X
-
5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
Zdjęcia -> http://smolarek.info -
Nie odniosłeś się
Pytań było dużo - na żadne nie odpowiedziałeś.
W sprawie zasadniczej pt. stworzenie świata w tydzień - to sam początek biblii, jeśli dobrze pamiętam. Jakiego rodzaju dowodów oczekujesz? Datowanie metodą węgla C14 to nie dowód, piramidy, stonhege to "biały szum" - tylko moje teorie są słuszne? Zauważ "teorie" nie fakty. Dowodu na istnienie Boga też nie ma i nie będzie, gdyby był przeczyło by to istnieniu wiary.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
Zdjęcia -> http://smolarek.infoKomentarz
-
-
Cytuję ciebie:
---
Zaraz, a Ty wiesz jaka była ta kolejność? Skąd? Z teorii? Jakiej? Dlaczego tą akurat TEORIĘ uznajesz za słuszną? Bo się zgadza z Twoim światopoglądem??? Skąd wiesz jaki był poziom wiedzy w czasie pisania księgi? Dlaczego zakładasz, że był niski? - jeśli tak to skąd się wzięło Stonehedge, zapiski o odrzutowcach w sanskrycie sprzed 4 czy 5 tyś lat, piramidy w Egipcie i w Meksyku i wiele obiektywnie istniejących rzeczy które Daeniken wykorzystuje w swoich książkach - niekoniecznie poprawnie ale to niestotne.
---
Odpowiedziałem na pierwsze pytanie. Reszta wydaje mi się w kontekście mojej odpowiedzi bez znaczenia dla dyskusji o ewolucji.
Zauważ że Biblia nie mówi o stworzeniu świata w tydzień. Mam wrażenie że nie czytałeś tego opisu nigdy.W sprawie zasadniczej pt. stworzenie świata w tydzień - to sam początek biblii, jeśli dobrze pamiętam. Jakiego rodzaju dowodów oczekujesz? Datowanie metodą węgla C14 to nie dowód, piramidy, stonhege to "biały szum" - tylko moje teorie są słuszne? Zauważ "teorie" nie fakty. Dowodu na istnienie Boga też nie ma i nie będzie, gdyby był przeczyło by to istnieniu wiary.
Jakiego dowodu oczekuję? Gdy mówi się że istnieje ciążenie grawitacyjne, to jest metoda aby je zmierzyć. Kulistość ziemi można zobaczyć. Działanie prądu można zaobserwować.
Oczekuję takiego dowodu: Zaobserwujmy zmiany mutacyjne prowadzące do powstania nowych zwierząt. Zobaczmy jak powstaje życie z niczego. Zmierzmy czas od jednego gatunku do innego.
A co do wiary - to już pisałem. Wiara bez dowodów to naiwność
A ponieważ jest to zupełnie coś innego niż poziomka, jej pełna nazwa brzmi poziomka ananasowa.
-
Z punktu widzenia biologa jest innym GATUNKIEM.Zamieszczone przez TomekSA ponieważ jest to zupełnie coś innego niż poziomka, jej pełna nazwa brzmi poziomka ananasowa.
Jeśli ze skrzyżowania dwóch ras psów powstanie nowy gatunek o nazwie zawierającej słowo "pies" to też się będziesz spierał?Komentarz
-
-
Mylisz pojęcia "rasa", "gatunek" i "rodzaj". Jak bym napisał coś takiego jak ten pogrubiony fragment to chyba z tydzień ze wstydu bym się tutaj nie pojawił
Chciałeś namacalnego dowodu na powstanie nowego gatunku to go dostałeś.Komentarz
-
Tomku, wyjątkowo ciężko się z tobą dyskutuje. Zmieniasz interpretację własnych słów w zależnosci od otrzymanych odpowiedzi. I w żaden sposób nie przyjmujesz do wiadomości tego, co się do ciebie pisze.
EDIT: Dopiero teraz przeczytałem kilka zamieszczonych wyżej postów. Dalszą dyskusję na tym poziomie uważam za bezcelową.Tako rzecze Watson.
/// //Galeria przejściowaKomentarz
-
Racja. Przyznaję się do pewnej niekonsekwencji w nazywaniu. Jednak dalej będę twierdził że nie zachodzą przemiany jednych rodzajów w inne.
Przepraszam. Postaram się poprawić. Co mam wyjaśnić? Chętnie odpowiem jeszcze raz.5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
-
Tu wkracza selekcja naturalna. Słabe gatunki wymierają. To też jest część ewolucji przecież.
Ale chciałem udowodnić że coś >dobrego< może wyjść z mutacji.
