X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    PREMIUM member
    • 2006
    • 4250

Zamieszczone przez ErnestPierwszy
    Wygląda na fenomenalne szkło. Niestety pogoda jest beznadziejna i nie widać jak oddaje kolory w pełnym słońcu. Ale zapowiada się naprawdę super.
    Ja mam już dość tej szarzyzny...
    W takiej "szarzyźnie" są idealne warunki do pokazania kolorów. Temperatura barwowa światła 5500K jaka jest przy pochmurnym niebie idealnie oddaje wszystkie możliwe kolory.
    Digart

Komentarz

• mark_solo
      Bywalec
      • 2006
      • 154

Zamieszczone przez MMM
      W takiej "szarzyźnie" są idealne warunki do pokazania kolorów. Temperatura barwowa światła 5500K jaka jest przy pochmurnym niebie idealnie oddaje wszystkie możliwe kolory.
      Prz pochmurnym niebie lub w cieniu jest znacznie wyższa temperatura barwowa. Co najmniej 6500K. Dlatego przy pochmurnym niebie jest niebieska dominanta.

Komentarz

• Wats0n
        Uzależniony
        • 2006
        • 996

Muszę przyznac, że ten test nieco mi namieszał w głowie. Decyzje o zakupie telezooma podjąłem już jakiś czas temu, ale cholera znów muszę wszystko przemyślec. Jutro prawdopodobnie pomacam tego Tamrona, podzielę się wrażeniami.
        Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7443

MMM, wiemy już, ze nie podobają ci się bokeh, ostrość, kolory, kontrast i aberracja w Tamronie, byc może coś pominąłem, ale już wystarczy tego psioczenia. Niech inni sobie sami wyciągną wnioski, po co komuś narzucać swoje racje. Ja nikogo na siłę nie przekonuję przecież do tego szkła, ale ty chyba próbujesz zrobić coś zupełnie odwrotnego.
          O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            PREMIUM member
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez mark_solo
            Prz pochmurnym niebie lub w cieniu jest znacznie wyższa temperatura barwowa. Co najmniej 6500K. Dlatego przy pochmurnym niebie jest niebieska dominanta.
            200/2.8L jakoś przy pochmurnym niebie daje inne kolory i wg mnie wbija Tamrona w ziemię.
            Zdjęcia są kompletnie nie ruszane, wszystkie ustawienia (łącznie z nasyceniem i picture style) na standard, aparat 30D, zrobione przy pochmurnym niebie.

Ja nie chcę udowadniać że Tamron jest gorszy, bo to akurat oczywiste, pokazuję wam tylko coś jako punkt odniesienia do 'fenomenalnej' jakości.
            Digart

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7443

MMM, może u Ciebie coś z monitorem jest nie tak ? Te 2 zdjęcia co pokazałeś, z całym szacunkiem, ale u mnie wyglądają tragicznie. Pierwsze wygląda jak jedna wielka aberracja chromatyczna, a drugie mydlane i bez kontrastu.

Komentarz

• crazy
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1554

MMM - porównywanie stałki do zooma to jak by dać do rywalizacji Pudziana z Kaczyńskim

A te zdjecia, bardziej to pierwsze jeśli robione tym 200L to lepiej go oddaj :P jakiś taki fiolecik drugie, kiepsko przenosi kontrasty o czym pisałes do Tamrona
                Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  PREMIUM member
                  • 2006
                  • 4250

Zamieszczone przez Cichy
                  MMM, może u Ciebie coś z monitorem jest nie tak ? Te 2 zdjęcia co pokazałeś, z całym szacunkiem, ale u mnie wyglądają tragicznie. Pierwsze wygląda jak jedna wielka aberracja chromatyczna, a drugie mydlane i bez kontrastu.
                  Nie martw się Cichy, i tak Tamrona sporo sprzedasz. Przy takiej cenie i światle 2.8 jest bezkonkurencyjny
                  Digart

Komentarz

• Cichy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 7443

MMM , serio mówię, u mnie pierwsze zdjęcie jest całe fioletowe.

PS. Crazy właśnie potwierdził to , co zaobserwowałem.

Komentarz

• jeklaskaMM
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 91

Cichy napisz mi jeszcze czy masz sztukę taką czy też więcej? czy to jest Twój jedyny obiektyw? jeśli tak to za jaki czas będziesz miał w ciągłej sprzedaży?
                      powiem szczerze że się zastanawiam czy swojej L ki nie sprzedać.. a i jak sądzisz czy ta cena się za jakiś nie długi czas zmieni (czyt. spadnie) bo może warto by poczekać? swoją drogą to widziałem je jeszcze kilka dni temu w innej cenie...

Komentarz

• crazy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1554

też go raczej kupię i przyłączam się do pytania
                        Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7443

Na razie mam dwa, następna dostawa jest nieokreślona.

Komentarz

• terenowiec
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 42

Kilka stron od wczorajszego wieczora wyparowało z tego wątku... Co się stało? Wspomniałem tam, że u mnie na bardzo dobrym monitorze gołębie MMM też są fioletowe, ale prawdom też jest to, co MMM zauważył, że bokah Tamrona jest nie zawsze ciekawy. Dobrym przykładem niech będzie sampel z dźwigiem, gdzie na lewo od kabiny jest nieostre drzewo, którego gałęzie tworzą takie brzydkie podwójne linie.

Miałem coś takiego z Sigmą 300/4 i szybko poszła w świat. Dla mnie taki efekt to niemal wada optyczna...
                            Ostatnio edytowany przez terenowiec; 11490.

Komentarz

• terminator
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 325

Zamieszczone przez terenowiec
                              Kilka stron od wczorajszego wieczora wyparowało z tego wątku... Co się stało?
                              Część wątku poszła do PRALNI.
                              __________________________________________________ ____
                              " W zasadzie dla Polaków nie ma rzeczy niemożliwych do zrobienia,
                              chyba że... muszą zbudować drogę."

Komentarz

• Cichy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 7443

Miałem już dziś nic nie wrzucać, ale nie mogę się powstrzymać.

Z przyczyn technicznych te fotki dzieli kilka godzin (15 i 18 ), cropy z centrum kadru, jpg nie ruszane. Chętnie poczekam na test z optycznych i wnioski, czy temu Tamronowi bliżej z ostrością do Canonowskich stałek czy zoomów.

Resztę pozytywnych opinii usłycie już od innych użytkowników. Pozdrawiam

Jeszcze jedno z brzegu kadru, wyrównałem kolory auto-levelsem, żeby wyglądało bardziej porównywalnie.

Ostatnio edytowany przez Cichy; 343. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...