To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rypson
    Bywalec
    • 2007
    • 225

ja kiedys mialem plany porobienia roznych rzeczy ze swoich zdjec ae jak zawsze nie bylo czasu wiec skonczyo sie na prostych akcjach... a ktory najlepszy zdecydowanie Istock... zreszto w kazdej dziedzinie Istock i SS sie licza reszta nawet niewarto sobie glowy zawracac jakimis fotoliamia czy innymi wynalazkami, strata czasu... no chyba ze jestes poczatkujacy....

Komentarz

• sergi
      Początki nałogu
      • 2004
      • 413

Zamieszczone przez rypson
      a ktory najlepszy zdecydowanie Istock... zreszto w kazdej dziedzinie Istock i SS sie licza reszta nawet niewarto sobie glowy zawracac jakimis fotoliamia czy innymi wynalazkami
      Rypson wie co mówi a mówi to co wie...

Fotografowie z dłuższym stażem na rynku microstock mają zupełnie odmienne zdanie. Po dłuższym czasie SS pod względem przychodów spada na czwarte miejsce, za dreamstime i "fotoliamie".

Zamieszczone przez rypson
      no chyba ze jestes poczatkujacy....
      PS. A Ty już nie jesteś początkujący...? z tego co pamiętam na SS dostales sie dopiero kilka tygodni temu
      5DmkII, Canon 24-70 f/2.8, Canon 85 f/1.8, Canon 70-200 f/4, 430 EX
      :: Banki Zdjęć - sprzedaż zdjęć w agencjach microstock
      :: Motywy wordpress

Komentarz

• pointofview
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 31

Wyższe stoki...

Czy ktoś ma doświadczenia współpracy z Stockami typu Getta - procedura przyjęcia jako fotografujacy? - przegląd portfolio, zasady współpracy itp. z naciskiem na pytanie dotyczące procedury przyjęcia na stock.
        Zręczne ręce i nic więcej oprócz Canona Eosa 20D

Komentarz

• robgr85
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1719

Getta czy getty?
          Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• pointofview
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 31

Soryyyy - Getty.
            Zręczne ręce i nic więcej oprócz Canona Eosa 20D

Komentarz

• robgr85
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1719

Zamieszczone przez pointofview
              Soryyyy - Getty.
              nie pamiętam aby któryś z forumowiczów chwalił się współpracą z Getty... choć kto wie...

Komentarz

• jarek w
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 22

Zamieszczone przez pointofview
                Czy ktoś ma doświadczenia współpracy z Stockami typu Getta - procedura przyjęcia jako fotografujacy? - przegląd portfolio, zasady współpracy itp. z naciskiem na pytanie dotyczące procedury przyjęcia na stock.
                Z tego, co czytałem - ale nie jestem pewien, bo to była luźna wypowiedź jakiegoś fotografa na zagranicznym forum - to Getty zaprasza fotografów do współpracy. Pewnie można też wysłac do nich portfolio, ale jak wygląda procedura, to nie wiem. Natomiast jeżeli ktoś jest exclusivem na Istocku i osiągnie zloty canister - czyli sprzeda 10 000 zdjęć - może aplikować do Getty i po akceptacji dodawać tam zdjęcia - oczywiście nie te same co do IS. I wiele osób tak robi. Tylko że to dosyć okrężna droga .

Komentarz

• laur
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 144

Mam ostatnio problem na Istockphoto ze zgodą modela, "witness" to jest podpis świadka sesji jeśli dobrze rozumiem te pole, czy zawsze musi być ten podpis? Najpierw z rozpędu podpisałem się w tym polu ja, to dostałem komunikat że fotograf nie może byc świadkiem, dałem bez to dostałem komunikat "witness details missing from both releases" na zdjęciu były dwie osoby. Nie wiem jak w końcu powinno wyglądać prawidłowe wypelnienie, może ktoś mi pomoże...
                  Kilka moich zdjęć: http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=2951
                  Moja galeria: http://laur.ovh.org/

Komentarz

• sergi
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 413

witness to świadek i nie może nim być ani fotograf ani model. Musi to być jakaś osoba trzecia. Ktokolwiek... żona, babcia, kochanka

Komentarz

• laur
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 144

Ale czy zawsze musi być ten świadek? Jak nie było nikogo na sesji oprócz fotografa i modela to co? Mam dać jakiś wymyslony podpis żeby zgoda przeszła?
                      Ostatnio edytowany przez laur; 4357.
                      Kilka moich zdjęć: http://www.fotoik.pl/index.php?akcja=autor&rid=2951
                      Moja galeria: http://laur.ovh.org/

Komentarz

• sergi
                        Początki nałogu
                        • 2004
                        • 413

