X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michael_key
    Fotografujący
    • 2009
    • 2129

Zamieszczone przez mlaskota
    [...] na minus można zaliczyć wagę ale do tego już się przyzwyczaiłem.
    Waga rzecz gustu. Ja sobie chwalę większą wagę korpusu.

Komentarz

• jacek_73
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 2587

Zamieszczone przez michael_key
      Waga rzecz gustu. Ja sobie chwalę większą wagę korpusu.
      Dla przeciwwagi: dla mnie aparat zawsze jest za wielki, za ciężki i za dużo miejsca w plecaku zajmuje jednak hobby wymaga poświęceń.

Pozdrawiam.
      Jestę fotografę
      miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Zamieszczone przez jacek_73
        Dla przeciwwagi: dla mnie aparat zawsze jest za wielki, za ciężki i za dużo miejsca w plecaku zajmuje
        Bo do noszenia to każdy aparat będzie za ciężki, nic odkrywczego
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• michael_key
          Fotografujący
          • 2009
          • 2129

550D vs 40D zależy kto co lubi dźwigać i jakie ma potrzeby ;-)

Komentarz

• jacek_73
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 2587

Zamieszczone przez Merde
            Bo do noszenia to każdy aparat będzie za ciężki, nic odkrywczego
            Czyli co proponujesz? Zatrudnić tragarzy - fotografia stanie się przez to jeszcze droższym hobby, a co za tym idzie bardziej elitarnym Już widzę nowe wątki "Których tragarzy polecacie", "Jakiego szerpę do noszenia aparatu w górach"...

Sorki za oftopica, ale poważnie: są ludzie którym ergonomia serii trzycyfrowej bardzo pasuje i niekoniecznie muszą być posiadaczami filigranowych dłoni.

Pozdrawiam.
            Jestę fotografę
            miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez jacek_73
              Czyli co proponujesz? Zatrudnić tragarzy
              Idealnego rozwiązania nie ma, po prostu każdy sobie musi ustalić swój kompromis. Dla mnie jest to xxD/7D/5D ze stałkami, dla innego u4/3 z megazoomem.

Sorki za oftopica, ale poważnie: są ludzie którym ergonomia serii trzycyfrowej bardzo pasuje i niekoniecznie muszą być posiadaczami filigranowych dłoni.
              Dla mnie ideałem pod tym względem jest właśnie wspomniane xxD/7D/5D. Nie leży mi zarówno xxxD jak i (herezja!) 1D (nie macałem, zakładam że ergonomicznie to to samo co EOS 3). Wolę kółka/pokrętła od przycisków.
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• mar_ko
                Bywalec
                • 2010
                • 143

Mam 40D i miałem okazję pobawić się 550D. Powiem tak - nie zamieniłbym się - moja 40-tka lepiej mi leży w rękach. Poza tym przyzwczaiłem się do jego obsługi. Jestem totalnym amatorem, więc nie wypowiem się na temat jakości zdjęć. Przyznam tylko, że właścicielka wspomnianego 550D robi zdjęcia które mi wydają się dużo ciekawsze od moich (fakt - jest to jej druga lustrzanka i jako gimnazjalistka ma masę czasu na zabawę w fotografię. Ja jako już starszy 35 letni pan z rodziną mam tego czasu mniej :-)

Komentarz

• axk
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2027

Zamieszczone przez rychu
                  ...żeby sprawnie obsługiwać boczne trzeba używać joysticka...
                  Gdybyś miał 40D w ręce, zapewne wiedział byś iż punkty AF można przełączać za pomocą pokrętła. Wcale nie jest do tego potrzebny joystick.
                  EOS + Speedlite

Komentarz

• yakuza144
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 163

Ale w szybkiej akcji raczej nie ma czasu na kręceniem pokrętłem...

