X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mr.marecky
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 36

ok kuba to co sprawdziło się to szkło w kościele? tylko wiesz bez marketingu proszę ;-) na ścianie wschodniej jest sporo małych ciemnych kościółków i powiem szczerze że pstrykanie C f4 dobija mnie. jest to super szkło ale na zewnątrz a wracając do mojego pytania to nie w związku z szybkością mam wątpliwości a o celność bo T17-50 zupełnie sobie nie radził tu choć ciemny 17-40 jest gigantem

Komentarz

• BeatX
      PLUS member
      PLUS member
      • 2007
      • 1733

Zamieszczone przez Mariozii
      AF jak dla mnie stanowczo za wolny a na dodatek nie trafia i gubi się. Do tego hałaśliwy jak w T 17-50 (paskudny dzwięk)
      dokladnie taki sam dzwiek?

uzywam od roku T 17-50/2.8 (kupionego co prawda od Cichego) i bardzo sobie chwale to szklo.
      wiele tygodni zajelo mi czytanie opini, testow itd wlasnie na temat T 17-50/2.8 kiedy chcialem kupic ten obiektyw.
      bardzo sie wachalem miedzy EF 17-40/4 L a T 17-50/2.8
      sen z powiek spedzal mi wtedy wlasnie autofocus tamrona.
      teraz, po roku uzytkowania moge z cala pewnoscia stwierdzic, ze osoby, ktore pisaly o tragedii w dzialaniu AF T 17-50/2.8 musialy byc delikatnie mowiac nadwrazliwi.
      fotografowalem tym obiektywem na slubach, na koncertach, portrety plenerowe, architektura wnetrz, reporterka... wiec jak widac, w bardzo wielu roznych sytuacjach i ani razu nie narzekalem na szybkosc, celnosc czy sprawnosc w dzialaniu AF.
      glosny i piskliwy jest, to fakt - ale tylko jak przelatuje po calym zakresie - jednak taka sytuacja zdarza mi sie wylacznie kiedy nakieruje obiektyw np. w sufit.
      w kazdej innej sytuacji slychac sekundowe "bzykniecie" i nawet w kosciolach, podczas slubu nikomu to nie przeszkodzilo.
      musze zaznaczyc, ze celnosc w dzialaniu T 17-50/2.8 w kiepskim oswietleniu jest zawodna - wtedy to faktycznie gubi sie i potrafi przeleciec cala skale, ale poradzilem sobie z tym klopotem w bardzo prosty sposob.
      mianowicie zakladam oklejony czarna tasma izolacyjna dyfuzor na moja ex430, tak ze nie widac blysku flesza; lampa dziala jedynie jako wspomaganie pracy autofocus'a.
      wtedy nie ma mowy o pomylkach w trafnosci AF.

pisze o tym wszystkim, bo chcialem sie zapytac Ciebie Mariozii, czy przy tym samym rozwiazaniu z jakakolwiek lampa ex - dalej sa klopoty z celnoscia w pracy autofocus'a w T 70-200/2.8 ?
      sprawdz w miare mozliwosci
      wystarczy zaslonic reka palnik i strzelic pare zdjec w ciemnym pomieszczeniu
      (wlasciwie to zakladam, ze rozwiazanie sprawdzi sie z kazdym obiektywem, ale dla swietego spokoju chcialbym sie zorientowac w Twojej opini)

druga sprawa...
      ... jezeli przyjac, ze w np. EF 70-200/2.8 L przelecenie calej skali AF zajmuje okolo ~ 0,5 sek. to napisz ile to bedzie w tamronie.

pzdr
      Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7443

Zamieszczone przez mr.marecky
        ok kuba to co sprawdziło się to szkło w kościele? tylko wiesz bez marketingu proszę ;-) na ścianie wschodniej jest sporo małych ciemnych kościółków i powiem szczerze że pstrykanie C f4 dobija mnie. jest to super szkło ale na zewnątrz a wracając do mojego pytania to nie w związku z szybkością mam wątpliwości a o celność bo T17-50 zupełnie sobie nie radził tu choć ciemny 17-40 jest gigantem
        Ho ho, dla mnie 2.8 w kościele to ciemnica, a 4.0 to już jak u Murzyna wiesz gdzie. Nie używam 70-200 w kościele (bo i po co?).
        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Mariozii
          Dopiero zaczyna
          • 2006
          • 19

Zamieszczone przez BeatX
          dokladnie taki sam dzwiek?

pisze o tym wszystkim, bo chcialem sie zapytac Ciebie Mariozii, czy przy tym samym rozwiazaniu z jakakolwiek lampa ex - dalej sa klopoty z celnoscia w pracy autofocus'a w T 70-200/2.8 ?
          sprawdz w miare mozliwosci
          wystarczy zaslonic reka palnik i strzelic pare zdjec w ciemnym pomieszczeniu
          (wlasciwie to zakladam, ze rozwiazanie sprawdzi sie z kazdym obiektywem, ale dla swietego spokoju chcialbym sie zorientowac w Twojej opini)

druga sprawa troche...
          ... jezeli przyjac, ze w np. EF 70-200/2.8 L przelecenie calej skali AF zajmuje okolo ~ 0,5 sek. to napisz ile to bedzie w tamronie.

pzdr
          1.Nie testowałem tego obiektywu z lampą i nie uważam tego za wyznacznik celności AF testowanego obiektywu bo skoro on sam nie radzi sobie z tym to nie mam zamiaru wspomagać go lampą. Poza tym już w ogóle dziwnym wydawać się może zakładanie "oklejonego czarną taśmą dyfuzora", zużywanie aku oraz palnika po to tylko żeby wspomóc wadliwy AF obiektywu... Z Twojego sposobu wynika,ze TAMRON powinien dawać gratis "dyfuzor oklejony czarną taśmą"....

