X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • crazy
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1554

jak na razie jestem gotów go kupić, ciekawi mnie tylko ewentualna praca AF(głośność, zawodność i szybkość) i serwis w razie czego
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Hubert01
      Bywalec
      • 2006
      • 182

Drugie i ostatnie naprawdę bardzo przyjemne.
      Wiem, że Go kupie, tylko cena niech troszkę spadnie, powiedzmy do 2k
      No i osobiście sie pofatyguje by wybrać ten właściwy egzemplarz.

Nie mam zboczenia na punkcie oglądania fotek w cropie, chociaż tu jestem i tak pozytywnie zaskoczony. Z tego co wynika to jest nieźle zbudowane, egzemplarz Cichego od 2,8 jest ostry, bokeh mi odpowiada.

Wczesnej ktoś coś pisał, że tylko stałki. Ale nie każdemu ta super jakość, niezauważalna w odbitkach 10x15 lub nawet większych potrzebna, po drugie drogie (by pokryć cały zakres) no i 1 słoik to nie 3:/ Owszem, lżejsze i wygodniejsze w używaniu niż gigant Tamron, co na pewno ma znaczenie np. w przypadku kobiet, no i światło:/

Gdybym miał kase to oczywiście ze stałki, ale przy braku kupie Tamrona i 2 hantle oraz zacznę robić pompki

W miare możliwości i czasu porób 350tka, ten Tamron wydaje się właśnie do Nas, skierowany
      5d mkII | 35L | C50mm 1.4 | C85mm 1.8 | 135L | Skyport | 2x580exII

Komentarz

• Pifko

Zamieszczone przez fret
        Tylko co Ci sie tak podoba? Zdjęcia z tamrona, czy z 5D? Na cropie to może być zupełnie inna bajka... Do tego rozmycia mało przyjemne. Obwarzanki prawie ja ze szkieł lustrzanych. Kółek jest mało, ale na pierwszej fotce wyraźnie widac podwójne gałęzie. Nie wygląda to ładnie. Może byc problem z portretami. Jeśli to mozliwe, to prosiłbym zachwyconych, żeby swój zachwyt jakoś uzasadniali, bo same ochy i achy niewiele wnoszą, a wyglada na to, że pozachwycac mozna się np. aberracjami, a raczej ich brakiem.
        Większość zalet wymienianych też przez innych forumowiczów wymienił sam Cichy w swoim pierwszym poście.

Moje "ochy" to:
        - ostrość (!)
        - wygląd (czarny jest...)
        - AF, bo z tego co opisuje Cichy jest conajmniej b. znośny
        - brak aberracji, co widać na zdjęciu z drzewem
        - waga (bo mniejsza o te 200-300g od porównywalnych szkiel)
        - cena

Minusem jak sam napisałeś jest bokeh, który jednak np. dla mnie nie jest aż tak ważny.

Komentarz

• grz
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 18

Dla mnie najważniejszą rzeczą jest to, jak ten obiektyw sprawuje się właśnie na aparacie, który ja posiadam.

Widziałem dużo zdjęć z c70-200/4 robionych na 30D i były to bardzo dobre zdjęcia.

Z Tamrona widziałem jedno(?) (siodełko od roweru) ?

Jest to nowe szkło i chyba warto poczekać aż będzie więcej "testów", które pokażą czy gra jest warta świeczki.
          Pkt 8 regulaminu forum

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Zamieszczone przez QBUŚ
            To jest nie fair, o ile dobrze zrozumiałem informacje zamieszczoną na stronce Tamrona to 70-200/2.8 ma wbudowany silniczek to autofocusa ale tylko w wersji z mocowaniem Nikona inne będą przenosić napęd z body.
            W Canonie nigdy nie było śrubokręta także Twoje obawy są bezpodstawne. W tym Tamronie w wersji EF musi być silnik.

Zamieszczone przez MMM
            No niezupełnie. 5D ma większe piksele matrycy przez co ma mniejsze wymagania rozdzielczości więc np. crop z 5D 8mpix będzie mieć lepszą rozdzielczość niż cały kadr z 30D czy 350D.
            Dokładnie. Choć wygląda na to, że ten Tamron na cropie też będzie całkiem przyzwoity.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              PREMIUM member
              • 2006
              • 4250

Zamieszczone przez Pifko
              Moje "ochy" to:
              - brak aberracji, co widać na zdjęciu z drzewem
              Na zdjęciu z kotem

za to widać że są bardzo duże. Po prawej stronie każdy włos jest zielono-fioletowy. Sam napis "macro" na pudełku po lewej też powinien być czarny na białym tle.

Tak poza tym wg mnie ten obiektyw ma problemy z przenoszeniem kontrastu, cienie są prawie czarne, nie widać w nich zbyt wielu szczegółów.
              Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
              Digart

Komentarz

• fret
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1503

Pifko, właśnie o rozdzielczości nie mozna powiedzieć zbyt wiele. 5D jest pod tym względem b. liberalny dla obiektywów, a wydaje mi się, że potencjalna klientela posiada głównie cropy.

