X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Przemoc
    Początki nałogu
    • 2005
    • 319

Zamieszczone przez muflon
    Ehem, no wlasnie takie slowo... bo mi sie zawsze wydawalo, ze 'SLR' to wlasnie 'single lens reflex' :-)
    Racja, miałem na myśli te co mają szkła przyczepione na stałe . ;-)
    Pozdrawiam

PrzemoC

Komentarz

• snowboarder
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1358

Zamieszczone przez Corwin
      Powiem tak. Canon ma już w tej chwili matrycę 16mpx i procesor który jest w stanie procesować 7 fps. Ale mają w nim coś zdublować i wtedy ma być w stanie pociągnąć 18.9 mpx z prędkością 10 fps. Kiedy to się stanie nie wiem ale znając Canona to daję im 2-3 miesiące i będzie.

Corwin
      Super. Teraz tylko czy zdecyduja sie na umieszczenie go od razu
      w Super 1D czy "przetestuja" w 3D jakas pierwsza wersje tego procesora.
      I co z cena? W sumie zakres zaczyna sie zawezac.
      Jesli wyceniliby combo 1D aparat na $8K, to ZADNA gazeta go nie kupi.
      Maja to co potrzebuja w 1D MkII N i w sumie wieksza rozdzielczosc nie
      jest im potrzebna. I jest to czysty business, nikt nie wyda wiecej niz musi
      tylko dlatego, ze to nowsza technologia. Czyli combo 1D musi kosztowac
      max $4999. 5D moze spasc do $2500 raczej nie nizej. Czyli 3D moze
      kosztowac $3500.
      Te rozwazania nadal mnie nie przekonuja, ze jest juz czas technologicznie
      i cenowo na combo 1D aparat. Troche to bylby zbyt duzy skok z drugiej
      strony z 1Ds MkII za $8K na lepszy aparat za $5K.
      Te dwa zastosowania sa zbyt daleko od siebie by fotografowie placili
      za opcje im nie potrzebne. Nikt w studiu nie potrzebuje 10 fps, nikt
      na ulicy nie potrzebuje 18-22MP. Nie oszukujmy sie.
      Z kolei gdyby wypuscili 3D FF z 7-8 fps to wtedy jak pisalem,
      i 1D i 1Ds "wygladaja" od niego gorzej.
      Jak nie patrzec, (4 litery) z tylu :-)

Komentarz

• muflon
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 6763

Zamieszczone przez snowboarder
        Jesli wyceniliby combo 1D aparat na $8K, to ZADNA gazeta go nie kupi. Maja to co potrzebuja w 1D MkII N i w sumie wieksza rozdzielczosc nie jest im potrzebna. I jest to czysty business, nikt nie wyda wiecej niz musi tylko dlatego, ze to nowsza technologia.
        Wiesz co to amortyzacja? ;-) Owszem, niech nawet teraz nakupią 1DN-ek, będą je katować przez... no, niech będzie dwa lata. Potem przyjdzie czas na wymianę sprzętu (i niekoniecznie dlatego, że stary się sypie) - i kupią po prostu to, co będzie na rynku Przecież body (nawet takie za 8k) to jest nic w porównaniu z zestawem szkieł, które trzeba takiemu gościowi w "Sports Illustrated" sprawić...

Te rozwazania nadal mnie nie przekonuja, ze jest juz czas technologicznie i cenowo na combo 1D aparat.
        A z tym się zgadzam. Ja mimo wszystko strzelam 2007.

Te dwa zastosowania sa zbyt daleko od siebie by fotografowie placili za opcje im nie potrzebne. Nikt w studiu nie potrzebuje 10 fps, nikt na ulicy nie potrzebuje 18-22MP. Nie oszukujmy sie.
        Jeszcze nie zauważyłeś, że marketing akurat niespecjalnie zwraca uwagę na to, co kto potrzebuje? Gdyby tak było, to MLU na guziku mielibyśmy już gdzieś w okolicach 10D...

Edit: aha, żeby nie było, ja nie mam nic przeciwko "superjedynce" za $5k ;-)
        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• snowboarder
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1358

Zamieszczone przez muflon
          Wiesz co to amortyzacja? ;-) Owszem, niech nawet teraz nakupią 1DN-ek, będą je katować przez... no, niech będzie dwa lata. Potem przyjdzie czas na wymianę sprzętu (i niekoniecznie dlatego, że stary się sypie) - i kupią po prostu to, co będzie na rynku Przecież body (nawet takie za 8k) to jest nic w porównaniu z zestawem szkieł, które trzeba takiemu gościowi w "Sports Illustrated" sprawić...

Jeszcze nie zauważyłeś, że marketing akurat niespecjalnie zwraca uwagę na to, co kto potrzebuje? Gdyby tak było, to MLU na guziku mielibyśmy już gdzieś w okolicach 10D...

Edit: aha, żeby nie było, ja nie mam nic przeciwko "superjedynce" za $5k ;-)
          Sorry muflon, ale nie masz racji. My tu mowimy o profesjonalnych
          klientach, ktorzy licza pieniadze przy zakupie powiedzmy 200 nowych 1D.
          Moim zdaniem, jesliby Canon wystrzelil z aparatem typu 22MP
          8fps za $9K i zabil pozostale wersje 1D, to by go zadna agencja nie kupila
          i robilaby nadal tym, co ma. Canon by MUSIAL szybko "dorobic" "zwykly"
          1D MkIII ;-)
          A na serio, to Canon o ile wiem nie jest totalna badna glupkow
          i swoich podstawowych klientow slucha. Taki aparat nie powstanie,
          przynajmniej w najblizszym czasie, dopoki jego koszt bedzie
          bezsensowny z punktu widzenia tych klientow.

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

My tu mowimy o profesjonalnych klientach, ktorzy licza pieniadze przy zakupie powiedzmy 200 nowych 1D. Moim zdaniem, jesliby Canon wystrzelil z aparatem typu 22MP 8fps za $9K i zabil pozostale wersje 1D, to by go zadna agencja nie kupila i robilaby nadal tym, co ma.
            Nawet jeśli, to przy 200 sztukach body cena za sztukę będzie raczej spoooro niższa...

A poza tym, to ja myślę że możemy się jeszcze mocno zdziwić ceną "mergera". Na plus, dodam

A na serio, to Canon o ile wiem nie jest totalna badna glupkow i swoich podstawowych klientow slucha.
            Jasne... wiem że jestem nudny , ale odpowiedź standardowa: MLU pod guzikiem i ISO w wizjerze. Narzekania na to były już przy D30. Canonowym marketoludkom zajęło kilka lat dojście do wniosku "OK, chyba teraz opłaci się nam rzucić im to (ISO w wizjerze) na pożarcie". Canon słucha działu marketingu a nie klientów
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

Pracuję...