X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojkij
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1915

Rozumiem że Ci sprzęt ukradli ale nie przesadzaj, jako kompletny amator chcesz brać za zdjęcia portretowe kasę? A branie 100-200zł za jakiś szkolny spektakl to już wg mnie kompletny cyrk, trochę w stylu lokalnych fotoziutków z zakładów z "wieloletnią tradycją".

Fotografuj, rozwijaj się, ćwicz - za parę lat gdy już będziesz robił zdjęcia na wysokim poziomie zacznij myśleć o stawkach.
    www.kwapisz.org

Komentarz

• Boobsoon
      Dopiero zaczyna
      • 2008
      • 37

Dla mnie słowo kompletny amator oznacza dokladnie osobe nie mającą pojecia o zdjeciach o teorii i zastosowaniu jej w praktyce! Nie wiem też na jakiej podstawie wywniskowales iż jestem 'kompletny amator' - Może po ilości postow ? hehe
      Aczkolwiek dalej nic nie wiem o kasie jaka za to mozna brać.
      Po 2 primo czemu mam nie brac kasy jeśli ktoś jest gotów placić????
      Sorry Vinetu ale nie rozumiem takiego podejscia..

a to ze sprzet ukradli to prawda niestety , co nie oznacza ze nie mam dostepu do potrzebnego sprzetu
      50D + grip + 17-40 L + speed light 580II ex ....
      ps. wsumie to sprzęt skradziony ;( zbieram od nowa !

Komentarz

• Yumeka
        Zablokowany
        • 2009
        • 68

ja też zaczynam-Plener-średnio 30zł za godzinę,jak ktoś ma parcie-150 za plener.Kawiarnia-zależy jakie foty-mam dwie godziny-softbox,z 40tki przesiadam się na 5dII-cena rośnie do 300 zł za sesje,Kawiarne,kluby-trudny temat-tu liczą się umiejętności i sprzęt

Komentarz

• UrGuR
          Początki nałogu
          • 2009
          • 300

cena za zdjęcia.

Witam, ostatnio poproszono mnie o zrobienie kilku zdjęć kwiaciarni, jedno, albo dwa z zewnątrz i kilka zdjęć w środku. Wszystko ok, ale nie wiem ile wziąć za te zdjęcia. To raczej nic trudnego, ale jednak. Nie chce powiedzieć za dużo, ale za mało to też nie dobrze, no i chciałbym zarobić. Myśle o cenie 50zł, co sądzicie, bedzie to cena odpowiednia?
          https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
          C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Komentarz

• Kolaj
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 3293

za sztukę czy za wszystko?

Komentarz

• Yumeka
              Zablokowany
              • 2009
              • 68

jak się uwiniesz w niecałą godzinkę to 50 zł jak najbardziej pasuje

Komentarz

• UrGuR
                Początki nałogu
                • 2009
                • 300

Oczywiście za wszystko.
                https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
                C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Komentarz

• wojkij
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1915

Zamieszczone przez Boobsoon
                  Nie wiem też na jakiej podstawie wywniskowales iż jestem 'kompletny amator' - Może po ilości postow ? hehe
                  Po zdjęciach.

A podejścia w stylu "kupie se lustrzankę i będę doił kasę na frajerach" nie zazdroszczę.
                  Ostatnio edytowany przez wojkij; 11622.
                  www.kwapisz.org

Komentarz

• venomer
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 52

Ja też się podłączę ile sobie zaśpiewać, za 5 gotowych zdjęć z mojej galerii, które miałyby być wykorzystane na skalę komercyjną przez dużą firmę. Oczywiście zdjęcia z pełnią praw i tak dalej. W grę wchodzą katalogi i bilbordy.

