X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BeatX
    PLUS member
    PLUS member
    • 2007
    • 1733

Troche odswieze temat.
    Kupilem Tamron 70-200/2.8 tydzien temu.
    Podpisuje sie pod ogolnymi opiniami innych
    Obraz - zyleta - na kazdej przeslonie i ogniskowej
    Plastyka, bokeh - mi akurat b. odpowiada.
    Obudowa solidna, choc bez rewelacji, pierscienie chodza plynnie.
    W komplecie bogate wyposazenie.
    AF - jak juz napisano, nie ma co porownywac do USM ale tez nie ma tragedii.
    Generalnie nie jest tak piskliwy jak w 17-50/2.8. Szumi, owszem - ale nie bzyczy
    Szczerze mowiac czytajac opinie osob, ktore sklonily sie w strone EF 70-200/4 L spodziewalem sie nie wiadomo jakich problemow z szybkoscia pracy silnika AF...
    ... tymczasem jestem po reportazu z wyborow miss ziemi zachodniopomorskiej, gdzie raczej nie bylo jasno i autofocus spisal sie doskonale.
    Na okolo 200 zdjec, ktore ustrzelilem - nieostrych wyszlo moze ze ~ 20 i to bardziej z mojej winy (np. zle ustawiona migawka) niz z powodu celnosci obiektywu.
    Link do fotorelacji ponizej:

(obiektyw podpiety do 30D, wszystko w RAW, lekko wyostrzone w PS po zmniejszeniu rozmiaru zdjecia)
    W trybie ciaglego AF ostrzac z boku da rade jak najbardziej, w innych przypadkach nie polecalbym
    Sportu nie foce, wiec mi AF tamrona w zupelnosci wystarcza.
    Jeszcze tylko z ciekawosci przejde sie na jakis koncert, zeby w jeszcze gorszym oswietleniu sprawdzic celnosc AF, ale w sumie jestem spokojny co do tej kwestii.
    Za obiektyw dalem 2489 pln - wzialem na firme znajomego, wiec po odliczeniu podatku VAT wyszlo 1940 pln :]
    Za 1940 pln mozna wybaczyc niedoskonalosc pracy AF (porownujac go z USM), jezeli sie wezmie pod uwage co ten obiektyw wyprawia na kazdej ogniskowej i przeslonie.
    Polecam to szklo jak najbardziej!
    Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497.
    Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• KubaZowsik
      Zablokowany
      • 2006
      • 103

Testowałem - tak na szybko - mojego Tamroniera 70-200 2.8 z Canonowskim 70-20 2.8 IS. Wynik był taki, że jakość zdjęć z obu obiektywów była nie do odróżnienia ... Dla mnie - a przede wszystkim dla osób którym pokazywałem zdjęcia tego samego motywu wykonane różnymi obiektywami... Nie wykonywałem zdjęć tablicom testowym, to były twarze oraz zwyczajne motywy.

Pomijam kwestię szybkości i głośności silnika AF - wiadomo. Pomijam kwestię stabilizacji obrazu - wiadomo. Ale Canon jest 3 razy droższy od Tamrona ..

Później wrzucę kilka zdjęć, które wykonałem tym obiektywem na tegorocznych Juwenaliach (m.in. z koncertu Lady Pank).

Pozdrawiam.

Ps. Testowałem też na szybko Tamrona z Canonem 70-200 4.0 - i szczerze mówiąc to albo trafiłem na walnięty optycznie egzemplarz Canona albo pomiędzy nimi była dramatyczna różnica w jakości (na korzyść Tamroniera).

Komentarz

• darkon

trochę odświeżę temat
        Mam zamiar kupić ten obiektyw, niestety nie będę miał możliwości sprawdzenia go ze swoim body, napiszcie czy w testowanych przez was egzemplarzach zdarzał się FF/BF ?

