X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sławek
    Uzależniony
    • 2008
    • 968

Zamieszczone przez wojkij
    Pewnie wesolo to wyglada, roznic bardzo duzych pomiedzy elka 2.8 raczej nie bedzie.
    Powiedział bym nawet że czasem jest lepiej
    Mnie jednak trochę zniechęca do tamrona rozedrgane tło które było widać na niektórych zdjęciach z pleneru.
    Jak gorące pustynne powietrze.
    hihi ale mi metafora wyszła
    www.fotokrajs.pl

Komentarz

• ryszard_ochódzki
      Początki nałogu
      • 2007
      • 255

Zamieszczone przez grz
      Teraz niech ktoś zabierze to szkiełko na koncert - tam gdzie ciemniej i zda relację jak sobie AF radzi.
      Pewnie będzie błądził w czeluściach ciemności jak....każdy tamron *

*opinia prywatna, potwierdzona odczuciami i doświadczeniami użytkowników.
      Mordo Ty moja !

Komentarz

• sztajmes
        Coś już napisał
        • 2008
        • 89

Do kitu te zdjecia

Za OSTRE ! hah

sztaj

Komentarz

• sztajmes
          Coś już napisał
          • 2008
          • 89

Kilka zdjec Tamrona 70-200 z Canon 400D
          Robione innym Tamronem, tym razem 18-250 i 580EXII z 15cmx12cm diffuserem.
          Nie przyczepiajcie sie do cienia na scianie nie mam czasu sie z tym bawic. hahahha

sztaj
          Ostatnio edytowany przez sztajmes; 16516.

Komentarz

• tormentor
            Bywalec
            • 2007
            • 218

Zamieszczone przez sztajmes
            Kilka zdjec Tamrona 70-200 z Canon 400D
            Ja tu chyba jeszcze extender widze...
            FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
            Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
            "I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin

Komentarz

• sztajmes
              Coś już napisał
              • 2008
              • 89

Faktycznie zaplatal sie extender

sztaj

Komentarz

• MARANTZ
                Uzależniony
                • 2005
                • 928

Zamieszczone przez breggh

Dzięki za teścik (nie lubię czekać na Optycznych i inne portale) i za fajny konkurs - szkoda, że nie zdążyłem się załapać:-(
                Na optycznych od dobrego tygodnia wiszą sample wykonane tym obiektywem...
                Minął już ponad rok, odkąd Tamron zaprezentował projektowany pod pełną klatkę obiektyw SP AF 70-200mm f/2.8. Od tamtego czasu dzień pojawienia się go w sklepach był ciągle odkładany, ale w końcu doczekaliśmy się i niedawno pojawił się on w sprzedaży w Polsce. A skoro jest już w kraju, to oczywiście wpadł w nasze ręce, dzięki czemu możemy zaprezentować galerię przykładowych zdjęć autorstwa Mariusza Małeckiego. ...
                FOTOINKWIZYTOR

Komentarz

• zejleman
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 74

Zamieszczone przez MMM
                  Ależ bardzo prosto. Szkła albo powłoki antyodblaskowe mają duże tłumienie i nie przepuszczają bardzo słabego światła, stąd ciemne partie obrazu robią się czarne.
                  Ze szkieł które miałem to samo było w Tamronie 17-50/2.8 i Canonie 10-22.

Zobacz jeszcze raz tego sampla:

W cieniach są czarne plamy, w ogóle nic nie widać.

Przy szkle krajobrazowym takim jak Canon 10-22 to było wkurzające trochę, bo dodatkowo pogłębiało problem niskiej rozpiętości tonalnej aparatu. Co do Tamrona 17-50/2.8 to szybko się okazało że portrety z niego wychodzą słabo, właśnie przez zbyt duży kontrast i przy okazji fatalny bokeh.

Z całym szacunkiem - czasami przydaje się kalibracja monitora

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7443

Zamieszczone przez zejleman
                    Z całym szacunkiem - czasami przydaje się kalibracja monitora
                    Zgadzam się w zupełności, u mnie w cieniach widać szczegóły.
                    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Sober
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 513

Kurcze, kuszą te zdjęcia! Ostrość jest rewelacyjna i to na 2,8 - mam wrażenie że to szkło optycznie jest znacząco lepsze od L-ek.

Gdyby jeszcze nie ta wielkość... ale wiadomo - nie można mieć wszystkiego ;-)

PS: Jest jakiś dobry tele dedykowany do cropa?

Komentarz

• micles
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 4359

Zamieszczone przez Sober
                        PS: Jest jakiś dobry tele dedykowany do cropa?
                        Oficjalnie dedykowany jest C 55-250 3.5-5.6 IS, a nieoficjalnie mówią, że najlepszy jest ostatnio wydany (co nie znaczy że niedawno)C 70-200 4.0 IS. Ja ostatnio miałem przypiętego C 70-200 2.8 i już wiem na co zbierać :P

Komentarz

• Sober
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 513

Zamieszczone przez micles
                          Oficjalnie dedykowany jest C 55-250 3.5-5.6 IS
                          Tak, o tym wiem (to chyba jedyny?), ale czy on jest dobry? To raczej poziom kita...

A z innych firm nie ma nic pod APS-C? Mogłoby to być po prostu trochę mniejsze bydle

Komentarz

• fret
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1503

Sober, podniecasz się jak JiNN On też walczył jak lew o dobre imię Tamrona, a jak przyszło do wydania kasy, to zobacz co kupił

Komentarz

• Grisha
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 353

Po pierwsze to wątek o T70-200 a nie "jakie tele wybrać".

Po drugie to 55-250 jest porządniejszy od KITa i robi całkiem niezłe obrazki. Dalej masz do wyboru tamrona/sigme 70-300, dalej Canon 100-300 i na końcu canon 70-300 IS USM. Z 70-200 jest 4 i 2.8 od canona z i bez IS, jest owy Tamron i dwie wersje 70-200/2.8 od Sigmy. Do 2000 najlepiej wybrać pomiędzy 70-300 IS a 70-200L. Do 1000 najrozsądniej wziąć C100-300 lub C55-250. Jeżeli taniej to Sigma 70-300 APO.

Wszystko zależy od zasobności twojego portfela i oczekiwań od obiektywu.

Komentarz

• Pikczer
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2578

Zamieszczone przez Sober
                                Kurcze, kuszą te zdjęcia! Ostrość jest rewelacyjna i to na 2,8 - mam wrażenie że to szkło optycznie jest znacząco lepsze od L-ek.
                                To przyjemnie popatrzec jak ludzie zachwycaja sie JEDYNYM (z wylaczeniem ceny) atutem jakim jest ostrosc. Nie biorac pod uwage takich atrybutow jak: wykonanie, kompatybilnosc, winietowanie, CA, lapanie flar pod swiatlo, oddanie kolorow, bokeh, szybkosc, dokladnosc i cichosc AF'a, itd, itp. :-D
                                Wystarczy, ze cena jest niska i ostrosc ewidentna i...?
                                Pytanie tylko ilu z tych samych uzytkownikow gdyby mialo pieniadze kupiloby Canona a ilu zostalo przy Tamronie :wink: Ja z forum znam tylko jednego - wiernego towarzysza Tamrona 28-75 - Arkana :-P

Komentarz

Pracuję...