X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ripek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1486

Zamieszczone przez TomekS
    Wyjaśnij mi, jak doszło do tego, że osobniki zaczęły działać w grupie, skoro każdy troszczy się tylko o siebie?
    I jak doszło do tego, że zaczęły być w grupie ze słabymi? W czym im to pomagało?

Religia wcale nie jest spoiwem - jak wiele wojen (ktoś stwierdził że wszystkie) ma podłoże religijne..
    Bo czasami to co dobre dla grupy jest dobre dla jej członka ?

Któryś z małpoludów kiedyś to skumał jako pierwszy - i to jest właśnie ewolucja.

EOT
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• TomekS
      Początki nałogu
      • 2005
      • 274

Zamieszczone przez ripek
      Heh .. na zlym poziomie mierzysz selekcje naturalną.

Mowisz o poziomie "między-osobnikami". Ja mówiłem o całości gatunku.

Co z tego że sie troszczymy o osoby słabsze - jeśli jest genetycznie chora to mamy marne szanse żeby ja uratować. Natura na to "Sorry jesteś chory - bye". Brutalne ale prawdziwe.
      Ripku, jakby ci to wyjaśnić..
      Selekcja naturalna jest opisem procesów ktore mają przedłużyć życie czy zwiększyć szanse. Na jakim poziomie ona ma istnieć? Ano na takim który danemu osobnikowi stwarza najwięcej możliwości. Co go obchodzi inny osobnik tego samego gatunku? Podobno tak właśnie jest - dlatego wspaniałe upierzenie ptaków, walki samców itp itd.
      Gdy spojrzymy z tej perspektywy to szaleństwem wydaje się dbanie o tych którzy mi osobiście już nic nie pomogą. Nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji że "selekcja naturalna wpada na pomysł" żeby zacząć dbać o słabszych...
      5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
      Zdjęcia -> http://smolarek.info

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        PREMIUM member
        • 2006
        • 4250

Wyjaśnij mi, jak doszło do tego, że osobniki zaczęły działać w grupie, skoro każdy troszczy się tylko o siebie?
        I jak doszło do tego, że zaczęły być w grupie ze słabymi? W czym im to pomagało?
        Osobniki zaczęły działać w grupie np. po to żeby wspólnie bronić się przed innymi albo wspólnie polować. Słabsze fizycznie osobniki nie muszą być nieprzydatne, mogą zamiast "mięśni" uzywać "rozumu".

Religia wcale nie jest spoiwem - jak wiele wojen (ktoś stwierdził że wszystkie) ma podłoże religijne..
        Jest spoiwem wewnątrz grupy, a grupy które wyznają różne religie mogą rywalizować ze sobą.
        Digart

Komentarz

• ripek
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1486

Nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji że "selekcja naturalna wpada na pomysł" żeby zacząć dbać o słabszych...
          Nie wiem do czego zmierzasz ?

Tu się zgodze - człowiek ma uczucia/inteligencję - dlatego jest gatunkiem dominującym ta tej planecie.

Ale to przecież nie neguje istoty ewolucji?

Komentarz

• TomekS
            Początki nałogu
            • 2005
            • 274

Zamieszczone przez ripek
            Nie wiem do czego zmierzasz ?

Tu się zgodze - człowiek ma uczucia/inteligencję - dlatego jest gatunkiem dominującym ta tej planecie.

Ale to przecież nie neguje istoty ewolucji?
            Cóż, na teorię ewolucji składa się wiele rzeczy i opinii. Neguję istnienie selekcji naturalnej.

Jeżeli przez - podobno - tysiąclecia postęp był wynikiem selekcji naturalnej, odrzucania słabszych, dążenia po trupach do celu, to skąd nagle ktoś pomyślał, że właśnie człowiekowi będzie lepiej gdy zaprzestanie selekcji naturalnej (bo do tego sprowadziłeś dyskusję).....? Jak do tego doszło? To jest niepojęte - ten kto by pierwszy swoim pomysłem podzielił się z innymi zostałby wyśmiany. A gdyby sam zajął się pomaganiem słabszym - natychmiast zniszczony przez innych. No bo po co najsilniejszy miałby komukolwiek pomagać?
            5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |

Komentarz

• TomekS
              Początki nałogu
              • 2005
              • 274

Zamieszczone przez MMM
              Osobniki zaczęły działać w grupie np. po to żeby wspólnie bronić się przed innymi albo wspólnie polować. Słabsze fizycznie osobniki nie muszą być nieprzydatne, mogą zamiast "mięśni" uzywać "rozumu".
              Silniejszym nie byłyby zupełnie potrzebne słabsze osobniki, bo same sobie poradzą. Co mogłoby je zmusić, jaka siła, do tego by pomagać słabszym - nawet gdyby te słabsze chciały?

