Zamieszczone przez muflon
X
-
-
Super. Teraz tylko czy zdecyduja sie na umieszczenie go od razuZamieszczone przez CorwinPowiem tak. Canon ma już w tej chwili matrycę 16mpx i procesor który jest w stanie procesować 7 fps. Ale mają w nim coś zdublować i wtedy ma być w stanie pociągnąć 18.9 mpx z prędkością 10 fps. Kiedy to się stanie nie wiem ale znając Canona to daję im 2-3 miesiące i będzie.
Corwin
w Super 1D czy "przetestuja" w 3D jakas pierwsza wersje tego procesora.
I co z cena? W sumie zakres zaczyna sie zawezac.
Jesli wyceniliby combo 1D aparat na $8K, to ZADNA gazeta go nie kupi.
Maja to co potrzebuja w 1D MkII N i w sumie wieksza rozdzielczosc nie
jest im potrzebna. I jest to czysty business, nikt nie wyda wiecej niz musi
tylko dlatego, ze to nowsza technologia. Czyli combo 1D musi kosztowac
max $4999. 5D moze spasc do $2500 raczej nie nizej. Czyli 3D moze
kosztowac $3500.
Te rozwazania nadal mnie nie przekonuja, ze jest juz czas technologicznie
i cenowo na combo 1D aparat. Troche to bylby zbyt duzy skok z drugiej
strony z 1Ds MkII za $8K na lepszy aparat za $5K.
Te dwa zastosowania sa zbyt daleko od siebie by fotografowie placili
za opcje im nie potrzebne. Nikt w studiu nie potrzebuje 10 fps, nikt
na ulicy nie potrzebuje 18-22MP. Nie oszukujmy sie.
Z kolei gdyby wypuscili 3D FF z 7-8 fps to wtedy jak pisalem,
i 1D i 1Ds "wygladaja" od niego gorzej.
Jak nie patrzec, (4 litery) z tylu :-)Komentarz
-
Wiesz co to amortyzacja? ;-) Owszem, niech nawet teraz nakupią 1DN-ek, będą je katować przez... no, niech będzie dwa lata. Potem przyjdzie czas na wymianę sprzętu (i niekoniecznie dlatego, że stary się sypie) - i kupią po prostu to, co będzie na rynkuZamieszczone przez snowboarderJesli wyceniliby combo 1D aparat na $8K, to ZADNA gazeta go nie kupi. Maja to co potrzebuja w 1D MkII N i w sumie wieksza rozdzielczosc nie jest im potrzebna. I jest to czysty business, nikt nie wyda wiecej niz musi tylko dlatego, ze to nowsza technologia.
Przecież body (nawet takie za 8k) to jest nic w porównaniu z zestawem szkieł, które trzeba takiemu gościowi w "Sports Illustrated" sprawić...
A z tym się zgadzam. Ja mimo wszystko strzelam 2007.Zamieszczone przez snowboarderTe rozwazania nadal mnie nie przekonuja, ze jest juz czas technologicznie i cenowo na combo 1D aparat.
Jeszcze nie zauważyłeś, że marketing akurat niespecjalnie zwraca uwagę na to, co kto potrzebuje?Zamieszczone przez snowboarderTe dwa zastosowania sa zbyt daleko od siebie by fotografowie placili za opcje im nie potrzebne. Nikt w studiu nie potrzebuje 10 fps, nikt na ulicy nie potrzebuje 18-22MP. Nie oszukujmy sie.
Gdyby tak było, to MLU na guziku mielibyśmy już gdzieś w okolicach 10D...
Edit: aha, żeby nie było, ja nie mam nic przeciwko "superjedynce" za $5k ;-)Komentarz
-
Sorry muflon, ale nie masz racji. My tu mowimy o profesjonalnychZamieszczone przez muflonWiesz co to amortyzacja? ;-) Owszem, niech nawet teraz nakupią 1DN-ek, będą je katować przez... no, niech będzie dwa lata. Potem przyjdzie czas na wymianę sprzętu (i niekoniecznie dlatego, że stary się sypie) - i kupią po prostu to, co będzie na rynku
Przecież body (nawet takie za 8k) to jest nic w porównaniu z zestawem szkieł, które trzeba takiemu gościowi w "Sports Illustrated" sprawić...
Jeszcze nie zauważyłeś, że marketing akurat niespecjalnie zwraca uwagę na to, co kto potrzebuje?
Gdyby tak było, to MLU na guziku mielibyśmy już gdzieś w okolicach 10D...
Edit: aha, żeby nie było, ja nie mam nic przeciwko "superjedynce" za $5k ;-)
klientach, ktorzy licza pieniadze przy zakupie powiedzmy 200 nowych 1D.
Moim zdaniem, jesliby Canon wystrzelil z aparatem typu 22MP
8fps za $9K i zabil pozostale wersje 1D, to by go zadna agencja nie kupila
i robilaby nadal tym, co ma. Canon by MUSIAL szybko "dorobic" "zwykly"
1D MkIII ;-)
A na serio, to Canon o ile wiem nie jest totalna badna glupkow
i swoich podstawowych klientow slucha. Taki aparat nie powstanie,
przynajmniej w najblizszym czasie, dopoki jego koszt bedzie
bezsensowny z punktu widzenia tych klientow.Komentarz
-
Nawet jeśli, to przy 200 sztukach body cena za sztukę będzie raczej spoooro niższa...Zamieszczone przez snowboarderMy tu mowimy o profesjonalnych klientach, ktorzy licza pieniadze przy zakupie powiedzmy 200 nowych 1D. Moim zdaniem, jesliby Canon wystrzelil z aparatem typu 22MP 8fps za $9K i zabil pozostale wersje 1D, to by go zadna agencja nie kupila i robilaby nadal tym, co ma.
A poza tym, to ja myślę że możemy się jeszcze mocno zdziwić ceną "mergera". Na plus, dodam
Jasne... wiem że jestem nudnyZamieszczone przez snowboarderA na serio, to Canon o ile wiem nie jest totalna badna glupkow i swoich podstawowych klientow slucha.
, ale odpowiedź standardowa: MLU pod guzikiem i ISO w wizjerze. Narzekania na to były już przy D30. Canonowym marketoludkom zajęło kilka lat dojście do wniosku "OK, chyba teraz opłaci się nam rzucić im to (ISO w wizjerze) na pożarcie". Canon słucha działu marketingu a nie klientów
Komentarz
Komentarz