X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jacek_73
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2587

Zamieszczone przez wyrwiflak
    Koledzy czy wasze 35/2 też leniwie przeostrza .../etc, etc/
    Ostrzy głośno, ale rześko na całej skali i rzadko się myli, opór na MF jest również równomierny na całej skali, stąd wniosek nasuwa się taki, iż w Twoim egzemplarzu coś uległo delikatnemu odkształceniu...najprawdopodobniej.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• arrow
      Uzależniony
      • 2009
      • 637

35 f/2 jest szkłem wrazliwym na uderzenia i inne mechaniczne urazy wiec czasami małe puk moze spowodowac ze mechanizm AF nie dziala jak powinien, musisz wyslac do serwisu niekoniecznie na zytniej, sporo jest juz fachowcow co robia takie rzeczy. Swoja droga poczatkowe strony tego watku sa na korzysc 35 f/2 ... za duzo roznic w obrazku nie widac
      Canon FF

Komentarz

• greg01
        Bywalec
        • 2011
        • 128

Zamieszczone przez arrow
        Swoja droga poczatkowe strony tego watku sa na korzysc 35 f/2 ... za duzo roznic w obrazku nie widac
        Skoro nie widac to dlaczego ludzie przeplacaja i kupuja te drogie szkla?

Komentarz

• tapirek
          Coś już napisał
          • 2006
          • 52

Zamieszczone przez greg01
          Skoro nie widac to dlaczego ludzie przeplacaja i kupuja te drogie szkla?
          Bo:

- potrzebują cichego i szybkiego af
          - warunki w których pracują wymagają solidniejszej L-kowej budowy
          - potrzebują światła 1.4
          - widzą różnice w bokehu
          - chcą przyszpanować
          - naczytali się forum i wiedzą że nie-L-ką po prostu nie da się zrobić dobrego zdjęcia
          - dowolna kombinacja powyższych.
          ~~~
          Canon EOS 5DII + 35/50/85 / Canon EOS 650 + kilka m42
          http://niewolnicyhistogramu.blogspot.com

Komentarz

• KUBAwo
            Początki nałogu
            • 2008
            • 449

No proszę was, trzeba być ślepym żeby nie zobaczyć różnicy między 35.2 a 1.4. Po prostu niektórym te różnice mogą nie być aż tak potrzebne aby tyle dopłacać albo nie mieli nigdy L-ki podpietej pod body, szczególnie FF i starają się sobie i innym wmówić takie rzeczy. Może na zdjęciach kuchennych z małej odległości takiej różnicy nie widać szczególnie w takim rozmiarze ale wystarczy postawić modelkę kilka metrów od siebie i wtedy sprawdzić czym się różni 1.4 vs 2
            Używałem L-ki ostatnio trochę i mnie to szkło rozwaliło, także wkrótce 28 1.8 idzie pod młotek... )
            5D, 15-30 3.5-4.5, 28 1.8, 50 1.4, 85 1.8, 180 2.8

Komentarz

• arrow
              Uzależniony
              • 2009
              • 637

i o własnie o taka dyskusje mi chodziło
              Canon FF

Komentarz

• greg01
                Bywalec
                • 2011
                • 128

Zamieszczone przez tapirek
                Bo:

- potrzebują cichego i szybkiego af
                - warunki w których pracują wymagają solidniejszej L-kowej budowy
                - potrzebują światła 1.4
                - widzą różnice w bokehu
                - chcą przyszpanować
                - naczytali się forum i wiedzą że nie-L-ką po prostu nie da się zrobić dobrego zdjęcia
                - dowolna kombinacja powyższych.
                Zgadzam sie w 100%
                Jesli ja mialbym kupic elunie co mam nadzieje ze niebawem nastapi kupil bym ja wylacznie ze wzgledu na obrazek jaki daje. Juz nie chodzi o szybki AF czy pancerna konstrukcje ale o ta klarownosc obrazu. Mysle ze testy typu focenie wazona dwoma obiekywami jedna elka druga nie, nie pkokaza zbyt wiele. W praktyce wszystko wychodzi. Z kim nie gadam kto ma np 24/1.4 zawsze jest zachwycony mowi ze na to szklo nie ma mocnych.
                Ostatnio edytowany przez greg01; 41465.