U siebie też mam ustawione wybieranie punktu AF na joyu ale z tak wielkimi łapskami ciężko i nieprecyzyjnie to wychodzi

Komentarz

• ptr8
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 32

Oj w komórce jeszcze mniejsze klawisze i dajemy radę joy to na prawde genialny wynalazek a AF 40d niezawodny ! serdeczne polecam !
                      Puszek kilka i słoiczków do kompletu

Fotografia ślubna Kraków

Komentarz

• DAWIDSON
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 187

ale tu nie ma się nad czym zastanawiać, zaoszczędzisz czas i pieniądze kupując 40D (lepiej już 50d -ma normalny wyświetlacz). Kupując 550d - za jakiś czas będziesz go chciał sprzedać żeby kupić np. 40d lub podobny
                        zaczynałem od 450d i jak zobaczyłem 50d -też marudziłem, że ciężki i tym podobne fanaberie -teraz nie wyobrażam sobie żeby body było lżejsze - ale może być jeszcze cięższe i większe - to atut -nie wada.
                        Ostatnio edytowany przez DAWIDSON; 18679.
                        50D, C28/1.8, C50/1.8, C85/1.8,C24-105, C70-200/4 IS

Komentarz

• rjr
                          • 2011
                          • 6

Polecam 40. Mimo że przeszedłem na xD, to 40 została w rodzinie dla żony.

Komentarz

• pan.kolega
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2817

Co tam 550D, ja współczuję posiadaczom Leiców bo ich ergonomia to dopiero koszmar. Ledwie to cięższe od xxxD, (gdzie temu do 40D) a grypa w ogóle nie ma! Jak to się w ogóle trzyma? Wiadomo, że łapska często spocone zatłuszczone (jak to przy kotlecie) a tu żadnych (jakże ergonomicznych i eleganckich) wgłębień na paluchy żeby się nie wymskło -- tylko prymitywne proste pudełko! Według mnie prawdziwie ergonomiczny korpus powinien ważyc tyle co kula do kręgli i mieć dziury na paluchy w grypie.

A tak zupełnie całkiem serio, to lżejszy sprzęt jest lepszy, bo zawsze można sobie cegłę albo dwie włożyć do plecaka/torby jesli jest za lekko, albo obłożyć korpus blacha ołowianą, a ująć wagi się nie da.

Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.
                            I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• dreamstorm
                              Uzależniony
                              • 2009
                              • 642

Jako, że nie miałem nigdy serii XXXD, nie powinienem się wypowiadać na temat porównań. Miałem jedynie w ręku 450D. Różnica była dość znaczna w obsłudze między nim a moim 40D.
                              40D to aparat, którego faktycznie szkoda mi było sprzedawać.
                              Jak już wiele osób przede mną pisało. Nie ma się co spodziewać widocznego polepszenia jakości obrazka. Pucha z wyższej półki to lepsza ergonomia. Dołożenie gripa wcale nie załatwia sprawy całkowicie, choć aparatu z gripem używałem przez jakiś czas i było to dobre rozwiązanie. Joy do ustawiania AF też świetnie się sprawdza. Łatwo się ustawia, ale też łatwo joyem o coś zahaczyć i AF sam się przestawia.
                              Jako były użytkownik 40D nie zastanawiał bym się ani chwili nad wyborem do moich zastosowań, ale każdy używa aparatu trochę inaczej i dlatego nie ma na to pytanie jednoznacznej odpowiedzi. Zależność jest dość prosta - im wyższa półka tym szybsza obsługa (szybciej można zmienić ISO, punkt AF, balans bieli itp)
                              Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Komentarz

• axk
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2027

Zamieszczone przez yakuza144
                                Ale w szybkiej akcji raczej nie ma czasu na kręceniem pokrętłem...
                                Kwestia wprawy - jedni dają radę, inni nie. Wiele także zależy od "szybkości" akcji.
                                Ostatnio edytowany przez axk; 16601.
                                EOS + Speedlite

Komentarz

Pracuję...