ok kuba to co sprawdziło się to szkło w kościele? tylko wiesz bez marketingu proszę ;-) na ścianie wschodniej jest sporo małych ciemnych kościółków i powiem szczerze że pstrykanie C f4 dobija mnie. jest to super szkło ale na zewnątrz a wracając do mojego pytania to nie w związku z szybkością mam wątpliwości a o celność bo T17-50 zupełnie sobie nie radził tu choć ciemny 17-40 jest gigantem
X
-
-
dokladnie taki sam dzwiek?
uzywam od roku T 17-50/2.8 (kupionego co prawda od Cichego) i bardzo sobie chwale to szklo.
wiele tygodni zajelo mi czytanie opini, testow itd wlasnie na temat T 17-50/2.8 kiedy chcialem kupic ten obiektyw.
bardzo sie wachalem miedzy EF 17-40/4 L a T 17-50/2.8
sen z powiek spedzal mi wtedy wlasnie autofocus tamrona.
teraz, po roku uzytkowania moge z cala pewnoscia stwierdzic, ze osoby, ktore pisaly o tragedii w dzialaniu AF T 17-50/2.8 musialy byc delikatnie mowiac nadwrazliwi.
fotografowalem tym obiektywem na slubach, na koncertach, portrety plenerowe, architektura wnetrz, reporterka... wiec jak widac, w bardzo wielu roznych sytuacjach i ani razu nie narzekalem na szybkosc, celnosc czy sprawnosc w dzialaniu AF.
glosny i piskliwy jest, to fakt - ale tylko jak przelatuje po calym zakresie - jednak taka sytuacja zdarza mi sie wylacznie kiedy nakieruje obiektyw np. w sufit.
w kazdej innej sytuacji slychac sekundowe "bzykniecie" i nawet w kosciolach, podczas slubu nikomu to nie przeszkodzilo.
musze zaznaczyc, ze celnosc w dzialaniu T 17-50/2.8 w kiepskim oswietleniu jest zawodna - wtedy to faktycznie gubi sie i potrafi przeleciec cala skale, ale poradzilem sobie z tym klopotem w bardzo prosty sposob.
mianowicie zakladam oklejony czarna tasma izolacyjna dyfuzor na moja ex430, tak ze nie widac blysku flesza; lampa dziala jedynie jako wspomaganie pracy autofocus'a.
wtedy nie ma mowy o pomylkach w trafnosci AF.
pisze o tym wszystkim, bo chcialem sie zapytac Ciebie Mariozii, czy przy tym samym rozwiazaniu z jakakolwiek lampa ex - dalej sa klopoty z celnoscia w pracy autofocus'a w T 70-200/2.8 ?
sprawdz w miare mozliwosci
wystarczy zaslonic reka palnik i strzelic pare zdjec w ciemnym pomieszczeniu
(wlasciwie to zakladam, ze rozwiazanie sprawdzi sie z kazdym obiektywem, ale dla swietego spokoju chcialbym sie zorientowac w Twojej opini)
druga sprawa...
... jezeli przyjac, ze w np. EF 70-200/2.8 L przelecenie calej skali AF zajmuje okolo ~ 0,5 sek. to napisz ile to bedzie w tamronie.
pzdrMoje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/Komentarz
-
Ho ho, dla mnie 2.8 w kościele to ciemnica, a 4.0 to już jak u Murzyna wiesz gdzie. Nie używam 70-200 w kościele (bo i po co?).ok kuba to co sprawdziło się to szkło w kościele? tylko wiesz bez marketingu proszę ;-) na ścianie wschodniej jest sporo małych ciemnych kościółków i powiem szczerze że pstrykanie C f4 dobija mnie. jest to super szkło ale na zewnątrz a wracając do mojego pytania to nie w związku z szybkością mam wątpliwości a o celność bo T17-50 zupełnie sobie nie radził tu choć ciemny 17-40 jest gigantemO obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
1.Nie testowałem tego obiektywu z lampą i nie uważam tego za wyznacznik celności AF testowanego obiektywu bo skoro on sam nie radzi sobie z tym to nie mam zamiaru wspomagać go lampą. Poza tym już w ogóle dziwnym wydawać się może zakładanie "oklejonego czarną taśmą dyfuzora", zużywanie aku oraz palnika po to tylko żeby wspomóc wadliwy AF obiektywu... Z Twojego sposobu wynika,ze TAMRON powinien dawać gratis "dyfuzor oklejony czarną taśmą"....dokladnie taki sam dzwiek?