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7443

Jeden mój klient miał FF na swojej puszce, z drugim egzemplarzem było troche lepiej, a koniec końców się okazało, że to body było rozregulowane. Na moich 5d i 350d wszystkie równo trafiały, ale podkreślam, do sportu się nie nada.
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• BeatX
            PLUS member
            PLUS member
            • 2007
            • 1733

Ja jak kupowalem 70-200/2.8 podpialem dwie sztuki, obie celowaly w punkt.
            Na Twoim miejscu darkon kupowalbym wysylkowo, bez obaw.
            Warto tez obejrzec:

Widac, z jaka szybkoscia pracuje AF.
            Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497.

Komentarz

• darkon

Ok, trzeba tylko dozbierać trochę kaski i Cichy będzie wysyłał szkiełko
              Sportu nie fotografuję, a jeżeli AF ma taką szybkość jak w T17-50 f2,8 to wystarcza mi zupełnie, a mam fajne światło.

Komentarz

• Sober
                Uzależniony
                • 2008
                • 513

Obawiam się że jest znacznie wolniejszy - tak przynajmniej wynika z opisów. Ile wolniejszy - nie wiem bo nie używałem. AF w T17-50 w mojej ocenie działa całkiem szybko.

Komentarz

• BeatX
                  PLUS member
                  PLUS member
                  • 2007
                  • 1733

no to obejrzcie filmik z linku, ktory wkleilem...

Komentarz

• darkon

Obejrzałem tak na szybko, może jestem już ślepy ale co miałem tam takiego zobaczyć ?

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7443

Zamieszczone przez darkon
                      Obejrzałem tak na szybko, może jestem już ślepy ale co miałem tam takiego zobaczyć ?
                      Ja widzę zwiastun "Rambo 5"

Komentarz

• micles
                        Zablokowany
                        • 2006
                        • 4359

No to dokonałem jednak dobrego wyboru. Co prawda nie aż taka wiertarka jak 17-50, ale nadal wiertarka... USM Rulez!

Komentarz

• BeatX
                          PLUS member
                          PLUS member
                          • 2007
                          • 1733

Zamieszczone przez darkon
                          w 1:38 min tego filmiku jest pokazane z jaka predkoscia silnik AF przelatuje cala skale.
                          po tym mozna sie mniej wiecej zorientowac co do szybkosci pracy AF.

micles: super, zaplaciles niecale 2000 pln wiecej za szybki AF
                          sporo obiektywow do wyboru za te dwa tysiace...
                          no ale kazdy ma swoje preferencje.

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

Zamieszczone przez BeatX
                            super, zaplaciles niecale 2000 pln wiecej za szybki AF sporo obiektywow do wyboru za te dwa tysiace... no ale kazdy ma swoje preferencje.
                            Zapłaciłem 2900 i to jeszcze o 150$ za dużo, bo akurat zaakwaterowanie wypadło 100mil od sklepu z rozsądnymi cenami. Jakbym miał farta, to zapłaciłbym 2500, czyli tyle ile za tamrona lub sigmę w PL.

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7443

Zamieszczone przez micles
                              Zapłaciłem 2900 i to jeszcze o 150$ za dużo.
                              Jak dla mnie to o jakieś 2200 $ za dużo

Poza tym uwielbiam, jak ktoś porównuje ceny US do PL. Jak masz jakieś menażki przy sobie to przywieź też benzynę, bo u nas drogo...
                              Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• MMM
                                Pełne uzależnienie
                                PREMIUM member
                                • 2006
                                • 4250

Zamieszczone przez BeatX
                                micles: super, zaplaciles niecale 2000 pln wiecej za szybki AF
                                Za szybki i trafiający, szczególnie przy dobiegaczce gdzie Tamron się zupełnie wykłada. Jeśli ktoś robi zdjęcia z szybką akcją i na servo to musi kupić taki obiektyw, który się po prostu do tego nadaje, bez względu na cenę. Co komu w takiej sytuacji po Tamronie jeśli trafione z ostrością foty będą loterią...
                                Digart

Komentarz

Pracuję...