X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • model
    Początki nałogu
    • 2008
    • 346

Dalej ciężko coś doradzić, dla mnie osobiście to duża różnica czy mam obrabiać 10, 50 czy 500 zdjęć z imprezy. Ja bym ustalił (w dużym uproszczeniu) stawkę np. 100 zł/h plus za każde oddane zdjęcie np. 3 zł.

Wiadomo, że im więcej zmiennych, tym cena może się bardziej zmieniać. Jeśli np. organizator może odwdzięczyć się poleceniem Ciebie na innych zawodach, to pewnie warto troszkę zejść z ceny w ramach inwestycji w kolejne zlecenia.
    Podpisy kłamią

Komentarz

• MM-architekci
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2227

W moim wypadku to by było 1300 zł i wszystkie poprawne technicznie i wartościowe zdjęcia oddaje.
      no comment...

Komentarz

• PhobosD2X
        • 2009
        • 9

Witam Fotografów :-)

Mam poważny problem. U mnie w małym mieście jest taki jeden "fotograf" co robi za 700 cały ślub i daje do tego 50 zdjęć 10x15. Doradźcie mi co można zrobić żeby podwyższył ceny albo przestał robić zdjęcia za koszty poniżej progu opłacalności i nie psuł interesu tym , którzy pracują uczciwie i wydali majątek na sprzęt ?

Tym sprzętem co robi zdjęcia to ja bym się wstydził x_x
        ------------------------------------------------
        :-(

Komentarz

• MM-architekci
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2227

Idź powiedz mu żeby się wstydził.

Czy to temat na takie coś ? Chyba nie bardzo. Jeśli pracuje legalnie to nic zrobić nie możesz , jeśli nie legalnie to chyba wiesz gdzie to się zgłasza ?. Rozumiem po części problem ale czegoś takiego się nie wyeliminuje.
          no comment...

Komentarz

• manfred1
            Uzależniony
            • 2007
            • 842

Ty za to masz ********y sprzęt ale nie masz zleceń pewnie nie umiesz się nim posługiwać.
            Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Komentarz

• PhobosD2X
              • 2009
              • 9

Zamieszczone przez manfred1
              Ty za to masz ********y sprzęt ale nie masz zleceń pewnie nie umiesz się nim posługiwać.
              Widać że poziom niektórych wypowiedzi jest nie jak dzieci z przedszkola.
              Widać że nie idzie już NORMALNIE spytać się i usłyszeć logicznej z sensem odpowiedzi.

Wiem jak się posługiwać sprzętem. Jak chcesz kogoś obrażać to idź na forum Onetu albo WP tam się wykażesz.

Proszę zignorować mojego powyższego posta bo widzę że chyba to nie to forum...

Komentarz

• pank
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1502

Zamieszczone przez PhobosD2X
                Witam Fotografów :-)

Mam poważny problem. U mnie w małym mieście jest taki jeden "fotograf" co robi za 700 cały ślub i daje do tego 50 zdjęć 10x15. Doradźcie mi co można zrobić żeby podwyższył ceny albo przestał robić zdjęcia za koszty poniżej progu opłacalności i nie psuł interesu tym , którzy pracują uczciwie i wydali majątek na sprzęt ?

Tym sprzętem co robi zdjęcia to ja bym się wstydził x_x
                Najlepiej zbierz kilku chłopaków z dzielni i porozmawiajcie z gościem "po męsku". To skandal żeby ktokolwiek mógł sam zadecydować*jakim sprzętem i za ile robi zdjęcia. Dobre wrażenie, przynajmniej z tego co widziałem na filmach, robi wjazd na zakład i mała demolka, najlepiej w obecności potencjalnych klientów. Potem możesz owym klientom podpowiedzieć że ten pan może akurat leżeć w szpitalu kiedy będą brali ślub bo często sobie nogi albo ręce łamie i wręczasz parze wizytówkę z zapewnieniem że jesteś profi i wydałeś majątek na sprzęt.
                Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• manfred1
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 842

Ale na jaką odpowiedź liczysz? Są dwa wyjścia albo robisz świetne zdjęcia skupiasz sie na swojej osobie. Każdy kto zobaczy Twoje zdjęcia będzie wiedział, że to właśnie Ty jesteś tym fotografem któremu powierzy swój ślub. Albo piszesz donos do urzędu skarbowego, że taki owaki fotografuje śluby pobiera za to odpowiednie pieniążki i nie odprowadza od tego podatku.

