X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BelYaal
    Początki nałogu
    • 2007
    • 387

Moje argumenty za eLami beda takie jak...
    serwis (choc Cichy podobno to zalatwia w okresie gwarancyjnym.. nie wiem jak po) ... a tu jestem wygodny i wole miec to zabezpieczenie i komfort psychiczny
    budowa... mialem tamrona 90 w poprzednim systemie, swietny optycznie... ale jak wzialem pierwsza eLe w reke... to czuje sie pewniej majac w reku tego klocka.
    Ostatnio edytowany przez BelYaal; 10634.

Komentarz

• Kolaj
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3293

Do tych argumentów eLkowych dodam jeszcze szybki AF. Co mi po super-ostrości, jeżeli AF nie nadąży za obiektem? Ale oczywiście Tammi ma swoje niezaprzeczalne zalety i to jest dla mnie bezdyskusyjne.

Komentarz

• JiNN
        Zablokowany
        • 2007
        • 220

Przykład mogę ci dać tylko z obiektywów które posiadam <ROTFL>
        Ale ten wątek nie posiada tutułu : "Tamron 2.8 vs obiektywy jakie posiada MMM"

Dlatego myślę,że się troszeczke gdzieś po drodze zapędziłeś i zgubiłeś. Ja np. nie przeczę,że Twoj C 200/2.8 rysuje gorzej.A mogę stwierdzić,że lepiej lub na tym samym poziomie.Patrząć indywidualnie każdy z nas jest inny i nie każdemu się podoba to samo.

Jednakże zoom to zoom. I tutaj należałoby porównywać Tamrona prezentowanego przez Cichego do odpowiedników Canona pod względem:

zoom - !! nie stałka !!
        zakres
        światło
        cena

I w tej chwili jestem w stanie stwierdzić,że za takie pieniążki to naprawde dobry obiektyw powstał.I nie ma co ukrywać i psocić na niego.Wyszukując jakiś wymaginowanych argumentów poruwnując do stałki.A jeżeli już ktoś to zrobił (jak ty) to tylko + dla Tamrona za to,że zbytnio nie odbiega jakością od niej

Poczytaj uważnie wątek i swoje wypowiedzi od początku i pomyśl przez chwilke w którym poście sie zapędziłeś.A przy tym odskoczyłeś od tematu.

Pozdrawiam

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7443

Tak zbaczając nieco z tematu - ma ktoś z Pozka Sigmę 70-200 2.8 ? Porównanie tych dwu szkiełek miałoby jakiś sens..

Nieprawdą jest też, ze 70-200 używa się z reguły w zakresie 200mm. Po to się kupuje zooma, żeby mieć eklastyczność, większość moich zdjęć jakie robiłem były w zakresie 100-160mm. Jak bym chciał używać zakresu tylko 200mm to bym kupił oczywiście stałkę bez żadnych kompromisów cenowych.
          Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            PREMIUM member
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez JiNN
            Poczytaj uważnie wątek i swoje wypowiedzi od początku i pomyśl przez chwilke w którym poście sie zapędziłeś.A przy tym odskoczyłeś od tematu.
            Raczej ty pomyśl przez chwilkę co piszesz. Wymagasz ode mnie żebym porównywał z obiektywami których nie posiadam, a jak nie pokażę sampla z takiego obiektywu którego nie mam to znaczy że nie mam też argumentów do dyskusji :-). Każdy ma swoje kryteria do porównania, dla ciebie to może być tylko inny zoom, dla mnie nie.

Jak jeszcze trochę dorośniesz to zobaczysz że rzeczy na świecie nie są całkiem doskonałe albo całkiem beznadziejne i nie będziesz wpadać w takie skrajności jak w postach wyżej. To że Tamron jest cenowo na tle konkurencji znakomity to jeszcze nie znaczy że jest również idealny pod każdym względem i można tylko piać z zachwytu.

EDIT:
            Nikt ci przecież nie zabrania porównywania z czym chcesz. Cichy np. uznał za stosowne porównywanie do 85/1.2 i 135/2, możesz więc wrzucać tutaj sample z czego ci się tylko podoba.
            Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
            Digart

Komentarz

• ErnestPierwszy
              Uzależniony
              • 2006
              • 734

No, no... dalej twierdzę, że ten tamron to fenomenalne szkło...

Komentarz

• JiNN
                Zablokowany
                • 2007
                • 220

Zamieszczone przez MMM
                To że Tamron jest cenowo na tle konkurencji znakomity to jeszcze nie znaczy że jest również idealny pod każdym względem i można tylko piać z zachwytu.
                A teraz pokaż mi post w którym napisałem,że jest boski?? idealny??