Zdjęcia portretowo - modowe. Nie wiem jak sie policzyć z czymś takim. Bo każde zdjęcie z innej parafii i sesji (niekomercyjna praca).
                    Moje skromne portfolio.
                    Mój fecebook'owy profil
                    ""Artysta czy nie, fotograf zawsze jest sensualistą. Wzrok porusza się w świecie uczuć, a nie intelektualnych dywagacji""

Komentarz

• Fabik
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 88

Może chociaż troszkę pomogę. Kiedyś dostałem propozycję sfotografowania budynków dla pewnej firmy dokładnie 6 w 2 różnych miastach. Odmówiłem z braku czasu, ale nie to jest istotne dałem mu numer do kolegi który żyje tylko z fotografowania cena była w tys. zł. + koszty dojazdu. Nie wzieli go ze względu na cene jak się później dowiedziałem zdjęcia zobiła chyba jakaś amatorka po 120 zł. za sztukę o ile dobrze pamiętam.

Ważne: Pamiętajcie o tym że jeżeli robicie coś dla jakiejś firmy często zrzekacie się praw do własnych zdjęć, a za to imho należy sobie policzyć.
                      Canon

Komentarz

• venomer
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 52

Postraszyłem tabelą ZPAF i niestety firma się wycofała ;P
                        .....Polska ;/
                        Moje skromne portfolio.
                        Mój fecebook'owy profil
                        ""Artysta czy nie, fotograf zawsze jest sensualistą. Wzrok porusza się w świecie uczuć, a nie intelektualnych dywagacji""

Komentarz

• koraf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1748

Może ten cennik minimalnych stawek wg ZPAF się przyda : http://www.fotojablonski.pl/index.php5?page=frmCms&id=5

Komentarz

• Yumeka
                            Zablokowany
                            • 2009
                            • 68

Zamieszczone przez venomer
                            Postraszyłem tabelą ZPAF i niestety firma się wycofała ;P
                            .....Polska ;/
                            masz bardzo duże doświadczenie.mieszko (mój men) ma czesto propozycję zrobienia pleneru spacerowego-park-dzieci-podana cena za godzinę-30 zł jest nieakceptowalna dla 90% zainteresowanych-masz maxmodels to wiesz jak teraz jest -każdy robi za free i wszyscy mają lustrzanki-mam lustrzankę=robie super zfjęcia=nie potrzebuję profesionalnego fotografa

Komentarz

• Troyan
                              Początki nałogu
                              • 2007
                              • 317

Zamieszczone przez Yumeka
                              masz bardzo duże doświadczenie.mieszko (mój men) ma czesto propozycję zrobienia pleneru spacerowego-park-dzieci-podana cena za godzinę-30 zł jest nieakceptowalna dla 90% zainteresowanych-masz maxmodels to wiesz jak teraz jest -każdy robi za free i wszyscy mają lustrzanki-mam lustrzankę=robie super zfjęcia=nie potrzebuję profesionalnego fotografa
                              No tak, ja też ostatnio mam zapytania od mamusiek o takie fotki, oddzwaniam, pierdu pierdu jakie ma pan fajne zdjęcia na stronie a czy robi pan dzieciom, tak robię, mam fajną cenę bo lubię dzieciakom robić zdjęcia - 5 dyszek za sobotni termin od 9.00 do powiedzmy 12.00, yyy... to dziękuję, dowidzenia.

Ile kosztuje puder, lakier do paznokci i inne takie duperele ? Fotograf ma być jak szmata warta mniej niż 2 bilety do kina ? To tak na marginesie.

Za darmo olewam, nie robię, chyba że mam naprawdę ważny powód.
                              Założyłem sobie FOTOBLOGA

Komentarz

• HuleLam
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1641

Zamieszczone przez Troyan
                                No tak, ja też ostatnio mam zapytania od mamusiek o takie fotki, oddzwaniam, pierdu pierdu jakie ma pan fajne zdjęcia na stronie a czy robi pan dzieciom, tak robię, mam fajną cenę bo lubię dzieciakom robić zdjęcia - 5 dyszek za sobotni termin od 9.00 do powiedzmy 12.00, yyy... to dziękuję, dowidzenia.
                                Może zbyt nisko się cenisz? Mniej niż 17zł brutto na godzinę pracy (nie licząc obróbki itp)?
                                Fotograf platoniczny

Komentarz

Pracuję...