Ten temat jest zamknięty
X
X
-
-
Ale to wszystko dlatego, że Twoje ISO 50 jest programowe, najwięcej strat masz w szczegółach w wysokich światłach.
A przecież wystarczyłoby zostawić tę samą jakość przy ISO 25 co teraz przy ISO 100, ja byłbym szczęśliwy. Pewnie nie byłaby to wielka robota przy projektowaniu nowego aparatu.
Naprawdę nie zdarza Wam się zobaczyć migoczącej cyferki 8000? Mnie dość często.JarekKomentarz
-
A czy przypadkiem na matrycach cyfrowych najlepszym nie jest ISO 200? Coś kiedyś mi się takiego przewineło
Komentarz
-
Komentarz
-
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Komentarz
-
a pro po iso25 czy filtry szare nie załatwiają sprawy ??Pkt 8 regulaminu forum
plutophoto.blogspot.comKomentarz
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Jest. Ale tylko na tych gorszych forach
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Świetne rozwiązanie, szczególnie jak masz ze 4 średnice filtrów na obiektywach. I gwarantuję Ci, że zawsze najbardziej będą potrzebne te obiektywy, które mają tę samą średnicę a filterek będzie dokręcony oczywiście na tym drugim. Teraz widzisz przewagę rozwiązania z ISO?
A tak mnie naszło: dotykowy tylny ekran, na którym ruchem palca nakłada się szarą software'ową połówkę na takiej części i pod takim kątem, jaki akurat jest potrzebny.. ale by fajnie było, co?JarekKomentarz
-
I zamiast zrobić to jak trzeba, czyli poświęcić temu 15 sekund w LR, mielibyśmy ufajdać sobie cały ekran tłustymi paluchami? No nie przekonałeś mnie
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domuKomentarz
-
pomijajac ta kwestie - filtry ND nie sa idealnie neutralne barwnie. i to niestety w okolicach pory wieczornej potrafi wyraznie wyjsc na wierzch, niekoniecznie na plus zdjec.Świetne rozwiązanie, szczególnie jak masz ze 4 średnice filtrów na obiektywach. I gwarantuję Ci, że zawsze najbardziej będą potrzebne te obiektywy, które mają tę samą średnicę a filterek będzie dokręcony oczywiście na tym drugim. Teraz widzisz przewagę rozwiązania z ISO?
kwestia druga - filtr szary kradnie swiatlo, a przy standardowych dla landszafciarzy szklach f/4 to juz jednak AF nie ma sie z czym rozpedzac i byle ND 4x daje f/8, co czesto mocno utrudnia zlapanie ostrosci. a przy dluzszej rurce to ja jednak wole nie ostrzyc na oko MF-em.
kwestia trzecia - w moim wypadku mowa by byla o uzyciu ISO 25 i juz jakiegos filtra szarego badz chocby polara. z powodow wymienionych w punkcie dwa seksapil nakrecania kolejnego filtra jest mocno ograniczony...
mi nie, ale chcialbym czujnik RFID wbudowany w korpus (plus software'owy support w Lightroomie) , tak zeby mozna bylo sobie na filtry, czy cokolwiek innego ponaklejac chipki i miec od razu w softwarze na kompie odczytane co bylo uzyte na zdjeciu. takie male marzenie, bo ani to realne, ani niezbedne (ot, chciejstwo), ale technicznie jest calkiem latwo do zrobienia, a byloby czasem wygodnie wiedziec, co tam sie na tym szklo mialo...Komentarz
-
ale to co innego odzyskiwać szczegóły z przepaleń a co innego od razu naświetlić przykładowe niebo 2EV niżej. W LR to już nie to samo...JarekKomentarz
-
ale tobie chodzilo o taki magiczny trik, ze czesc pikseli na matrycy dostaje mniejsza czulosc, czyli robi hardware'owo szara polowke?
o ile wiem, teoretycznie sie da sterowac wzmacnianiem sygnalu czesci przetwornikow ADC od photosite'ow, ale w praktyce nie mam pojecia jakie by byly koszta matrycy z takim cudem wiankiem.
mnie natomiast chodzilo o cos innego: uzywam sobie filtrow jak zawsze, tylko LR mi je automagicznie rozpoznaje dzieki czytnikowi*. bo teraz to musze pamietac (co sie rzadko udaje), albo zapisywac.
* - czytnik dzialajacy dokladnie na zasadzie karty zblizeniowej do parkowania czy tego typu ustrojstwa. sie takie rzeczy robi juz od dobrych paru lat...Komentarz
-
Wystarczyłoby wymienić filtr AA na matrycy na ND i już macie swoje iso25 i do tego ostre (choć aparat będzie się upierał, że to iso100) :PKomentarz
-
Komentarz

Komentarz