Poniżej kilka rysunków ewolucji człowieka. Bo nie wierze że 1000 lat temu byliśmy tacy sami jak teraz
Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Komentarz
-
Bardzo lubię temat selekcji naturalnej
. Jeżeli istnieje coś takiego to dlaczego u ludzi rozwinęła się (bezinteresowna niejednokrotnie) troska o osobniki słabsze?
Jeżeli ciało tak ewoluowało by rozwijały się cechy dające przewagę to po co człowiekowi filantropia? Pojmowanie sztuki? Kultura?
Dlaczego troszczymy się o osoby starsze? Skąd wogóle humanitaryzm?? Po co to komuś, kto ma być zawsze silniejszy i lepszy od drugiego, bo jeżeli nie to nie przeżyje??5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |
-
Ewolucja pokazała że działanie w grupie jest skuteczniejsze niż w pojedynkę, stąd "bezinteresowna" troska o innych.Bardzo lubię temat selekcji naturalnej
. Jeżeli istnieje coś takiego to dlaczego u ludzi rozwinęła się (bezinteresowna niejednokrotnie) troska o osobniki słabsze?
Dlaczego troszczymy się o osoby starsze? Skąd wogóle humanitaryzm?? Po co to komuś, kto ma być zawsze silniejszy i lepszy od drugiego, bo jeżeli nie to nie przeżyje??
Jest wiele czynników będących spoiwem grupy m.in. kultura. Jednym z takich ewolucyjnych wynalazków które sprzyjają utrzymaniu jedności grupy jest również... religia.Komentarz
-
Heh .. na zlym poziomie mierzysz selekcje naturalną.Bardzo lubię temat selekcji naturalnej
Jeżeli ciało tak ewoluowało by rozwijały się cechy dające przewagę to po co człowiekowi filantropia? Pojmowanie sztuki? Kultura?
Dlaczego troszczymy się o osoby starsze? Skąd wogóle humanitaryzm?? Po co to komuś, kto ma być zawsze silniejszy i lepszy od drugiego, bo jeżeli nie to nie przeżyje??
Mowisz o poziomie "między-osobnikami". Ja mówiłem o całości gatunku.
Co z tego że sie troszczymy o osoby słabsze - jeśli jest genetycznie chora to mamy marne szanse żeby ja uratować. Natura na to "Sorry jesteś chory - bye". Brutalne ale prawdziwe.
Wyobraź sobie taką sytuację. Mamy możliwość wyleczyć każdą chorobę. Do tego mamy możliwość przedłużyć życie x2. Pomieszaliśmy naturze szyki i tak oto na planecie która może pomieścić powiedzmy 30 miliardów ludzi mamy ich 100 miliardów.
Skąd weźmiesz środki żeby ich utrzymać (jedzenie, woda, itp). Będą wojny o te środki i tak czy inaczej zginie mnóstwo ludzi i cały ten wysiłek na nic ...
Nie wiem czemu ale swoim postem wydaje mi się chcesz zejść na tematy etyczno religijne (może się mylę). Etyka i religia nie ma nic do ewolucji.
Ile lat ma chrześcijaństwo? 2 tysiące? Ile ewoluuje człowiek? Kilkadziesiąt/set tysięcy lat? Przy takim czasie "wiara" "etyka" to możnaby rzec "kaprys". Religie się zmieniały i będą się zmieniać. Jedno co je łączy to wierzenie że coś "tam jest" - to prosta wymówka żeby załatać braki w naszej wiedzy (np. jak powstał Wszechświat).
Wszystko się pewnie zaczeło kiedy jeden z mądrzejszych małpoludzi zadał sobie pytanie "skąd do cholery wziął się piorun - pewnie ktoś go rzucił - ten ktoś jest na górze"..
Ale to taka moja prywatna teoria
Możecie się ze mną zgodzić lub nie - whatever :P
Ostatnio edytowany przez ripek; 2691.Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II
Komentarz
-
Wyjaśnij mi, jak doszło do tego, że osobniki zaczęły działać w grupie, skoro każdy troszczy się tylko o siebie?Ewolucja pokazała że działanie w grupie jest skuteczniejsze niż w pojedynkę, stąd "bezinteresowna" troska o innych.
Jest wiele czynników będących spoiwem grupy m.in. kultura. Jednym z takich ewolucyjnych wynalazków które sprzyjają utrzymaniu jedności grupy jest również... religia.
I jak doszło do tego, że zaczęły być w grupie ze słabymi? W czym im to pomagało?
Religia wcale nie jest spoiwem - jak wiele wojen (ktoś stwierdził że wszystkie) ma podłoże religijne..5D MKII | EF 70-200 f4 L IS USM | EF 24-105 f4 L IS USM | EF 17-40 f4 L USM | EF 50 f1.8 |Speedlite 580 EX |

Komentarz