprzętu.Komentarz
-
Aloes dokad lecisz? Po Europie, czy cos dalej? Bo jesli po Europie, to sie wogole nie przejmuj, nic nie waza. Ja ostanio lecialem z walizka( ciuchy itp) + Slingshot 300AW+Domke sredniej wielkosci i nic sie nie czepiali. Jak gdzies dalej, np do Stanow, to roznie moze byc, np BA potrafilo wazyc pare lat temu podreczne, jak wygladaly sporo wazace.Komentarz
-
Dzięki wszystkim za uspokojenie.
Tylko Europa na szczęście, Londyn. Statyw oczywiście pójdzie do rejestrowanego, już tak trochę latał i ma się nieźle. Pytałam, bo oprócz sprzętu do podręcznego muszę zabrać też laptop i trochę innego drobiazgu; w sumie przekraczam te 6 kilo. R0bert, tę walizkę i Slingshot to oba jako podręczny miałeś?
Komentarz
-
Mam pytanko
Nawciskali mi co poniektórzy że mogą na lotnisku robić problem z przewiezieniem statywu. Statyw niestety metalowy. Spotkał się was ktoś z takim problemem bo dla mnie to parodia.Canon FFKomentarz
Komentarz