X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chyrus
    Początki nałogu
    • 2005
    • 436

oj tam, wiadomo o co chodzi
    digart

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12158

Zamieszczone przez Mad_Mac
      Ktora kolwiek droga pojdziesz i tak wszyskiego drogi prowadza do 35L
      chcialoby sie powiedziec, ze az szkoda, ze Canon nie ma 35/1.2, bo na pewno znalazlaby sie duza grupa maniakow, ktorzy niedomiar rozmiaru pracia skompensowaliby wydaniem fortuny na zabawke, no bo przeciez kupienie czegos tanszego absolutnie nie wchodzi pod uwage...
      www albo tez flickr

Komentarz

• KUBAwo
        Początki nałogu
        • 2008
        • 449

Zamieszczone przez chyrus
        powinienem dopisać, że + bokeh na f2, "bez przysłony".
        i jeszcze, że przy minimalnej odległości ostrzenia
        5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• chyrus
          Początki nałogu
          • 2005
          • 436

Zamieszczone przez KUBAwo
          i jeszcze, że przy minimalnej odległości ostrzenia
          a nawet przy ciut większej

digart

Komentarz

• crazy
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1554

Przeczytałem, przenalizowałem. Mimo fajnych zdjęć jakie daje 35/2 jako użytkownik 50tki wolę dozbierać do 24mm. Może gdybym nie miał 50tki zakup byłby uzasadniony jednak w tej sytuacji chyba lepiej jest kupić 24/1,4 L bądź S24/1,8 lub S20/1,8
            Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• dreamstorm
              Uzależniony
              • 2009
              • 642

Jest na to tylko jedna rada...sprzedać 50tkę
              Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• tomfoot
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 2277

Zamieszczone przez akustyk
                chcialoby sie powiedziec, ze az szkoda, ze Canon nie ma 35/1.2, bo na pewno znalazlaby sie duza grupa maniakow, ktorzy niedomiar rozmiaru pracia skompensowaliby wydaniem fortuny na zabawke, no bo przeciez kupienie czegos tanszego absolutnie nie wchodzi pod uwage...
                O krucafiks! Moderator ma racje!
                Z tym, ze przy zalozeniu że do normalnych zdjec, bo do ślubnych to wiadomo. L musi być conajmniej. Inaczej się nie da. Wszak sztuka zobowiazuje.

Komentarz

• dreamstorm
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 642

Ojtam ojtam, ja bym akurat nie wymienił w życiu 35L na wersję 1.2 gdyby była jeśli szybkość AF miała by być taka jak w 50tce 1.2. 35L świetnie nadaje się do szybkich akcji, dynamicznego tańca itp, a bokeh to można studiować przy dłuższych ogniskowych, gdzie robi się zwykle wąskie kadry i wszystko co w nie wlezie ma spory wpływ na wygląd całości.
                  Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• crazy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1554

Zamieszczone przez dreamstorm
                    Jest na to tylko jedna rada...sprzedać 50tkę
                    never za dobre szkło aby się go pozbywać

Komentarz

• dreamstorm
                      Uzależniony
                      • 2009
                      • 642

Po podpięciu 35L już nie jest takie fajne

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12158

Ojtam ojtam, ja bym akurat nie wymienił w życiu 35L na wersję 1.2 gdyby była jeśli szybkość AF miała by być taka jak w 50tce 1.2.
                        albo za malo procentow mam, albo mi sie gramatyka jezyka ojczystego juz mocno zatarla z niedostatecznie czestego uzywania... w kazdym razie parser mi sie kompletnie wylozyl na tym zdaniu.

35L świetnie nadaje się do szybkich akcji, dynamicznego tańca itp, a bokeh to można studiować przy dłuższych ogniskowych, gdzie robi się zwykle wąskie kadry i wszystko co w nie wlezie ma spory wpływ na wygląd całości.
                        tak i nie. na duzych dziurach i przy niewielkich odleglosciach szklo z kiepskim bokehem potrafi sie wylozyc, jak sie trafi nieodpowiednie tlo. w przypadku 35/2 na pewno jest to istotny problem.

co do wyboru... IMHO wybor 50-tek do Canona jest bidny. dla odmiany 35 i 85 jest porzadne na praktycznie kazda kieszen, a zarabiajacy z fotografii moga tez wybierac z fajnych 24 mm. tylko do 50 jest mizeria...
                        www albo tez flickr

Komentarz

• crazy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1554

co do wyboru... IMHO wybor 50-tek do Canona jest bidny. dla odmiany 35 i 85 jest porzadne na praktycznie kazda kieszen, a zarabiajacy z fotografii moga tez wybierac z fajnych 24 mm. tylko do 50 jest mizeria...
                          Ja jakos problemu z zakupem 50tki nie miałem, kupiłem Sigme i jestem mega zadowolony

Komentarz

• dreamstorm
                            Uzależniony
                            • 2009
                            • 642

albo za malo procentow mam, albo mi sie gramatyka jezyka ojczystego juz mocno zatarla z niedostatecznie czestego uzywania... w kazdym razie parser mi sie kompletnie wylozyl na tym zdaniu.

tak i nie. na duzych dziurach i przy niewielkich odleglosciach szklo z kiepskim bokehem potrafi sie wylozyc, jak sie trafi nieodpowiednie tlo. w przypadku 35/2 na pewno jest to istotny problem.

Haha, w sumie racja . Tak to jest, jak się pisze w czasie pracy posty
                            To od nowa:
                            "Ojtam, ojtam. Ja bym akurat nie wymienił 35L na wersję 1.2, gdyby takowa istniała, jeśli szybkość AF miała by być podobna do 50tki 1.2." - Chyba jakoś tak to powinno brzmieć.

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12158

Zamieszczone przez crazy
                              Ja jakos problemu z zakupem 50tki nie miałem, kupiłem Sigme i jestem mega zadowolony
                              tez mam Sigme, dlatego ze nie fotografuje poruszajacych sie obiektow (slimaki pomijam). ale biorac pod uwage mase/gabaryt i jakosc AF to trudno tu mowic o idealnym kompromisie. ot, sensowna alternatywa przy okreslonych potrzebach...
                              www albo tez flickr

Komentarz

• crazy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2007
                                • 1554

tez mam Sigme, dlatego ze nie fotografuje poruszajacych sie obiektow (slimaki pomijam). ale biorac pod uwage mase/gabaryt i jakosc AF to trudno tu mowic o idealnym kompromisie. ot, sensowna alternatywa przy okreslonych potrzebach...
                                Ja fotografuje tym szkłem praktycznie wszystko, jest to moje podstawowe szkło i nie mam problemów z AF ani z poruszająymi sie obiektami Co do jakości to mi ona bardzo odpowiada i cholernie z niej jestem zadowolony

Komentarz

Pracuję...