To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dargrim

Zamieszczone przez asterix
    tylko jakim cudem US ma sie dowiedziec, ze posiadasz konto Paypal ?

Przeca US nie bedzie robic audytu we wszystkich mozliwych firmach posredniczacych w finansach...
    Zgodnie z obowiązującym prawem i ze względu na to, że Paypal prowadzi od niedawana działalność bankową - Paypal informował o przekształceniu w bank z siedzibą w Luxenburgu - polski posiadacz konta Paypal ma obowiązek zgłosić ten fakt do NBP. Jest do tego specjalny formularz. Dodatkowo co kwartała trzeba składać w NBP raport z obrotów na koncie Paypal. Również jest do tego formularz. Powyższe dotyczy zarówno firm jak i osób prywatnych (sic!). Jesli tego nie zrobisz to grożą Ci konsekwencje prawno/skarbowe. Banki Luxemburskie od czasu do czasu robią (na życzenie NBP) sprawozdania o kontach swoich klientów (zamieszkujących w Polsce). Niedawno (kilka tygodni temu), pisał o tym bodajże serwis pit.pl.

P.S. NBP napewno nie omieszka podzielić się tymi informacjami z US

Cóż życie nie jest już takie prost ...

Komentarz

• airfoto

witam,
      stawiam pierwsze kroki na stockach.
      Póki co założyłem konta na shutter, istock, fotoli i expercie, przeszedłem weryfikację dokumentową na wszystkich oraz zdjęciową na fotoli i istocku.
      Zrobiłem pierwsze uploady i...właśnie.
      1. Na istocku wszystkie fotki są "pending" od paru dni. Czy to zwykle tak długo trwa? Czy tylko u mnie się zacięło i mam do nich pisać?
      2. Z kolei na fotoli przujęli mi chyba 5 czy 6 pierwszych fotek ale nie widzę ich przy wyszukiwaniu po słowach kluczowych. Jak ułożę sobie wyniki od najświeższego to widże że nr-y fotek są sporo niższe od moich, więc wyglądałoby na to że jeszcze muszę poczekać ( jesli jest taka zależność ). Z drugiej strony w mailu akceptacyjnym piszą że po 24 godz będą możliwe do wyszukanie a nie są...
      Ktoś może coś doradzić?
      3. Aha, przy uploadzie pozostawiać zaznaczone opcje "rozszerzone" Tak robię ale chciałbym się upewnić.
      No i jak robić z fotolą i ich "free section" Zgadać się na przesunięcia przy tym jak fotka nie wejdzie do bazy sprzedawanych, zy nie?

Komentarz

• robgr85
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1719

Zamieszczone przez airfoto
        witam,
        stawiam pierwsze kroki na stockach.
        Póki co założyłem konta na shutter, istock, fotoli i expercie, przeszedłem weryfikację dokumentową na wszystkich oraz zdjęciową na fotoli i istocku.
        Zrobiłem pierwsze uploady i...właśnie.
        1. Na istocku wszystkie fotki są "pending" od paru dni. Czy to zwykle tak długo trwa? Czy tylko u mnie się zacięło i mam do nich pisać?
        2. Z kolei na fotoli przujęli mi chyba 5 czy 6 pierwszych fotek ale nie widzę ich przy wyszukiwaniu po słowach kluczowych. Jak ułożę sobie wyniki od najświeższego to widże że nr-y fotek są sporo niższe od moich, więc wyglądałoby na to że jeszcze muszę poczekać ( jesli jest taka zależność ). Z drugiej strony w mailu akceptacyjnym piszą że po 24 godz będą możliwe do wyszukanie a nie są...
        Ktoś może coś doradzić?
        3. Aha, przy uploadzie pozostawiać zaznaczone opcje "rozszerzone" Tak robię ale chciałbym się upewnić.
        No i jak robić z fotolą i ich "free section" Zgadać się na przesunięcia przy tym jak fotka nie wejdzie do bazy sprzedawanych, zy nie?
        1. to normalne, oni dostają po kilka tysięcy nowych fotek dziennie do weryfikacji.

2. poczekaj aż ich baza danych się uaktualni.

