X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szwayko
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2076

Zamieszczone przez luc_october
    Na odległość 2,5 m eLka ściąga jakieś 4 cm z każdego boku więcej.
    Szerokość to powinna być taka sama na nieskończoności. Im bliżej ostrzymy tym większe różnice, a to dlatego że szkła posiadają inne systemy ostrzenia.
    35/2.0 ma po staremu, tzn. odsuwa się cały obiektyw od elementu rejestrującego (ogniskowa się nie zmienia)
    35/1.4 ma wewnętrzne ogniskowanie. Przedni element zostaje na miejscu co powoduje skracanie się ogniskowej wraz ze zmniejszaniem odległości ostrzenia, dlatego przy minimalnej odległości ostrzenia to nie jest już 35mm a pewnie coś koło 32-33mm.

Dużo na ten temat było przy szkle 100m macro, który przy pracy macro nie miał 100mm tylko coś około 70mm.
    Ostatnio edytowany przez szwayko; 311.
    frickr FB
    www.szwajkowski.pl

Komentarz

• luc_october
      Początki nałogu
      • 2009
      • 447

Może jeszcze zdążę przetestować na jakimś landszafcie jaka jest różnica w kącie widzenia zanim moją 35 2.0 przejmie kolega epicure.

Dla zniechęconych dowód na to że 35 2.0 jest w pełni używalne od 2.0:
      iStock. Przeglądaj miliony zdjęć stockowych, obrazów, filmów HD, grafiki wektorowej na licencji typu royalty-free i w śmiesznie niskich cenach.

Można sobie powiększyć i oglądnąć dokładnie.

Dla zainteresowanych tymi obiektywami krótkie podsumowanko:
      35 1.4 jest dużo lepsze od 35 2.0, ale jest też dużo droższe i cięższe (moja biedna szyja )
      Jest to szkiełko dla tych, dla których liczy się jakość ponad właśnie poręczność, czy cenę.
      35 2.0 jest gorsze, co nie znaczy, że jest to złe szkło.
      Wszystkie zoomy ze światłem 2.8 przegrywają z tą małą wydmuszką, będąc droższymi i większymi.
      35 2.0 bez osłony podpięte do 5d robi z niego bardzo kompaktową kombinację np. na wycieczki.
      35 2.0 jak już wcześniej pisałem łyka 3 pierścienie pośrednie i daje bardzo fajne efekty macro.
      No i ta cena. lekko ponad 1000zł, a za moją używkę forumowy Epicure zapłaci 800zł co jest żadną ceną za słoik bijący wszystkie zoomy ze światłem 2.8.
      http://500px.com/luc_october

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

Zamieszczone przez szwayko
        35/1.4 ma wewnętrzne ogniskowanie. Przedni element zostaje na miejscu co powoduje skracanie się ogniskowej wraz ze zmniejszaniem odległości ostrzenia, dlatego przy minimalnej odległości ostrzenia to nie jest już 35mm a pewnie coś koło 32-33mm.

Dużo na ten temat było przy szkle 100m macro, który przy pracy macro nie miał 100mm tylko coś około 70mm.
        To jest szczególnie dobrze widoczne przy niektórych szkłach tele na długim końcu. Któreś 70200 to schodzi bodaj do 140 .
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• darecky
          Początki nałogu
          • 2008
          • 256

Luc_october, nie zraziłem się, tylko mocno zdziwiłem. Nie wiedziałem, że po brzegach Go się zwiększa. Wiedziałem natomiast, że jest winieta i brzegi się ściemniają oraz , że im dalej od centrum tym słabsza ostrość/ większe rozmycie.
          Miałem sam 35/2 na cropie i tego jakoś nie zaobserwowałem. Tylko tyle. )

Komentarz

• luc_october
            Początki nałogu
            • 2009
            • 447

Zamieszczone przez darecky
            Luc_october, nie zraziłem się, tylko mocno zdziwiłem. Nie wiedziałem, że po brzegach Go się zwiększa. Wiedziałem natomiast, że jest winieta i brzegi się ściemniają oraz , że im dalej od centrum tym słabsza ostrość/ większe rozmycie.
            Miałem sam 35/2 na cropie i tego jakoś nie zaobserwowałem. Tylko tyle. )
            Na cropie to... "Tyś widzioł winietę"

Na cropie ten efekt będzie niezauważalny. Na FF to standard. Wszystkie szkła dużo Winietują i mają charakterystyczną owalizację bokehu na brzegach kadru.
            Wystarczy przyjrzeć się samplom choinkowym. Po środku bokeh ma idealny kształt koła, a im bliżej krawędzi tym bardziej jest "łezkowaty" co zmniejsza jego powierzchnię i tym samym rozmycie.

