X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lucas1987
    • 2010
    • 4

Głębokość tego tamraca to 23cm więc jak się mieści, to 23,9cm alhpy tez nie powinno zrobić dużej różnicy...bardziej podoba mi się ta alpha bo nie wygląda jak plecak foto, ma w razie potrzeby mocowanie na statyw, pokrowiec przeciwdeszczowy, a kieszeni na laptopa nie potrzebuje, także na razie jestem za alphą Dzięki za odpowiedź, a co do samego lotu to tymi gabarytami się przejmuje ale myślę że pójdzie gładko :-D Do lipca sporo czasu także jeszcze mam czas na myślenie
    pozdro

Komentarz

• betinus
      Bywalec
      • 2005
      • 113

Faktycznie grubość plecaka to ok.23cm (jak mierzyłem zapakowany to nawet coś koło 24 mi wyszło), ale że ścianki są z grubej gąbki, to zawsze się trochę poddaje i da rade wcisnąć go to kratki i potem wyjąć. Trzeba tylko uważać, żeby w "dobrą" stronę włożyć stronę z klamerkami (tak aby się nie zaklinowały ).
      sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Komentarz

• grzegorzki
        Początki nałogu
        • 2009
        • 369

Ryanair : Dozwolona jest tylko jedna sztuka bagażu podręcznego na osobę (z wyjątkiem niemowląt) o wadze nie większej niż 10 kg i wymiarach 55 cm x 40 cm x 20 cm (torebki, teczki, komputery przenośne, zakupione produkty, aparaty itp. mogą być przewożone tylko w dozwolonej 1 sztuce bagażu podręcznego).

Specjalna serie toreb/plecakow 'lotniczych' ma ThinkTank. Np. Airport Addicted ma zewn. wymiary 53.5 x 35.5 x 20.5 cm.
        6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
        Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12158

mala przestroga dla osob latajacych do Hiszpanii...

panie w okienkach na hiszpanskich lotniskach sa sluzbistkami i potrafia sie przypierniczac do bagazu. ostatnio mi nawet krecily nosem na plecak foto wazacy 8kg (ponizej 10kg dopuszczalnych przez TransAvie), bo one w okienku mialy, ze po 5kg na podreczny

rowniez w Hiszpanii, ale to ze 3 lata temu, pani w okienku wyegzekwowala ode mnie literalnie warunki na bilecie RyanAira, ktory dzieciom ponizej bodajze 3 lat zycia wydaje bilety za pelna cene, ale bez prawa do wlasnej sztuki bagazu! w Holanii, skad wylatywalem, ten dodatkowy bagaz nie stanowil problemu, Hiszpanie zdarli juz 20 EUR
          www albo tez flickr

Komentarz

• Lucas1987
            • 2010
            • 4

Kata DR-467i czy Alpha do samolotu?

@grzegorzki, ThinkTank. nie wchodzi w grę - nie ta cena poza tym potrzebuje dwukomorowy.
            Przeglądając różne plecaki natknąłem się jeszcze na Kata DR-467i, ktoś z tym latał? Jakieś opinie?

Komentarz

• Deeno
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 29

Z niedawnej podróży Ryanair-em doświadczenia mam takie:
              - torba Hama Rexton 200 - generalnie nie trzyma wszystkich wymiarów ale ogólnie nie jest zbyt duża więc nie czepiali się
              - nie było przypadku ważenia bagażu podręcznego - weryfikacja była tylko wzrokowa pod kątem rozmiarów - ale to dopiero przy odprawie przed wyjściem do samolotu.
              - jeśli zależy na maksymalnym wykorzystaniu przestrzeni to dobra będzie mała torba na kółkach - ma odpowiednie wymiary, a do środka zmieści się dużo - rozsądna torba lub plecak ze sprzętem i jeszcze zostanie miejsce na jakieś rzeczy osobiste - byle nie wypychać zbytnio bo będzie za gruba Wtedy można napchać nawet więcej niż 10 kg (ja miałem problem odwrotny - hama pełna a ważyła tylko ok 6 kg, a główny był przeciążony) - oczywiście ten 'pomysł' zależy od tego co kto wiezie i jak potem dalej podróżuje.
              450D

Komentarz

• ripek
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1486

Think Tank Photo Airport Acceleration. Ryanair i easyjet bez problemu. Najlepszy plecak foto jaki można mieć generalnie. Cena 1000zł ale warto Uzywam od 3 lat i super
                Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• _igi
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2035

Mam małe pytanie, niebawem wybieram się do Turcji z dziewczyną, będziemy oboje fotografować, więc sprzętu będzie sporo. Limity są 5kg podręcznego i 20kg głównego na łeb.