2. Nie sądzisz chyba,że starałem się zmierzyć czas przejechania całej skali przez AF... Ważne dla mnie było to co zauważyłem,że kilka razy zdarzyło mu się "przelecieć" przed punkt na który celowałem.
          Szczerze to żałuję,że tak się akurat okazało bo bardzo miałem na niego ochotę. No cóż... Tamron kolejny raz dał ciała a zarobił CANON

Komentarz

• BeatX
            PLUS member
            PLUS member
            • 2007
            • 1733

nie pytalem, czy uwazasz moj patent za dobry, czy nie, pytalem, czy moglbys sprawdzic jak taki tandem dziala
            wlasciwie to nie odpowiedziales na zadne moje pytanie...
            ... dlatego zapytanie kieruje do innych posiadaczy T 70-200/2.8
            moglby ktos sprawdzic skutecznosc dzialania AF wspomaganego lampa ex i czas przelecenia calej skali?
            /chociaz w przyblizeniu/
            Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• Mariozii
              Dopiero zaczyna
              • 2006
              • 19

Zamieszczone przez BeatX
              nie pytalem, czy uwazasz moj patent za dobry, czy nie, pytalem, czy moglbys sprawdzic jak taki tandem dziala
              wlasciwie to nie odpowiedziales na zadne moje pytanie...
              ... dlatego zapytanie kieruje do innych posiadaczy T 70-200/2.8
              moglby ktos sprawdzic skutecznosc dzialania AF wspomaganego lampa ex i czas przelecenia calej skali?
              /chociaz w przyblizeniu/
              Wychodzi na to,ze nie przeczytałeś mojego pierwszego posta w tym wątku...
              Napisałem,że testowałem a nie,ze jestem posiadaczem. Mój wybór zakupu NIE padł na Tamrona....
              Przykro mi,ze nie pomogłem...
              Pzdr.

Komentarz

• ryszard_ochódzki
                Początki nałogu
                • 2007
                • 255

Zamieszczone przez RafalTK
                aleś sie obudził ... przesz to nie USM ani nawet podróba USMa ...
                Nie obudziłem się to była po prostu ironia.

Tak samo rozwala mnie stwierdzenie Cichego o winiecie na 135 L , a wysoki odsetek zdjęć nie trafionych 85 L to już normalnie ROTFL
                Mordo Ty moja !

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7443

Zamieszczone przez ryszard_ochódzki
                  Tak samo rozwala mnie stwierdzenie Cichego o winiecie na 135 L , a wysoki odsetek zdjęć nie trafionych 85 L to już normalnie ROTFL
                  Czy Ty w ogóle miałeś którekolwiek z w/w szkieł w ręku ? Bo wiesz, ja mam tą przewagę, że miałem.. I nawet robiłem nimi zdjęcia.

135 @ 2.8

135 @ 2.0

Komentarz

• Wats0n
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 996

Zamieszczone przez Cichy
                    Czy Ty w ogóle miałeś którekolwiek z w/w szkieł w ręku ? Bo wiesz, ja mam tą przewagę, że miałem.. I nawet robiłem nimi zdjęcia.
                    Jeden gada o 5D, drugi o cropie, zapewne stąd nieporozumienie.
                    Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• ryszard_ochódzki
                      Początki nałogu
                      • 2007
                      • 255

Miałem. Robiłem. Wysłałem Ci PM żeby nie psuć wątku.
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez Wats0n
                      Jeden gada o 5D, drugi o cropie, zapewne stąd nieporozumienie.
                      Nie ma żadnych nieporozumień
                      Ostatnio edytowany przez ryszard_ochódzki; 11988. Powód: Automerged Doublepost
                      Mordo Ty moja !

Komentarz

• WaldekA
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 246

Ile Jest wersji tego Tamrona? Przeglądając zdjęcia na aukcjach zauważyłem różnicę mocowania statywowego. Jedne mają wcięcie na górnej powierzchni stopki, a inne są płaskie? Np. u Cichego jest wcięcie a u Kristopherosa nie ma.
                        Kiedyś tu była stopka:-)

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7443

Pytanie, czy się różnią tylko tą nieszczęsną stopką, bo na tych zdjęciach z aukcji (nie wiem, skąd one pochodzą) to szkło wygląda zupełnie inaczej niż te, które ja mam. Spójrzcie w okolicę podziałki odległości.

No i nadal twierdzę, że zdjęcia które pokazał towersiwy są mydlane (tym bardziej, że zrobione 5d).

Ktoś może kupił z niemieckiej dystrybucji ? Jakiej one są produkcji ?

Komentarz

• WaldekA
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 246

No tak teraz zauwazyłem. Dokładniej to widać na aukcji Ghandini. Obok siebie dwa różne zdjęcia tego obiektywu. Jedna fotka z dpreview a druga chyba ze strony Tamrona. I mamy zbawę "Znajdź jak najwięcej różnic" ;-)
                            Ostatnio edytowany przez WaldekA; 4865.
                            Kiedyś tu była stopka:-)

Komentarz

• Krystian
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 32

na tym zdjęciu na dole jest kreska, a na górze kropka

tak wogóle to witam;-) ;-)

ciekawe jak AF do sportu sie nada?

Komentarz

• Cichy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 7443

Zamieszczone przez Krystian
                                ciekawe jak AF do sportu sie nada?
                                Było, nie nada się, chyba że ostrzenie z boku.

Komentarz

Pracuję...