Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Po tym watku wlasnie widac, jacy to Koledzy Canonierzy sa.
Wstyd.
Sam wstydze sie wiekszosci postow, chociaz nie ja je napisalem.
Diodak, teraz to już nie bezpośrednio do ciebie
Zamieszczone przez Mac
Jeśli robi to społecznie to mu nie dogadujmy.
Zamieszczone przez Yasin
a zawsze sie znajdzie ktos komu nic nie pasuje
Panowie, jestem normalnie w szoku . Nie wypowiadałem się wcześniej krytycznie, nie zaczepiałem, nie wyładowywałem zniecierpliwienia na nieobecnym Diodaku. Ale do cholery jasnej, że się tak wyrażę, co wy wygadujecie za brednie
Postawa, którą prezentujecie to "człowiek socjalizmu" rodem wzięty z PRL. Czy istnieje dla was coś takiego jak odpowiedzialność :rolleyes: Nie jest istotne w tej chwili, czy ktoś wziął ją na siebie z własnej woli. Teraz ważne jest tylko to, że była to nie do końca poważna propozycja - z różnych powodów (m.in. nawał pracy przy sesji).
Nie usprawiedliwiajcie czyichś zaniedbań tylko dlatego, że sam się zgłosił. Lepiej czasem, żeby tego w ogóle nie robił. W waszych wypowiedziach widzę echa postawy mentalnej, która sprawia, że wciąż nie jesteśmy takim krajem, jakim moglibyśmy być. Bo nie rozróżniamy profesjonalizmu od fuszerki. Nie pojmujemy co to osobista odpowiedzialność, solidność, wymaganie od siebie - a wolentariat wymaga dużo więcej w tym zakresie. Determinacji, samoorganizacji, dokładnego planowania itp, itd, ect
Przykład 1: to nie ja wymyśliłem zlot CB w Kraku, ani nie ogłosiłem, że go zorganizuję. Jednak widząc zapał kolegów zrobiłem co mogłem i jak mogłem, bo poczułem że mam te minimum umiejętności aby coś zaproponować - inaczej nigdy bym się tego nie podjął. Na pewno nie zadowoliłem wszystkich, na pewno mogło być lepiej. Ale ja niczego nie obiecywałem. A wygląda na to, że ze sprawą identyfikatorów jest dokładnie odwrotnie
Przykład 2: Gdyby forum nawaliło, od razu posypałyby się e-maile do hazana. Ten facet robi wszystko, od razu i jak najlepiej, żebyśmy mogli tutaj sobie dyskutować. I nie ma zmiłuj się, wystarczy zerknąć do działu administracyjnego ile jest uwag, krytycznych opinii itd. Gdyby hazan nie podchodził profesjonalnie do swojej działalności bylibyśmy z forum za przeproszeniem w dupie.
Panowie, jestem normalnie w szoku . Nie wypowiadałem się wcześniej krytycznie, nie zaczepiałem, nie wyładowywałem zniecierpliwienia na nieobecnym Diodaku. Ale do cholery jasnej, że się tak wyrażę, co wy wygadujecie za brednie
Postawa, którą prezentujecie to "człowiek socjalizmu" rodem wzięty z PRL. Czy istnieje dla was coś takiego jak odpowiedzialność :rolleyes: Nie jest istotne w tej chwili, czy ktoś wziął ją na siebie z własnej woli. Teraz ważne jest tylko to, że była to nie do końca poważna propozycja - z różnych powodów (m.in. nawał pracy przy sesji).
Nie usprawiedliwiajcie czyichś zaniedbań tylko dlatego, że sam się zgłosił. Lepiej czasem, żeby tego w ogóle nie robił. W waszych wypowiedziach widzę echa postawy mentalnej, która sprawia, że wciąż nie jesteśmy takim krajem, jakim moglibyśmy być. Bo nie rozróżniamy profesjonalizmu od fuszerki. Nie pojmujemy co to osobista odpowiedzialność, solidność, wymaganie od siebie - a wolentariat wymaga dużo więcej w tym zakresie. Determinacji, samoorganizacji, dokładnego planowania itp, itd, ect
Przykład 1: to nie ja wymyśliłem zlot CB w Kraku, ani nie ogłosiłem, że go zorganizuję. Jednak widząc zapał kolegów zrobiłem co mogłem i jak mogłem, bo poczułem że mam te minimum umiejętności aby coś zaproponować - inaczej nigdy bym się tego nie podjął. Na pewno nie zadowoliłem wszystkich, na pewno mogło być lepiej. Ale ja niczego nie obiecywałem. A wygląda na to, że ze sprawą identyfikatorów jest dokładnie odwrotnie
Przykład 2: Gdyby forum nawaliło, od razu posypałyby się e-maile do hazana. Ten facet robi wszystko, od razu i jak najlepiej, żebyśmy mogli tutaj sobie dyskutować. I nie ma zmiłuj się, wystarczy zerknąć do działu administracyjnego ile jest uwag, krytycznych opinii itd. Gdyby hazan nie podchodził profesjonalnie do swojej działalności bylibyśmy z forum za przeproszeniem w dupie.
