X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    PREMIUM member
    • 2006
    • 4250

Zamieszczone przez perqsista
    Ioczywiście są szkła z ładniejszym rozmyciem ale np takiemu 135L uznawanemu za wzór cnót wszelakich też zdarzają się podobne obwarzanki czy ostro zarysowane krawędzie galęzi poza GO-przynajmniej mój egzemplarz tak ma
    No właśnie bokeh to jest chyba jedyna rzecz w 135L, do której czasem można się przyczepić.
    Digart

Komentarz

• perqsista
      Początki nałogu
      • 2005
      • 429

Zapewniam Cie, że w 70-200 też to wychodzi czasem w zależności od tego co się znajdzie poza GO.
      www.blog.mielcarek.net

Komentarz

• michal_sokolowski
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1159

ten tamron to chyba naprawdę ciekawa propozycja. Tak czytam ten wątek i chyba jedyna wyraźna przewaga eLek canona to lepsza - solidniejsza obudowa.
        ciekawe czy "obozy" tamrona i canona potrafiłyby odróżnić FOTKI robione canonami i tarmronem... Myślę, że byłyby z tym problemy, co chyba coś wnosi do tej dyskusji.... czy nie ?
        moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• jotes25
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3608

Jakieś tam różnice pewnie się jeszcze znajdą. Z istotniejszych napęd AF. Przy okazji: Tamron pewnie nie ma ogranicznika zakresu AF?

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7443

Zamieszczone przez jotes25
            Jakieś tam różnice pewnie się jeszcze znajdą. Z istotniejszych napęd AF. Przy okazji: Tamron pewnie nie ma ogranicznika zakresu AF?

Nie ma. I ma większy zakres, bo ostrzy od 90 cm, a Canon od 1.5 m.
            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              PREMIUM member
              • 2006
              • 4250

Zamieszczone przez michal_sokolowski
              ciekawe czy "obozy" tamrona i canona potrafiłyby odróżnić FOTKI robione canonami i tarmronem
              Jakie "obozy"? Cichy pokazał sample, ludzie się wypowiadają i pokazują inne sample do porównania, to nie jest wojna :-). Obiektyw jak obiektyw, jak się komuś podoba niech kupuje, jak nie to nie. Niektórzy się tylko uparli żeby nie dopuścić do krytyki, bo skoro taki tani i niezły optycznie a w dodatku ma słabą konkurencję no to najlepiej uznać że w ogóle jest doskonały.
              Digart

Komentarz

• michal_sokolowski
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1159

Zamieszczone przez MMM
                Jakie "obozy"? Cichy pokazał sample, ludzie się wypowiadają i pokazują inne sample do porównania, to nie jest wojna :-). Obiektyw jak obiektyw, jak się komuś podoba niech kupuje, jak nie to nie. Niektórzy się tylko uparli żeby nie dopuścić do krytyki, bo skoro taki tani i niezły optycznie a w dodatku ma słabą konkurencję no to najlepiej uznać że w ogóle jest doskonały.
                obozy może to przesada faktycznie.
                ale z tego co tutaj czytam, to nie chodzi raczej o stwierdzenie,
                że tamron jest doskonały, a raczej o to czy zbliża się do drogich eLek canona optycznie - chyba o to ten spór. Bo AF, budowa to rzecz ewidentnie na korzyść canona (a może AF jest blisko blisko eLek?). Piszę na podstawie tego wątku, nie miałem nie macałem, nie robiłem zdjęć...
                Ja tylko jednej rzeczy nie rozumiem.. Dlaczego ludziska bronią bez opamiętania tego, co sami mają ? Zauważyłem taką tendencję na forum (nie tylko na tym).
                Ja np. kupiłem 3 lata temu 350D za prawie 4 tysiące zł, ale żebym go teraz bronił "ręcami" i nogami ? Średnio udana konstrukcja raczej. Taki fakt. I tyle.
                moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7443

W nawiązaniu do aktualnej dyskusji zapraszam do udziału w małym konkursiku

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=32911

Komentarz

• JiNN
                    Zablokowany
                    • 2007
                    • 220