Tylko nie pisz mi Canon 200/2.8 bo to nie w temacie hehe <-- tak się kończy każda Twoja wypowiedź. Ty porównujesz zoom'a do stałki gdy wiekszość zoom vs zoom. I chyba tylko TY jedyny podajesz przykład stawiając Tamrona kontra stałka.

Ja tylko wnioskuję to co widziałem na fotach zaprezentowanych przez Cichego.I to co widać to po prostu widać. Czy ideał? - nie wiem nie mam tak dużego doświadczenia może jak Ty. Ale czy za tą cenę źle?? Hmm tutaj moje zdanie - bardzo dobrze czytaj - "nie ideał" - światło,kontrast, ostrość...etc.

Pozdrawiam

Ps. już nic wiecej nie pisz bo znam Twoja odpowiedź: C 200/2.8

A i na koniec : czy nie uważasz,że to dobrze jak ktoś porównuje go ze stałkami?Dla mnie dobrze - tylko trzeba pamiętać,że to w ciąż jest zoom

I jeszcze jedno warte uwagi,co zaznaczył już Cichy. Nie po to się kupuje zoom'a aby focic tylko i wyłącznie na 200mm. Dla mnie to też byłby bezsens - taki zakup.

Nikt ci przecież nie zabrania porównywania z czym chcesz. Cichy np. uznał za stosowne porównywanie do 85/1.2 i 135/2, możesz więc wrzucać tutaj sample z czego ci się tylko podoba.
                To fakt. Nikt nie zabrania ale skoro ktoś porównuję to znaczy, że nie ma aż takiej dużej różnicy.
                Ostatnio edytowany przez JiNN; 13479.

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  PREMIUM member
                  • 2006
                  • 4250

Zamieszczone przez JiNN
                  A teraz pokaż mi post w którym napisałem,że jest boski?? idealny??
                  Napisałeś "I nie ma co ukrywać i psocić na niego", czyli wg ciebie skoro ogólnie jest dobry np. z powodu ceny to znaczy że nie należy w nim doszukiwać się wad.

Zamieszczone przez JiNN
                  Tylko nie pisz mi Canon 200/2.8 bo to nie w temacie hehe <-- tak się kończy każda Twoja wypowiedź. Ty porównujesz zoom'a do stałki gdy wiekszość zoom vs zoom. I chyba tylko TY jedyny podajesz przykład stawiając Tamrona kontra stałka.
                  Cichy porównał do 85/1.2 i 135/2. Powiedz mu że "Tylko nie pisz mi Canon 135/2 czy 85/1.2 bo to nie w temacie hehe"

Tak ogólnie to jesteś bardzo niekonsekwentny. Raz twierdzisz że porównywanie ze stałkami jest bez sensu (kiedy pokazują słabości Tamrona np. fatalny bokeh), a innym razem piszesz "czy nie uważasz,że to dobrze jak ktoś porównuje go ze stałkami?Dla mnie dobrze" kiedy porównanie na niekorzyść Tamrona nie jest.
                  Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                  Digart

Komentarz

• Pikczer
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2578

A ja troszke z innej beczki. Patrzac na porownanie wiez mam pewne zastrzezenia co do jakosci i obiektywnosci testu. Zostawiam ostrosc, gdyz Tamron jest niekwestionowanym faworytem, ale co do kolorow i kontrastow, to coz.... to porownanie nie jest ok. Na jakiej podstawie tak uwazam? Ano na takiej, ze te dwa zdjecia maja zupelnie inne czasy - jedno ma 1/2000s a drugie 1/4000s. Idac dalej skoro tak rozne czasy smiem twierdzic, iz reszta tez musi sie mocno roznic.

Jesli robimy zdjecia nie w trybie M tylko AV, to trzeba pamietac, ze reszte za nas ustawia body. I tak, nie raz zdarzylo mi sie, ze robiac ze statywu ta sama scene wystarczylo, ze AF zlapal minimalne w innym miejscu i juz czasy a co za tym idzie kontrasty i AWB drastycznie zmienione (przy RAWach mozna roznice wyrownac ale z jpg tylko PSowa zabawa).

Dlatego postanowilem pobawic sie zdjeciem z Canona i pozmieniac TYLKO suwaki kolorow i...? Ocencie sami. Wg mnie te dwa zdjecia sa przeklamane i nie mozna z nich oceniac/porownywac tych 2 szkielek.

