X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kaindox
    Uzależniony
    • 2009
    • 598

Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Sprawdzane na centralnym i bocznym, przesłony:
    -1,8
    -4,0
    -10
    W świetle dziennym i półmroku. Za każdym razem prędkość taka sama. Co więcej obydwa obiektywy wymiękają dokładnie w takich samych warunkach. Testowane na 5DIII
    Dla mnie są to pod względem AF bardzo podobne obiektywy, w każdym razie ja nie jestem wskazać przewagi któregokolwiek z nich.

Komentarz

• BeatX
      PLUS member
      PLUS member
      • 2007
      • 1733

dalej nic nie wiadomo.
      ja nie pytam o predkosc, a o celnosc.
      jakbym mial cisnienie na predkosc to bym kupil 35L
      jakim cudem tobie trafia idealnie w polmroku/kiepskich warunkach (do ktorych zaliczam rowniez o dziwo swiatlo zachodzacego slonca - w przypadku Sigmy 35/1.4) a mnie, i mojemu koledze, i kolejnemu koledze i kolezance (wszyscy trzaskaja sluby zawodowo, wiedza w czym rzecz - my na 5DIII, kolezanka na D700), Sigma 35/1.4 pudluje i to konkretnie (zaznaczam, tylko boczne punkty AF)
      cud?
      dajemy dupska, a ty wiesz jak sie korzysta z AF?
      zaowazylem, ze co czlowiek to rozna opinia o celnosci AF.
      nieraz widzialem zdjecie ktore w opini kogos tam bylo ostre - a dla mnie to bylo zwykle pudlo - warunkowo akceptowalne w pojeciu ostrosci, dla wydrukow max 15x23cm
      jezeli to nie problem to pokaz jakies przyklady Twoich zdjec ok? (wystarcza mi crop'y 100% punktów na ktorych była ustawiona ostrosc)
      bez tego, to malo precyzyjne te Twoje rewelacje.
      Sigma pudluje na bocznych jak jest swiatlo inne niz mega slonce i nie ma nad czym sie tutaj rozwodzic.
      no moze nad tym, czy nowa Sigma 135/1.8 A OS tez bedzie pudlowac w takich warunkach

inna sprawa, ze jak juz Sigma 35/1.4 trafi to normalnie opad szczeki.
      postprocessing ogranicza sie w zasadzie do lekkiej modyfikacji WB (ogolnie kolorystyki wedle wlasnego widzi mi sie), jasnoci, kontrastow i tego typu duperel.
      wydruki na obu rozkladowkach 30x30cm to pewnie zaledwie polowa zapasu ostrosci, jaki daje ten obiektyw juz od f/1.4 na FF z matryca wieksza niz 21Mpix
      Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497.
      Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• kaindox
        Uzależniony
        • 2009
        • 598

Zamieszczone przez BeatX
        o gezas.. bylo juz o tym w tym watku (i nie tylko w tym) juz chyba 100x pisane ze Sigma 35/1.4 ma stosunkowo wolny AF
        a to oznacza, ze powszechnie znany i b. czesto chwalony za szybkosc pracy AF - obiektyw Canon 85/1.8 jest pod tym wzgledem wyraznie lepszy od Sigma 35/1.4.
        nastepnym razem wysil sie troche zanim zadasz pytanie typu "jak sie korzysta z toalety, to muszle trzeba podniesc?"
        Zamieszczone przez BeatX
        majac do czynienia z obydwoma obiektywami jesem chyba w stanie dostrzec te subtelna roznice w szybkosci pracy AF (?)
        zwlaszcza, ze porownujemy uklady ustawiania ostrosci jednego z najszybszych obiektywow jezeli o AF chodzi, w calym systemie Canona (C85/1.8, zaraz po 135L czy 70-200/2.8L) do obiektywu, w ktorym wszyscy sa zgodni ze AF jest stosunkowo wolny (zaowazalnie wolny)
        czyli, zebys sie wiecej nie czepial slow - stosunkowo wolny, oznaczajacy tyle co zaowazalnie wolniejszy od systemowek (35L), badz szkiel z mega szybkim AF (np. 135L)
        Mam wrażenie że próbujesz się chyłkiem wycofać- cały czas pisałeś o szybkości AF, teraz nagle to nie szybkość jest problemem a niecelny AF na bocznych?
        Nie ma problemu, pod wieczór prześlę jakieś przykładowe fotki, teraz jest za jasno na Twoje standardy.

