o a akurat sony z tym obniżonym spustem migawki wyglądają komicznie. i nadal by palec uciekał pod spód aparatu, trzymając za pionowy uchwyt. Phottix ma takie małe wybrzuszenie i chyba tylko tym się rózni od delty, która za to różni się od oryginału brakiem napisów. Nie miałem jeszcze okazji trzymać rebela z gripem. Jak będę miał to pewnie skończy się to zakupem.
X
-
-
A i odnośnie - oryginalny GRIP do 40D, BG-E2N jest z tego samego materiału, co sama pucha, czy z plastiku - jak mówił mi pewien Pan Sprzedawca...5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
-
Komentarz
-
To 40D jest plastikowe? Rany, od samego początku myślałem, że jednak z metalu je zrobili. Ale, to nie możliwe, czemu jest tak drakońsko zimny w okolicach spustu, w zasadzie - w okolicach czegokolwiek, jak się go na mróz wystawi (o wiele bardziej, niż 500D)5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrottoKomentarz
-
-
Żeby nie być gołosłownym, pokażę przekroje wykonane przez Kolegów z Technikum:
EOS 40D (przekrój)
EOS 450D (rysunek)
Zatem xxD ma "więcej metalu" - cała prawie puszka ze stopów magnezu, pokryta ("podgumowana") tworzywem sztucznym, xxx/xxxxD zaś - szkielet metalowy (stalowy), a obudowę z tworzywa dobrej jakości.
zdRAWkiFotograf platoniczny
Komentarz
-
Gripy mają wzmocnienia metalowe. Orginalny ma Phottix też, nie wiem jak z Alfą ale patrząc na cenę także powinna mieć
Komentarz
-
Komentarz
-
-
Co do cen zamienników do serii XXD to ja rozumiem 270 zł i okolice - ale kto normalny kupuje zamiennik za 500 zł?? http://allegro.pl/item864290380_ansm...st_bg_e2n.html
Co do zamienników - to ma ktoś złe wspomnienia z używania Alphy?
Deltę miałem za czasów nikona D40 i jakość wykonania mi się nie podoba więc z urzędu odrzuciłem.
na Phottixa ktoś tu narzekał trochę w wątku więc trochę spadł w rankingu.
Troche kusi też to rozwiązanie... ale brak możliwości instalacji oryginalnego aku mnie zniechęca http://allegro.pl/item872490295_batt...d_30d_20d.htmlCanon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48Komentarz
-
Komentarz
-
Stałęm się posiadaczem zamiennika BG-E5 z phottixa do mojego 500D, poczekałem aż temperatura gripu trochę wzrośnie (około 1h w domowych warunkach), włożyłem baterię, włączyłem, guziki działają, ale w menu nastaw świeci mi ikonka baterii, tak jakby miała się za chwilę rozładować, a gdy bateria jest bezpośrednio w body to dalej wskazuje na to, że jest pełna.
Jakieś sugestie?Komentarz
-
-
1ka jest trochę większa, w sumie nie porównywałem, ale w torbie inaczej leży, a ta jest dostosowana do 40ki
Co do wagi to jest zdecydowanie cięższa, body z baterią waży około 1,2 kg, ale jest o niebo lepiej wyprofilowany uchwyt pionowy i normalny. Jest też lepiej wyważony od 40ki i pomimo wagi lepiej trzyma mi się 1D
Komentarz

Komentarz