Zamieszczone przez michal_sokolowski
                    obozy może to przesada faktycznie.
                    ale z tego co tutaj czytam, to nie chodzi raczej o stwierdzenie,
                    że tamron jest doskonały, a raczej o to czy zbliża się do drogich eLek canona optycznie - chyba o to ten spór. Bo AF, budowa to rzecz ewidentnie na korzyść canona (a może AF jest blisko blisko eLek?). Piszę na podstawie tego wątku, nie miałem nie macałem, nie robiłem zdjęć...
                    Ja tylko jednej rzeczy nie rozumiem.. Dlaczego ludziska bronią bez opamiętania tego, co sami mają ? Zauważyłem taką tendencję na forum (nie tylko na tym).
                    Ja np. kupiłem 3 lata temu 350D za prawie 4 tysiące zł, ale żebym go teraz bronił "ręcami" i nogami ? Średnio udana konstrukcja raczej. Taki fakt. I tyle.
                    I tutaj pogratuluję Tobie tego co zauważyłeś i wywnioskowałeś. A jest to oczywiście prawda. Ja sam nie napiszę,że obiektywy Canona z serii "L" są bee, sa słabe, kiepskie itd. bo to nie prawda.Są dobre to trzeba przyznać,a nawet można powiedzieć,że bardzo dobre ale również bardzo drogie.

I tu nam kolega Cichy prezentuje takiego zoom'a w dodatku za dość rozsądne pieniądze.

Ja tak powoli zaczynam zauważać,że chwilami to już nie chodzi o jakość optyczną, o to jakie zdjęcia z jakiego obiektywu. Można powiedzieć w "" oczywiście,że co niektorzy zamiast kierować się stanem faktycznym kierują się czerwoną obwódką i literą "L". A co gorsza zauważyłem,że i to nie jest argumentem. Po prostu uważają,że skoro mają obiektyw za x tysięcy złoty to jest on najlepszy, pro etc. Prościej mówiąc uważają,że im droższy tym lepszy.

Nie miałem "L" w rękach,nie bawiłem się żadną z nich,a mimo to uważam, iż są to dobre obiektywy zaznaczając - strasznie drogie. A tu nam Tamron robi taką niespodziankę za 2500 zł ze światłem 2.8 Miło prawda. Pewnie gdyby był to Canon "L" wszyscy by pisali,że jest super, zajefajny itd. No ale skoro nie jest to "L" i w dodatku taki tani to pewnie jakiś badziew...przecież nie ma czerwonego paska a to z kolei jest smutne ale niestety taka jest rzeczywistość.

Sa zadając wam pytanie o tele C 70-300 IS USM nie uzyskałem odpowiedzi, na forum np. również jednoznacznej nie ma jeżeli chodzi o ten obiektyw vs C 70-200 L. A jak sie kogoś zapytać o obiektyw z zakresu 70-300 to wszyscy (wiekśzość) pisze C 70-200 f/4 L <-- bo jest L. Ciekaw jestem ilu z takich ludzi rozpoznało by zdjęcia z tych dwóch obiektywów.

Soraa za tak długi post.

Pozdrawiam

Komentarz

• MMM
                      Pełne uzależnienie
                      PREMIUM member
                      • 2006
                      • 4250

Zamieszczone przez JiNN
                      Po prostu uważają,że skoro mają obiektyw za x tysięcy złoty to jest on najlepszy, pro etc. Prościej mówiąc uważają,że im droższy tym lepszy.
                      To wg twojej logiki Tamron 70-200/2.8 (2500zł) powinien być wg tych co tak uważają lepszy niż Canon 200/2.8L (2100zł) oraz od 70-200/4L (2000zł) :-)
                      Digart

Komentarz

• JiNN
                        Zablokowany
                        • 2007
                        • 220

A ten dalej swoje o stałce OMG !!! Powiedz mi czy widzisz dużą różnicę w C 200/2.8 L i Tamrona 70-200 2.8 omawianego w tym wątku?? Ja widzę jedna zasadniczą - OGNISKOWAAAaaa.A różnica 70-200 f/4 L to światło przedewszystkim i tutaj potrzebny byłby test Tami vs 70-200 f/4 L.Ale nie ma takowego!!! Ale podejrzewam,że w gorszych warunkach światełko 2.8 było by lepsze! A pozatym dlaczego Tamron ma przewage tutaj nad C 70-200 f/4 ?? Bo w Canonie nie zjedziemy ze światłem niżej niż F/4. OMG ale Ty już nie wiesz co masz wymyślać aby się obronić.(ja nie atakuję tylko wnioskuję) i widzę fotki, opisuje i relacjonuję je po swojemu.

