X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • p0m
    Uzależniony
    • 2010
    • 698

Odp: SIGMA 35/1.4 A DG HSM - recenzja

Zamieszczone przez BeatX

prawda jest taka, ze wiekszosc paranoi fotograficznych w naszych glowach powstaje dzieki temu forum.
    - cebulowy bokeh
    - mikrokontrast :O
    - banding..
    - porownania i analizowania wykresow MTF

zwroccie uwage, ze nikt kto foci na powaznie badz zawodowo nie ogarnia tych spraw - pod warunkiem, ze nie czyta tego forum /badz forum u żółtych/

czekaj, ale mikrokontrast jakoś ominąłem... co to jest? tzn. czy i on zależy od obiektywu;p
    ebe ebe

Komentarz

• BeatX
      PLUS member
      PLUS member
      • 2007
      • 1733

pojecie mikrokontrastu akurat wyjasnil mi streeder

Zamieszczone przez strideer
      (...) Coś mniej więcej jak dodawanie Clarity w LR/PS do zdjęcia.

(...) W praktyce lepszy mikrokontrast przekłada się na bardziej soczyste kolory i ogólnie lepsze wrażenie ostrości w całym kadrze (mimo, że ostrość per piksel może być niższa w porównaniu z innymi szkłami). To plus charakterystyczny trochę malarski bokeh to są dwie główne cechy obrazu na zdjęciach robionych Zeissami.
      przyznam, ze cos w tym jest - ale po prostu to juz jest taka fotografia kwantowa, ze nigdy przenigdy bym sie nie zorientowal o tym zjawisku, gdyby nie lektura tego forum
      Moje zdjęcia: https://www.flickr.com/photos/193816559@N05/

Komentarz

• strideer
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1905

Zamieszczone przez BeatX
        przyznam, ze cos w tym jest - ale po prostu to juz jest taka fotografia kwantowa, ze nigdy przenigdy bym sie nie zorientowal o tym zjawisku, gdyby nie lektura tego forum
        E tam, zorientowany jesteś na pewno, natomiast miałeś to pewnie nienazwane :-)

Komentarz

• kaindox
          Uzależniony
          • 2009
          • 598

to tak jak ja. I powiem szczerze że mimo że nie wiedziałem jak to nazwać, to byłem pewien że ta sigma w tej kategori wypada rewelacyjnie

Komentarz

• crazy
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1554

Śledzę ten wątek z czystej ciekawości ale im dalej w las tym więcej drzew. Nie chce mi się za bardzo rozwodzić o Waszych postach ale jak czyta się co niektóre to aż śmiech mnie ogarnia. Dlaczego - zamiast skupiać się na zdjęciu martwicie się o sprzęt który jk widać przeratsa co niektórych możliwości. Taki piękny ten MKIII a wieczne problemy macie z celnością, Sigma zła bo pudłuje i leciutko wolniejsza od dziadka 35L ale fajna bo ostra. Jest wielką prawdą , że za dużo spędzacie tu czasu i wymyślacie dla samego wymyślania. Po jakiego grzyba oglądać cropy, tablice testowe itp? Klapki na oczach zamiast pasji z fotografowania. Dla mnie sprawa prosta, skoro Sigma taka zła, sprzedać i kupić sobie 35L jaki problem? Używam sigmy od 4 lat jako podstawowego szkła co prawda 50tki a 35 zjada ją na śniadanie jakością i celnością. Najwidoczniej mój stary 5D bez ficzerów smerów bajerów daje mi lepsze rezultaty z Sigmą jak Wasze MKIII w takim samym połączeniu. Zapomnieliście już o zdjęciach, pasji która temu towarzyszy, emocjach łapanacyh na zlecniach. Przykre to ale jak widać prawdziwe. Podumuwując ja z Sigmy od wielu lat jestem zadowolony i nie dam na tą firmę złego słowa powiedzieć bo idzie szybko i w dobrym kierunku w przeciwieństwie do Canona, który wpuszcza buble za grubą kasę i każe płacić jak za zboże. Amen
            Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Komentarz

• BeatX
              PLUS member
              PLUS member
              • 2007
              • 1733

o, i to jest wlasnie sedno sprawy
              wątek można zamknąć

Komentarz

• Merde
                Grzeczny i układny podpis
                • 2008
                • 7756

A teraz panowie BeatX i crazy, możecie wymienić się stopkami
                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• homesicalien
                  Początki nałogu
                  • 2012
                  • 295

Ejj, daj ludziom się cieszyć sprzętem. Sama świadomość posiadania czegoś niemal idealnego (tym bardziej jeśli się jeszcze zaoszczędziło kasiorę) poprawia humor. A ciężko się tym cieszyć nie udowodniwszy sobie tego wcześniej w warunkach testowych. Nie ma nic gorszego niż swędząca myśl, że sprzęt ma nieakceptowalne wady, albo moglibyśmy mieć w torbie coś lepszego za lepszą cenę. Choć zgodzę się - nie ma to wiele wspólnego z czystą pasją fotografii. Sam lubię rozważania sprzętowe. Gardzę sobą przez to, ale cóż, lubię.
                  Osobiście planuję zakup 35L, jakoś zdjęcia z niego bardziej do mnie trafiają.

