X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iso
    Uzależniony
    • 2009
    • 547

o a akurat sony z tym obniżonym spustem migawki wyglądają komicznie. i nadal by palec uciekał pod spód aparatu, trzymając za pionowy uchwyt. Phottix ma takie małe wybrzuszenie i chyba tylko tym się rózni od delty, która za to różni się od oryginału brakiem napisów. Nie miałem jeszcze okazji trzymać rebela z gripem. Jak będę miał to pewnie skończy się to zakupem.

Komentarz

• _igi
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2035

A i odnośnie - oryginalny GRIP do 40D, BG-E2N jest z tego samego materiału, co sama pucha, czy z plastiku - jak mówił mi pewien Pan Sprzedawca...
      5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• axk
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 2027

Zamieszczone przez _igi
        A i odnośnie - oryginalny GRIP do 40D, BG-E2N jest z tego samego materiału, co sama pucha, czy z plastiku...
        Jest wykonany z tego samego plastiku co korpus. Jeżeli chodzi o magnezowy szkielet to grip go niestety nie posiada.
        EOS + Speedlite

Komentarz

• _igi
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 2035

Zamieszczone przez axk
          Jest wykonany z tego samego plastiku co korpus. Jeżeli chodzi o magnezowy szkielet to grip go niestety nie posiada.
          To 40D jest plastikowe? Rany, od samego początku myślałem, że jednak z metalu je zrobili. Ale, to nie możliwe, czemu jest tak drakońsko zimny w okolicach spustu, w zasadzie - w okolicach czegokolwiek, jak się go na mróz wystawi (o wiele bardziej, niż 500D)
          5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• C80
            Uzależniony
            • 2007
            • 855

40D ma mieszaną obudowę magnezowo-plastikową.
            [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• HuleLam
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1641

Zamieszczone przez _igi
              To 40D jest plastikowe? Rany, od samego początku myślałem, że jednak z metalu je zrobili. Ale, to nie możliwe, czemu jest tak drakońsko zimny w okolicach spustu, w zasadzie - w okolicach czegokolwiek, jak się go na mróz wystawi (o wiele bardziej, niż 500D)
              Żeby nie być gołosłownym, pokażę przekroje wykonane przez Kolegów z Technikum:
              EOS 40D (przekrój)
              EOS 450D (rysunek)
              Zatem xxD ma "więcej metalu" - cała prawie puszka ze stopów magnezu, pokryta ("podgumowana") tworzywem sztucznym, xxx/xxxxD zaś - szkielet metalowy (stalowy), a obudowę z tworzywa dobrej jakości.
              zdRAWki
              Fotograf platoniczny

Komentarz

• axk
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2027

Zamieszczone przez C80
                40D ma mieszaną obudowę magnezowo-plastikową.
                Zgadza się. Mgnezowy szkielet miejscami pokryty jest plastikiem.

Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                EOS + Speedlite

Komentarz

• xsardas
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 731

Gripy mają wzmocnienia metalowe. Orginalny ma Phottix też, nie wiem jak z Alfą ale patrząc na cenę także powinna mieć

Komentarz

• axk
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2027

Zamieszczone przez xsardas
                    Gripy mają wzmocnienia metalowe. Orginalny ma Phottix też, nie wiem jak z Alfą ale patrząc na cenę także powinna mieć
                    Wzmocnienie ma ale nie jest to "szkielet" jak w przypadku korpusu.
                    EOS + Speedlite

Komentarz

• xsardas
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 731

Zgadza się, choć delty tego nie miały. (nie wiem jk jest teraz)

Komentarz

• Bart3k
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 316

Co do cen zamienników do serii XXD to ja rozumiem 270 zł i okolice - ale kto normalny kupuje zamiennik za 500 zł?? http://allegro.pl/item864290380_ansm...st_bg_e2n.html

Co do zamienników - to ma ktoś złe wspomnienia z używania Alphy?
                        Deltę miałem za czasów nikona D40 i jakość wykonania mi się nie podoba więc z urzędu odrzuciłem.
                        na Phottixa ktoś tu narzekał trochę w wątku więc trochę spadł w rankingu.

Troche kusi też to rozwiązanie... ale brak możliwości instalacji oryginalnego aku mnie zniechęca http://allegro.pl/item872490295_batt...d_30d_20d.html
                        Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Komentarz

• Matt_K-K
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 322

Zamieszczone przez xsardas
                          Zgadza się, choć delty tego nie miały. (nie wiem jk jest teraz)
                          To ja moze powtorze swoje pytanie, ale skieruje je bezpośrednio do Ciebie tym razem, bo widze co masz w stopce

Jak wielkosciowo ma sie 1dmk II do 40d z gripem? Czy 1d jest wyraznie wiekszy i wyraznie ciezszy?

Komentarz

• deffik
                            Coś już napisał
                            • 2010
                            • 54

Stałęm się posiadaczem zamiennika BG-E5 z phottixa do mojego 500D, poczekałem aż temperatura gripu trochę wzrośnie (około 1h w domowych warunkach), włożyłem baterię, włączyłem, guziki działają, ale w menu nastaw świeci mi ikonka baterii, tak jakby miała się za chwilę rozładować, a gdy bateria jest bezpośrednio w body to dalej wskazuje na to, że jest pełna.

Jakieś sugestie?

Komentarz

• basala
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 615

Zamieszczone przez deffik
                              Jakieś sugestie?
                              Straty na przesyle.

Komentarz

• xsardas
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 731

Zamieszczone przez Matt_K-K
                                To ja moze powtorze swoje pytanie, ale skieruje je bezpośrednio do Ciebie tym razem, bo widze co masz w stopce

Jak wielkosciowo ma sie 1dmk II do 40d z gripem? Czy 1d jest wyraznie wiekszy i wyraznie ciezszy?
                                1ka jest trochę większa, w sumie nie porównywałem, ale w torbie inaczej leży, a ta jest dostosowana do 40ki Co do wagi to jest zdecydowanie cięższa, body z baterią waży około 1,2 kg, ale jest o niebo lepiej wyprofilowany uchwyt pionowy i normalny. Jest też lepiej wyważony od 40ki i pomimo wagi lepiej trzyma mi się 1D

Komentarz

Pracuję...