Będzie laptop, trzy puszki i ok. 8 obiektywów, co razem daje około 10kg. Statyw i torby foto lecą do głównego.

Pytanie moje brzmi, czy mógłbym wpakować wszystko do plecaka foto i odciążyć nieco dziewczynę, czy trzeba koniecznie pakować się tak, żeby plecak miał 5kg na głowę? Do dosyć ważne, bo w plecaku sprzęt będzie bezpieczny, a w szmaciakach nosić taką ilość sprzętu zawiniętego w skarpetki () prosi się o jakiś dzwon, czy awarię.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym związane?
                  5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Krzychu
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 3611

Generalnie moje doświadczenia są takie że nigdy przenigdy - na dobrze ponad 150 lotów nikt mi nie zważył podręcznego.
                    Pozdrowienia,
                    KZ
                    KZ Aviation Photography

Komentarz

• piotrr
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 436

Ja często latam z podobną ilością sprzętu, jeszcze nigdy nikt mi się nie przyczepił do bagażu podręcznego (plecak foto) a waży 10 kg. Bądź spokojny, byle plecak miał wymiary bagażu podręcznego. Musiałbyś mieć wyjątkowego pecha żeby Ci ktoś wtedy ważył plecak.

Komentarz

• _igi
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2035

Zamieszczone przez piotrr
                        Ja często latam z podobną ilością sprzętu, jeszcze nigdy nikt mi się nie przyczepił do bagażu podręcznego (plecak foto) a waży 10 kg. Bądź spokojny, byle plecak miał wymiary bagażu podręcznego. Musiałbyś mieć wyjątkowego pecha żeby Ci ktoś wtedy ważył plecak.
                        Raczej mnie martwi 8 euro za dodatkowy kilogram. Jestem pechowcem, więc wolę się upewnić Pozostaje jak zwykle gadane, mam tylko nadzieję że nigdzie nie napatoczę się na jakiegoś służbistę
                        5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Robson01
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1574

Przy bagażu podręcznym ważniejsze są gabaryty niż waga. Generalnie przy czarterach nie doczepiają się do wagi, mnie się to nigdy nie przytrafiło podobnie jak i znajomym którzy też nie zwracają szczególnej uwagi na wagę bagażu podręcznego.
                          Canon
                          Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• profi666
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 34

Mi trafilo sie raz wazenie podrecznego. Mialem w torbie laptopa, dwa body, kilka lamp blyskowych, itd. Do wszystkiego po dwa-trzy zestawy dodatkowych baterii i faktycznie bagaz byl troszke za ciezki. Wyjalem to co najmniejsze lecz najciezsze -akumulatorki -i upchalem po kieszeniach kurtki. Wtedy waga torby byla ok. A zawartosci kieszeni nikt nie wazy

Komentarz

• RHF
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 125

Jeśli obawiasz się o wagę, to przed bramką wkładasz do kieszeni pare szkiełek żeby waga bagażu była prawidłowa, a potem w samolocie na spokojnie wkładasz to do torby. Ogólnie wśród naszych rodaków widywałem nawet szynkę za pazuchą kiedy przy bramce nagle ważyli Bagaż miałem ważony i w Katowicach i na Stansted... oczywiście Ryanair
                              5D + BG-E4 / 70D + BG-E14 / 40D + BG-E2N / 24 L TS-E / 24-105 L / 100-400 L / 50 1.8 / 10-18STM / Benro C-269M8 +B1 / YN600EX-RT + YN-E3-RT

Komentarz

• muaol
                                Dopiero zaczyna
                                • 2010
                                • 46

Właśnie wróciłem z Brazylii w podręcznym miałem :laptop,2x body,70-200,10-22,18-55,konwerterx2,lampa 580,dwa zestawy akumulatorów do lampy,po dwa zapasowe akumulatory do aparatu,kamera Sony cx-105,ładowarki.Nikt nie ważył mi bagazu podręcznego zwracali tylko uwagę na gabaryty plecaka i oczywiście na laptopa.Waga plecaka około 12kg.Linie lotnicze to Lufhansa,oraz TAM brazylijski,miałem dwie przesiadki we Frankfurcie oraz w San Paulo.
                                Gdyby Bóg chciał aby człowiek latał dałby mu skrzydła,gdyby nie chciał nie dałby mu wyobraźni.:-D

Komentarz

Pracuję...