Komentarz

• jellyeater
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 1631

Osobiście planuję zakup 35L, jakoś zdjęcia z niego bardziej do mnie trafiają.
                    Lepiej EF35 2.0. Jeszcze gorszy obrazek. Powinien lepiej trafiać. A tak na serio nawet bokeh z Sigmy jest lepszy... Więc urzeka Cię tylko to co robią fotografowie z tym obiektywem. Z Sigmą wyszłoby im tylko lepiej.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• homesicalien
                      Początki nałogu
                      • 2012
                      • 295

Nie no jasne, namąć mi jeszcze w głowie :P daj jeszcze więcej logicznych argumentów, to nigdy nie trafię do sklepu. A jestem pewnien, że brak 35tki robi gorsze zdjęcia nawet od 35/2

Komentarz

• kaindox
                        Uzależniony
                        • 2009
                        • 598

To ja proponuję wycieczkę do sklepu i osobiste przetestowanie tych szkiełek skoro oba są w zasięgu Twojego portfela. Chyba że nie chcesz mącić sobie w głowie - bierz L i przynajmniej jakiś czas nie odwiedzaj tego forum

Komentarz

• BeatX
                          PLUS member
                          PLUS member
                          • 2007
                          • 1733

Zamieszczone przez Merde
                          A teraz panowie BeatX i crazy, możecie wymienić się stopkami

to moze zalozmy jakis zakon fotografii slubnej czy cos

*EDIT*

tudzież sekte wyznawców ostrych zdjęć - crop 100%
                          Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497.

Komentarz

• jellyeater
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 1631

Wtedy należałoby zmienić system na Nikona. D800 daje większe cropy.

Już nie bluźnię.

http://jellyeater.net84.net/

Komentarz

• terrorizingTheCity
                              Dopiero zaczyna
                              • 2013
                              • 28

To ja mam ciekawostke cos sie stalo z moja sigma co dobrze przedstawia ten filmik z tym ze nie w pelnym zakresie ostrzenia ale zblizajac sie do nieskonczonosci jakby nie mogl trafic przez chwilke i wtedy jest ten dzwiek dokladnie to samo dzieje sie na manualu.
                              Ostatnio edytowany przez terrorizingTheCity; 49084.

Komentarz

• BeatX
                                PLUS member
                                PLUS member
                                • 2007
                                • 1733

dobra, jestem po kolejnym repo slubnym gdzie testowalem prace AF zarowno Sigmy jak i 5DIIII
                                wpierw wprowadzilem korekty mikroregulacji w obiektywie, z +8 na +13
                                to pomoglo znacząco jezeli chodzi o brak w miare regularnego FF, po zmianie obiektyw nie wykazywal zadnych tendencji do FF czy do BF
                                ale dalej pudlowal na bocznych w slabszych warunkach oswietleniowych.
                                przelaczylem tryb pracy czujnika AF w 5DIII z precyzyjnego, na standardowy.. i opad szczeki.
                                poprawa celnosci o jakies 200%
                                na wszystkich punktach (tzn tylko krzyzowych, bo tylko tych uzywam), w kazdych warunkach, bez wzgledu na oswietlenie.
                                no masakra.
                                poczulem sie, jakbym dostal w rece zupelnie nowy aparat i tak naprawde dopiero wczoraj zrozumialem jaka moc tkwi w AF w nowej piatcce.
                                jedynie zdjecia w ruchu to mialem czesto nierafienia, ale to pewnie dlatego ze jeszcze nie ogarnalem trybu servo w 5DIII (za duzo konfiguracji i nastaw)
                                no w kazdym badz razie w one shot, przy normalnym trybie czujnika AF celnosc Sigmy 35/1.4 rewelacyjna.
                                wszystkiemu o czym pisalem poprzednio winny byl zle dobrany tryb pracy czujnika AF w 5DIII
                                wlasciwie nie tyle zle dobrany, co zle udokumentowany/opisany w instrukcji - co wprowadza w blad.
                                bo jak mozna inaczej interpretowac specjalny tryb "precyzyjny", pracujac na b. jasnych stalkach gdzie glebia ostrosci jest czesto papierowa?
                                czlowiek oczekuje precyzji, celnosci..
                                ten tryb (precyzyjny czujnik AF) powinno sie uzywac w naprawde specyficznych warunkach.
                                z moich doswiadczen wynika, ze swietnie sprawdza sie w zastosowaniach kiedy fotografujemy na b. malych przeslonach obiekty daleko oddalone (powiedzmy od 12m i dalej)
                                wtedy normalny tryb pracy AF regularnie zawodzi, ale przelaczenie na precyzyjny czujnik zalatwia sprawe.
                                albo np. jak sie foci z mega bliskiej odleglosci twarz z np. 85/1.4 i chce ustawic ostrosc na oko a nie na rzesy , to wtedy tez precyzyjny czujnik sprawdza sie znakomicie.
                                w zasadzie w kazdych innych warunkach powinno sie uzywac normalnego trybu pracy AF.
                                nie wiem jeszcze co sie lepiej sprawdza w servo (ktora nastawa czujnika), ale to z czasem tez ogarne i podziele sie wnioskami.

w kazdym badz razie, reasumujac..
                                moje dotychczasowe opisy i kontrowersje pracy AF Sigmy 35/1.4 w przypadku pracy w polmroku, w zacienionych miejscach czy w b. trudnych warunkach oswietleniowych sa spowodowane tylko i wylacznie nieodpowiednio dobranym trybem pracy czujnika AF w 5DIII.
                                wczoraj przywiozlem ze slubu tyle ostrych zdjec, ze przez 2 tygodnie nie ogarne sie z ich selekcja
                                Ostatnio edytowany przez BeatX; 11497.

Komentarz

Pracuję...