X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mario
    Bywalec
    • 2004
    • 141

Nie do konca sie zgodze
    m9 nie tyle sprawi ze sie robi lepsze zdjecia co daje mozliwosc zrobienia lepszych
    Malutka,kanciasta puszka nie deprymuje osob fotografowanych
    Sprawia ze latwiej jest zlapac ten decydujacy moment
    Jednak klasyczna cyfrowa duza puszka sprawia ze jestesmy odbierani jak profi i naturalnosc przeradza sie w sztucznosc
    Gdy biegalem z D3 wiekszosc zdjec bylo pozowanych, widac bylo na nich obecnosc fotografa
    Z m9 jest pelna naturalnosc i swoboda
    mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.pl

Komentarz

• Bahrd
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 3053

Zamieszczone przez jacek_73
      O milimetr cacko tyje
      a niby_ciężar wygina szyję
      taka lekka miała być ta LEICA
      a co to będzie jak dojdzie naklejka?
      Zamieszczone przez Sergiusz
      Baletnice cisną kapcie
      Cienki pasek ciśnie szyje
      Korpus cienki też już nie jest
      Przez soczewkę co to tyje
      Panowie! Kiedyś wyjaśnicie mi różnice pomiędzy jambem a trochejem...
      Zmyślne szczególnie jest to nawiązanie do narzekań baletnic!
      Zamieszczone przez 4kwiatek
      Liczą że chociaż jeden atrybut "wybitności" pozwoli im robic lepsze zdjęcia . Talentu niestety nie da się kupić...
      Ale można nabyć... doświadczenie. Co prawda ponoć już jeden z hieroglifów egipskich głosi, że "współczesna młodzież jest leniwa i nie ma szacunku dla starszych", ale może właśnie tego typu aparat - przekazany np. przez dziadka wnukowi czy chrześniakowi - wpłynie na młodego człowieka pozytywnie?
      Zamieszczone przez jellyeater
      W sumie jak na to paczam to może też bym i chciał. Lepszych zdjęć bym tym nie zrobił. Ale lubię takie ładne, klasyczne produkty. Czyli u mnie by to było biżuteryjne. Ale mnie nie stać na taką biżuterię.
      No to Fuji! Ostatnio jakby pękam i zaczynam doceniać małe rozmiary...
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      Zamieszczone przez mario
      Z m9 jest pelna naturalnosc i swoboda
      A jak jest z ostrzeniem? Czy coś się zmieniło względem na przykład FEDa i można ostrzyć nie tylko "na centralnym"? Bo domyślam się, że wprawny reporter na tym właśnie centralnym radzi sobie lepiej niż np. autofocus w najnowszym Fuji X-Pro 1?
      Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841. Powód: Automerged Doublepost
      EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• 4kwiatek
        Bywalec
        • 2006
        • 230

Zamieszczone przez Bahrd
        [...]

Ale można nabyć... doświadczenie. Co prawda ponoć już jeden z hieroglifów egipskich głosi, że "współczesna młodzież jest leniwa i nie ma szacunku dla starszych", ale może właśnie tego typu aparat - przekazany np. przez dziadka wnukowi czy chrześniakowi - wpłynie na młodego człowieka pozytywnie?
        Jestem doskonałym przykładem jak ta teza nie działa . Odziedziczyłem całe wiadro Fedów, Zorek. Mam nawet Zenita 3M z M39 (NIE M42). Czy to oznacza że odziedziczyłem doświadczenie ? Mój pierwszy aparat to Smiena 8 (nie 8M - to diametralnie różne modele). Zdjęcia robię od 35 lat - praktycznie bez przerwy. Zajeździłem migawkę w Zenicie. Przeczytałem masę książek (kiedyś) o fotografii. Proces BW nie jest mi obcy (gdzieś się wala jeszcze Tiosiarczan). I nadal nie umiem robić zdjęć . Ale Leice sobie kupię... Bo jest taka... bezkompromisowa (oczywiście jak zaspokoję wszystkie inne swoje potrzeby i moich najbliższych .

No to Fuji! Ostatnio jakby pękam i zaczynam doceniać małe rozmiary...
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

A jak jest z ostrzeniem? Czy coś się zmieniło względem na przykład FEDa i można ostrzyć nie tylko "na centralnym"? Bo domyślam się, że wprawny reporter na tym właśnie centralnym radzi sobie lepiej niż np. autofocus w najnowszym Fuji X-Pro 1?
        Mój Fed miał dalmierz - fajna zabawka.. ale nigdy nie nauczyłem się dobrze nim ostrzyć. Za to miał fajne szkło - składane . Ile zdjęć zmarnowałem nie wysuwając obiektywu .

Pozdrawiam..

Komentarz

• jacek_73
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 2587

Zamieszczone przez 4kwiatek
          ...
          Mój Fed miał dalmierz - fajna zabawka.. ale nigdy nie nauczyłem się dobrze nim ostrzyć. Za to miał fajne szkło - składane . Ile zdjęć zmarnowałem nie wysuwając obiektywu .

