X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • towersivy
    Uzależniony
    • 2005
    • 992

No to najwyrazniej az 2 ( poprawka machłem sie o 1 ) mydlane, co ciekawe kumpla 2 sztuki sa identyczne...wiec samo mydło najwyrazniej kupilismy, no nic wymieni sie skoro mydło, zdam zdjecia z wymienionego egzemplarza
    btw - gdzie ja napisałem ze pierscien ma luz??napisałem tylko ze mógłby być wiekszy opór i tyle, a mocowanie to subiektywna ocena, niech kazdy sobie chwyci i wyrobi własną opinie, dla mnie jest lipa i finał - sadze ze to ewidentne cięcie kosztów, gdyby potraktowali to eleganckim proszkiem tak jak wykonany jest tubus szkła, byłoby lepiej.

Za literówki sorki.

Pzdr.
    Ostatnio edytowany przez towersivy; 1755.

Komentarz

• Kolaj
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3293

Zamieszczone przez Cichy
      #2 - masz jakieś lewy egzemplarz tego tamrona
      Zamieszczone przez towersivy
      No to najwyrazniej az 3 mydlane, ciekawe....
      No właśnie najgorszy poza serwisem jest ten rozrzut jakościowy w Tamronach. Człowiek wydaje kupę kasy i ma loterię

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        PREMIUM member
        • 2006
        • 4250

Zamieszczone przez Kolaj
        No właśnie najgorszy poza serwisem jest ten rozrzut jakościowy w Tamronach. Człowiek wydaje kupę kasy i ma loterię
        Taaaa.... zdaje się że jak ktoś wykryje jakąś usterkę w swoim Tamronie to od razu dostaje tekst że to "jego egzemplarz jest jakiś trefny" bo tak w ogóle to one są przecież dobre tylko trzeba wymieniać ten wadliwy albo od razu kupić u sprzedawcy co przetestuje i nie sprzeda tego trefnego
        Digart

Komentarz

• ryszard_ochódzki
          Początki nałogu
          • 2007
          • 255

Zamieszczone przez Mariozii
          Następnie kilka ustawień ostrości na odległe sobie części sklepu i co się okazało?? AF jak dla mnie podejrzany... Poprosiłem o drugie takie samo szkło... może wina egzemplarza. Założyłem, kolejne przymiarki i....?? To samo :/ AF jak dla mnie stanowczo za wolny a na dodatek nie trafia i gubi się. Do tego hałaśliwy jak w T 17-50 (paskudny dzwięk). Fakt w sklepie nie było zbyt jasno,ale jednak dla potwierdzenia podejrzeń dla Tamrona poprosiłem o Canona 70-200 f/4. I tutaj co się okazało ogromną przewagę zyskał C. Ostrość szybko, w cel i bez błądzenia!! Nawet nie odpalałem laptopa celem sprawdzenia jakości optycznej "T" ponieważ tak na prawdę został zdyskwalifikowany w ciągu pierwszych trzech minut testu... Co mi po światełku w dobrej cenie jeśli nie bedę mógł polegać na AF zwłaszcza,ze w tym zakresie będę go uzywał głównie do sportu...
          Pozdrawiam
          To AF w Tamronie jest gorszy niż w tej kiepskiej i drogiej eLce z ciemnicą w postać f/4?

A miało być tak pięknie...
          Mordo Ty moja !

Komentarz

• Kolaj
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3293

MMM,
            daj trochę porozmawiać merytorycznie bez ciągłych wycieczek osobistych i zjadliwego tonu. Już wszyscy wiemy, że nie lubisz Cichego.
            Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• towersivy
              Uzależniony
              • 2005
              • 992

No ja akurat szukałem tego 70-200 dla siebie, jako niezobowiązujące cenowo szkiełko na nadchodzacy urlop, nie chce mi sie brac 3 drogich elek w tym zakresie tylko po to aby miec dokumentacje z wakacji, chce 1 dobry zoom o przyzwoitej jakosci, jasnosci /2.8, wydawało sie ze wszystkie kryteria spełnia tamron, zabralem 2 sztuki "na zapas" aby było z czego wybrać, ale skoro sa jednakowo mydlane to trzeba wymienic na inne ( z tym mydłem jeszcze nic nie przesądzam, jak przesieje x tych szkiełk to wyjdzie na ile te egzemplarze są słabe ), moze zgadam sie dzisiaj z kumplem on ma inne 2 sztuki ale z sampli które mi podesłał, wszystko wygląda identycznie.

