X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomasek
    Bywalec
    • 2007
    • 169

Odnośnie bagażu w samolocie...
    Nagrałem filmik na lotnisku w Dublinie w zeszłym roku.
    Polecam: http://www.youtube.com/watch?v=gQz6DbzPZ1A
    5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Komentarz

• Obiektyw
      Bywalec
      • 2007
      • 157

Jezeli wpuszczono nas na poklad z bagazem, ktory spelnia normy ale nie miesci sie np.: do schowkow embraerka wystarczy poprosic stewardesse o przechowanie w schowku obslugi. W moim przypadku zawsze dzialalo.
      ║ 50D i 30D + graty ║

Komentarz

• Matsil
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2022

Za każdym razem jak latałem, miałem przy sobie cały arsenał fotograficzny w plecaku: body, lampa, 4 obiektywy. Nikt nigdy się tym nie zainteresował, zawsze plecak przechodził kontrolę bez problemu, za to za każdym razem musiałem się tłumaczyć z 150ml perfum :-). Bałbym się oddać cały sprzęt do bagażówki.
        R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Komentarz

• sal
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1071

Zamieszczone przez Obiektyw
          Jezeli wpuszczono nas na poklad z bagazem, ktory spelnia normy ale nie miesci sie np.: do schowkow embraerka wystarczy poprosic stewardesse o przechowanie w schowku obslugi. W moim przypadku zawsze dzialalo.
          Tia.
          Szczególnie jak stoi tam bagaż kogoś z Business Class albo wiszą płaszcze kogoś z BC albo coś innego związanego z BC :-)
          Nalatałem się swego czasu naprawdę dużo ERJ-145 (co 2 tygodnie) i uwierz mi, że kilka razy leciałem z Micro Trekkerem między nogami, bo nawet na niego nie było miejsca u góry...
          A jak ktoś wcisnął tam coś większego niż Micro, to nie mam pojęcia :-)
          Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

A ja rozmawiałem z dwoma ludźmi którzy regularnie latają z wypchanymi na maksa Nature Trekkerami i nigdy nie mieli żadnych problemów, włączając low-costy No ale ERJ145... wiadomo, z pustego i Salomon ;-) takie rzeczy trzeba przewidywać z zapasem

A BTW, odprawiając się wczoraj na Gatwick zobaczyłem taką tabliczkę:

ONLY ONE BAG ALLOWED THROUGH SECURITY AND ONBOARD
            1 BACKPACK = 1 BAG
            1 CAMERA BAG = 1 BAG
            1 LAPTOP BAG = 1 BAG
            1 HANDBAG = 1 BAG

(czy jakoś tak ;-) nie zrobiłem zdjęcia, bo tam to teraz w ogóle z moim zarostem strach się po hallu przejść ;-))
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Obiektyw
              Bywalec
              • 2007
              • 157

Zamieszczone przez sal
              Tia.
              Szczególnie jak stoi tam bagaż kogoś z Business Class albo wiszą płaszcze kogoś z BC albo coś innego związanego z BC :-)
              Nalatałem się swego czasu naprawdę dużo ERJ-145 (co 2 tygodnie) i uwierz mi, że kilka razy leciałem z Micro Trekkerem między nogami, bo nawet na niego nie było miejsca u góry...
              A jak ktoś wcisnął tam coś większego niż Micro, to nie mam pojęcia :-)
              Latam regularnie i czesto od 6 lat. Z plecakiem pod siedzeniem przede mna latam z wyboru. Co do "tanich"(ciekawe, ze na trasie Paryz-Wawa czesciej oplaca sie wziac AF albo LOT) linii-jezeli juz nimi lece, biore na to poprawke i nie ryzykuje dziwnych bagazy. Co do obslugi-zawsze udawalo mi sie porozumiec, w tym raz na trasie transatlantyckiej z gitara. Nie generalizuje. Jestem optymista... do zgrzytu, ktory moze sie w koncu trafic.

Pierwszy mialem po "bombowym szale" w wakacje 2006 kiedy zmuszono mnie zebym oddal laptopa i cala elektronike na bagaz... w plecaku na laptopa. Strach nie tylko o rzucajacych bagazowych, ale tez o tych, ktorzy wyciagaja rzeczy z bagazu. Tez juz testowalem.
              Ostatnio edytowany przez Obiektyw; 9426.
              ║ 50D i 30D + graty ║

Komentarz

• KuchateK
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 4895

Zamieszczone przez tomasek
                Odnośnie bagażu w samolocie...
                Nagrałem filmik na lotnisku w Dublinie w zeszłym roku.
                Polecam: http://www.youtube.com/watch?v=gQz6DbzPZ1A
                To akurat nie jest specjalnie zle traktowanie. Sam swoje torby traktuje w ten sposob czasami Jesli ktos zapakuje cos do walizki, ze nie przezywa takiego traktowania (wbrew pozorom dosyc delikatnego), to bardzo zle to zapakowal i sam sobie jest winien
                ...