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7443

Zamieszczone przez grz
                  Z Tamrona widziałem jedno(?) (siodełko od roweru) ?
                  Poszukaj dokładnie a znajdziesz coś jeszcze
                  O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7443

Ostatnia partia fotek. Reszta będzie po jutrzejszym plenerze (o ile się odbędzie) wykonana przez innych forumowiczów

Komentarz

• lete
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 52

Dwie, a w zasadzie trzy sprawy...

1. Co wy z tym 'tamronowym' bokehem? Mi sie podoba bardziej, niz L-kowy do bolu mdly i jednorodny blur... Po prostu lubie mocno rysowany bokeh, a bokeh z canona wydaje mi sie jakis taki... Photoshopowy

2. Co wy z tymi 'tamronowymi' kolorami? Mi sie akurat podoba to wysycenie i lekkie ocieplenie, ktore bardzo czasem fajnie ozywia zdjecia i dodaje im uroku... Kolory z Tamrona podobaja mi sie bardziej, anizeli do bolu 'neutralne' i ot, 'zwykle' kolory z Canona

3. Osobiscie nie lubie praktyk handlarzy wykorzystujacych fora internetowe do naganiania sobie klientow i nie wierze w pelny obiektywizm Cichego. Z zasady nie kupuje niczego u takich osob (niezaleznie, czy jest to sprzet foto, audio, czy cokolwiek). Preferuje czysty uklad - ide do sklepu, macam, testuje i kupuje. Ewentualnie zamawiam przez net i jak cos mi nie pasuje - zwracam bez bolu (wiadomo, zakup przez internet to mozliwosc zwrotu bez podania przyczyny).

To tyle.

Pozdrawiam!

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7443

No a kto by zrobił jakieś zdjęcia, gdyby nie byłoby Cichego ? Trzeba by było czekać na "leszcza" który kupi kota w worku i zapoda sample jako pierwszy.. A tak przynajmniej można mieć do mnie pretensje, że obiektyw nie jest taki ostry jak był w teście

Komentarz

• jeklaskaMM
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 91

Zamieszczone przez lete

3. Osobiscie nie lubie praktyk handlarzy wykorzystujacych fora internetowe do naganiania sobie klientow i nie wierze w pelny obiektywizm Cichego. Z zasady nie kupuje niczego u takich osob (niezaleznie, czy jest to sprzet foto, audio, czy cokolwiek). Preferuje czysty uklad - ide do sklepu, macam, testuje i kupuje. Ewentualnie zamawiam przez net i jak cos mi nie pasuje - zwracam bez bolu (wiadomo, zakup przez internet to mozliwosc zwrotu bez podania przyczyny).
                          ale przecież nikt Ci nie mówi że masz kupić u Cichego. zrobił test a wy na nim psy wieszacie. zobacz sobie test idź do sklepu pomacaj, zobacz, przetestuj i kup. przecież Cichy nie pisze że jak zobaczyłeś test to musisz kupić u niego obiektyw.
                          krytykować to tu wiele osób widzę potrafi... ciekawe jakbyście się czuli na miejscu Cichego który masę energii w to ładuje a wy go od naganiaczy wyzywacie.

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7443

Na specjalne życzenie jeszcze 2 fotki w pełnej rozdziałce z cropa (350d).

To wszystko na chwilę obecną. Jutro będą testować inni użytkownicy, jeśli pogoda pozwoli to już za parę dni wyniki, z tego szkiełka i kilku innych..

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              PREMIUM member
                              • 2006
                              • 4250

Zamieszczone przez lete
                              1. Co wy z tym 'tamronowym' bokehem? Mi sie podoba bardziej, niz L-kowy do bolu mdly i jednorodny blur... Po prostu lubie mocno rysowany bokeh, a bokeh z canona wydaje mi sie jakis taki... Photoshopowy
                              Każda eLka ma inny bokeh, i wcale nie jednorodny czy "mdły". Taki 85/1.2 czy 135/2 ma czasem ostro zaznaczone krawędzie.

85/1.8 @ f/2.0

135L /2 @ f2.0

200L II /2.8 @ 2.8

Jedynie przy 200/2.8L II można mówić że ma jednolity bokeh, ale to kwestia gustu co się komu podoba, mnie odpowiada bardzo.

Zamieszczone przez lete
                              2. Co wy z tymi 'tamronowymi' kolorami? Mi sie akurat podoba to wysycenie i lekkie ocieplenie, ktore bardzo czasem fajnie ozywia zdjecia i dodaje im uroku... Kolory z Tamrona podobaja mi sie bardziej, anizeli do bolu 'neutralne' i ot, 'zwykle' kolory z Canona
                              Buraczano-brązowe kolory Tamrona mi się nie podobają, a do tego bardzo głębokie cienie. Moim zdaniem to Tamron jest lata świetlne za eLkami pod tym względem.
                              Digart

Komentarz

• ErnestPierwszy
                                Uzależniony
                                • 2006
                                • 734

Wygląda na fenomenalne szkło. Niestety pogoda jest beznadziejna i nie widać jak oddaje kolory w pełnym słońcu. Ale zapowiada się naprawdę super.
                                Ja mam już dość tej szarzyzny...

Komentarz

Pracuję...