Komentarz

• ryszard_ochódzki
                Początki nałogu
                • 2007
                • 255

Zamieszczone przez Kolaj
                MMM,
                daj trochę porozmawiać merytorycznie bez ciągłych wycieczek osobistych i zjadliwego tonu. Już wszyscy wiemy, że nie lubisz Cichego.
                Dobra, ale z drugiej strony Cichy jest sprzedawcą i nie zawsze jest...w 100% obiektywny
                Mordo Ty moja !

Komentarz

• marek808
                  Dopiero zaczyna
                  • 2007
                  • 48

jak dla mnie to sprzedawcy w ogóle nie powinni się wypowiadać w takim wątku. ani robić testów. jeden kolega handluje Tamronami i ma same ostre , drugi handluje Canonami i trafiają się mu same mydlane Tamrony a dodatkowo przedstawia test porównawczy ze sprzętem którym handluje.

więc o co chodzi ?
                  300D, kit, 50 1.8, Tamron 70-300, 430EX

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7443

natomiast pierscien do ustawiania ogniskowej ciutek za mocno "lata"
                    O to mi chodziło.. A propos - na plenerze kolega z Gniezna pytał mnie, czy ma być tak ciasno, bo chodził aż za bardzo ciasno Ale to jedna sztuka taka była, reszta miała normalny opór, beż żadnych luzów.
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    mocowanie to subiektywna ocena, niech kazdy sobie chwyci i wyrobi własną opinie, dla mnie jest lipa i finał - sadze ze to ewidentne cięcie kosztów, gdyby potraktowali to eleganckim proszkiem tak jak wykonany jest tubus szkła, byłoby lepiej.

Serio, musisz mieć inne mocowanie niż ja mam. Zaraz wrzucę fotki.
                    Ostatnio edytowany przez Cichy; 343. Powód: Automerged Doublepost
                    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• tom170
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 252

No ja akurat szukałem tego 70-200 dla siebie, jako niezobowiązujące cenowo szkiełko na nadchodzacy urlop, nie chce mi sie brac 3 drogich elek w tym zakresie tylko po to aby miec dokumentacje z wakacji, chce 1 dobry zoom o przyzwoitej jakosci, jasnosci /2.8, wydawało sie ze wszystkie kryteria spełnia tamron, zabralem 2 sztuki "na zapas" aby było z czego wybrać, ale skoro sa jednakowo mydlane to trzeba wymienic na inne ( z tym mydłem jeszcze nic nie przesądzam, jak przesieje x tych szkiełk to wyjdzie na ile te egzemplarze są słabe ), moze zgadam sie dzisiaj z kumplem on ma inne 2 sztuki ale z sampli które mi podesłał, wszystko wygląda identycznie.
                      Rozumiem, że jesteś bardzo wymagający i przyzwyczajony do stałek ale nie rozumiem gdzie Ty widzisz mydło. Fakt faktem ostrość nieco gorsza od 200/2.8 stałki canona no ale to przeciez jest zoom więc logiczne, że bedzie trochę gorsza ostrość. Wg tego co widzialem w tym temaciei porównania do canona 70-200 2.8 to jakość optyczna jest podobna. A zresztą napisałeś, że szukasz szkla na wypad rodzinny (wakacje) i udokumentowanie tego itd. To mam rozumieć, że bedziesz wolal zdjęcia 90x60 ?? Czy co, że zauwazysz różnicę ostrości?? bo na 10x15 czy nawet 20x30 to różnica napewno nie bęzdie powalająca.