Komentarz

• pank
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1502

Widać że poziom niektórych wypowiedzi jest nie jak dzieci z przedszkola.
                    Widać że nie idzie już NORMALNIE spytać się i usłyszeć logicznej z sensem odpowiedzi.

Wiem jak się posługiwać sprzętem. Jak chcesz kogoś obrażać to idź na forum Onetu albo WP tam się wykażesz.

Proszę zignorować mojego powyższego posta bo widzę że chyba to nie to forum...
                    Jak chcesz logicznej i z sensem odpowiedzi zadaj logiczne i z sensem pytanie. Na Twoje rozterki rozwiązanie jest proste, albo robisz dobre zdjęcia i klienci z większymi budżetami przyjdą do Ciebie bo wiedzą że za psie pieniądze dostaną psie zdjęcia, albo nie robisz dobrych zdjęć i klienci nie widzą różnicy między zdjęciami Twoimi i fotoziutka z amatorskim sprzętem, wtedy z kolei są dwa rozwiązania, albo robisz wszystko żeby zdjęcia były lepsze, książki, warsztaty, dużo oglądania, albo szukasz innej branży w której będziesz się mógł realizować.
                    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• PhobosD2X
                      • 2009
                      • 9

Zamieszczone przez pank
                      Najlepiej zbierz kilku chłopaków z dzielni i porozmawiajcie z gościem "po męsku". To skandal żeby ktokolwiek mógł sam zadecydować*jakim sprzętem i za ile robi zdjęcia. Dobre wrażenie, przynajmniej z tego co widziałem na filmach, robi wjazd na zakład i mała demolka, najlepiej w obecności potencjalnych klientów. Potem możesz owym klientom podpowiedzieć że ten pan może akurat leżeć w szpitalu kiedy będą brali ślub bo często sobie nogi albo ręce łamie i wręczasz parze wizytówkę z zapewnieniem że jesteś profi i wydałeś majątek na sprzęt.
                      Nikogo nie będę bił a to czy płaci od tego podatki to nie wiem
                      Zdjęcia , które ja i potem oddaje zleceniodawcy są na wysokim poziome i nigdy nie oddam komuś żadnego bubla bo nie mam sumienia żeby wciskać gów** bo na takim czymś daleko się nie zajedzie.
                      Muszę po prostu dalej pracować na własną opinię i renomę bo nikt nie zrobi tego za mnie i mam nadzieje że rynek sam zweryfikuje i usunie tego delikwenta tzn. zrobić to mogą jego nie zadowoleni klienci.

To by było na tyle.

Komentarz

• pank
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 1502

Złoty człowiek, sam sobie odpowiada na pytania które zadał Pytanie tylko po co pośrednictwo forum do tego.

Komentarz

• manfred1
                          Uzależniony
                          • 2007
                          • 842

Zdjęcia , które ja i potem oddaje zleceniodawcy są na wysokim poziome i nigdy nie oddam komuś żadnego bubla bo nie mam sumienia żeby wciskać gów** bo na takim czymś daleko się nie zajedzie.
                          Ale teraz to już nie wiem o co Ci chodzi?

Komentarz

• MM-architekci
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2227

No to się rzadko zdarza żeby ktoś tak szybko ogarnął i sam sobie odpowiedział

Miszcz
                            no comment...

Komentarz

• PhobosD2X
                              • 2009
                              • 9

Oczywiście że Miszcz , Mistrz czy jak tam chcecie . Ulżyjcie sobie Panowie i Panie i napiszcie jeszcze coś na mój temat - ofiara sama do Was przyszła . Nie musi być wcale na temat.

Komentarz

• golek
                                Dopiero zaczyna
                                • 2007
                                • 16

hmnnnn...

>Mam poważny problem.W moim małym mieście prowadzę sklepik osiedlowy. wszystkie towary mam najlepsze i najsmaczniejsze. Ale obok stoi drugi sklep co ma wszystko tańsze i na pewno gorszej jakości. Doradźcie mi co można zrobić by Oni podwyższyli ceny. To co oni sprzedają jest beznadziejne i nie tak dobre jak moje.
                                Ja bym wstydził si sprzedawać takie rzeczy>

pozdrawiam ;-)
                                i humor jakoś mi się poprawił
                                golek
                                5dmkII, 17-40/4 24-105/4 70-300/L 50/1,8

zdjęcia i blog: http://pawel.goleman.pl/

Komentarz

Pracuję...