Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bandit
    Bywalec
    • 2009
    • 231

witam, ma ktoś może doświadczenie z tymi statywami ??

wyglada solidnie, ma praktyczne rozwiazania,plus wysoki i cena wydaje sie przystepna pod warunkiem ze prezentuje taki poziom na jaki wyglada, malo znalazlem na ich temat informacji w sieci .

Polecano mi benro, niestety o takiej wysokosci jak powyzszy to kupie w tej cenie chyba nawet samych nóżek nie kupie , to jest jeszcze z tego co widze czesto polecana opcja

Statyw Velbon Sherpa 600 R + Futerał 600R kurier Płacę z Allegro

ale z checia dowiedzialbym sie jak wypada w zestawieniu z tym powyzszym, bo mnie tak na pierwszy rzut oka jakos mniej przypada do gustu
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    edit

sorki ten lin mialbyc

glowna zaleta to waga, ale mniejszy ciezar moze utrzymac i jak z solidnoscia?
    Ostatnio edytowany przez bandit; 27640. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• smigaczka
      Bywalec
      • 2010
      • 148

velbon Sherpa.
      Miałam keidys taki statyw, ale wczesniejszej generacji.
      Upadł raz na beton i nózki sie połamały, także ja szczególnie nie polecam.
      Za to moge doradzić goldphoto.
      Kupiłam jakis czas temu w foto-tipie i do tej pory działa jak nowy, pomimo kolizji z gruntem

Komentarz

• sebfoto
        Początki nałogu
        • 2009
        • 380

Smiena [Смена] + szklarnia i inne drobiazgi.

Komentarz

• Jago
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1502

Zamieszczone przez smigaczka
          velbon Sherpa.
          Miałam keidys taki statyw, ale wczesniejszej generacji.
          Upadł raz na beton i nózki sie połamały, także ja szczególnie nie polecam.
          Kupiłam jakis czas temu w foto-tipie i do tej pory działa jak nowy, pomimo kolizji z gruntem
          Polecam Velbon Sherpa 750R - jest to statyw półprofesjonalny i amator będzie z niego zadowolony. Nie wiem jednak jak on będzie wyglądał po kolizji z gruntem, ale po takim spotkaniu nawet profesjonalne statywy mogą ulec uszkodzeniu - więc raczej nie jest to kryterium oceny przydatności statywu.
          C R6; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• axk
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2027

Zamieszczone przez bandit
            W tym segmencie cenowym ciężko znaleźć coś lepszego. Wykonany jest solidnie i naprawdę niewiele można mu zarzucić (zważywszy na jego cenę). Model sprawdzony i godny polecenia. Ze swojej strony jak najbardziej polecam. Jeżeli chodzi o bardziej szczegółowy opis to odsyłam do opinii zawartych choćby w tym wątku.

Test statywu:

Serwis fotografuj.pl : Sprzęt : Testy praktyczne : Velbon Sherpa 600R – statyw na piesze wędrówki dla fotoamatorów - serwis dla entuzjastów fotografii cyfrowej i analogowej, zarówno dla hobbystów, jak i zawodowców oraz tych, którzy chcą po prostu robić lepsze zdjęcia. Zajrzyj do nas!
            EOS + Speedlite

Komentarz

• Jago
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1502

......Za to moge doradzić goldphoto...........
              O Goldphoto: http://canon-board.info/showthread.php?t=29398
              Zamieszczone przez axk
              Jeszcze o Velbon Sherpa 600R: http://canon-board.info/showthread.php?t=15855
              Ostatnio edytowany przez Jago; 16499. Powód: Automerged Doublepost
              C R6; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• dziobolek
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2634

Popiera, polecam również. Wiernie i bezawaryjnie służy od ok. 3 lat.
                Złego słowa o nim nie powiem, aczkolwiek wiem że zdarzały się niektórym różne "przypadki".

