X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tlustyx
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1304

Odp: Adobe Lightroom 5

Zamieszczone przez Merde
    Ładujesz sobie przykładowe zdjęcie, zmieniasz suwakiem wyostrzanie na zero, a potem wybierasz z menu Develop -> Save default settings -> Update to current settings.
    Dzięki.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• michu_cyka
      • 2015
      • 1

Witam,
      Czy istnieje jakiś skrót lub inna metoda, aby szybko przeglądać "Presents" w danym folderze z efektami bezpośrednio na zdjęciu?
      Dziękuję za pomoc.

Komentarz

• tlustyx
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1304

Mam taki problem. Lightroom "gubi" zdjęcia podczas exportu do jpg.
        Zaznaczam określoną ilość zdjęć np. wczoraj 906 obrobionych RAW-ów, exportuje je do wybranego folderu. Po zakończeniu w wybranym folderze mam tylko 703 jpgi.
        Ilość gubionych zdjęć jest różna, przy małych ilościach exportowanych zdjęć raczej się nie zdarza, ale gdy robię ich 300-400 to niekiedy (nie zawsze) brakuje kilku fotek. Gdy exportuje kilka razy te same fotki to za każdym razem wynik jest inny, niekiedy są wszystkie, a niekiedy trochę brakuje, ale brakujące fotki raczej się nie powtarzają tzn. za każdym razem brakuje innych.
        LR 5.2 (wcześniej miałem 3.2 i było to samo) Win 7 32, procesor i3, 4GB RAMu. Kilka dysków, systemowy SSD na którym jest katalog LR
        Ma ktoś pomysł jak rozwiązać ten problem?
        6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
        Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• rafi22
          Dopiero zaczyna
          • 2014
          • 15

W załączeniu link do testu, jakiego kompa potrzebujemy do Lightrooma

Adobe Lightroom (Creative Cloud 2014) – test. Jaki procesor, ile pamięci operacyjnej i jaki nośnik danych do Lightrooma? :: PCLab.pl

Komentarz

• adam66
            • 2014
            • 4

Witam
            To jest mój pierwszy post.
            Mam zainstalowanego LR 5.7.1 na kompie z Win 7 32bit,procesor I5 ,8GB RAM.
            Program działa w miarę stabilnie ,jedyny problem występuje przy eksporcie RAW-JPEG.
            Można wyeksportować pojedynczo jedno,góra trzy pliki.Potem wyskakuje komunikat o tym że pliku nie wyeksportowano z powodu małej ilości pamięci.
            Po restarcie LR można wyeksportować kolejne pliki w takiej samej ilości.
            Mam pytanie : czy ktoś z Was miał podobny problem i czy jest na to jakaś rada, czy też nie pozostaje nic innego oprócz zmiany konfiguracji PC na 64bity ?

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Jeśli Windows jest w wersji 32 bitowej, to 4 z 8 GB ramu tylko pobiera prąd...
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• iza73
                Bywalec
                • 2010
                • 222

Na win7pro 32 bit program w wersji 5x działa źle, radzę 64bit, różnica kolosalna. Jak wspomniał kolega win 32 bit korzysta tylko z 3.5GB RAM Obecnie jak coś robię w 64 bit gdzie mam 8GB RAM to program w porywach używa 4GB RAM.

Komentarz

• tlustyx
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1304

Zamieszczone przez adam66
                  Witam
                  To jest mój pierwszy post.
                  Mam zainstalowanego LR 5.7.1 na kompie z Win 7 32bit,procesor I5 ,8GB RAM.
                  Program działa w miarę stabilnie ,jedyny problem występuje przy eksporcie RAW-JPEG....
                  Dwa posty wyżej pisałem o tym samym.
                  Przeinstalowałem system win 7 z 32 na 64 bity i 8 GB ramu (miałem 4) i śmiga bez problemów.
                  Wrzucam 1000 rawów z 6D i żadnych problemów podczas exportu.
                  Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• adam66
                    • 2014
                    • 4

Dzięki
                    W takim razie poczekam chyba do ukazania się Win 10 i wtedy przejdę na 64bity.
                    Nie mam przekonania do kupna Win 8 a nie warto już chyba kupować kolejnej siódemki.
                    Trudno ,myślę że wytrwam jakoś z tymi problemami na 32 bitowym systemie.
                    Jeszcze raz dziękuję

Komentarz

• scooter
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 856

Windows 7 64bity dziala na tym samym kluczu co 32bity

Wysłane z mojego SM-N910C

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12158

Zamieszczone przez scooter
                        Windows 7 64bity dziala na tym samym kluczu co 32bity

tylko ze to wcale nie oznacza, ze taka nowa instalacja 64-bitowego Windowsa jest legalna! i proponuje jednak doczytac i upewnic sie w razie czego w Microsofcie
                        www albo tez flickr

Komentarz

• scooter
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 856

Oczywiscie ze bedzie legalna.

Komentarz

• zdebik
                            Pełne uzależnienie
                            • 2013
                            • 4065

Do nowych laptopow dodaja wersje 32 i 64, sam sobie wybierasz ktora chcesz. Podobnie pewnie bedzie na PC. Z reszta po weryfikacji legalnosci olalbym M$ i tel do ich supportu.
                            Ostatnio edytowany przez zdebik; 49147.
                            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• morfeuszfilm
                              • 2015
                              • 6

Na 32 bit win7 chodzi u mnie także dobrze - różnica jest w prędkości działania i samym komforcie pracy - ale błędow nie widzę. Sam laptop nie jest jakoś wyśrubowany z parametrami bo to 6 letni Hp.
                              Czasami jak zapomnę, że mam ustawione przeskalowania np. z ograniczeniem wielkości obrazka to i owszem wywala komunikat - i trzeba powtórzyć. Fakt, że zawsze korzystam z dysku zenętrznego do eksportu puściłem na ten sam dysk robiło jaku dłuzej ale błędy nie wywaliły. Może jednak jakieś problemy programowe . Przy zakupie nowego laptopa z miejsca wywaliłem win 8 i wstawiłem win 7 64 . Ale to za sprawą bardziej przyzwyczajenia do windy oraz faktu, ze niektóre programy poza foto nie miały wsparcia dla win8.
                              Pozdrawiam Fotograf Darek

Komentarz

• tlustyx
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1304

Zamieszczone przez morfeuszfilm
                                Na 32 bit win7 chodzi u mnie także dobrze - różnica jest w prędkości działania i samym komforcie pracy - ale błędow nie widzę. ...
                                Z jakiego aparatu te RAWy?
                                Gdy miałem z 50D/500D w ilościach po kilkaset też nie miałem raczej problemów. Problem powstał po zakupie 6D i wczytywaniu po 1000 - 2000 fotek na raz.
                                Na RAWach z 50D wszystko chodziło w miarę płynnie, natomiast z 6D po przesunięciu jakiegoś suwaczka musiałem chwilkę odczekać, aby zobaczyć efekt. Pomogła dopiero zmiana na 64 bit i 8GB RAMu.
                                Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

Pracuję...