Komentarz

• pawelsan
                • 2005
                • 13

Silniejszym nie byłyby zupełnie potrzebne słabsze osobniki, bo same sobie poradzą. Co mogłoby je zmusić, jaka siła, do tego by pomagać słabszym - nawet gdyby te słabsze chciały?
                Nigdy nie widziałeś/nie słyszałeś że możliwe jest że większa ilość słabszych zwierząt pokonuje silniejsze?? (stado hien przeciwko lwicy odseparowanej od stada czy mrówki przeciwko żuczkowi)
                Wydawało mi się naturalne że w liczebności tkwi siła...
                jak widać nie jest to takie oczywiste dla wszystkich.
                Ostatnio edytowany przez pawelsan; 2530.

Komentarz

• TomekS
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 274

Zamieszczone przez pawelsan
                  Nigdy nie widziałeś/nie słyszałeś że możliwe jest że większa ilość słabszych zwierząt pokonuje silniejsze?? (stado hien przeciwko lwicy odseparowanej od stada czy mrówki przeciwko żuczkowi)
                  Wydawało mi się oczywiste że w liczebności tkwi siła...
                  jak widać nie dla wszystkich.
                  Ależ stado nie bierze się z nikąd. Najpierw każdy musiał być pojedynczą sztuką. Potem 2 sztuki postanowiły założyć pierwsze "stado". Jak to możliwe że ten silniejszy zdecydował się na współpracę ze słabszym? Pamiętaj że rozmawiamy o doborze naturalnym.

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    PREMIUM member
                    • 2006
                    • 4250

Ależ stado nie bierze się z nikąd. Najpierw każdy musiał być pojedynczą sztuką. Potem 2 sztuki postanowiły założyć pierwsze "stado". Jak to możliwe że ten silniejszy zdecydował się na współpracę ze słabszym?
                    Ponieważ tandem "silniejszy" + "słabszy" może mieć większe szanse sukcesu / przeżycia niż pojedynczy "silniejszy".
                    Digart

Komentarz

• ripek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1486

Zaczyna mnie męczyć taka dyskusja.

To tak jak z eutanazją, aborcją, karą smierci - kazdy ma wlasne racje i sie tego trzyma.

Dalsza dyskusja nie ma sensu

Komentarz

• TomekS
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 274

Zamieszczone przez MMM
                        Ponieważ tandem "silniejszy" + "słabszy" może mieć większe szanse sukcesu / przeżycia niż pojedynczy "silniejszy".
                        Ty to wiesz i ja to wiem bo jesteśmy inteligentni (przynajmniej ty:-) ). Ale ten który jest silniejszy musiałby jakimś cudem wpaść na pomysł, że ze słabszym ma większe szanse. Jak na to wpadł.....? Niepojęte..

Komentarz

• TomekS
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 274

Zamieszczone przez ripek
                          Zaczyna mnie męczyć taka dyskusja.

To tak jak z eutanazją, aborcją, karą smierci - kazdy ma wlasne racje i sie tego trzyma.

Dalsza dyskusja nie ma sensu
                          Być może przypomina to dyskusje filozoficzne.

Skoro tak, to proszę nie wyśmiewać tych którzy mają inne zdanie niż ewolucjoniści i nie twierdzić że "teoria" została już dawno udowodniona..

Komentarz

• MMM
                            Pełne uzależnienie
                            PREMIUM member
                            • 2006
                            • 4250

Ty to wiesz i ja to wiem bo jesteśmy inteligentni (przynajmniej ty:-) ). Ale ten który jest silniejszy musiałby jakimś cudem wpaść na pomysł, że ze słabszym ma większe szanse. Jak na to wpadł.....? Niepojęte..
                            Ewolucja przetestowała oba warianty, ten w którym silniejszy "nie wpadł" zakończył się tragicznie
                            Digart

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              PREMIUM member
                              • 2006
                              • 4250

Skoro tak, to proszę nie wyśmiewać tych którzy mają inne zdanie niż ewolucjoniści i nie twierdzić że "teoria" została już dawno udowodniona..
                              Została już dawno udowodniona, tyle że nie jest to "dowód" w potocznym tego słowa znaczeniu np. powtórzenie ewolucji w laboratorium.
                              Tak naprawdę to żeby udowodnić ewolucję trzeba by się cofnąć w czasie, bo nawet jak się uda coś uzyskać w laboratorium to zawsze znajdzie się ktoś kto powie że to Bóg i tak wszystko stworzył.
                              Digart

Komentarz

• TomekS
                                Początki nałogu
                                • 2005
                                • 274

Zamieszczone przez MMM
                                Ewolucja przetestowała oba warianty, ten w którym silniejszy "nie wpadł" zakończył się tragicznie
                                Mówisz jakby ewolucja była osobą. To nie ewolucja testowała(by) tylko poszczególne osobniki. A żeby coś testować to trzeba uznać że jest to warte testów. Wciąż sobie nie wyobrażam jak w erze doboru naturalnego, gdy tylko silniejszy ma rację, taki osobnik zaczyna "testować" warianty współpracy ze słabszym :neutral:

Komentarz

Pracuję...