X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kuzi4
    Początki nałogu
    • 2008
    • 411

Jeżeli chodzi o wkład gąbkowy PELI to sam robisz sobie aranżację. Bardzo fajna sprawa, bo blok wkładu składa się z bardzo wielu kostek 1x1 cm lekko ze sobą połączonych. Po prostu wyrywasz je do zadowalającego Cię kształtu. Oczywiście gąbka jest o wiele bezpieczniejsza od przegródek.
    WWW.RSMP.PL
    http://maciejko.net/cbsearch/ - przeszukaj CB
    WWW.BEZPIECZNERAJDY.PL
    www.rallynews.pl

Komentarz

• _igi
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2035

To spoko. A jak myślicie, do skrzyni Peli 1500 udałoby mi się upchać 5D+grip, 1Ds, 17-40, 24-70, 70-200/4, 50l, 24l, pelenga w pokrowcu i ew. 135?

W ogole, jak szerokie powinny byc scianki oddzielajace sprzet od siebie, 2-3cm, wiecej, mniej?
      5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• wiktor2323
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1290

Teoretycznie im więcej gąbki między sprzętem tym lepiej, ale spokojnie te 2-3 cm wystarczą. Jak będziesz formował wnętrze, to lepiej żeby obiektyw był ściśnięty niż miał jakiś luz.
        Facebook

Komentarz

• kuzi4
          Początki nałogu
          • 2008
          • 411

Zamieszczone przez _igi
          To spoko. A jak myślicie, do skrzyni Peli 1500 udałoby mi się upchać 5D+grip, 1Ds, 17-40, 24-70, 70-200/4, 50l, 24l, pelenga w pokrowcu i ew. 135?

W ogole, jak szerokie powinny byc scianki oddzielajace sprzet od siebie, 2-3cm, wiecej, mniej?
          Ja, jak robiłem sobie wkłady to najpierw rozrysowałem wszystko na kartce o wymiarach wew. walizki. Polegało to na ustawieniu sprzętu na tej kartce i obrysowaniu go ołówkiem Szablon gotowy...jeżeli chodzi o odstępy między szkłami to między niektórymi mam tylko 1 cm gąbki i wystarcza. Warunek jest taki, że sprzęt musi być ciasno wciśnięty do walizki. Nie może mieć możliwości jakiegokolwiek ruchu.
          WWW.RSMP.PL
          WWW.BEZPIECZNERAJDY.PL
          www.rallynews.pl

Komentarz

• _igi
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2035

A jak rozwiazac sprawe z oslonami - 24-70 z zalozona odwrotnie jest szeroka, podobnie jak 70-200/4. Zrobic "komore" na obiektyw z bagnetem na dole, ktory by to trzymal jakos, czy w poprzek polozyc to 70-200 z zalozona normalnie oslona?
            5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• kuzi4
              Początki nałogu
              • 2008
              • 411

Ja wszystkie szkła mam pionowo, bagnetem w dół i bardzo siasno. Wszystkie osłony mam w drugiej walizce z lampami, ładowarkami, filtrami i resztą szpejów. Część z nich dobrze do śiebie pasuje więc nie zajmują wiele miejsca.
              WWW.RSMP.PL
              WWW.BEZPIECZNERAJDY.PL
              www.rallynews.pl

Komentarz

• bytheway_r
                Coś już napisał
                • 2010
                • 81

Się podłączę do dyskusji. Przeczytałem to, co kuzi4 napisałeś na temat zalecanych wymiarów podręcznego i coś mnie tknęło, żeby sprawdzić.

W związku z tym mam pytanie - Lowepro Fastpack 350 jest 4cm za duży na "długość", ale mniejszy pod pozostałymi względami niż wymagane przez Aer Lingus. Latał ktoś może ich samolotami i wie, czy będzie problem?

Jeszcze zmierzę ten plecak sam później, bo te 4cm za dużo to na bazie strony Lowepro.

Komentarz

• kuzi4
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 411

Nie powinieneś mieć problemów. Raczej z linijką nikt nie będzie Ci sprawdzał.
                  WWW.RSMP.PL
                  WWW.BEZPIECZNERAJDY.PL
                  www.rallynews.pl

Komentarz

• Aloes
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 43

A czy leciał ktoś z Was może ostatnio LOTem? Ważyli, liczyli? 6 kilo podręcznego to przecież śmiech na sali, nawet jeśli filtry i kable wpakuje się do rejestrowanego i nawet jesli można osobno mieć aparat... No i nie bardzo mi się chce go nosić osobno - jak sądzicie, wpakować do plecaka, przekroczyć 6 kilo i w razie czego użerać się, że jakby go wyjąć, waga byłaby w normie?

Komentarz

• alfsky
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 106

Nie powinno być problemu z tym co masz w podpisie Jedynie statyw raczej do podręcznego nie przejdzie, wiec jak zamierzasz brać to do rejestrowanego wrzuć.

Komentarz

• Bolek02
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 3225

Prawda jest taka, że bagażowi nie obchodzą sie zbyt delikatnie z bagażem i często nim rzucają. Ja osobiście widziałem kilka razy na lotnisku jak się wypakowuje bagaż i sprzętu bym tam nie oddał za nic Ubezpieczanie bagażu nie na wiele się zda, gdy podczas fajnych wakacji pozostaniemy bez sprzętu.
                        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

Zamieszczone przez Bolek02
                          Prawda jest taka, że bagażowi nie obchodzą sie zbyt delikatnie z bagażem i często nim rzucają. Ja osobiście widziałem kilka razy na lotnisku jak się wypakowuje bagaż i sprzętu bym tam nie oddał za nic Ubezpieczanie bagażu nie na wiele się zda, gdy podczas fajnych wakacji pozostaniemy bez sprzętu.
                          To akurat wie chyba każdy, niemniej jednak dobrze zapakowanemu statywowi nic nie będzie - mój odbył kilkadziesiąt lotów w bagażu rejestrowanym i póki co nigdzie bagażowi nie dali mu rady (póki co)...
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• R0bert
                            • 2009
                            • 11

Aloes dokad lecisz? Po Europie, czy cos dalej? Bo jesli po Europie, to sie wogole nie przejmuj, nic nie waza. Ja ostanio lecialem z walizka( ciuchy itp) + Slingshot 300AW+Domke sredniej wielkosci i nic sie nie czepiali. Jak gdzies dalej, np do Stanow, to roznie moze byc, np BA potrafilo wazyc pare lat temu podreczne, jak wygladaly sporo wazace.

Komentarz

• Aloes
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 43

Dzięki wszystkim za uspokojenie. Tylko Europa na szczęście, Londyn. Statyw oczywiście pójdzie do rejestrowanego, już tak trochę latał i ma się nieźle. Pytałam, bo oprócz sprzętu do podręcznego muszę zabrać też laptop i trochę innego drobiazgu; w sumie przekraczam te 6 kilo. R0bert, tę walizkę i Slingshot to oba jako podręczny miałeś?

Komentarz

• arrow
                                Uzależniony
                                • 2009
                                • 637

Mam pytanko

Nawciskali mi co poniektórzy że mogą na lotnisku robić problem z przewiezieniem statywu. Statyw niestety metalowy. Spotkał się was ktoś z takim problemem bo dla mnie to parodia.
                                Canon FF

Komentarz

Pracuję...