X
-
-
Prz pochmurnym niebie lub w cieniu jest znacznie wyższa temperatura barwowa. Co najmniej 6500K. Dlatego przy pochmurnym niebie jest niebieska dominanta.Komentarz
-
Muszę przyznac, że ten test nieco mi namieszał w głowie. Decyzje o zakupie telezooma podjąłem już jakiś czas temu, ale cholera znów muszę wszystko przemyślec. Jutro prawdopodobnie pomacam tego Tamrona, podzielę się wrażeniami.Tako rzecze Watson.
/// //Galeria przejściowaKomentarz
-
MMM, wiemy już, ze nie podobają ci się bokeh, ostrość, kolory, kontrast i aberracja w Tamronie, byc może coś pominąłem, ale już wystarczy tego psioczenia. Niech inni sobie sami wyciągną wnioski, po co komuś narzucać swoje racje. Ja nikogo na siłę nie przekonuję przecież do tego szkła, ale ty chyba próbujesz zrobić coś zupełnie odwrotnego.O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
200/2.8L jakoś przy pochmurnym niebie daje inne kolory i wg mnie wbija Tamrona w ziemię.
Zdjęcia są kompletnie nie ruszane, wszystkie ustawienia (łącznie z nasyceniem i picture style) na standard, aparat 30D, zrobione przy pochmurnym niebie.
Ja nie chcę udowadniać że Tamron jest gorszy, bo to akurat oczywiste, pokazuję wam tylko coś jako punkt odniesienia do 'fenomenalnej' jakości.Komentarz
-
MMM, może u Ciebie coś z monitorem jest nie tak ? Te 2 zdjęcia co pokazałeś, z całym szacunkiem, ale u mnie wyglądają tragicznie. Pierwsze wygląda jak jedna wielka aberracja chromatyczna, a drugie mydlane i bez kontrastu.O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
MMM - porównywanie stałki do zooma to jak by dać do rywalizacji Pudziana z Kaczyńskim
A te zdjecia, bardziej to pierwsze jeśli robione tym 200L to lepiej go oddaj :P jakiś taki fiolecik
drugie, kiepsko przenosi kontrasty o czym pisałes do Tamrona
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.Komentarz
-
Nie martw się Cichy, i tak Tamrona sporo sprzedasz. Przy takiej cenie i światle 2.8 jest bezkonkurencyjny
Komentarz
-
MMM , serio mówię, u mnie pierwsze zdjęcie jest całe fioletowe.
PS. Crazy właśnie potwierdził to , co zaobserwowałem.O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Cichy napisz mi jeszcze czy masz sztukę taką czy też więcej? czy to jest Twój jedyny obiektyw? jeśli tak to za jaki czas będziesz miał w ciągłej sprzedaży?
powiem szczerze że się zastanawiam czy swojej L ki nie sprzedać.. a i jak sądzisz czy ta cena się za jakiś nie długi czas zmieni (czyt. spadnie) bo może warto by poczekać? swoją drogą to widziałem je jeszcze kilka dni temu w innej cenie...Komentarz
-
też go raczej kupię i przyłączam się do pytania
Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.Komentarz
-
Komentarz
-
Kilka stron od wczorajszego wieczora wyparowało z tego wątku... Co się stało? Wspomniałem tam, że u mnie na bardzo dobrym monitorze gołębie MMM też są fioletowe, ale prawdom też jest to, co MMM zauważył, że bokah Tamrona jest nie zawsze ciekawy. Dobrym przykładem niech będzie sampel z dźwigiem, gdzie na lewo od kabiny jest nieostre drzewo, którego gałęzie tworzą takie brzydkie podwójne linie.
Miałem coś takiego z Sigmą 300/4 i szybko poszła w świat. Dla mnie taki efekt to niemal wada optyczna...Ostatnio edytowany przez terenowiec; 11490.Komentarz
-
Komentarz
-
Miałem już dziś nic nie wrzucać, ale nie mogę się powstrzymać.
Z przyczyn technicznych te fotki dzieli kilka godzin (15 i 18 ), cropy z centrum kadru, jpg nie ruszane. Chętnie poczekam na test z optycznych i wnioski, czy temu Tamronowi bliżej z ostrością do Canonowskich stałek czy zoomów.
Resztę pozytywnych opinii usłycie już od innych użytkowników. Pozdrawiam
Jeszcze jedno z brzegu kadru, wyrównałem kolory auto-levelsem, żeby wyglądało bardziej porównywalnie.
O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz

Komentarz