X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7443

Zamieszczone przez Kolaj
    Ale jaka to różnica? Jak chcesz mieć cropy, to sobie po prostu obetnij brzegi z sampli Cichego. Crop właśnie na tym przecież polega.
    Nie do końca, w 5d masz większe piksele.

Ale na cropie też daje rady...

O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Kolaj
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3293

Zamieszczone przez MMM
      No niezupełnie. 5D ma większe piksele matrycy przez co ma mniejsze wymagania rozdzielczości więc np. crop z 5D 8mpix będzie mieć lepszą rozdzielczość niż cały kadr z 30D czy 350D.
      No tak, jasne, tylko, że idąc tym tropem, to trzeba by było robić oddzielne testy szkła dla:
      5D, 1Ds, MK II, MK III, 30D, 40D itd, bo każdy z tych aparatów ma inną wielkość piksela. A to już trochę hardcore i nie sądzę, żeby ktoś miał ochotę i możliwość robienia takich testów.

Komentarz

• QBUŚ
        Coś już napisał
        • 2007
        • 78

*Canon - Coming Soon - please check back
        *Nikon - Coming Soon - please check back
        (with Built-In Motor for use with all Nikon DSLR cameras)
        *Pentax - Coming Soon - please check back
        *Sony - Coming Soon - please check back

To jest informacja ze strony Tamrona, chyba nie bez powodu zaznaczyli że wersja z mocowaniem Nikona będzie miała wbudowany silniczek. Nikon chyba jako jedyny wypuścił trzy aparaty bez silniczka w body: D40, D40x i D60, może Cichy wypowie się na ten temat on macał już ten sprzęt będzie wiedział coś więcej, a jeżeli ktoś wie to byłbym wdzięczny za informacje czy ten Tamron ma funkcje przeostrzania, to pomogło by mi zadecydować co brać Canona czy Tamrona..

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7443

Zamieszczone przez QBUŚ
          *Canon - Coming Soon - please check back
          *Nikon - Coming Soon - please check back
          (with Built-In Motor for use with all Nikon DSLR cameras)
          *Pentax - Coming Soon - please check back
          *Sony - Coming Soon - please check back

To jest informacja ze strony Tamrona, chyba nie bez powodu zaznaczyli że wersja z mocowaniem Nikona będzie miała wbudowany silniczek. Nikon chyba jako jedyny wypuścił trzy aparaty bez silniczka w body: D40, D40x i D60, może Cichy wypowie się na ten temat on macał już ten sprzęt będzie wiedział coś więcej,(...)

Ale o so chodzi ?

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            PREMIUM member
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez Kolaj
            No tak, jasne, tylko, że idąc tym tropem, to trzeba by było robić oddzielne testy szkła dla:
            5D, 1Ds, MK II, MK III, 30D, 40D itd, bo każdy z tych aparatów ma inną wielkość piksela. A to już trochę hardcore i nie sądzę, żeby ktoś miał ochotę i możliwość robienia takich testów.
            No ale tak jest, kupując obiektyw pod cropa ważniejsza jest rozdzielczość w środku kadru i CA niż winietowanie, czyli odwrotnie niż w 5D.
            Digart

Komentarz

• QBUŚ
              Coś już napisał
              • 2007
              • 78

o wbudowany silniczek w szkło, wiesz coś o tym, czy go ma czy nie oraz czy jest funkcja przeostrzania

Komentarz

• Kolaj
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3293

Zamieszczone przez MMM
                No ale tak jest, kupując obiektyw pod cropa ważniejsza jest rozdzielczość w środku kadru i CA niż winietowanie, czyli odwrotnie niż w 5D.
                Rozdzielczość jest ważniejsza dla 30D (crop) czy dla 1DsMKIII (FF)? Myślę, że wszyscy dokładnie wiemy, o co chodzi i w gruncie rzeczy się ze sobą zgadzamy, więc ciągnięcie tego ping-ponga nie ma sensu

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7443

Zamieszczone przez QBUŚ
                  o wbudowany silniczek w szkło, wiesz coś o tym, czy go ma czy nie oraz czy jest funkcja przeostrzania
                  Nadal nic nie rozumiem. Gdzie ma mieć silniczek, jak nie w obiektywie, i co to jest przeostrzanie ?