Zamieszczone przez laur
                        Ale czy zawsze musi być ten świadek? Jak nie było nikogo na sesji oprócz fotografa i modela to co? Mam dać jakiś wymyslony podpis żeby zgoda przeszła?
                        No z tego co wiem to musi być świadek... inaczej nie przejdzie. Ale to przecież to żaden problem

Komentarz

• robgr85
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1719

Zamieszczone przez laur
                          to ma być nie świadek sesji, ale świadek na to że model podpisuje MR. Możesz sobie wypełnić MR w domu, a świadkiem może być żona/sąsiadka czy któryś z domowników :>

Komentarz

• coca
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 181

Przeczytalem caly ten watek dzisiaj o zarabianiu na zdjeciach i nasuwa mi sie taka rzecz: wiadomo, ze nie mozna wrzucac na stockowe strony rzeczy z nazwa(np, nike ) itp a jak jest ze strony prawnej gdy fotografujemy zalozmy jakas figurke ( wiadomo - konkretny wyglad itp) i producent tej figurki zobaczy takie zdjecie na ktorym zarabiamy, jak to jest wtedy z tym, bo przeciez zarabiamy na zdjeciu przedstawiajacym dany jego produkt (np.figurke na ktora producent ma zastrzezony wyglad itp wszystko co sie da ) bez jego wiedzy i zgody, czy mozna tak robic ?
                            Ostatnio edytowany przez coca; 15601.
                            50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Komentarz

• rypson
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 225

Jesli ta figurka jest opatentowana, lub jej wyglad, kolor, specyficzne cechy sa chronione prawem autorskim to teoretycznie moga byc problemy, zdjecie moze zostac odrzucone ale to wszystko dla mnie wyglada wrecz dziwnie... przynajmniej na Istock wiedza co chca... tam naprawde chyba nie ma szans przemycic nic z znakiem towarowym, i tam naprawde sprawdzaja to bardzo mocno... ale na fotoli np ostatnio znalazlem zdjecia baru, gdzie bylo widac ze 40 roznych znakow towarowych i to widocznych a nie rozmywtych czy czy widac "na domysl".... napisalem pytanie do support ale od 2 tygodni nie mam odpowiedzi wiec nie wiem na jakiej zasadzie to dziala.... co trzeba zeby takie znaki mozna urzyc ?? ja mam licencje alkoholowa, podpisujac umowe z dystrybutorami mam w umowie punkt ktory mowi ze moge uzywac znaki towarowe wszystkich marek jakie sa dystrybutowa przez danego dystrybutora, moge je uzywac w kazdy mozliwy sposob do reklamy prodkuktow lub mojego baru/sklepu/restauracji... wiec sam juz nie wiem o co w tym wszystkim chodzi.... wyslesz im butelke coca coli nie przyjma bo ksztalt jej jest znakiem towarowym a pozniej znajduje zdjecie z kilkudziesiecioma znakami towarowymi.... chyba nie warto w to wwnikac wszystko za bardzo bo zdania sa naprawde podzielone i mimo iz niby wszystko jasno jest napisane to dzieja sie rozne rzczy ktorych nie rozumiem jak np akceptacja zdjec samochodw... ksztalt/wizerunek samochodu jest chroniony prawem autorskim a mimo wszystko mozna zlaezc zdjecia samochodw calych jak i elementow choc podobno nie mozna calych samochodow uploadowac.... dziwne to wszystko naciagane.... raz ci zaakceptuja raz nie....

tak w razie czego to dopisze Sergi jesli sie myle to nie panikuj nie kazdy jest tak bystry i obstukany jak ty.... pisze co wiem....
                              Ostatnio edytowany przez rypson; 12185.

Komentarz

• coca
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 181

nie wstawiam tam zdjec, ale jak juz przeczytalem caly watek naszlo mnie wlasnie takie pytanie bo nigdzie go nie zauwazylem a mysle, ze jest dosc wazne poprostu no wlasnie i troche dziwne jesli jakas firma ma opatentowany dany produkt i choc nie widac na zdjeciach np nazwy to wszyscy wiedza, ze dane zdjecie przedstawia np auto danej marki czy telefon a nazwa jest wystemplowana itp mysle, ze mozna by bylo to porwnac ze zdjeciami, ktos zrobi foto i ma do niego prawa autorskie itp tak samo firma wydajaca produkt ma do niego prawa i niech ktos wykorzysa zdjecie bez wiedzy i zgody autora to lamie te prawa tam samo my sprzedajac zdjecie przedstawiajace dany produkt objety prawami autorskimi, opatentowany itp itd tez lamiemy prawo czy nie? no ciesze sie, ze dalem teraz temat do rozmow
                                50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Komentarz

Pracuję...