X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tezmarek
    Uzależniony
    • 2009
    • 840

Zamieszczone przez Cichy
    Ale o co kaman ?>
    Jeśli podczas rejestracji dźwięku była (?) załączona automatyczna regulacja wzmocnienia na wejściu mikrofonowym karty muzycznej, to różnice pomiędzy głośnościami poszczególnych obiektywów zostały znacząco zredukowane...

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7443

Zamieszczone przez tezmarek
      Jeśli podczas rejestracji dźwięku była (?) załączona automatyczna regulacja wzmocnienia na wejściu mikrofonowym karty muzycznej, to różnice pomiędzy głośnościami poszczególnych obiektywów zostały znacząco zredukowane...
      No jest chyba automat w 5d włączony na stałe, bo słychać szum straszny w tle, a w pokoju była cisza. Zrobiłem drugi filmik z włączoną muzyką w tle i tutaj już słychać różnicę w głośności szkiełek.
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Matt_K-K
        Początki nałogu
        • 2008
        • 322

Jesli wyrownaloby glosnosc, to raczej na niskich tonach, one najwiekszy sygnal daja.

Roznica faktycznie na plus, dzieki, o takie porownanie mi chodzilo Bzyczy wprawdzie dalej ale nie jest to juz takie denerwujace... no to pozostaje mi zbierac pieniadze powoli

Komentarz

• Merauder
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1092

Zamieszczone przez Cichy
          www.mantykora.net/~kuba/tamrontesty/bzz.mov

17-50 stary, nowy i 70-300 USM. Generalnie jest duża różnica w głośności, może tego tak w tym filmiku nie słychać.
          Pewnie to subiektywne odczucia, ale wersja mkII przede wszystkim inny dzwiek (dla mnie mniej denerwujacy) oraz wyraznie ciszej.

Przyznam szczerze, ze czytalem ledwo kilka postow z tej strony w tym watku, jednak juz widac, ze znowu mydlanosc sie powtarza. Eleminujac mydlo, chociazby zakupem u Cichego mam tylko jedno pytanko, jak z AFem i jak z AFem w ciemniejszych, mniej kontrastowych kadrach, oczywiscie w porownaniu do pierwszej wersji. Wydaje sie to byc kluczowe pytanie dla wielu z stojacych przed wyborem C17-55 2.8 IS vs. nowy Tami.
          Ostatnio edytowany przez Merauder; 18254.
          7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• _igi
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2035

Dostałem dzisiaj w łapy ten obiektywik, działa fajnie, ale z puchą trzycyfrową wydaje się być nienajlepszy, jeśli chodzi o AF. Wykonanie fajne, tylko osłonka przeciwsłoneczna wybitnie tandetna. Szkło duże, zwarte, ciężkie, ale dużo bardziej plastikowe, niż Sigma 10-20. Przyznam jeszcze, że nieco mi szczęka opadła, bo dawno nie widziałem zoom'a, któremu się pysk wysuwa, a temu się wysuwa całkiem pokaźnie.

Niemniej jednak, obiektywik wzbudził moją ciekawość (obiektyw narzeczonej ), w przeciągu paru dni sobie pofotografujemy i zobaczę, czy jest wart swojej ceny.
            5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• siudym
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2254

Na moje ucho 17-50 VC dzwiek af jak T10-24.

Komentarz

• _igi
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2035

Moim zdaniem jest na tyle cicho, że nie ma co marudzić. Tylko z tą precyzją
                5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• PawLisKot
                  • 2008
                  • 7

z innej beczki

bardzo interesuje mnie ten obiektyw, mocno zastanawiam się nad kupnem
                  ale interesuje mnie jeszcze inna sprawa, czy istnieje jakieś inne szkło o podobnych parametrach w podobnej cenie?
                  .:: 450D ::.

Komentarz

• MatusP
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 442

Zamieszczone przez PawLisKot
                    bardzo interesuje mnie ten obiektyw, mocno zastanawiam się nad kupnem
                    ale interesuje mnie jeszcze inna sprawa, czy istnieje jakieś inne szkło o podobnych parametrach w podobnej cenie?
                    Z tym światłem i ze stabilizacją - nie ma. Niedługo będzie Sigma 17-70/2.8-4.0 OS HSM, ale to już neico inna klasa. Z kolei Canon 17-55 jest znacznie droższy.

Zamieszczone przez siudym
                    Na moje ucho 17-50 VC dzwiek af jak T10-24.
                    Mnie się coś nie chce odtworzyć, ale jak twierdzisz, że podobny, to świetnie - mnie dzwięk 10-24 nie przeszkadza.
                    BLOG

Komentarz

• shadowman25
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 97

Zamieszczone przez MatusP
                      Z tym światłem i ze stabilizacją - nie ma. Niedługo będzie Sigma 17-70/2.8-4.0 OS HSM, ale to już neico inna klasa
                      Inna klasa, czyli lepszy czy gorszy od Tamrona?
                      Canon 50d, obiektyw 85 1/8

Komentarz

• MatusP
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 442

Zamieszczone przez shadowman25
                        Inna klasa, czyli lepszy czy gorszy od Tamrona?
                        Inna klasa, bo nie ma stałego światła 2.8 (kończy się na ok. 20mm), sam musisz zdecydować, czy ma to dla Ciebie znaczenie. Bo jeśli jednak bardziej podoba ci się pomysł z HSMem i dłuższym zakresem kosztem światła - bierz Sigmę. Jeśli zależy ci na naprawdę jasnym zoomie - tamron.
                        W sumie ta Sigma w połączeniu z 50/1.8, to może być nawet ciekawsza propozycja, niż Tami. Więc może z tą "inną klasą" nieco przesadziłem.
                        Ostatnio edytowany przez MatusP; 21066.
                        BLOG

Komentarz

• pawelec

A czy może ktoś ocenić jak się ma szybkość AF w tym 17-50VC w stosunku do Canona Kita 18-55IS ?

Pozdrawiam
                          Paweł

Komentarz

• andrewjohn
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 349

W najnowszym, styczniowym wydaniu czasopisma Digital Foto Video jest test tego obiektywu i porównanie z wersja bez VC. Można poczytać...
                            Ostatnio edytowany przez andrewjohn; 19812.
                            Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

• Saur0n
                              • 2009
                              • 2

Hej,

A warto poczytac? (w sensie czy test jakis dokladny)

Komentarz

• andrewjohn
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 349

Zamieszczone przez Saur0n
                                Hej,

A warto poczytac? (w sensie czy test jakis dokladny)
                                Moim zdaniem warto. Wychodzi z tego, że wersja ze stabilizacją jest jednak poprawiona, także pod względem ostrości, tzn.w centrum wychodzi podobnie, natomiast na brzegach wyszło im znacznie lepiej z VC. Co ciekawe, gdzieś w necie czytałem podobne porównanie, z którego wynikało coś zupełnie odwrotnego... I komu tu wierzyć???:
                                Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Komentarz

Pracuję...