A pozatym chcesz tak zagrać ok. To gramy - podaj mi ZOOM'A Canona "L" ze światłem 2.8 o zakresie 70-200 za 2.500zł?? Czekam na jakąś odpowiedź konkretną tylko nie pisz prosze C 200/2.8 L <-- bo to nie zoooom.

Jejq ale ciężko to idzie.Już sobie daje spokój chybą,że podasz mi ten przykład.

I ja nie piszę,że jest on lepszy od C 70-200 f/4 L, C 70-200 2.8 L, C 70-200 2.8 IS L tylko piszę,że za takie pieniążki jak narazie prezentuje się ten obiektyw ZOOM bardzo dobrze.

Komentarz

• Grisha
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 353

Wydaje mi się, że JiNN tym stwierdzeniem miał na myśli obiektywy 70-200 2.8 czyli dwa Canony i dwie Sigmy, aczkolwiek niech on skoryguje swoją wypowiedz.

Moim zdaniem na 200mm stałka jest oczywistym zwycięzcą pod względem optycznym. Pod względem użytkowym, większość preferuje obiektywy klasy zoom, gdyż jest to lepszy wybór pod kątem użytkowania.
                          Z kolei T70-200 vs C70-200L również ciężko porównać. Pierwszy zaczyna się od 2.8 drugi na 4. W teorii domknięty tamron powinien zmiażdżyć maksymalny otwór względny 70-200L (zaznaczam W TEORI - bo nie wiem jak jest ). Canon ma tę przewagę, że ma USM, co miejscami na pewno jest zbawieniem, ale nie jest niezbędne. (20 lat temu mieli Hand Focus i też były super foty )

Nie mniej jednak ustalmy coś: to fotograf robi zdjęcia, a nie obiektyw z puszką Wg. mnie dobry fotograf, z większości obiektywów wyciągnie super zdjęcia.
                          Ostatnio edytowany przez Grisha; 11502.

Komentarz

• Alzail
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 574

Zamieszczone przez sztajmes
                            Wrzucam zdjecia ze starym converterem Tamrona 2X ktos o to pytal tutaj.
                            Ziarno oryginalne i na 400 ISO i na 800 ISO.

https://www.sztajmes.com/converterIS...re%20small.jpg
                            Czy mógłbyś wrzucić te fotki w pełnej rozdzielczości? lub np. wysłać mi na e-mail?
                            350D

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              PREMIUM member
                              • 2006
                              • 4250

Zamieszczone przez JiNN
                              A pozatym chcesz tak zagrać ok. To gramy - podaj mi ZOOM'A Canona "L" ze światłem 2.8 o zakresie 70-200 za 2.500zł??
                              Pisałem w tym wątku już kilka razy że cenowo Tamron nie ma konkurencji, ostatnio dzisiaj o godzinie 15:03 (na poprzedniej stronie jest post) ale ty dalej uparcie chcesz rozmawiać sam ze sobą, wymyślając jakieś bzdurne "gry" ze śmiesznymi "podchwytliwymi" pytaniami i oczywistymi odpowiedziami.

Ktoś ci za to obiecał zniżkę przy kupnie tego Tamrona czy co?

Tak nawiasem mówiąc to chyba koledzy z Nikonami powinni się bardzo z tego obiektywu ucieszyć, bo z tego co wiem to w tamtym systemie za dużego wyboru w takich tele nie ma.
                              Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                              Digart

Komentarz

• Cichy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 7443

Zamieszczone przez Alzail
                                Czy mógłbyś wrzucić te fotki w pełnej rozdzielczości? lub np. wysłać mi na e-mail?
                                Ja mam inne.

Z konwerterem tamron 2x, przymknięte 1 działkę.

Zamieszczone przez MMM
                                Tak nawiasem mówiąc to chyba koledzy z Nikonami powinni się bardzo z tego obiektywu ucieszyć, bo z tego co wiem to w tamtym systemie za dużego wyboru w takich tele nie ma.
                                Zupełnie odwrotnie, jest Nikkor 80-200 2.8 D ED, który jest sporo tańszy od Canonowskiej Lki a optycznie ponoć świetny. (cena brutto zaczyna się od 3200, a Canon od 4200).
                                Ostatnio edytowany przez Cichy; 343. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...