X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • siudym
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2254

Dziwne nieco co piszecie, u jednego inaczej, u nastepnego jeszcze inaczej. A moze prawda jest posrodku? Moze 100L cwane inaczej w danym body sie domyka )
    Cichy testowales na 5D2, a pozostali koledzy na czym?

Komentarz

• miszaqq
      Uzależniony
      • 2006
      • 678

Zamieszczone przez siudym
      Cichy testowales na 5D2, a pozostali koledzy na czym?
      to tak jak kolega cichy gdzies napisal wyzej testuje sie ZDJETE z aparatu, czyli trzymasz obiektyw w dloni [ewentualnie uchwyt do statywu] i krecisz pierscieniem do focusa, patrzac jednoczesnie na podzialek na obiektywie, wiec aparat nie ma tutaj nic do rzeczy, predzej podejrzewalbym inne serie, inne daty produkcji, moze cos zmienili w szkle od daty premiery rok temu
      EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Komentarz

• Fajer
        Początki nałogu
        • 2004
        • 290

dzięki za test
        100mm f/2.8L jest pierwszy na mojej liście zakupów
        [fotolog] faj3r.blogspot.com
        [galeria] www.tgf.art.pl
        ----
        EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Komentarz

• michalab
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1580

Na zdjęciach widać, że 135L ma nakręcony filtr UV, a 100L nie. Jeśli tak robiłeś zdjęcia testowe, to mniejszy kontrast w 135L może być właśnie za sprawą filtra.
          Zapraszam

Komentarz

• ARN
            Uzależniony
            • 2008
            • 757

Zamieszczone przez michalab
            Na zdjęciach widać, że 135L ma nakręcony filtr UV, a 100L nie. Jeśli tak robiłeś zdjęcia testowe, to mniejszy kontrast w 135L może być właśnie za sprawą filtra.
            i to w dodatku (z całym szacunkiem) samyang...

Komentarz

• michalab
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1580

Może nowoczesne obiektywy mają swoje sposoby na fizykę, ale kiedyś było tak, że każdy obiektyw miał pełną jasność tylko przy ostrzeniu na nieskończoność, a im bliżej tym ciemniej, przy czym strata jest faktycznie zauważalna dopiero dla skali, które są osiągalne tylko w obiektywach macro. To jest naturalna kolej rzeczy nie wynika to ze specjalnej budowy obiektywów macro, musiałyby mieć specjalną budowę, żeby było inaczej.
              Zapraszam

Komentarz

• nowart
                Uzależniony
                • 2007
                • 809

Niestety, pisałem już wcześniej nie raz - 135L ma bardzo kiepski kontrast...

Komentarz

• ArturBonoVox
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 684

100L ma niesamowity kontrast, nasycenie i bokeh. Jest to najlepszy bokeh jaki widziano w stajni canona.

Komentarz

• Canion
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 551

Zamieszczone przez ArturBonoVox
                    100L ma niesamowity kontrast, nasycenie i bokeh. Jest to najlepszy bokeh jaki widziano w stajni canona.

kontrast i nasycenie tak, ale bokeh? do 135 to jeszcze 100 tupać jak do kosmosu i kawałek dalej. pomiedzy bokeh 100vs135 jest przepaść co by nawet nie powiedzieć Wielki Kanion.

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7443

Zamieszczone przez ARN
                      i to w dodatku (z całym szacunkiem) samyang...
                      Na szkle Schott by the way. Filtr nie ma tu nic do rzeczy.
                      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Cichy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 7443

Na szkle Schott robi się Heliopany i chyba B+W. No ale Samyang to bieda filtry i bieda lensy, ale powłoki mają naprawdę dobre. Zdjęcie z filtrem czy bez - nie do odróżnienia.
                        O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• ARN
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 757

Nie upieram się, że 135L jest na pełnej dziurze demonem kontrastu, ale zawsze to dodatkowe szkło przy teście...

Komentarz

• wlodal
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 198

Nie wiem , po co dwóch poznaniaków w ten sposób dyskutuje ze sobą . Albo się bardzo nie-lubicie , albo to na pokaz . Akurat jednego z Was znam , ale i drugiego lubię czytać .
                            Czy to tak naprawdę ważne , czy przysłona zamyka się - otwiera o ileś ? cm w tą czy w tą ?!. Czy to jest "35" - czy "42" cm ?.
                            Co innego jest istotne ! - 100L jest , w zasadzie , innym szkłem w porównaniu ze 135L !. Jedno jest macro - drugie nie - przynajmniej w przeznaczeniu . Jedno ma baaardzo dobry IS - drugi nie ma go wcale . Z jednego i drugiego można wykonywać ciekawe i bardzo dobre portrety - nawet w pełni otwrtą przysłoną . ~!35L jest o 1 EV jaśniejsze od 100L . Jeden -100L - jest bardziej ostry i kontrastowy od drugiego . W - 135L - bokeh jest bardziej przyjemny , delikatny .
                            Nie oszukujmy się - 80 % fotek wykonanych 100L - to nie będą fotki macro , lecz portrety . Przynajmniej u mnie tak jest .
                            Fajny test i fajna dyskusja .
                            Ja nie muszę wybierać - mam akurat obydwa szkła i właśnie dla mnie - obydwa są różne .
                            Np. - w tej chwili , 16.30 - światło zastane , mieszkanie - fotka portret osoby , ostre , z 100L . Ze 135L , tej fotki bym nie zrobił z ręki - czas 1/3 s !!.
                            Mało umiejętności - dużo zacięcia .

Komentarz

• ArturBonoVox
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 684

Zamieszczone przez Canion
                              kontrast i nasycenie tak, ale bokeh? do 135 to jeszcze 100 tupać jak do kosmosu i kawałek dalej. pomiedzy bokeh 100vs135 jest przepaść co by nawet nie powiedzieć Wielki Kanion.
                              "The quality of the bokeh (out-of-focus blur) is excellent and among the best that we've see here".

photozone.de

Komentarz

• koraf
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1748

Nie mam wprawdzie 100L ale przez 3 lata posiadałem 135L i z przepaścią oraz tym Wielkim Kanionem Canion mocno się zagalopował .

Komentarz

Pracuję...