3. unikaj 'free section' - ponoć więcej fotek odrzucają jak się na to pozwala, ale sam tego nie sprawdziłem więc nie ręcze.
        Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• airfoto

dzięki,
          ile z reguły trwa takie uaktualnienie? Liczyć to w dniach? tygodniach?

Komentarz

• kucza21
            Uzależniony
            • 2007
            • 518

Pewnie gdzieś w tym giga wątku było, ale do 3 dni. Ja się zastanawiam czy admini nie powinni założyć nowego pod forum. Bo w tym wątku jest na pewno mnóstwo informacji, ale żeby znaleźć cokolwiek to już jest problem .

Komentarz

• airfoto

przepraszam jesli było...zacząłem czytać ale jestem na 70 stronie...:-)
              sporo spamowania w tym jest...

Komentarz

• zeber
                Coś już napisał
                • 2007
                • 62

i to jest właśnie klasyczny przykład spamu
                wiedzę uzupełniam tu: www.tutorialik.pl

Komentarz

• robgr85
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1719

a możesz podać link do posta? ja sobie ustawiłem, jeśli dobrze pamiętam ilość postów na stronę 100, zatem numerowanie mam inne :P

Komentarz

• leh
                    • 2008
                    • 5

Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich forumowiczów.

Dobrnąłem do końca tego wątku ale nie znalazłem / przeoczyłem ?/ odpowiedzi na pytanie / zadane przez forumowaicza gdzieś na pierwszych stronach/, w sprawie kosztów legalnych licencji , opragramowań ... w wersji minimum, niezbędnych do prowadzenia legalnej działalności.
                    Jężeli ktoś dysponuje wiedzą n/t to proszę na informacje.

Komentarz

• fotoaloja
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 203

w sprawie kosztów legalnych licencji , opragramowań ... w wersji minimum, niezbędnych do prowadzenia legalnej działalności.
                      a co to są?
                      canon 400D+50mm /f1.8

Komentarz

• leh
                        • 2008
                        • 5

a jak myślisz ?.

Komentarz

• robgr85
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1719

Zamieszczone przez leh
                          Jest to mój pierwszy post więc witam wszystkich forumowiczów.

Dobrnąłem do końca tego wątku ale nie znalazłem / przeoczyłem ?/ odpowiedzi na pytanie / zadane przez forumowaicza gdzieś na pierwszych stronach/, w sprawie kosztów legalnych licencji , opragramowań ... w wersji minimum, niezbędnych do prowadzenia legalnej działalności.
                          Jężeli ktoś dysponuje wiedzą n/t to proszę na informacje.
                          wiesz... wszystko z czasem się zwraca, a kiedy się zwróci zależy głównie od Ciebie. Możesz skorzystać z darmowego gimpa, paintshoppro za kilka stówek, albo photoshop za kilka tysięcy. Wybór należy do Ciebie. Gimp jest świetny i ma ogromne możliwości, natomiast jego interfejs może być baaardzo 'niewygodny' dla osób które prędzej korzystały już z photoshopa. Jeśli zaczynasz od zera to sytuacja wygląda zupełnie innaczej.

Pozdrawiam,
                          Robert

Komentarz

• asterix
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 793

zawsze mozna uzywac tryouta potem formacik i znow... bedzie legalnie
                            Canon 5d II | Canon EF 85mm f/1.2L II USM | Canon TS-E 24mm f/3.5 L II Tilt-Shift | Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM | Follow Focus TrusMT NT4 | Gini's Shoulder Rig DSLR-17 | Zoom h4n + audiotechnika at875r | SmallHD DP6 | Glidecam 2000 PRO | Oswietlenie i duperele, baterie i bateryjki, kabliska i kabelki, plecaki i szkrzyneczki... ahh is statywy Libec'a.

Komentarz

• adamek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 2265

A deo aparatów dołączany jest jeszcze PS elements?
                              do 20d dostałem 2.0
                              Miłego dnia
                              adam jastrzębowski
                              cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                              tu tu

Komentarz

• leh
                                • 2008
                                • 5

może po kolei :

1. ok. 500,00 program do obróbki / lub Gimp/
                                2. ?