Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • janmar
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3468

Arturze.
    Łukasz juz testował we Wrocku.A jeżeli chodzi o Twoje Słonko ,to Ty dziekuj Panu za Nią i po prostu słuchaj.:-D
    Troche inaczej ,[moze jakiś dziwny jestem]99,9% czasu używam Ds i tęsknię do piątki.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Zamieszczone przez wojkij
      Czy na aparat semi-pro robiony pod reporterkę nie ma co liczyć?
      Ja już myślałem, że taki jest - 7d - wręcz idealny dla reportera, któremu redakcja nie funduje sprzętu. Do tego 11-16, (16-35), 24-70 i 70-200 i wedle preferencji fish i coś długiego i spokojnie można orać.
      Zamieszczone przez arturs
      no właśnie.. jak się kiedyś znowu spotkamy to nie bierz ze sobą DSa - a przynajmniej jak będzie moja żona bo będzie marudzić żeby kupić
      Nie kręci filmów? A fe!

Ja tam cały czas czekam na moje wymarzone RAW Video. Oby jak najszybciej. Oby w trzycyfrowym body, albo najlepiej w FF wydmuszce z matrycą Nx1920/Nx1080 (N z przedziału <2,3>) żeby im się łatwiej skalowało

Komentarz

• janmar
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3468

Jak Cię znam Micles ,to bedziesz 1Ds V filmy RAW kręcił.Po co wydmuszki.

Komentarz

• Pikczer
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2578

Ostatnio rozmawialem z ludzmi z filmowki (z fotografii) i ja mowilem, ze pewnie niedlugo sie pojawi nowa piatka, to mowili - ale po co? Co tu mozna zmienic. No to ja - chocby AF'a. A oni - AF'a nigdy nie zmienia w stosunku do jedynek. I to chyba prawda :-(

Komentarz

• gavin
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 1339

wystarczy ten z 7D ale z lepiej ustawionymi punktami

Komentarz

• siudym
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2254

Zamieszczone przez micles
              Ja tam cały czas czekam na moje wymarzone RAW Video. Oby jak najszybciej. Oby w trzycyfrowym body, albo najlepiej w FF wydmuszce z matrycą Nx1920/Nx1080 (N z przedziału <2,3>) żeby im się łatwiej skalowało
              + niech body umozliwi podpiecie przez mini USB przenosnego dysku 2.5' i niech widzi to jako drugi(trzeci) slot kart :-D

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

Zamieszczone przez janmar
                Jak Cię znam Micles ,to bedziesz 1Ds V filmy RAW kręcił.Po co wydmuszki.
                Wybacz, ale obecnie rozważam zakup cropa video (550/600/60/7) i Sigmy 8-16 jako zestaw na stałe przypięty do Glidecama
                Zamieszczone przez siudym
                + niech body umozliwi podpiecie przez mini USB przenosnego dysku 2.5' i niech widzi to jako drugi(trzeci) slot kart :-D
                Raczej przez eSata.

Pseudonaukowe wyliczenia :
                Waga foty RAW / Waga foty JPG = 4,04 ; 40mbit/s dotychczasowego h264 * 4,04 = 20 mb/s = niektóre dyski usb mogą wymiękać.

Chyba że zrobią jakąś mądrą kompresję do tego RAW, nie wiem ile to waży w REDzie.

Komentarz

• HuleLam
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1641

Chyba że zrobią jakąś mądrą kompresję do tego RAW, nie wiem ile to waży w REDzie.
                  Chyba nic lepszego niz HuffYUV (ok 2krotna kompresja) nie wymyslono
                  zdRAWki
                  Fotograf platoniczny

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

A jednak Stratne bo stratne, ale pewnie oni już się na tyle postarali, żeby nie psuło za bardzo

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18766

A to teraz już wiem dlaczego obraz z RED-a jest taki rozpoznawalny. To ten fantastyczny kodek powoduje taki plastik .
                      Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Zamieszczone przez janmar
                        Arturze.
                        Łukasz juz testował ...
                        Troche inaczej ,[moze jakiś dziwny jestem]99,9% czasu używam Ds i tęsknię do piątki.
                        Testowałem, testowałem. Może właśnie dlatego focąc piątką tęsknię za Ds-em ;-) Albo może dlatego że równolegle używam 1D-ynki i gdyby nie ten FF i generowany przez niego obrazek to bym pewnie całkiem z piątaka zrezygnował.
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• polm
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 271