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7443

Dajcie już spokój. Umówmy się, ze dla kilku osób szkło jest beznadziejne, ma bokeh taki, że nie da się zdjęć robić i beznadziejne kolory. Dla innych będzie fajne, bokeh będzie ładny, ostrość świetna i kolory w porządku. Zdjęcia są, każdy więc widzi, co chce widzieć.

Zamieszczone przez Pikczer
                      Ano na takiej, ze te dwa zdjecia maja zupelnie inne czasy - jedno ma 1/2000s a drugie 1/4000s. Idac dalej skoro tak rozne czasy smiem twierdzic, iz reszta tez musi sie mocno roznic.
                      Warunki były podobne, tylko raz było ISO 50, raz iso 100.

PS. też suwakami się zacząłem bawić, ale postanowiem wrzucic to , co wypluł aparat.
                      Ostatnio edytowany przez Cichy; 343. Powód: Automerged Doublepost
                      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• JiNN
                        Zablokowany
                        • 2007
                        • 220

Zamieszczone przez MMM
                        Napisałeś "I nie ma co ukrywać i psocić na niego", czyli wg ciebie skoro ogólnie jest dobry np. z powodu ceny to znaczy że nie należy w nim doszukiwać się wad.

Wyjaśnienie: psocić - najeżdzać/krytykować.
                        Doszukiwanie się wad jak najbardziej na miejscu.

Cichy porównał do 85/1.2 i 135/2. Powiedz mu że "Tylko nie pisz mi Canon 135/2 czy 85/1.2 bo to nie w temacie hehe"

Tak ogólnie to jesteś bardzo niekonsekwentny. Raz twierdzisz że porównywanie ze stałkami jest bez sensu (kiedy pokazują słabości Tamrona np. fatalny bokeh), a innym razem piszesz "czy nie uważasz,że to dobrze jak ktoś porównuje go ze stałkami?Dla mnie dobrze" kiedy porównanie na niekorzyść Tamrona nie jest.
                        A co do powyższego: Porównywanie ma sens ale z kolei ocenianie i faworyzowanie zoom vs stałka już nie. Chodziło mi tutaj o to,że Cichy porównuje i pokazuje różnice - według mnie nie zbyt duże.Miedzy Tamim,a stałkami 85/1.2 i 135/2.Plus dla Tamrona.

Natomiast Ty porównujesz z C 200/2.8 i jednocześnie krytykujesz i oceniasz Tamrona pisząc,że C 200/2.8 jest lepszy (w tym przypadku chodziło o bokeh). Ok - prawda.Tylko trzeba (po raz enty piszę) wziąść pod uwagę,że jest to zoom,a nie "stałka".I to trzeba mieć na uwadze co IMO jest bardzo istotną sprawą.

Po części przyznaję Tobie rację,że i owszem Twoj C 200/2.8 może ma i ładniejszy "bokeh" ale z Tamronem nie powalczy w zakresie 70-199

W skrócie:

Tami vs 85/1.2 i 135/2 - dużej różnicy nie widzę
                        Tami vs C 200/2.8 - może i jest ale czy to tak odpychające od wyboru Tamrona
                        Tami vs C 200/2.8 - teraz najlepsze : dla ogniskowych do 200mm - jak to pisałeś we wcześniejszych postach Tamron "Takiego Canona wgniata w beton"

Pozdrawiam
                        Ostatnio edytowany przez JiNN; 13479.

Komentarz

• Bagnet007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1344

Zamieszczone przez MMM
                          Popatrz na prawą dolną część sampla. Z Tamrona jest prawie czarna dziura, z Canona widać szczegóły, choć z powodu różnego czasu w którym sample zostały zrobione trochę ciężko jest porównywać.
                          Właśnie z powodu różnych pór dnia, ciężko cokolwiek powiedzieć o tych zdjęciach. Nie wiadomo czy np. gdy zdjęcie było robione 70-200L, to czy zacienione miejsca nie były dodatkowo rozświetlane od wewnętrznych stron tych talerzy satelitarnych (gdy Słońce było dużo wyżej).
                          Jeśli porównywać kontrast, to raczej w stałych warunkach.

Poza tym wytłumianie światła przez szkło czy warstwy p.odbl... trzeba by zapytać kogoś z optycznych :smile:
                          Szkło optyczne przepuszcza w różnym stopniu fale o różnych długościach, ale czy intensywność też ma jakiś wpływ na transmisję... nie wiem.

