X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Diabeł
    Początki nałogu
    • 2004
    • 356

Odp: [recenzja] Canon 6D2

Zamieszczone przez Bangi
    Napiszę co czuje w tej materii, bo mam oba.
    Moja opinia jest oparta tylko i wyłączanie na moich odczuciach przy obróbce RAW,a nie żadnych naukowych wywodach popartych skomplikowanym wzorem matematycznym
    RAW-y z R-ki porównałbym do tych z 6d mk I, które uważam za bardzo dobre i pozwalające na dość duża elastyczność. Co do 6d mk II to jakby miał je określić jednym zdaniem to są takie jakby plastikowe.
    Nie oznacza to absolutnie jakichś dramatów, ale zdecydowanie wolę RAW-y z R-ki, czynawet 6d mk I niż z 6d mk II.
    A ja napisze o swoich odczuciach co do szóstek :-), miałem oba korpusy 6d mk I i mkII i nie widzę tej przepaści na korzyść starej szóstki, a to że wypada blado na tle konkurencji to już inna kwestia.
    Moje zdjęcia
    Fotografia Przyrodnicza

Komentarz

• jinks
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2178

Używałem kiedyś 6d przez kilka miesięcy, potem 5dIII, teraz 6dmkII. Dla mnie matryce 6tek są bardzo podobne. W zasadzie identyczne obrazki wychodzą. Po przejściu na nową 6tkę od razu zauważyłem podobieństwo do starego aparatu. Podejrzewam, że spore znaczenie ma to jak obrabiamy pliki. Ogólnie ten aparat, w obecnej cenie 5,5k zł to świetny wybór.
      Miłego dnia
      moja www

Komentarz

• nurkov
        Dopiero zaczyna
        • 2019
        • 29

i to jest właśnie kluczowe cena, wszyscy piszą że 6d bee a R super ale jest między nimi ze 4 tys zł różnicy, a zapewniam że to pomaga w decyzji
        --
        Canon R6, 24-70 F2.8, 85mm F2.0, 100 F2.8 Macro, 150-600, lampy, osprzęty i inne drobiazgi

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5117

Zamieszczone przez nurkov
          i to jest właśnie kluczowe cena, wszyscy piszą że 6d bee a R super ale jest między nimi ze 4 tys zł różnicy, a zapewniam że to pomaga w decyzji
          Owszem 4k to relatywnie dużo, ale są jeszcze jednak inne różnie, np. dla mnie dość ważne to, że AF trafia zawsze, aparat jest mniejszy no i magiczny parametr Mpix
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• mirror
            Pełne uzależnienie
            • 2018
            • 1446

Zamieszczone przez nurkov
            jednak te matryce 6DII i R są delikatnie różne pod względem technologii i megapikseli - czy to jest warte 4k to każdy musi odpowiedzieć sobie sam - cena rzecz ważna ale ja na ten przykład wolę używać sprzęt odrobinę dłużej i skupić się na zdjęciach, a nie ciągle gonić króliczka wymieniając korpusy, więc z mojego punktu widzenie zakup czegoś bardziej docelowego jest również ważny, inne dylematy mają posiadacze 6D, 6DII czy 5DII lub 5DIII, a inne ci którzy robią upgrade z APSC czy wchodzą w system.
            EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• Bangi
              Moderator
              • 2010
              • 5117

Ta swoją droga ciekawi mnie jaki jest realny koszt produkcji takiego sprzętu... Można znaleźć w sieci jakieś informacje na temat PS4, telefonów, ale odnośnie aparatów nie znalazłem.
              SAMOLOTY CB
              SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18766

Myślę że właśnie nie mały. Ostatnio na jakiejś prezentacji Canona mówili, że pracują nad obniżeniem kosztów produkcji i automatyzacją i że to jest duże wyzwanie przed firmą przy kurczącym się rynku. Chodziło oczywiście o zwiększenie dochodowości.
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5117

Gdzieś czytałem że np. Sony na Ps4 zarabia 18 USD per sztuka i przyznam szczerze, że jeśli to jest prawdziwa kwota, to jestem w szoku, że tak mało.
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• jinks
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 2178

Zamieszczone przez Bangi
                    Gdzieś czytałem że np. Sony na Ps4 zarabia 18 USD per sztuka i przyznam szczerze, że jeśli to jest prawdziwa kwota, to jestem w szoku, że tak mało.
                    Ale potem zarobią na grach. A jak wyjdzie nowe PS to większość w bogatych krajach zachodu zrobi upgrade. Identycznie z drukarkami
                    Miłego dnia
                    moja www

Komentarz

• technik8pl
                      Bywalec
                      • 2018
                      • 138

Mam pytanie do posiadaczy 6d2. Czy Wam również podczas potwierdzenia ustawienia ostrości miga na czerwono nie tylko sam wybrany punkt ale jakby cały obraz w wizjerze?
                      W przypadku właczonego w ustawieniach wyświetlania w wzijerze tylko altywnego punktu AFa - miga punkt oraz podswietla sie na czerwono caly obraz w wizjerze, tak jak pisalem wyżej.
                      W przypadku wlaczonego w ustawieniach wyswietlania w wizjerze aktywnego oraz wszystkich pozostałych punktów AFa - migaja wszystkie punktu oraz podswietla sie na czerwono caly obraz.
                      Jest to dla mnie zaskakujace poniewaz ani w 6d ani 5d2 tak nie bylo(podswietlaly sie jedynie wybrane punkty), z tym ze tam nie bylo tez mozliwosci wyboru co sie ma wyswietlac w wizjerze a co nie.
                      3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |

Komentarz

• Bangi
                        Moderator
                        • 2010
                        • 5117

Czasami tak miga, od czegoś to zależy, ale nie pamiętam od czego, bo dawno nie zerkałem do instrukcji.
                        SAMOLOTY CB
                        SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• technik8pl
                          Bywalec
                          • 2018
                          • 138

A czyli to nie standard? Sam punkt AFa bez calego obrazu tez moze migac tak?
                          3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |

Komentarz

• saxjas
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 158

Porównałem sobie na https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison pliki raw (w Photoshopie) canona 6 d mkII i nikona d 750. Jestem zaskoczony jakością na korzyść nikona. Czy faktycznie tak słabo wypada 6 d mk II?

Komentarz

• tmielcarz
                              Bywalec
                              • 2018
                              • 215

Zamieszczone przez saxjas
                              Porównałem sobie na https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison pliki raw (w Photoshopie) canona 6 d mkII i nikona d 750. Jestem zaskoczony jakością na korzyść nikona. Czy faktycznie tak słabo wypada 6 d mk II?
                              Tak. Nikon bije go na głowę. Zresztą nie tylko jego, bo Nikon generalnie ma lepsze matryce.
                              Canon EOS RP + 50/1.8 RF

Komentarz

• technik8pl
                                Bywalec
                                • 2018
                                • 138

Zamieszczone przez tmielcarz
                                Tak. Nikon bije go na głowę. Zresztą nie tylko jego, bo Nikon generalnie ma lepsze matryce.
                                Bez komentarza...
                                Wyżej pytam o konkretną sprawę związaną z aparatem, odpowiedz jedna. A zaraz za chwile po raz milionowy zacznie sie pie€&@?@nie o DR. Robicie wogole jakies zdjecia czy tylko masturbujecie sie ogladajac testy matryc?

[MENTION=34794]Bangi[/MENTION] - to nie ma nic wspólnego z instrukcją. Kwestia konstrukcyjna aparatu. Znalazłem filmiki na yt pokazujace dzialanie af 6d2, 5d3. Pewnie w 5d4 jest to samo.

Komentarz

Pracuję...