A jednak Stratne bo stratne, ale pewnie oni już się na tyle postarali, żeby nie psuło za bardzo

http://en.wikipedia.org/wiki/Red_Dig...n_and_workflow
                          Moim zdaniem, nie napalaj się na Video Raw w dslr Canona. Nie będzie tego w nowej odsłonie 5d, 1ds czy też w mitycznym 3.5d. Jeśli jednak będzie, to będzie to potwornie drogie, czyli tak jakby nie było dla nas - mas.
                          Tak żeby było trochę jaśniej z tym formatem Video Raw. To nie jest odpowiednik mjpeg z klatkami RAW zamiast jpg. Tutaj nie ma zapisanych wszystkich pełnych klatek, dlatego pliki są dużo mniejsze niż by wynikało z ilość klatek razy wielkość pojedynczej klatki. Nie będę się więcej rozpisywał jako to jest zrobione, bo pewnie nikogo to tutaj nie interesuje. Jednak o ile się nie mylę to na karcie 64gb zmieści się przynajmniej 23 minuty materiału. Można się obejść bez zewnętrznego dysku, tylko karty trzeba często wymieniać. Dodanie takiego dysku, wiązałoby się z dodaniem kontrolera do korpusu, a tego Canon nie zrobi. Tak jak nie doda do korpusu Usb hosta, bo by mu się Grip z Wi Fi nie sprzedawał .
                          Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Komentarz

• micles
                            Zablokowany
                            • 2006
                            • 4359

Zamieszczone przez polm
                            Moim zdaniem, nie napalaj się na Video Raw w dslr Canona. Nie będzie tego w nowej odsłonie 5d, 1ds czy też w mitycznym 3.5d. Jeśli jednak będzie, to będzie to potwornie drogie, czyli tak jakby nie było dla nas - mas.
                            Tak żeby było trochę jaśniej z tym formatem Video Raw. To nie jest odpowiednik mjpeg z klatkami RAW zamiast jpg. Tutaj nie ma zapisanych wszystkich pełnych klatek, dlatego pliki są dużo mniejsze niż by wynikało z ilość klatek razy wielkość pojedynczej klatki. Nie będę się więcej rozpisywał jako to jest zrobione, bo pewnie nikogo to tutaj nie interesuje. Jednak o ile się nie mylę to na karcie 64gb zmieści się przynajmniej 23 minuty materiału. Można się obejść bez zewnętrznego dysku, tylko karty trzeba często wymieniać. Dodanie takiego dysku, wiązałoby się z dodaniem kontrolera do korpusu, a tego Canon nie zrobi. Tak jak nie doda do korpusu Usb hosta, bo by mu się Grip z Wi Fi nie sprzedawał .
                            Ja jestem w stanie trochę na niego uzbierać i władować, bo w ustawianiu wszystkiego jeszcze przed naciśnięciem przycisku REC jestem słaby/leniwy/etc. Tym bardziej, że może nawet poprawią (zrobią )downscaling i dorzucą 720p60 (a może nawet i 1080, jak chcą zawładnąć rynkiem)...

Tak, wiem, dlatego napisałem "pseudonaukowe", a później zapodałem linka do wag formatów REDowych.

Komentarz

• siudym
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2254

czy czasem juz niektore "domowe" kamerki w okolicach ~2,5-3K nie maja 1080/60/50p ? Obilo mi sie to o uszy, jesli tak, to nie jest juz wcale jakies fantasy aby bylo w nowych korpusach

Komentarz

• akustyk
                                gajowy
                                • 2004
                                • 12158

czy to tylko ja jestem jakiejs starej daty, czy jednak aparat fotograficzny to co innego niz kamera wideo? bo moim podstawowym zainteresowaniem cieszy sie jednak to, jakie istniejacy badz nieistniejacy aparat robi zdjecia i jak przyjemny jest proces fotografowania...

tak tylko nawiasem pytajac, bo moze ja faktycznie z innej bajki jestem... ale nieodmiennie, interesuje mnie cos wiecej niz inwaliden-kamera...
                                www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...