Praktycznie to zawsze lepiej jest mieć więcej światła niż mniej
X
-
-
Jestę fotografę
miszcz martwi się o podpisKomentarz
-
Z 35 2.0 da się użyć kompletu pierścieni macro, a przy 35 1.4 ostrość łapie gdzieś w środku szkła
. Poza tym bez pierścieni można ostrzyć z bliższej odległości więc można powiedzieć że 35 2.0 jest lepszy w macro od eLki
Komentarz
-
Ale ja nie mówię, że ma dopłacać czy cokolwiek. Wcale nie neguję 35/2 bo to bardzo fajne szkło.
Wybacz, ale rozbawiłeś mnie. na f/5.6, w surowej i kontrastowej czerni-bieli to kit jest nawet dobry i różnicy wielkiej nie zobaczysz pomiędzy nim, a 35L. Poza ostrością.
Ja jestem zadowolony z obrazka jaki daje 35/2, co nie zmienia faktu że 35L bije go obrazkiem na głowę i kopie jeszcze po chajajach..Komentarz
-
Nie przeczę, że jest lepiej z obrazkiem w 35L. Ale "dramatyzm" zmiany mierzony jest indywidualnie konkretnymi potrzebami, a nie przepaściami i biciem na głowę :-)Wybacz, ale rozbawiłeś mnie. na f/5.6, w surowej i kontrastowej czerni-bieli to kit jest nawet dobry i różnicy wielkiej nie zobaczysz pomiędzy nim, a 35L. Poza ostrością.
Ja jestem zadowolony z obrazka jaki daje 35/2, co nie zmienia faktu że 35L bije go obrazkiem na głowę i kopie jeszcze po chajajach..Komentarz
-
Bije i kopie mówisz? Hmmm, prawdopodobnie już niedługo będę miał okazję sprawdzić kogo i jak mocno kopie po %^&*#$!
Jakby co, dam znać czy warto było...Komentarz
-
Ja otrzymałem np. taki oto "paskudny" bookeh z plastika na f/2,8 (zdjęcie robione z ręki na czasie 1/8s):
Ostatnio edytowany przez MaciejDlugosz; 42845.Exacta (klisza) -> Zenit ET (klisza) -> Canon 300D (6Mpix) -> Canon 1D (4Mpix) -> Nokia 9500 (0,3 Mpix) -> Nikon D40 (6 Mpix) -> Nokia E90 (3 Mpix) -> Nikon D7000 (16 Mpix) -> Canon 1Ds (11 Mpix)Komentarz
-
Chyba właśnie po to się kupuje, płaci taką różnicę w cenie by z tej różnicy w świetle korzystać, a nie pstrykać na f5,6
Dla mnie 35L na FF to podstawowe szkło niemal mogłoby być przyspawane do 5D.
pozdrKomentarz
-
Polecam wziąć komplet L-ek i pochodzić po górach albo zapakować się do bagażu podręcznego. Jeżeli to miałoby być moje jedyne szkło to ok, ale jak w torbie byłyby trzy eL-ki to zwyczajnie może się nie chcieć tego nosić.Komentarz
-
albo tez sie tej roznicy w swietle nie potrzebuje i wlasnie po to kupuje cos tanszego
a ja mam 35mm w 17-40, 24-105 i 18-135 i w zupelnosci mi to wystarcza. ani ogniskowa jakos wybitnie seksi (no, w FF jeszcze ma sens) ani swiatlo ponizej f/5.6 mi jakos nie jest niezbedne...
wszystko kwestia potrzeb. a one nie zawsze sa takie, jak w ewangelii wg swietego kotleta (tzn. * z cena, wazne jest swiatlo)... nadmiar pieniedzy wole sobie wydac na wyjazdy foto...Komentarz
-
Nie jestem fanem 35mm na FF ,ale trzeba przyznać,ze 35/2 jest naprawdę dobry optycznie,tylko w słabym świetle AF jest jakiś mułowaty i często miewa problemy ze złapaniem ostrości.Komentarz
-
1.4 w 35 jest bardzo używalne i sam dobrze wiesz, że tak drogie stałki kupuje się właśnie do używania na pełnej dziurze. Niestety światła nie rozdają za darmo - swoje kosztuje. Mając 85L nie fociłbyś na 1.2 ? To czy różnica w cenie między tymi szkłami jest warta zachodu każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Dla jednych tak dla innych nie. Jeśli nie wykorzystuje się dobrodziejstw jakie daje 35/1.4 to też wolałbym mieć 2.0 i kupę kasy w kieszeni.Ostatnio edytowany przez horak; 34022.Komentarz
-
Wg mnie jasne obiektywy kupuje się żeby je otworzyć w razie potrzeby a nie żeby cały czas robić zdjęcia z minimalną głębią ostrości. Nie mam 85 1.2 ale mam 85 1.8 i większość zdjęć nim robię pomiędzy 2.0 a 2.8.1.4 w 35 jest bardzo używalne i sam dobrze wiesz, że tak drogie stałki kupuje się właśnie do używania na pełnej dziurze. Niestety światła nie rozdają za darmo - swoje kosztuje. Mając 85L nie fociłbyś na 1.2 ? To czy różnica w cenie między tymi szkłami jest warta zachodu każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Dla jednych tak dla innych nie. Jeśli nie wykorzystuje się dobrodziejstw jakie daje 35/1.4 to też wolałbym mieć 2.0 i kupę kasy w kieszeni.Komentarz
-
Nie napisałem nigdzie, że trzeba cały czas robić zdjęcia na pełnej dziurze. Ja mam również 85/1.8 i prawie wszystkie zdjęcia robię na 1.8-2.0 Po co mam go bardziej przymykać skoro ostrość jest dla mnie super. Po to kupiłem stałkę. Też nie mam 85L ale gdybym miał pewnie przymykałbym max do 1.4. Włąśnie w tym jest całe sedno i piękno posiadania dobrej portretówki.Ostatnio edytowany przez horak; 34022.Komentarz

Komentarz