EDIT: Jeśli miałbym wybierać pomiędzy T70-200 a C200, wybrałbym Canona i tutaj się z Tobą zgodzę Te drobne różnice w ostrości nie mają dla mnie aż tak wielkiego znaczenia, natomiast zwartość 200'tki przypadła mi do gustu.
                          Ostatnio edytowany przez Bagnet007; 6605.

Komentarz

• Pikczer
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2578

Zamieszczone przez Cichy
                            PS. też suwakami się zacząłem bawić, ale postanowiem wrzucic to , co wypluł aparat.
                            No tak - ale robiac na pol automacie jakim jest tryb AV mozesz zdac sie w polowie na szczescie a nie na porownywanie kolorow czy kontrastow, gdyz z tego samego obiektywu, body moze wypluc Ci skrajne fotki.

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              PREMIUM member
                              • 2006
                              • 4250

Zamieszczone przez JiNN
                              Natomiast Ty porównujesz z C 200/2.8 i jednocześnie krytykujesz i oceniasz Tamrona pisząc,że C 200/2.8 jest lepszy (w tym przypadku chodziło o bokeh). Ok - prawda.Tylko trzeba (po raz enty piszę) wziąść pod uwagę,że jest to zoom,a nie "stałka".I to trzeba mieć na uwadze co IMO jest bardzo istotną sprawą.
                              Wiadomo, że zoom to nie "stałka". Tylko że jak zrobisz zdjęcie to nikogo nie obchodzi czym, a jaki uzyskałeś efekt.
                              Kiedyś mi znajomy z Nikonem D80 tłumaczył że "jak na matrycę CCD to szumy są niskie". Tylko kogo to obchodzi i co z tego wynika skoro na zdjęciu miał kaszanę?
                              Digart

Komentarz

• perqsista
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 429

IMHO najlepiej by było żeby zamiast snuć spiskowe teorie dziejów w miarę swoich możliwości każdy zainteresowany wziął to szkło i zrobił nim kilka zdjęć. Ja wziąłem przy okazji pleneru zorganizowanego przez Cichego (to dopiero podejrzane) i mam jako takie pojęcie dotyczące jego ostrości i plastyki. Na co dzień w ogóle nie używam telezoomów tylko jasne canonowskie stałki (max ogniskowa 135mm). Z racji zasad pleneru byłem "zmuszony" korzystać ze szkieł Tamrona i między inymi 70-200 przeszło przez moje ręce. Robiłem nim niemal wyłącznie portrety i niemal wyłącznie w zakresie ogniskowych 70-135 i na podstawie WŁASNYCH obserwacji stwierdzam, że:

- w tym zakresie jest cholernie ostre od f2.8 (nie wiem jak na 200mm bo nie mam takich zdjęć). Mówiąc cholernie mam na myśli porównanie do C 135L przymkniętego do f2.8 - na pewno jest ostrzejszy od wszystkich sztuk Canon 70-200 f2.8 (obojetnie z IS czy bez)jakie miałem w ręce
                                - bokeh na pewno nie jest tragiczny szczególnie jak na zooma aczkolwiek oczywiście są szkła z ładniejszym rozmyciem ale np takiemu 135L uznawanemu za wzór cnót wszelakich też zdarzają się podobne obwarzanki czy ostro zarysowane krawędzie galęzi poza GO-przynajmniej mój egzemplarz tak ma
                                - AF w trybie OneShot na 5d działa zadziwiająco szybko i skutecznie jak na szkło bez USM - niestety nie mam pojęcia jak sobie poradzi w trybie dobiegaczki (Servo)
                                - jeżeli chodzi o budowę i wagę to wygląda zdecydowanie zdecydowanie solidniej niż wszystkie inne Tamrony jakie miałem w reku - niemniej w tej kategorii każda L-ka będzie górą

Reasumując
                                Osobiście raczej nie kupię tego szkła ani innego o podobnym zakresie bo jest dla mnie za ciemne i zupełnie nie przydatne w mojej pracy (bo pracuję głównie na jasnych L-stalkach).
                                Gdyby jednak odbiło mi na zakup jakiegoś telezooma lub zmusiłby mnie do tego typ zleceń to bym rozważał zakup tego Tamrona.

Na deser wrzucam cropa 100% z jednego z portretów wykonanych podczas plenerku. Prosze zwrócić uwage na ustawienia Sharpness w ACR...

Ostatnio edytowany przez perqsista; 3208.
                                www.blog.mielcarek.net

Komentarz

Pracuję...