Komentarz

• Obiektyw
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 157

Dorzucam jeszcze jeden aspekt: waga bagazu podrecznego.
                  Przed wakacjami kupilem sobie walizko-plecak:
                  Zuverlässiges Foto- und Videozubehör: CULLMANN bietet erstklassige Stative, Taschen und Accessoires für Profis und Einsteiger.

Myslalem, ze to jest dobry sposob na transportowanie elektroniki w kabinie. Plecak jest ogromny ale dobrze chroni sprzet. To w zasadzie walizka z szelkami.
                  Nie pomyslalem jednak, ze 30d i osprzet+laptop i osprzet+HDD zewn+tablet wazy tone.

Z toreb mam do kolekcji jeszcze slingshota 200... i szukam lekkiego ale solidnego plecaka na laptop+pucha, 2 szkla i lampa. Do tej pory nie znalazlem czegos co miesci 30d z gripem.
                  ║ 50D i 30D + graty ║

Komentarz

• TomekS
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 274

A ktoś może ma doświadczenie ze SkyEurope? Czy ważący 10,5kg CompuTrekker ze sprzętem i notebookiem przyjmą na pokład....?
                    5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
                    Zdjęcia -> http://smolarek.info

Komentarz

• Stanwok

Powinni wpuscic.O ile sie nie myle to mozna wziac bagaz podreczny do 10kg,na te 0.5 kilo powinni przymknac oko.Na bank w Ryanair czy w Centralwings by przeszlo.Tyle tylko ze trzeba sie nameczyc i powyciagac graty przy kontroli....

Komentarz

• czajna
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 401

Zamieszczone przez TomekS
                        A ktoś może ma doświadczenie ze SkyEurope? Czy ważący 10,5kg CompuTrekker ze sprzętem i notebookiem przyjmą na pokład....?
                        Ja miałem dokładnie ten sam plecak w Irlandii w tym roku, przy czym leciałem ryanairem... Przy oddawaniu bagaży, ważeniu w ogóle w obie strony go z pleców nie zdejmowałem i ani razu nikt się nie doczepił... Ważyłem tylko ten bagaż do luku...
                        A przy prześwietlaniu musiałem tylko laptopa wyjąć (jak zawsze) a sprzęt foto bez problemu przechodził...

Komentarz

• TomekS
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 274

Zamieszczone przez czajna
                          Ja miałem dokładnie ten sam plecak w Irlandii w tym roku, przy czym leciałem ryanairem... Przy oddawaniu bagaży, ważeniu w ogóle w obie strony go z pleców nie zdejmowałem i ani razu nikt się nie doczepił... Ważyłem tylko ten bagaż do luku...
                          A przy prześwietlaniu musiałem tylko laptopa wyjąć (jak zawsze) a sprzęt foto bez problemu przechodził...
                          Taa.. tylko że SkyEurope pisze na swojej stronie jedno a w telefonie słyszy się drugie. Cytat:
                          "SkyEurope allows strictly one piece of cabin baggage, which must not exceed the size of 55x40x20 cm and it must be light enough for the pasengers to place it safely in the overhead lockers without any assistance"
                          a pan na infolinii mówi: 6kg.

Zabrać te 11kg czy zostawić część w domu...
                          5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |

Komentarz

• serbio
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 243

Brać,brać najwyżej jak będzie za dużo to aparat na szyje,obiektyw do kieszeni kurtki ,drugi do drugiej kieszeni a laptop pod pache i mogą Ci nagwizdać.
                            Pozdrawiam

Komentarz

• Elajasz
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 124

Zamieszczone przez Krzychu

Nadawanie na zwykły bagaż to samobójstwo dla sprzętu - wiozłem kiedyś płyty CD pochowane między ciuchami w twardej walizce Samsonite - jak ją otworzyłem to wszystkie miały połamane pudełka - co oni z tą walizką robili nie chcę wiedzieć...
                              hehe, ja miałem praktyki na płycie na lotnisku we wrocławiu i wiem jak się rozładowuje i ładuje samoloty... jako zwykły bagaż nie oddam niczego co po upadku z 3 pietra może się połamać
                              na CB

Komentarz

• TomekS
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 274

Zamieszczone przez serbio
                                Brać,brać najwyżej jak będzie za dużo to aparat na szyje,obiektyw do kieszeni kurtki ,drugi do drugiej kieszeni a laptop pod pache i mogą Ci nagwizdać.
                                Pozdrawiam
                                Zdecydowałem wziąć 2 torby. I to był błąd - w Krakowie nikt nawet okiem nie mrugnął na plecak; żadnego ważenia czy nawet sprawdzania szczegółowo zawartości. Zobaczymy co będzie przy powrocie..

BTW pozdrowienia z Bibione ;-)

Komentarz

Pracuję...