Komentarz

• benicjusz
          Bywalec
          • 2010
          • 185

Ja zauważyłem dwie sprawy (wybaczcie nie odniosę się do L 35). Gdy sigma ma założony dekiel (lub gdy jest mega ciemno) ostrzy jak muł, może spowalnia swoją pracę aby precyzyjnie kręcić i czegoś nie przeoczyć. Kiedy to natomiast robiłem zdjęcie w kontrze do zachodzącego słońca które było praktycznie centralnie w kadrze model z boku, kontrast na tyle spadł, iż boczne w Marku II stały się bezużyteczne próbował, celował aż przełączyłem na centralny i mimo, iż w wizjerze praktycznie nie widziałem detali twarzy na którą celowałem, centralny ustawił w punkt jak gdyby nic. Ale mark II to nie Wasze marki 3 czy inne wypasione puszki i jest ułomny na bocznych. A wracając do samego szkła i jego optyki, to wspominałem już o ostrości która wydaje się najlepszą w przedziale 1.4-1.6, ale co ciekawsze abberacje praktycznie znikają przy 1.6 aby ponownie pojawić się przy 1.8 (na podobnym poziomie jak pełna dziura).
          Dla mnie amatora i niedzielnego foto pstryka bez nadęcia na kotleciany hartyzm, szkło to jest jednym z lepszych jakie posiadałem - tylko operator du... - włączając w to FA* czy inne uznawane obecnie za kultowe.

Robiąc ostatnio grilla, pod wiatą gdzie się odbywała znaczna część imprezy była zapalona jedynie świetlówka, AF trafiał w punkt czego nie mogłem powiedzieć o sobie, bo byłem również gościem i oglądając nazajutrz zdjęcia przeraziłem się, iż nie urwałem szkła czy nie zgubiłem/przehandlowałem aparatu gdyż tyle butelek opróżniliśmy.

Tapnięte.
          Ostatnio edytowany przez benicjusz; 35527.
          |CANON FF|

Komentarz

• kaindox
            Uzależniony
            • 2009
            • 598

OK opuściłem rolety i zrobiłem na szybko zdjęcie w "trudniejszych" warunkach iso3200, f1,4 oraz t 1/100.
            Możesz wgrać zdjęcie do DPP i Ci nawet podświetli który AF był wybrany. Żadnego problemu z celowaniem nie było.
            Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - f6f86872b663c.jpg

Chcesz strzał na większych odległościach - będziesz musiał poczekać do wieczora, ale gwarantuje Ci że efekt będzie taki sam.

Komentarz

• jellyeater
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 1631

Z bliska jest łatwiej... Gorzej na większe odległości.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• chrislab
                Początki nałogu
                • 2009
                • 374

Widze ze wszyscy mowia raczej o problenach 5d mk3 z ostrzeniem w nieco slabszym swietle. Zalozcie ta sigme na 1d albo 5dmk2 i zobaczcie. Z mojego doswiadczenia powinno byc sporo lepiej...
                -C

EOS R5+kilka szkiełek Canona

Komentarz

• BeatX
                  PLUS member
                  PLUS member
                  • 2007
                  • 1733

Zamieszczone przez kaindox
                  OK opuściłem rolety i zrobiłem na szybko zdjęcie w "trudniejszych" warunkach iso3200, f1,4 oraz t 1/100
                  dzieki za sampla
                  zrobiles zdjecie z bardzo bliska nieruchomemu obiektowi.. w takich warunkach moja Sigma tez zawsze trafia - kazdym czujnikiem.
                  tylko ze to sa warunki w zasadzie kompletnie nieuzywalne, jezeli chodzi o moje zastosowania.
                  schody sie zaczynaja gdy fotografujesz cala sylwetke (czyli odleglosc do obiektu okolo 4-5 metrow), i chcesz ustawic ostrosc bocznym punktem AF na oko fotografowanej osoby, ktorej twarz jest w polmroku - czyli w slabym kontrascie.
                  wtedy moj obiektyw wykazuje raz za razem w miare regularny FF (tylko na bocznych punktach)
                  nie wiem czy znajomi o ktorych wspomnialem rowniez maja regularny FF, badz BF czy tez loteryjna prace AF, ale wszyscy mowia to samo, ze polmrok + boczne punkty AF i Sigma pudluje.

