Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

the silence is deafening

Komentarz

• oskarkowy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2513

Zamieszczone przez _igi

Chociaż po szczerości, mimo, że mam ISO50, to wolę używać ISO100, więcej detalu się rejestruje, bądź co bądź
      Ale to wszystko dlatego, że Twoje ISO 50 jest programowe, najwięcej strat masz w szczegółach w wysokich światłach.
      A przecież wystarczyłoby zostawić tę samą jakość przy ISO 25 co teraz przy ISO 100, ja byłbym szczęśliwy. Pewnie nie byłaby to wielka robota przy projektowaniu nowego aparatu.
      Naprawdę nie zdarza Wam się zobaczyć migoczącej cyferki 8000? Mnie dość często.
      Jarek

Komentarz

• yakuza144
        Bywalec
        • 2010
        • 163

A czy przypadkiem na matrycach cyfrowych najlepszym nie jest ISO 200? Coś kiedyś mi się takiego przewineło

Komentarz

• allxages
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2549

Zamieszczone przez yakuza144
          A czy przypadkiem na matrycach cyfrowych najlepszym nie jest ISO 200? Coś kiedyś mi się takiego przewineło
          Chyba w Nikonie ;-)

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18766

Być może na matrycach Sony jest jak piszesz :cool:.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• sirgerwazy
              Początki nałogu
              • 2008
              • 314

a pro po iso25 czy filtry szare nie załatwiają sprawy ??
              Pkt 8 regulaminu forum
              plutophoto.blogspot.com

Komentarz

• ARN
                Uzależniony
                • 2008
                • 757

Zamieszczone przez sirgerwazy
                Załatwiają.
                Ale chyba trzeba być supermanem/batmanem/MacGyverem (niepotrzebne skreślić i sorry McGyver), żeby szybciej wyjąć filtr i nakręcić, niż przełączyć ISO.

Komentarz

• velviana
                  Coś już napisał
                  • 2011
                  • 65

Załatwiają na tyle skutecznie, że jako dodatkowy element optyczny wpływają na jakość obrazu, najczęściej niewiele, ale jednak, bo całkowicie neutralne nigdy nie będą.

Komentarz

• oskarkowy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2513

Jest. Ale tylko na tych gorszych forach
                    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                    Świetne rozwiązanie, szczególnie jak masz ze 4 średnice filtrów na obiektywach. I gwarantuję Ci, że zawsze najbardziej będą potrzebne te obiektywy, które mają tę samą średnicę a filterek będzie dokręcony oczywiście na tym drugim. Teraz widzisz przewagę rozwiązania z ISO?

A tak mnie naszło: dotykowy tylny ekran, na którym ruchem palca nakłada się szarą software'ową połówkę na takiej części i pod takim kątem, jaki akurat jest potrzebny.. ale by fajnie było, co?
                    Ostatnio edytowany przez oskarkowy; 29. Powód: Automerged Doublepost
                    Jarek

Komentarz

• epicure
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 676

Zamieszczone przez oskarkowy
                      A tak mnie naszło: dotykowy tylny ekran, na którym ruchem palca nakłada się szarą software'ową połówkę na takiej części i pod takim kątem, jaki akurat jest potrzebny.. ale by fajnie było, co?
                      I zamiast zrobić to jak trzeba, czyli poświęcić temu 15 sekund w LR, mielibyśmy ufajdać sobie cały ekran tłustymi paluchami? No nie przekonałeś mnie
                      nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12158

Świetne rozwiązanie, szczególnie jak masz ze 4 średnice filtrów na obiektywach. I gwarantuję Ci, że zawsze najbardziej będą potrzebne te obiektywy, które mają tę samą średnicę a filterek będzie dokręcony oczywiście na tym drugim. Teraz widzisz przewagę rozwiązania z ISO?
                        pomijajac ta kwestie - filtry ND nie sa idealnie neutralne barwnie. i to niestety w okolicach pory wieczornej potrafi wyraznie wyjsc na wierzch, niekoniecznie na plus zdjec.

kwestia druga - filtr szary kradnie swiatlo, a przy standardowych dla landszafciarzy szklach f/4 to juz jednak AF nie ma sie z czym rozpedzac i byle ND 4x daje f/8, co czesto mocno utrudnia zlapanie ostrosci. a przy dluzszej rurce to ja jednak wole nie ostrzyc na oko MF-em.

kwestia trzecia - w moim wypadku mowa by byla o uzyciu ISO 25 i juz jakiegos filtra szarego badz chocby polara. z powodow wymienionych w punkcie dwa seksapil nakrecania kolejnego filtra jest mocno ograniczony...

mi nie, ale chcialbym czujnik RFID wbudowany w korpus (plus software'owy support w Lightroomie) , tak zeby mozna bylo sobie na filtry, czy cokolwiek innego ponaklejac chipki i miec od razu w softwarze na kompie odczytane co bylo uzyte na zdjeciu. takie male marzenie, bo ani to realne, ani niezbedne (ot, chciejstwo), ale technicznie jest calkiem latwo do zrobienia, a byloby czasem wygodnie wiedziec, co tam sie na tym szklo mialo...
                        www albo tez flickr

Komentarz

• oskarkowy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2513

ale to co innego odzyskiwać szczegóły z przepaleń a co innego od razu naświetlić przykładowe niebo 2EV niżej. W LR to już nie to samo...
                          Jarek

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12158

ale to co innego odzyskiwać szczegóły z przepaleń a co innego od razu naświetlić przykładowe niebo 2EV niżej. W LR to już nie to samo...
                            ale tobie chodzilo o taki magiczny trik, ze czesc pikseli na matrycy dostaje mniejsza czulosc, czyli robi hardware'owo szara polowke?

o ile wiem, teoretycznie sie da sterowac wzmacnianiem sygnalu czesci przetwornikow ADC od photosite'ow, ale w praktyce nie mam pojecia jakie by byly koszta matrycy z takim cudem wiankiem.

mnie natomiast chodzilo o cos innego: uzywam sobie filtrow jak zawsze, tylko LR mi je automagicznie rozpoznaje dzieki czytnikowi*. bo teraz to musze pamietac (co sie rzadko udaje), albo zapisywac.

* - czytnik dzialajacy dokladnie na zasadzie karty zblizeniowej do parkowania czy tego typu ustrojstwa. sie takie rzeczy robi juz od dobrych paru lat...
                            www albo tez flickr

Komentarz

• arra
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1023

Wystarczyłoby wymienić filtr AA na matrycy na ND i już macie swoje iso25 i do tego ostre (choć aparat będzie się upierał, że to iso100) :P

www.pbase.com/arra
                              R1+5D2
                              Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

• arra
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1023

Canon 14.5-60mm f/2.6, ehhh szkoda, że nie EF

www.pbase.com/arra
                                R1+5D2
                                Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Komentarz

Pracuję...