X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kiljas

Zamieszczone przez tomos
    kiljas: jak juz zamawiasz z USA, to i tamrona tam bedzie mozna zamowic, a ma byc za ~700$, czyli ~1500zl.

dla mnie jest to swietne szklo jak za ta cene.
    jasne, moglby miec USM, uszczelnienia, lepszy bokeh*... ale wtedy bylby zapewne duzo drozszy.
    widocznie tamron nie celuje w ten segment rynku i chwala im za to, bo wlasnie dzieki temu bedziemy mieli fajnego tele-zooma ze swiatlem 2.8, IF, IZ, obejma na statyw (doliczcie do ceny canonowi) za niecale 2500zl (tudziez 700$)!

* - niepotrzebne skreslic :P

Canona liczyłem ze wszystkimi opłatami tj. przesyłką, cłem, vatem i dojdzie jakas prowizja firmy kurierskiej za obliczanie cła, razem przy dzisiejszym kursie ok. 3400 zł. Jezeli tak samo policzyłbym Tamrona ze wszystkimi opłatami to wyjdzie 2250 zł, różnica 1150 zł dla mnie i tak nie zmienia tego, że wziąłbym Canona. Zwłaszcza, że w tym przypadku obydwa szkła bez gwarancji w Polsce co przy Tamronie dla mnie jest sporym ryzykiem.

Jeżeli liczysz tak jak wyzej bez tych wszystkich podaktów, ceł, vatów to cena canona to 2400 zł tamrona 1540 zł więc tutaj tym bardziej osobiscie wzialbym canona, ale w praktyce musialbys sam go przywiezc z usa lub miec znajomego, więc policzylem wszystkie oplaty. Siedzisz w domu i za max 5 dni masz nowe szklo z usa

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7443

Zamieszczone przez tomos
      Cichy: dlatego wlasnie napisalem "niepotrzebne skreslic", bo jak na moj gust pod tym wzgledem jest ok.

A w quizie juz wczoraj wzialem udzial
      Aha, w porządku, więc pod wieczór będziesz mógł zweryfikować swoje strzały ze stanem faktycznym , ciekawe jak Ci się powiodło
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Masteros

czytajac wszystko od poczatku jak dla mnie JiNN ma racje.a MMM probuje posprzatac to w co sie wplatal. pisal o bokeh,kontrascie a skonczyl na is,usm, uszczelnieniach.

jinn nie daj sie bo masz racje

oczywiscie ten tamron to bardzo dobrze sie prezentuje a cena to po prostu bomba jak na obiektyw takiej klasy. bynajmniej tyle widac po zdjeciach,ze jest dobry
        Ostatnio edytowany przez Gość; 14915.

Komentarz

• Kyo
          • 2007
          • 10

Chlopaki a powiedzcie mi jedno, bo tak czytam i czytam watek a na to szkolo pod nikona jeszcze sobie poczekam.

Jak w porownaniu do tamrona wychodzi sigma 70-200 hsm ktora jest w tej samej cenie? Cichy moze pracowales na niej i mozesz cos powiedziec?
          Bo stoje przed decyzja jej kupna
          "jedynymi ludzmi ktorych poznasz,sa ci ktorych sfotografujesz" - Annie Leibovitz

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7443

Zamieszczone przez Kyo
            Jak w porownaniu do tamrona wychodzi sigma 70-200 hsm ktora jest w tej samej cenie? Cichy moze pracowales na niej i mozesz cos powiedziec?
            Bo stoje przed decyzja jej kupna

Pisałem już kilkukrotnie, że chętnie porównam z Sigmą.
            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
            W sprawie GWARANCJI:

Kilka osób wcześniej napisało, że po upływie gwarancji zostaje się na lodzie.

NIEPRAWDA - jeśli kupicie z polskiej dystrybucji (koniecznie pytać o to w sklepach) to macie 2 lata serwisu gwarancyjnego (lub +2 za dopłatą) i normalny serwis pogwarancyjny.

Serwis polski nie przyjmuje do naprawy sprzętu kupionego za granicą. Ot, taka polityka, nie powiem, że słuszna.
            Ostatnio edytowany przez Cichy; 343. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7443

.
              .
              PS.2 - przez 6 dni wątek był odwiedzany ponad 23000 razy

Komentarz

• maczkus
                Bywalec
                • 2006
                • 138

Helou :P

Jestem chyba jedną z pierwszych osób, którą skusiły ładne foty zaprezentowane w tym wątku i która kupiła to szkiełko u Cichego. W poniedziałek zamówiłem, we wtorek już miałem...

