X
-
-
Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja
niebawem napisze cos od siebie jak tylko zrobie zdjecia z barcelony. na razie tyle ze szklo mega i jestem zadowolony.Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.Komentarz
-
Po zrobieniu 2 reportaży, mogę od siebie napisać krótko.
Używałem długo 35L. Potem sprzedałem. 2 lata temu kupiłem znowu. 2 miesiące temu nabyłem sigmę. 3 tygodnie temu bez żalu ( choć z ręką na ramieniu widząc jak cena 35L leci na łeb na szyję ) sprzedałem Lkę.
Aptekarze zawsze znajdą jakieś "ale". Te pytania o testowanie w konkretnych warunkach, to rozbijanie na detale - to jest kompletnie bez sensu. To szkło trzeba wziąć/pożyczyć i ocenić. A to sprawdzanie a na takiej a na siakiej ogniskowej/czasie/przysłonie - dajcie sobie siana, naprawdę
Nie wiem jakim trzeba być psychicznie skrzywionym, by rozpamiętywać ten rzeczony wolniejszy AF ( ok, niektórzy mają na tym punkcie fju bwjdziu - szanuję, nie wnikam ). Liczy się praktyka ( Dla mnie, może dla innych nie, sorry ).
Lka straciła rację bytu dla mnie, i jedyne pole na którym może wygrać, to trwałość.
Ostrość sigmy 35 to okrutny żart z konkurencji. Mam teraz głupi nawyk po każdym niemal zdjęciu od razu robię zoom 100% w aparacie, bo za każdym razem nie mogę uwierzyć w to co to szkło wyprawia na 1,4... Tak wiem - ostrość nie jest najważniejsza, ale jaram się, nic nie poradzę.
Prędkość działania ? Nie mam uwag. Wolniej niż 35L ? Dajcie spokój, kto to poczuje ? 1/100 ? W praktyce szybko zapomnicie ( większość ).
Jakość obrazka - nie mam uwag.
Do tego dochodzi cena.... nie mam pytań.
Do tego dochodzi gwarancja ( do 3 lat ) - nie mam pytań.
Tyle ode mnie. Sampli było już multum, nie ma sensu się tu onanizować - iść do kolegi, sklepu - sprawdzać i brać. Ja nigdy nie byłem szczęśliwszy.
Dziękuję. Pozdrawiam.Komentarz
-
I po tym poście powinno zamknąć się ten wątek
I czekać na Sigmę 135/1.8
Ostatnio edytowany przez Pietrek; 46437.Komentarz
-
Komentarz
-
Ja czekam... Bo chciałbym coś dłuższego... Bo czasami 50 to jednak za krótko.I po tym poście powinno zamknąć się ten wątek I czekać na Sigmę 135/1.8Komentarz
-
hehe
dobrze napisane - jakbym siebie samego czytal 
ja tez wciaz raz za razem powiekszam obraz w aparacie na 100%, bo mam opad szczeki z ostrosci obrazka na f/1.4.. no i u mnie dochodzi jeszcze opad szczeki z celnosci - jaram sie tym jak dziecko
po prostu przez 4 lata mojego fotografowania na powaznie, przyzwyczailem sie do koniecznosci robienia 4-5 powtorzen tego samego ujecia, zeby miec pewnosc ze ktores bedzie ostre, bo moze krolewicz 5DII raczyl nie spudlowac, a wielebna dama typu 24L byla laskawa nie przestrzelic z ostroscia w jedna badz w druga strone.
teraz mam w zasadzie zawsze w punkt (pomijam takie ekstremalne warunki, jak oswietlenie na sali weselnej i probowanie trafienia tanczacych ludzi na one shot)
nie wiem ile w tym zaslugi AF z 5DIII a ile pracy AF w Sigma 35/1.4, ale razem ten duet wymiata
napisze to jeszcze raz: Sigma 35/1.4 na f/1.4 jest tak ostra, jak 24L @ f/2.2, 50L @ f/2.5, 135L @ f/2.8
jak sie przymknie Sigme do f/2.0 to to jest - jak sam dobrze napisales - żart z konkurencji, a dalej (f/2.8 itp) to juz wogole jakis obled
dobrze to pokazuje tabelka w polowie strony:
Test Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
;]Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497.Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/Komentarz
-
I tym sposobem cena 35L niedługo dobije do 3k na rynku wtórnym
Z czego ucieszą się wszyscy dla których sigma jest be, bo jest be
Wszyscy wygrywają.Komentarz
-
A przy zakupach była selekcja czy można brać via internet w "ciemno" ?Komentarz
-
ja poszedlem do salonu sigmy w szczecinie i kupilem egzemplarz, ktory akurat mieli na stanie
innych nie sprawdzalem, bo nie mieli.
Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/Komentarz
-
Komentarz
-
BeatX, aż nie nie chce mi się wierzyć że ten obiektyw na 1.4 jest tak ostry jak 135L po przymknięciu do 2.8. Przecież 135 bez przymykania jest wybitne a na 2.8 wymiata. Jeśli tak rzeczywiście jest to ostrość mi imponuje.Komentarz
-
Ja kupiłem ze sklepu sigma w ciemno, trafiony śmiga trafia, zero poprawki w mikroregulacji, używane na dwóch korpusach 5DII. Ten post zaczyna wyglądać jak tajne przekazy reklamowe pracowników Sigma, a to zwykłe fotek pstrykacze tak piszą, którzy są zaskoczeni że ktoś z nich nie zdarł jak firma na C i dał na dodatek lepsze szkło.Ostatnio edytowany przez Pietrek; 46437.Komentarz
-
pisalem o subiektywnych odczuciach, ale teraz pijac kawe wszedlem na optyczne i sprawdzilem dokladne pomiary MTF.
sam zobacz i porownaj:
Test Sigma A 35 mm f/1.4 DG HSM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
Test Canon EF 24 mm f/1.4L II USM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
Test Canon EF 50 mm f/1.2L USM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
Test Canon EF 135 mm f/2L USM - Rozdzielczość obrazu - Test obiektywu - Optyczne.pl
wiele sie nie pomylilem
serio, mi juz sie nie chce pisac o zaletach tego szkla i polecac zakup wzgledem systemowych "trzydziestek piatek" badz Carl Zeiss'ow czy samjangów.
z mojej strony pass w tym watku.
no chyba, ze zostanie poruszona jakas nietypowa kwestia, badz cos nowego typu problem w dzialaniu obiektywu w b. wilgotnych warunkach, a nie po raz setny pytanie typu "a jak AF na starej piatcce", albo "mozna brac w ciemno?"
ile mozna..
jak ktos po lekturze tego testu, setkach sampli w sieci (flicker, peer-pixel.com) dalej ma jakies uprzedzenia wzgledem Sigma 35/1.4 to polecam pojsc na rower, badz napic sie piwa i dac sobie spokoj z fotografia
Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497.Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/Komentarz
-
Komentarz
Komentarz