Komentarz

• Kolaj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 3293

Zamieszczone przez Cichy
                    co to jest przeostrzanie ?
                    Chodzi o tzw. FTM.
                    Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• QBUŚ
                      Coś już napisał
                      • 2007
                      • 78

Możliwość kręcenia pierścieniem ostrości kiedy obiektyw jest w trybie AF. Na pewno ten tami ma wbudowany silniczek do AF? to po co na informacja na stronie Tamrona?.

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7443

FTM to chyba nie nazywa się przeostrzanie, myślałem, że chodziło o SF czy coś takiego.

Jeśli chodzi o FTM to można po ustawieniu AF pociągnąć pierścień ostrości i ustawiać w MF, ale jaki to ma sens ?

Zamieszczone przez QBUŚ
                        Możliwość kręcenia pierścieniem ostrości kiedy obiektyw jest w trybie AF. Na pewno ten tami ma wbudowany silniczek do AF? to po co na informacja na stronie Tamrona?.
                        Sam sobie odpowiedziałeś, to informacja do wersji Nikon.

REASUMUJĄC:

Tamron 70-200 NIE MA:
                        - USM
                        - IS
                        - FTM
                        - USZCZELNIEŃ

Wszystko to jest jak na razie zarezerwowane dla 70-200 L IS 2.8 więc nie ma sensu deliberować o różnicach w szkle za 2,5k a 3k PLN droższym.

Możemy co najwyżej porównać je optycznie i to wszystko.
                        Ostatnio edytowany przez Cichy; 343. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Kolaj
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 3293

Zamieszczone przez Cichy
                          FTM to chyba nie nazywa się przeostrzanie, myślałem, że chodziło o SF czy coś takiego.

Jeśli chodzi o FTM to można po ustawieniu AF pociągnąć pierścień ostrości i ustawiać w MF, ale jaki to ma sens ?
                          Tak to się z reguły na nasze tłumaczy. A jeśli chodzi o sens FTM, to faktycznie, jeszcze nie zdarzyło mi się nigdy skorzystać z tego hmm... dobrodziejstwa. Ciekaw jestem, czy ktokolwiek faktycznie często tego używa.

Zamieszczone przez Cichy
                          Możemy co najwyżej porównać je optycznie i to wszystko.
                          I właśnie o takie porównanie poproszę
                          Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7443

Zamieszczone przez Kolaj
                            I właśnie o takie porównanie poproszę
                            Będzie słońce, będzie porównanie.

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              PREMIUM member
                              • 2006
                              • 4250

Zamieszczone przez Kolaj
                              Tak to się z reguły na nasze tłumaczy. A jeśli chodzi o sens FTM, to faktycznie, jeszcze nie zdarzyło mi się nigdy skorzystać z tego hmm... dobrodziejstwa. Ciekaw jestem, czy ktokolwiek faktycznie często tego używa.
                              Bardziej chodzi o to że najczęściej pierścień ostrości bez FTMa się rusza podczas ustawiania ostrości i można popsuć AF jeśli się niechcący trzyma go ręką. Samego FTM używam bardzo rzadko ale się przydaje np. spróbuj ustawić ostrość przez brudne okno, ustawiając wcześniej obiektyw na coś co znajduje się bliżej.
                              Digart

Komentarz

• QBUŚ
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 78

Mi także się nie zdarzyło korzystać z FTM ale zdarzyło mi się kilka razy przez przypadek przekręcić troszeczkę pierścień ostrości kiedy szkło było w trybie AF a to jest niezdrowe dla obiektywu kiedy nie ma FTM.

Komentarz

Pracuję...