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18766

Gdzieś było porównanie na forum (niestety nie mogę znaleźć) - robił to chyba MMM dla któregoś szkła gdzie winieta sięgała 4EV w rogach i było widać jak zwiększa się też GO.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• luc_october
                Początki nałogu
                • 2009
                • 447

Jeszcze raz sprawdziłem. eLka jest szersza na każdej odległości ostrzenia.
                ustawiłem manualnie na nieskończoność i strzeliłem przez okno. Różnica jak 34mm i 36mm? Zmieniając obrazki na przemian widać także większą dystorsję 35 2.0.
                35 [email protected]
                35 [email protected]

Przy okazji zrobiłem test rozmycia pierwszego planu gdzie widać to samo czyli eLka lepiej rozmywa firanki i lepiej przez nie widać.

Komentarz

• 7four
                  Uzależniony
                  • 2009
                  • 850

Rewelacyjne przykłady

Komentarz

• darecky
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 256

dzięki luc za przykłądy. Teraz jak patrzę konary w oddali to w obrazku ze zwykłej 35-tki są bardziej nieostre niż z L-ki. Trochę to zgodne z założeniami, ale dalej się nie mogę na dziwić. Przedtem ostrząc na bliski konar oddalone gałęzie były ostrzejsze. Teraz ostrząc na nieskończoność dalekie konary są mniej ostre, są bardziej mydlane. To gdzie ta ostrość na brzegach poszła? W las?

Komentarz

• luc_october
                      Początki nałogu
                      • 2009
                      • 447

Zamieszczone przez 7four
                      Rewelacyjne przykłady
                      Sorki że artystycznie nie podołałem hahaha

35 2.0 ma jeszcze jedną wadę. Nieostrość rogów na pełnej klatce która mało się zmniejsza nawet po solidnym domknięciu. chodzi o same rogi klatki. Wina prawdopodobnie zbyt małej średnicy soczewek.
                      Ostatnio edytowany przez luc_october; 25640.

Komentarz

• 7four
                        Uzależniony
                        • 2009
                        • 850

35 2.0 ma jeszcze jedną wadę. Nieostrość rogów na pełnej klatce która mało się zmniejsza nawet po solidnym domknięciu. chodzi o same rogi klatki. Wina prawdopodobnie zbyt małej średnicy soczewek.
                        Dasz radę, wierzymy w Ciebie :-D

Komentarz

• Kolekcjoner
                          Obertroll
                          • 2006
                          • 18766

Nie przejmuj się malkontenci się zawsze znajdą - dzięki za przykłady :cool:.
                          Kapitan Wagner

Komentarz

• jacek_73
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 2587

Zamieszczone przez dinderi
                            Jacek, wielkie spasiba. Czy to jest największa flara, jaką da się uzyskac z 35/2.0? Czy gdybyś ustawił się pod jeszcze wiekszym kątem do lampy - załózmy, ze aparat zostałby w tym samym miejscu, ale przesunąłbyś oś obiektywu jeszcze bardziej w prawo - flara byłaby wieksza i bardziej spektakularna?
                            Teoretycznie byłaby większa i bardziej przeźroczysta, w praktyce ledwoco widzialna. Próbowałem zrobić zbliżone ujęcie (tzn lampa z jednej strony, budynek z drugiej i blik) - okazało się że mistrzem w łapaniu blików (jak trzeba) też nie jestem - a może to wina wilgotnego, lekko zamglonego powietrza
                            Jestę fotografę
                            miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• wyrwiflak
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 187

Koledzy czy wasze 35/2 też leniwie przeostrza w odległości ok. ~0,5m w gorszych warunkach oświetleniowych? Przeostrzenie na dalszą odległość i znowu na blisko zdaje się być ulubionym sposobem tego szkła na drobną zmianę odległości ostrzenia... jeszcze jedna sprawa - czy nierównomierny opór pierścienia ostrzenia w MF jest normą? U mnie w zakresie oznaczonym 0,4-0,5m opór pierścienia wyraźnie wzrasta.
                              600D | X-M1

Komentarz

• tapirek
                                Coś już napisał
                                • 2006
                                • 52

Zamieszczone przez wyrwiflak
                                Koledzy czy wasze 35/2 też leniwie przeostrza w odległości ok. ~0,5m w gorszych warunkach oświetleniowych? Przeostrzenie na dalszą odległość i znowu na blisko zdaje się być ulubionym sposobem tego szkła na drobną zmianę odległości ostrzenia... jeszcze jedna sprawa - czy nierównomierny opór pierścienia ostrzenia w MF jest normą? U mnie w zakresie oznaczonym 0,4-0,5m opór pierścienia wyraźnie wzrasta.
                                Co do przeostrzania - zdarza się. Pierścień w MF stawia opór równomiernie.
                                ~~~
                                Canon EOS 5DII + 35/50/85 / Canon EOS 650 + kilka m42
                                http://niewolnicyhistogramu.blogspot.com

Komentarz

Pracuję...