pisze o tym wszystkim, bo chcialem sie zapytac Ciebie Mariozii, czy przy tym samym rozwiazaniu z jakakolwiek lampa ex - dalej sa klopoty z celnoscia w pracy autofocus'a w T 70-200/2.8 ?
sprawdz w miare mozliwosci
wystarczy zaslonic reka palnik i strzelic pare zdjec w ciemnym pomieszczeniu
(wlasciwie to zakladam, ze rozwiazanie sprawdzi sie z kazdym obiektywem, ale dla swietego spokoju chcialbym sie zorientowac w Twojej opini)
druga sprawa troche...
... jezeli przyjac, ze w np. EF 70-200/2.8 L przelecenie calej skali AF zajmuje okolo ~ 0,5 sek. to napisz ile to bedzie w tamronie.
pzdr
2. Nie sądzisz chyba,że starałem się zmierzyć czas przejechania całej skali przez AF... Ważne dla mnie było to co zauważyłem,że kilka razy zdarzyło mu się "przelecieć" przed punkt na który celowałem.
Szczerze to żałuję,że tak się akurat okazało bo bardzo miałem na niego ochotę. No cóż... Tamron kolejny raz dał ciała a zarobił CANONKomentarz
-
nie pytalem, czy uwazasz moj patent za dobry, czy nie, pytalem, czy moglbys sprawdzic jak taki tandem dziala
wlasciwie to nie odpowiedziales na zadne moje pytanie...
... dlatego zapytanie kieruje do innych posiadaczy T 70-200/2.8
moglby ktos sprawdzic skutecznosc dzialania AF wspomaganego lampa ex i czas przelecenia calej skali?
/chociaz w przyblizeniu/Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/Komentarz
-
Wychodzi na to,ze nie przeczytałeś mojego pierwszego posta w tym wątku...nie pytalem, czy uwazasz moj patent za dobry, czy nie, pytalem, czy moglbys sprawdzic jak taki tandem dziala
wlasciwie to nie odpowiedziales na zadne moje pytanie...
... dlatego zapytanie kieruje do innych posiadaczy T 70-200/2.8
moglby ktos sprawdzic skutecznosc dzialania AF wspomaganego lampa ex i czas przelecenia calej skali?
/chociaz w przyblizeniu/
Napisałem,że testowałem a nie,ze jestem posiadaczem. Mój wybór zakupu NIE padł na Tamrona....
Przykro mi,ze nie pomogłem...
Pzdr.Komentarz
-
Komentarz
-
-
Mordo Ty moja !Komentarz
-
Ile Jest wersji tego Tamrona? Przeglądając zdjęcia na aukcjach zauważyłem różnicę mocowania statywowego. Jedne mają wcięcie na górnej powierzchni stopki, a inne są płaskie? Np. u Cichego jest wcięcie a u Kristopherosa nie ma.Kiedyś tu była stopka:-)Komentarz
-
Pytanie, czy się różnią tylko tą nieszczęsną stopką, bo na tych zdjęciach z aukcji (nie wiem, skąd one pochodzą) to szkło wygląda zupełnie inaczej niż te, które ja mam. Spójrzcie w okolicę podziałki odległości.
No i nadal twierdzę, że zdjęcia które pokazał towersiwy są mydlane (tym bardziej, że zrobione 5d).
Ktoś może kupił z niemieckiej dystrybucji ? Jakiej one są produkcji ?O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Komentarz
-
na tym zdjęciu na dole jest kreska, a na górze kropka
tak wogóle to witam;-) ;-)
ciekawe jak AF do sportu sie nada?Komentarz
-
Komentarz

Komentarz