o dziwo celnosc bocznych punktow AF drastycznie poprawia sie gdy foci sie pod swiatlo - bez znaczenia czy one shot czy servo.
                  to jest wlasnie najdziwniejsze, bo fotografowanie pod swiatlo to sa warunki o ktorych od lat wiadomo, ze sa jednymi z najtrudniejszych i wiekszosc obiektywow sie wyklada pod wzgledem celnosci AF.
                  a w sigmie 35/1.4 praktycznie raz za razem w punkt (a nieraz jest tak jasno w wizjerze, ze ja wlasciwie nie widze na co ustawiam ostrosc)
                  Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497.

Komentarz

• YaneC
                    Początki nałogu
                    • 2009
                    • 367

Miałem tą SIGMĘ na 5D2 i strzelalem tylko na centralnym. Z 10m i postacie w półmroku (scena kameralna)... PORAŻKA !
                    Nie chcę jej już widzieć. Na szczęście pozostawilem sobie C35/2.0 bo polubiłem tą ogniskową i jestem happy.
                    Żeby była jasność.. Nie robię nią w tych warunkach jak opisałem ale w lepszych sobie radzi prawie identycznie jak Sigma, więc... (?)

Wytalkowane z GT-I9100
                    BYKOM STOP

Komentarz

• tomkod
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 136

Mam te Sigme jak juz wczesniej pisalem na 6D ktory ma duzo czulszy centralny od 5D2 i trafia bez zarzutu. Porownujac swiatlo 1.4 do 2.0 roznica jednak duza..

Komentarz

• BeatX
                        PLUS member
                        PLUS member
                        • 2007
                        • 1733

Zamieszczone przez YaneC
                        Żeby była jasność.. Nie robię nią w tych warunkach jak opisałem ale w lepszych sobie radzi prawie identycznie jak Sigma, więc... (?)
                        Prawie robi różnicę.
                        Po co kupować 85L jak można mieć 7x tańszego C85/1.8 ?
                        Po co kupować 135L jak jest C135/2.8, C100/2.0 ?
                        itp itd
                        Ano kupuje się po to, bo różnice są zaóważalne i to znacznie.
                        Bez względu na to jakby C35/2.0 nie był celny, to i tak zawsze wybrałbym Sigme - wlasnie dla f/1.4, i dla jakosci obrazka ktory na chwile obecna w zasadzie nie ma sobie rownych jezeli chodzi o 35mm (nie wiem jak tam Leica, czy highend'owe obiektywy dla sredniego formatu)
                        Co by nie być gołosłownym:

crop 100%

crop 100% (tutaj widać jak sigma spudłowała - celowałem na oko panny młodej )

Komentarz

• Merde
                          Grzeczny i układny podpis
                          • 2008
                          • 7756

@BeatX: o, dało się
                          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• BeatX
                            PLUS member
                            PLUS member
                            • 2007
                            • 1733

no dało dało
                            wyslalem PW do fomaga, zobczymy czy teraz mi odpisze..

Komentarz

• jellyeater
                              Pełne uzależnienie
                              • 2010
                              • 1631

schody sie zaczynaja gdy fotografujesz cala sylwetke (czyli odleglosc do obiektu okolo 4-5 metrow), i chcesz ustawic ostrosc bocznym punktem AF na oko fotografowanej osoby, ktorej twarz jest w polmroku - czyli w slabym kontrascie.
                              Z tej odległości to chyba wystarczy tylko że trafi w twarz... Ostrości na oko i tak nie będzie widać. Chyba, ze oddajesz albumy wielkości metra.

crop 100% (tutaj widać jak sigma spudłowała - celowałem na oko panny młodej )
                              Żartujesz z tym pudłem?
                              Ostatnio edytowany przez jellyeater; 37845.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• tomkod
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 136

Zamieszczone przez jellyeater

Żartujesz z tym pudłem?
                                Tez sie zastanawiam... z tym ze ja ogladalem to na smatfonie :P

Komentarz

Pracuję...