Kolega Diodak podjal sie dlugo, dlugo przed sesja i swoim nawalem zajec. Natomiast Szanowni Forumowicze, najczesciej z lenistwa, TYGODNIAMI (!!!) DOKONYWALI PROSTE PRZELEWY, a tego podejrzewam Kolega Diodak nie przewidzial.
Ten facet robi wszystko, od razu i jak najlepiej, żebyśmy mogli tutaj sobie dyskutować.
OT: a emotikony dalej nie dzialaja, a czas jest letni, a komunikaty po angielsku, a przycisk edytuj po zmianach niektorym nie dziala (lepsze jest wrogiem dobrego)...
OT: a emotikony dalej nie dzialaja, a czas jest letni, a komunikaty po angielsku, a przycisk edytuj po zmianach niektorym nie dziala (lepsze jest wrogiem dobrego)...
Wiem że możesz mieć problem ze zrozumieniem języka polskiego, mieszkasz wszak poza granicami kraju. Nie zwalnia cię to jednak z obowiązku rozumienia wypowiedzi innych, zwłaszcza jeśli je komentujesz.
Dokładnie o tym napisałem - gdybyś ty i tobie podobni stosowali sie do swoich fałszywych hasełek, nie pisnąłbyś ani słówkiem o tym, o czym napisałeś. Tylko byś się cieszył i mówił wszystko gra, on to robi z dobrej woli. Wyszło głupio nie ?
Wiem że możesz mieć problem ze zrozumieniem języka polskiego, mieszkasz wszak poza granicami kraju. Nie zwalnia cię to jednak z obowiązku rozumienia wypowiedzi innych, zwłaszcza jeśli je komentujesz.
Dokładnie o tym napisałem - gdybyś ty i tobie podobni stosowali sie do swoich fałszywych hasełek, nie pisnąłbyś ani słówkiem o tym, o czym napisałeś. Tylko byś się cieszył i mówił wszystko gra, on to robi z dobrej woli. Wyszło głupio nie ?
Plzzzzzz... nie dokarmiaj trolla. To, że MOŻE korzystać z mniej czy bardziej dobrego forum znaczy chyba dla niego mniej niż NIEISTNIEJĄCE identyfikatory, czy D200... szkoda gadać.
Dla mnie EOT
Ja ich nie robię - robi je drukarnia i temat zamknięty... idz sobie pokrzycz na tych z drukarni, ciekawe kiedy zaczną Cię igonorać .
Zamieszczone przez MarekC
Dla mnie EOT
Wreszcie... bo już myślałem, że dalej będziesz zaśmiecał bazę danych na serwerze i dodawał pracy moderatorom! A teraz jadę sobie na święta... ale się musze tłumaczyć bo potem będzie że "pojechał na święta i go nie ma ... no to jest niedopuszczalne".
Niektórzy nie czytają wątków w temacie, tylko od razu przechodzą na koniec i piszą od rzeczy, ale krótko powtórzę (po raz trzeci)... identyfikatory przygotowałem, zatwierdziliśmy projekt i mieliśmy do tygodnia czasu zebrać pieniądze. Napisałem w tym czy bliźniaczym temacie na początku, że jeśli zbierzemy pieniądze w tydzień to zdążę zrobić identyfikatory przed sesją. Niestety wpłaty forumowiczów przeciągały się o kolejny tydzień a potem o następny. Ja wtedy pisałem, że jesteście (bo Ty też zaliczasz się do grupy forumowiczów) niepoważni i ja też mam inne sprawy na głowie. Więc wypadałoby zacząć inaczej, że zawalili forumowicze czyli również Ty MarekC! Pouczasz mnie, ze powinienem poganiać drukarnię... to może trzeba było poganiać innych forumowiczów, żeby szybko wpłacali pieniądze. Jeśli Ty robisz halo, że drukarnia się mnie nie słucha to ciekawe co ja mam powiedzieć o tym, że niechby Ciebie się forumowicze słuchali i wpłacali kasę w terminie a nie kiedy chcieli.