Komentarz

• tomek s
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 180

Jeżeli ktoś nie widzi różnicy między tymi szkłami to po prostu ta L-ka nie jest dla niego, bo po co przepłacać
                  pozdr

Komentarz

• arrow
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 637

Zamieszczone przez tomek s
                    Jeżeli ktoś nie widzi różnicy między tymi szkłami to po prostu ta L-ka nie jest dla niego, bo po co przepłacać
                    pozdr
                    Prawda Choc czesto presety i inne upiekszacze w ps zacieraja subtelne roznice w obrazku w poszczegolnych szkielkach, o szklach klasy L nie trzeba wiele mowic bo jezeli ktokolwiek cos takiego mial w rekach wie co to jest i przekonywac go nie trzeba Mam od dluzszego czasu 35 mm f/2 i wlasnie wymieniam na L bo ... wypluty z L obrazek w 90 % nadaje sie do wydruku bez zbytniego psucia jakosc, plastyka, swiatło,
                    Canon FF

Komentarz

• daviddark
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 180

pozdr
                      …uważam, że gdy ktoś nie widzi różnicy między tymi dwoma szkłami to jego wzrok nie jest zbyt dobry i chyba fotografia to jednak nie był dobry wybór ?
                      No bo bez przesady, że nie widać różnicy między szkłem za 900 PLN a za 5500 PLN. Nie popadajmy w paranoję

Pozdr Przemek
                      5D2, 60D, 35 1.4 L, S50 1.4, C50 2.5 Macro, 85 1.8, 70-200 2.8 IS L
                      (2011) 27" iMac i7 3.4Ghz 16GB, 2T, 2GB Radeon, LaCie 1TB LBD Thunderbolt
                      Blog
                      portfolio

Komentarz

• greg01
                        Bywalec
                        • 2011
                        • 128

Prawda jest tez taka ze drogi sprzet kupujemy czesto dla siebie dla wlasnego komfortu psychicznego, bo np klienci mam tu na mysli mlodych w 90% nie dostrzegaja zadnej roznicy i jak ich zapytac ktore zdjecie bylo robione L czy nie L to beda poprostu strzelac.

Komentarz

• arrow
                          Uzależniony
                          • 2009
                          • 637

Dokładnie jak przedmowca klient ma w d*** czym byla zrobiona fota ona musi byc i musi być sliczna i kolorowa a reszta to problem fotografa i jego ewentualnej frustracji coraz czesciej do bycia fotografem potrzebny jest fakultet z psychologii :P
                          Canon FF

Komentarz

• tomek s
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 180

Zamieszczone przez daviddark
                            …uważam, że gdy ktoś nie widzi różnicy między tymi dwoma szkłami to jego wzrok nie jest zbyt dobry i chyba fotografia to jednak nie był dobry wybór ?
                            No bo bez przesady, że nie widać różnicy między szkłem za 900 PLN a za 5500 PLN. Nie popadajmy w paranoję

Pozdr Przemek
                            No, ale właśnie takie głosy ''rozsądku'' wcześniej się pojawiły, więc nie ma co na siłę kogoś przekonywać.... Piszę to ja, jako zadowolony użytkownik 35L :smile:
                            pozdr

Komentarz

• greg01
                              Bywalec
                              • 2011
                              • 128

No, ale właśnie takie głosy ''rozsądku'' wcześniej się pojawiły, więc nie ma co na siłę kogoś przekonywać.... Piszę to ja, jako zadowolony użytkownik 35L :smile:
                              pozdr
                              Moglbys wrzucic kolegom tu jakies sample z tej 35tki

Komentarz

• arrow
                                Uzależniony
                                • 2009
                                • 637

no 35 L - sampel SUROWY NIE TRĄCONY PS I INNYM SOFTEM przydałby sie bo wiekszosc tych ladnych obrazkow na necie jest lekko poprawiana wiec fajnie by bylo zobaczyc bo na 99% jestem juz przekonany do zakupu ale brakuje mi 1 % niepewnosci :P
                                Canon FF

Komentarz

Pracuję...