Pierwsze wrażenie - o kuurrr..... ale duży!! Bardzo solidnie wykonany, metalowy, ciężki Ponieważ odebrałem go wczoraj późno wieczorem to nie miałem za bardzo możliwości przetestowania tego szkła. Porobiłem tylko serie zdjęć różnych przedmiotów w pokoju i stwierdziłem, że w 90% jest FF

Dzisiaj chciałem sprawdzić jak szkło się sprawuje przy świetle dziennym, ale od rana pada deszcz .... więc przeprowadziłem na szybko znany i (nie)lubiany onanistyczny test - fotografowanie skali na papierze. Oto wyniki:

Druk jest szary bo atrament w drukarce jest na wyczerpaniu. Ustawienia to ISO 400, f2.8, lampa 580ex, body Canon 40D. Zdjęcia są trochę pod kątem bo mam beznadziejny statyw i ciężko było go wyregulować. Nic z nimi nie robiłem poza zmianą rozdzielczości. Nie były też przebierane - po prostu zrobiłem ileś zdjęć i wszystkie wrzuciłem na stronkę jak leci (żeby sprawdzić powtarzalność AF).

To tyle na razie, później może wrzucę jakieś inne foty.
                Najlepsza strona o łowiectwie podwodnym w Polsce!

Komentarz

• Hubert01
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 182

Dla mnie wynik tego "testu" jest ok, nie widze zadnego FF, chociaz takie testy trzeba wykonać bardzo precyzyjnie by dawały prawdziwe wyniki.
                  5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Komentarz

• jotes25
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3608

1. Nie widzę żadnego FF
                    2. Jakoś nie chce mi się wierzyć, żeby Tamron był wykonany z metalu (chodzi mi o korpus, obudowę czy jak to nazwiemy).

Komentarz

• maczkus
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 138

Pokrętła ma plastikowe, ale pod spodem jest metal - od mocowania do pierwszego pokrętła jest nieosłonięty 5cm pas metalu.

Komentarz

• jotes25
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3608

Może i tak, sprawdź przewodnictwo cieplne Z tego co pamiętam, Tamron używa całkiem fajnych tworzyw przypominających fakturą lakierowane korpusy magnezowe L-ek.

Komentarz

• JiNN
                          Zablokowany
                          • 2007
                          • 220

No ja też nie zauważyłem FF. dziwne to 90 % które podałes.

Komentarz

• Bonku5
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 280

Zamieszczone przez Cichy
                            NIEPRAWDA - jeśli kupicie z polskiej dystrybucji (koniecznie pytać o to w sklepach) to macie 2 lata serwisu gwarancyjnego (lub +2 za dopłatą) i normalny serwis pogwarancyjny.
                            Cichy jakie to są kaszta? tej dodatkowej gwarancji na kolejne 2 lata..

Komentarz

• maczkus
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 138

Zamieszczone przez jotes25
                              Może i tak, sprawdź przewodnictwo cieplne Z tego co pamiętam, Tamron używa całkiem fajnych tworzyw przypominających fakturą lakierowane korpusy magnezowe L-ek.
                              Nie znam sie na tym, ale:

1. Jest zimne.
                              2. Jak sie stuka palcem to wydaje odglos brzeczenia jak metal.

Wiec pomyslalem, ze to metal

No ja też nie zauważyłem FF. dziwne to 90 % które podałes.
                              Zaraz wrzucę jakieś zdjęcia z wczoraj to zobaczycie.

Komentarz

• Cichy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 7443

Zamieszczone przez maczkus
                                Pokrętła ma plastikowe, ale pod spodem jest metal - od mocowania do pierwszego pokrętła jest nieosłonięty 5cm pas metalu.
                                Faktycznie , obiektyw jest METALOWY. Nie zauważyłem tego wcześniej. Jak się stuka weń to słychać zresztą, że metal a nie plastik. Od tylnego pokrętła do przedniego pokrętła jest nałożona guma + plastik.

Zamieszczone przez Bonku5
                                Cichy jakie to są kaszta? tej dodatkowej gwarancji na kolejne 2 lata..
                                200 zł dodatkowo.
                                Ostatnio edytowany przez Cichy; 343. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...