Pozdrawiam..
          A ile zdjęć nie wyszło bo zapomniałem dekielka z obiektywu ściągnąć Taki już urok dalmierzowych sprzętów...był kiedyś
          Jestę fotografę
          miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• 4kwiatek
            Bywalec
            • 2006
            • 230

Hi...
            Zamieszczone przez jacek_73
            A ile zdjęć nie wyszło bo zapomniałem dekielka z obiektywu ściągnąć Taki już urok dalmierzowych sprzętów...był kiedyś
            Mi się zdarzyło nawet w lustrze . Robiłem "zdjęcie z biodra". Akcja dynamiczna i ... . Ale tak - dekielek w dalmierzu... ech.. Potem wcale go nie zakładałem i nauczyłem się odruchu "macania" czy szkło wysunięte .

Pozdrawiam...

Komentarz

• Bahrd
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 3053

Tak myślę, że każdy ma taką "biedronkę", na jaką sobie zasłużył. Kto na przykład doceni ten pokaz kunsztu technicznego http://www.youtube.com/watch?v=KiXH7HDRPKY - którego praktyczne znaczenie jest zupełnie pomijalne?
              Ostatnio edytowany przez Bahrd; 9841.
              EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• Tornvald
                Bywalec
                • 2012
                • 209

Sa tacy, ktorzy na pewno docenia A swoja droga w filmiku obok pisza,ze ich lozyska pozwalaja zaoszczedzic 2,5s na km jesli to bylaby prawada to w wyscigach kolarskich duzo

Komentarz

• allxages
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2549

Zamieszczone przez Bahrd
                  Ja jakoś 2 tygodnie po zakupie czyli po jakiś 100 zdjęciach powiedzmy, zabrałem M9 w trasę z zespołem na ponad tydzień, zrobiłem na trasie około 600 zdjęć z czego 98% trafionych w punkt na f/1.4. Zupełnie nie odczułem braku AFa, a to było pierwsze w sumie doświadczenie z ostrzeniem manualnym. Jedynie raz na jakiś czas skopie zdjęcie przez centralne ostrzenie, że się tak skupie na tym ostrzeniu że zapomnę przekadrować, ale to samo mam z 5D2. To już niestety nawyk używania przez lata jedynek gdzie wybierałem punkt AF i już nie przekadrywałem. No, ale to 0.01% robionych zdjęć.

Ale tak ogólnie to co do prędkości ostrzenia na M9 to ja to porównuję do 5D2 a nie jakiegoś X-Pro1. Oczywiście Canon przyostrzy w słoneczny dzień szybciej, natomiast ja ZDECYDOWANIE szybciej wieczorem/w nocy. A w dzień i tak dla pewności 5D2 strzelę 2 razy, a M9 raz a pewnie więc czas na wykonanie danego ujęcia jest taki sam.

Jeżeli mam problem z ostrzeniem i przekadrywaniem to z 50 na f/1.0, czasami ostrość złapie mi na 2-4 cm przed punktem ostrzenia, ale przy tak papierowej głębi + przekadrywaniu to niestety może się zdarzyć.

Komentarz

• KEEK
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 111

A z czyszczeniem matrycy jak sobie radzicie? Jakies wyprobowane metody? Brudzi sie czesciej niz w aparatach z autamtyczna czyszczajka?
                    HUMAN NATURE and others...

Komentarz

• allxages
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2549

Zamieszczone przez KEEK
                      A z czyszczeniem matrycy jak sobie radzicie? Jakies wyprobowane metody? Brudzi sie czesciej niz w aparatach z autamtyczna czyszczajka?
                      Zartujesz? My nie czyscimy matryc, my wymieniamy na nowe!

Komentarz

• Tornvald
                        Bywalec
                        • 2012
                        • 209

Zamieszczone przez allxages
                        A widzialem wczoraj na eBay M9 z wymieniona matryca, zastanawialem sie po co ja wymieniali ale teraz juz wszystko jasne ;]

Komentarz

• KEEK
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 111

Zamieszczone przez allxages

Dzieki za szybka i konkretna odpowiedz.
                          Wiem juz teraz, ze to zdecydowanie aparat nie dla mnie.
                          Nie stac mnie na takie czeste wymiany. Czasowo, jak i zapewne finansowo.

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7443

W M9 były wymieniane matryce, bo była rąbnięta partia aparatów ze źle zamontowanymi sensorami, które ... pękały. Z czyszczeniem nie ma to nic wspólnego.
                            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Tornvald
                              Bywalec
                              • 2012
                              • 209

Zamieszczone przez Cichy
                              W M9 były wymieniane matryce, bo była rąbnięta partia aparatów ze źle zamontowanymi sensorami, które ... pękały. Z czyszczeniem nie ma to nic wspólnego.
                              Spkojnie przeciez sobie zartujemy, chyba nikt tego nie wzial na powaznie

Komentarz

• KEEK
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 111

Gdyby jednak ktos sie odwazyl napisac cos powaznie na temat czyszczenia, to ja bym chetnie przeczytal odpowiedz.

Komentarz

Pracuję...