WAŻNE
Na zakończenie tematu: nie oczekiwałem pochwał i laurów, ze to, że podjąłem się realizacji czyjejś inicjatywy, chociaż nie była to sprawa prosta. Musiałem gromadzić dane od każdego forumowicza, ładować w tabelkę, sprawdzać, czy nie brakuje adresu, słać PW o uzupełnienie danych, sprawdzać kto ile zamówił ID i w jakiej konfiguracji, a wyciągów bankowych wyszło 20 kartek. I robiłem to dla własnej satysfakcji, często w późnych godzinach nocnych rezygnując ze snu aby wszyscy byli zadowoleni. Ale jak mówię, na pochwały nigdy nie liczę, ale jak ktoś zaczyna mówić nieprawdę na temat mojej sumienności i zaangażowania to mnie szlag trafia . Na tym koniec polemiki, kolejny post w tym temacie będzie z datą wykonania kart przez drukarnię. Najchętniej rzuciłbym wszystko i odesłał pieniądze, gdyby nie zaliczka którą wpłaciłem.
EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm
I po co to ??? Masz ostateczny termin ?? dziś żałuję, że nie poszedłem te 2 tygodnie temu w ślady Maćka (mmsza).
Terminy olewasz... rozumiesz, co źle zrobieś ??? Nikt nie chce z Tobą walczyć, ale do czegoś się ZOBOWIĄZAŁEŚ. czy rozumiesz to, czy wolisz szukac wsparcia u pn_ ???
"MarekC! Pouczasz mnie, ze powinienem poganiać drukarnię... to może trzeba było poganiać innych forumowiczów, żeby szybko wpłacali pieniądze. Jeśli Ty robisz halo, że drukarnia się mnie nie słucha to ciekawe co ja mam powiedzieć o tym, że niechby Ciebie się forumowicze słuchali i wpłacali kasę w terminie a nie kiedy chcieli.
Łukasz, Diodak... stary odwaliłeś kawał świetnej roboty... tylko zapomniałeś o jednym, najważnieszym... nie jestem w stanie dotrzymac słowa (nie ważne, czy drukarnia, czy Święty Mikołaj) ..
Jeśli o mnie chodzi - nie podejmuję się.. Proste, chyba.
Naprawdę nie mam nic do Ciebie, ale i Ty sznuj swoją Twarz. Nie masz czasu, czy możliwości - daj na luz, siedź cicho.
Nie będzie plakietek - nikt z tego powodu nie umrze, ale nie dotrzymasz słowa - jesteś winny. Takie jest k****wa życie dorosłego człowieka. Mówię to z mego doświadczenia..
Ja ich nie robię - robi je drukarnia i temat zamknięty... idz sobie pokrzycz na tych z drukarni, ciekawe kiedy zaczną Cię igonorać .
Akurat w tej uwadzę MarekC słowem "nieistniejący" nawiązywał do innej dyskusji i był to przytyk w stronę pn_, nie Twoją.
Zamieszczone przez MarekC
Terminy olewasz... rozumiesz, co źle zrobieś ??? Nikt nie chce z Tobą walczyć, ale do czegoś się ZOBOWIĄZAŁEŚ.
Czy uwazasz, że Diodak lepiej by zrobił, gdyby nie czekał z wpłatami na maruderów? Ale wtedy koszt by się zwiększył i trzebaby dokonać dodatkowych wpłat, więc znowu tydzień w plecy.
Proponuję wszystkim przyjąć bardziej filozoficzną postawę i poczekać. Może i Diodak nie wywiązał się w 100%, ale nie wygląda na to, żeby skończyło się to kompletną klapą, więc chyba nie jest tak źle?
Czy uwazasz, że Diodak lepiej by zrobił, gdyby nie czekał z wpłatami na maruderów? Ale wtedy koszt by się zwiększył i trzebaby dokonać dodatkowych wpłat, więc znowu tydzień w plecy.
Nie Tomku,
uwa uważam, że w tej sprawie postąpił prawidłowo, bo czemu miałby z własnej kieszeni dopłacać do maruderów. Albo czemu ci co zapłacili mieliby płacić za ....
Tylko uważam, że wszystkim nam należy się od Diodaka kawałek szacunku, choćby w postaci informacji typu "sorki wiara, drukarnia zrobi swoje za 3 tygonie. Nie mam na to wpływu, nie gniewajcie się"... czy podobnie... nie zaś kiwanie głową w chmurach. Sorki za radykalizm, ale TY napewno powinienieś to zrozumieć
Diodak pisał, że umowa jest na max. 2 tygodnie. Może nie negocjował najostrzej, ale niby czemu miał? Nie bardzo widzę w Twoim rozumowaniu, gdzie zawalił. Że wg.Ciebie jest małokomunikatywny?
Komentarz