Pozdrówka!
                "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• kantor
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 38

Zgadzam się z tym goldphoto. Tym bardziej, że w foto-tipie cena też nie jest powalająca więc można się nad tym lepiej zastanowić. Nie słyszałam wśród znajomych jeszcze o niefajnych przypadkach z tymi statywami, ja też żadnych nie mialam

Komentarz

• smigaczka
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 148

"przypadki" zawsze się zdarzają, jasne, zwłaszcza gdy się jest aktywnym fotografem i duzo sie fotografuje w plenerze.
                    Tak jak pisałam mój GP tez miał takowe 'przypadki', ale działa i nie ma nawet zadraśnięć
                    Lubi on mnie, a ja jego

Komentarz

• bandit
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 231

mialem dzisiaj okazje obejrzec ten statyw velbon sherpa 600 r

wrazenia hmm,na plus dobry szybki sposób rozkladania go, plynnie pracujaca głowica minus w moim odczuciu to czesto uwazana jako zaleta lekkosc, taki jakis watply mi sie wydaje i brak mozliwosci haka na obciazenie, przynajmniej w ogladanym egzemplarzu nic takiego nie zauważyłem .

na wyprawy na pewno z racji wagi bym go wybral, do uzywania w studio lub plener gdzie podjezdzam samochodem to sam nie wiem czy bym nie wolal masywniejszego , tego ktorego pokazalem w pierwszym linku

jednak ma on kolejne minusy w kwesti wymiarow,minimalna wysokosc 50 cm a velbon 29, czasem to sie moze przydac a druga sprawa minimalna dlugosc po zlorzeniu 62 vs 80 cm, w syt kiedy nie mozna sobie statywu wrzucic do auta to moze byc duzy problem, do tego waga, najlepiej by bylo kupic dwa statywy

Znajoimy ktory uzywal wczesniej manfrotto polecil mi benro, mowi ze nie widzi wiekszej roznicy, za to roznica w cenie bardzo duzo i mocno poleca te statywy wiec zanim sie na cos zdecyduje musze miec chyba jeszcze okazje obadac benro na zywo .

Swoja droga chetnie bym kupil uzywany statyw za mniejsze pieniadze , niestety ogloszen z uzywakami jak na lekarstwo
                      edit

ten byłby świetny

jednak cena jak dla mnie niestety na ten cel o wiele za duza, na znalezienie znacznie tanszej uzywki raczej nie ma co liczyc wiec trzeba szukac dalej.
                      Ostatnio edytowany przez bandit; 27640. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• sebfoto
                        Początki nałogu
                        • 2009
                        • 380

bandit pamiętaj, że statyw jest zwykle używany przez długi czas. Warto zainwestować. W przyszłości może zmienisz body i szkła, a statyw będzie jak znalazł. Sam używam Benro. Jeśli zależy Ci na solidnych konstrukcjach to musisz się liczyć z wydatkiem od 500zł za statyw i nawet od 500zł za głowicę.
                        Osobiście nie noszę statywu często z sobą, ale gdybym miał go targać z sobą, wolałbym kupić drugi - karbonowy. Weź pod uwagę funkcjonalność narzędzia pracy i osobiste preferencje, wtedy szybciej coś wybierzesz

Komentarz

• sirlukas
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 301

Nic dodać, nic ująć sebfoto. Totalnie się zgadzam z Twoją opinią, że na statyw się raczej nie żałuje, bo to jest jakby inwestycja, nie wydatek, i tak na to trzeba patrzeć.
                          "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
                          ... mój zestaw...

Komentarz

• smigaczka
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 148

Co osoba to opinia
                            Ale sporko, skoro dobre te statywy to kupujcie, ja tam przy goldphoto obstaje

w ogóleeee..... jakie macie głowice do swoich statywów? tej samej firmy co statyw czy inne?
                            Bo ja długo sie zastanawiałam czy kipic goldphoto czy manfrotto.

Komentarz

• sirlukas
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 301

w ogóleeee..... jakie macie głowice do swoich statywów? tej samej firmy co statyw czy inne?
                              Ja niestety kupiłem Manfrotto kulową, jakbym teraz kupował, to pewnie wziąłbym Benro!
                              Nogi mam Manfrotto 055CX3PRO + 488RC2, ale czytając opinie innych wolałbym głowicę, która nie leci na łeb na szyję tylko ma kontrolowany docisk.
                              "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
                              ... mój zestaw...

Komentarz

• sebfoto
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 380

Tutaj też osobiste preferencje wchodzą w grę.
                                Jak chcesz mieć kontrolę nad np. siłą tarcia, to potrzebujesz dodatkowego pokrętła. Jak korzystasz z długiego i ciężkiego tele, to przyda się głowica sidekick, a do panoram już zupełnie inna. ;]
                                Ja używam Benro, ale przy kupowaniu głęboko się zastanawiałem nad Gitzo. Niestety mój portfel stanowczo się przeciwstawił.

Komentarz

Pracuję...