Po sobie sam widzę, że np 50/1.8 od f/4 jest strasznie ostry i później jak zamontuje sigme 70-300 to widze mydlo. Ale gdy oglądam zdjęcia na monitorze 19" LCD nie w 100% to nawet z sigmy wychodzą przyzwoite zdjęcia i gdyby nie ogniskowa to nie latwo byloby zgadnać czy to sigma na 70 czy canon na 50 :] i np f/5.6.

PS. skoro na wakacje sie wybierasz to kup sobie canona 70-200 f/4 jest w podobnej cenie i sprawdzony, że dobry tylko gorsze światło. A podejrzewam, że sporo zdjęc będzie w słonecznych krajach więc f/4 styknie to nie az tak ciemno
                      Ostatnio edytowany przez tom170; 13364.
                      EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Komentarz

• Mariozii
                        Dopiero zaczyna
                        • 2006
                        • 19

Zamieszczone przez ryszard_ochódzki
                        To AF w Tamronie jest gorszy niż w tej kiepskiej i drogiej eLce z ciemnicą w postać f/4?

A miało być tak pięknie...
                        Tak. AF w Tamronie zdecydowanie słabszy, wolniejszy i głośniejszy niż w tej jak ją nazwałeś kiepskiej eLce. Dla mnie EF właśnie zdyskwalifikował Tamrona. Do pstrykania kwiatków i spinaczy do testów może być jednak do pracy odpada. Też żałuję,ze Tamron znów "dał ciała" bo jednak światełko by się przydało... :/
                        Swoją drogą eLka tekże ma swoje wady,ale pomimo tego zyskała więcej plusów niż Tami.

Komentarz

• towersivy
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 992

tom170 - wybacz ale czy ja napisałem ze tamron jest mydlany?, Cichy zasugerował ze jest mydło, nie mam zadnego doswiadczenia z tamim 70-200, cichy ich przechukał pewnie juz sporo wiec zdaje sie na jego opinie i skoro moze być lepiej a ja moge sobie wymienic to tak uczynie choć nie wiem jak to bedzie w praktyce, poniewaz 4 egzemplarze wygladaja na identyczne... wiec całosc o robieniu odbitek jest troche nietrafiona

marek808 - przytoczyłem zdjecia z owej stałki poniewaz było bardzo głosno o niej przy tescie tamiego 70-200 a ze cos takiego mam to stwierdziłem ze warto pokazac, jesli uwazacie inaczj to pisze prosbe do modera o cołkowite wyczeszczenie tego wątku z moich opini.
                          Powiedz mi czy ja w jakis sposob szkodze cichemu?(cz w jakis sposob staram sie oczernic lub zafałszowac prawde? ) czy nie moge byc zwykłym użytkownikiem który szuka wygodnego i w miare taniego (do mozliwosci) szkiełka takim miał byc tamron nie tylko w moich załozeniach ale i pewnie w założeniach projektantów...dla mnie te zdjecia wydawały sie oki, dlatego je tutaj wrzuciłem, gdybym sam wydedukował ze szkiełko jest do bani to nic bym nie wrzucał, dlatego jestem ciekaw tego co dostane po wymianie.

Cichy, pewnie mocowania mamy takie same, moze mam bardziej "czułe dłonie"

Pzdr.
                          Ostatnio edytowany przez towersivy; 1755.

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7443

Jednak chyba nie mamy tych samych mocowań, skoro piszesz, że oszczędzili i różni się od farby na tubusie. A u mnie jest dokładnie taka sama.

Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.
                            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• towersivy
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 992

Powiedz mi tylko czy od spodu jest szorstkie czy gładkie?? jesli gładkie bez oporów tak jak tubus, to stawiam mega LOL-a i pytam co jest grane ?

Komentarz

• Jedi
                                Coś już napisał
                                • 2008
                                • 80

A jak wygląda szybkość AF jeśli chodzi o porównanie z Sigmą 70-200/2.8 APO HSM?
                                http://www.arkadiuszdembinski.com

Komentarz

Pracuję...